USA-politiker finner det omoraliskt att George Soros använder skattepengar till regimskiften runt om i världen

Bästa läsare!

Den amerikanske kongressledamoten Chris Smith (republikan) leder en arbetsgrupp som utreder huruvida Barack Obamas regering försett någon av finansmannen George Soros organisationer med pengar som använts i syfte att påverka politiken i republiken Moldavien, ett land som ligger mellan Rumänien och Ukraina, och är ett av Europas fattigaste.

Det politiska livet i Moldavien är lite speciellt. Fram till år 2005 var kommunistpartiet – som överlevt kollapsen i Sovjetunionen – proryskt och ville ha ett intimare samarbete med Ryssland. Den ryska regimen (liberal/konservativ) gav kalla handen åt kommunisterna som därmed sadlade om och blev pro-EU. Den Rotschild-kontrollerade tidningen The Economist beskriver det moldaviska kommunistpartiet som ett mitten-höger-parti, fastän partiet själv kallar sig för rättmätig arvtagare till det sovjetiska kommunistpartiet. Den politiska forskaren Vladimir Tismăneanu (som började sin karriär som marxist men som numera definierar sig som klassisk liberal) håller inte med The Economist beskrivning av de moldaviska kommunisterna, och menar att partiet inte ändrat sig sedan Sovjetunionens fall, mer än att man deltar i val med fler partier.

Det moldaviska kommunistpartiet är landets största oppositionsparti. Landet regeras av tre högerliberala partier som vunnit makten efter ett nyval som föregåtts av en kommunistisk valseger sedan stora mängder av avlidna medborgare röstat.

Vad som komplicerar situationen är att medborgarna i Transnistrien vill bilda en självständig nation, men har i dagsläget i alla fall autonomi inom Moldavien. Det finns också en stor grupp av moldovier som vill ansluta sig till Rumänien. Omvänt blev det i västmedier stort rabalder eftersom Vladimir Putin gav sin besökande kollega, den moldaviske presidenten en inramad karta över Moldavien från 1790. På denna karta omfattar Moldavien delar av Rumänien, vilket av västliga och rumänska medier beskrivs som en rysk förolämpning mot Rumänien – enligt deltagare på säkerhetskonferensen i München var ordvalet att ” – Ryssland hotar Rumänien”. Putin förklarade att hans mening är att Moldavien och Rumänien måste ha ett gott samarbete, och gav sitt stöd för den rumänska hjälpen i Moldavien.

Den moldaviska högerliberala regeringen står sålunda på god fot med den dito  högerliberala regeringen i Ryssland. Den nuvarande regeringen i Moldavien har meddelat att man har inga planer på att låta landet ansöka om medlemskap i NATO, vilket krafter här i väst betraktar som eftergift mot Ryssland. Båda länderna är med i OSS (Oberoende Staters Samvälde) som är ett något lösare samarbetsforum för de länder som tidigare  ingick i Sovjetunionen.

Detta ligger ju naturligtvis inte i linje med vad det amerikanska etablissemanget önskar. George Soros stiftelser inom Open Society-sfären har kontor i Moldavien, för att officiellt arbeta för ökad demokrati. Det finns starka misstankar om att George Soros organisationer var involverade i att mobilsera de antiryska demonstranterna i Ukraina år 2014, och ifjol meddelade den ungerska regeringen att liknande aktiviteter bedrivs även i deras land, för att påverka regeringen att ta emot fler utomeuropeiska migranter.

Den amerikanska kongressledamoten Chris Smith och hans arbetsgrupp kräver besked från ambassadören Jess Bailey om huruvida uppgifterna stämmer att Barack Obamas regering stöder organisationer som tagit politisk ställning (pro-socialistiska) i de länder som de verkat i. Enligt kongressmannen kan detta vara olagligt, och uttrycker stor oro för att USA:s regering under de åtta senaste åren försökt influera politiken i konservativt styrda länder med syfte att bana vägen för socialistiska valsegrar på de amerikanska skattebetalarnas bekostnad.

Enligt Chris Smith har detta undergrävt trovärdigheten för den amerikanska utrikespolitiken.

No shit, Sherlock!

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till USA-politiker finner det omoraliskt att George Soros använder skattepengar till regimskiften runt om i världen

 1. Björngunnar skriver:

  Det här ämnet är verkligen intressant.
  I Transnistrien bor många ryssar precis som i området Lugansk/Donetsk.
  Jag tror att hur det här utfaller kommer att bero på hur det går i Ukraina.
  Befolkningen i Moldavien är en helt annan småväxta mörka, jag tror av italiensk sort.
  Karl XII var i Bender och skämde ut sig, Bender ligger i nuvarande Transnistrien.
  De svenska krigarkungarna blev avlönade av dem som kontrollerar bankerna idag och frågetecknet är om Trump också tillhör det gänget.

 2. ristomatinen skriver:

  Jag tycker det är omoraliskt att Soros ens lever! Dö, jävla råtta dö!

  • Peter Harold skriver:

   Ganska förbluffande att de där gubbarna lever så länge. Soros är 86 bast. Brzezinski är 88. Alan Greenspan 90. Kissinger hela 93. Badar de i Sydamerikanskt ”goo” för att leva länge…? (referens till en obskyr konspirationsteori)

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s