Ukrainakrisen behöver en lösning – lås in John McCain och kasta nyckeln i vallgraven.

Bästa läsare!

I slutet av förra året var den amerikanska senatorn och tidigare republikanske presidentkandidaten John McCain i Ukraina och talade till den västvänliga regimens soldaterna, och gav enligt pressuppgifter dem moraliskt stöd att bekämpa utbrytarrepublikernas soldater och återta dessa provinser vars befolkning röstat för ett utträde.

I samband med detta började striderna mellan Kiev-associerade trupper (de egna samt de som finansieras av ukrainska oligarker) och rebellsidan eskalera. Officiellt heter det att detta är ”brott mot pågående vapenvila”, men boende i de krigsdrabbade områdena i Donbass beskriver att striderna ibland varit lika intensiva som under det formella inbördeskriget år 2014.

Just nu i dagarna pågår det demonstrationer mot regimen i Kiev. Det handlar varken om pro-ryska yttringar som anklagar den sittande regimen för att ha gjort fel när den med hjälp från USA tvingade den föregående i flykt, eller om demokrater som kräver att kriget skall ta slut. Istället är det värre grupper som tagit sig ut på torgen; under ropen ”Ära åt Ukraina” har extremorganisationerna Svoboda, Högra sektorn (Carl Bildts gullgossar som han stryker verbalt medhårs med silkesvantar) och Nationalstyrkan (politisk gren av Azavbataljonen som är definitivt nationalsocialistisk) samlats för att framföra slagord som ” – Regeringen skall bekämpa Putin, inte det ukrainska folket”.

Anledningen till protesterna är att korruptionen anses ha blivit ännu värre under den nya regimen (vilket man knappast kunde tro var ens möjligt…), samtidigt som medborgarna blivit ännu fattigare. Men den mest konkreta kritiken mot regeringen (åtminstone enligt arrangörerna av demonstrationerna) är att den ukrainska krigsmakten saknar krigsförmåga. Man uttrycker också en oro för att president Donald Trump skall få för sig att lösa upp sanktionerna mot Ryssland.

Uppenbarligen står vi i ett läge där positionerna är låsta. Räknat i krigsmateriel är Ukrainakrisen en piss i Nilen, även om Israel redan före inbördeskriget uppvaktade både regering och olika grupper ifråga om vapenhandel. Det finns bara en orsak till att västvärlden håller konflikten vid liv – bl.a. genom att låta knallhattar som John McCain och Lindsey Graham resa dit och torgföra de amerikanska neo-konservativas budskap – och den orsaken är helt och hållet politisk. Inbördeskriget i Ukraina är en varböld för Vladimir Putin. Det finns inget annat vettigt syfte. Ukrainakrisen är USA:s straff mot Putin för att han hejdade den amerikanska invasionen av Syrien 2012. Snacka om cynism!

Den ukrainska armén och oligarkernas privattrupper kan inte vinna över rebellsidan, åtminstone inte så länge som Ryssland kan ge dem någon form av stöd. Och det vore dessutom tragiskt ifall Kiev vann en militär seger, eftersom hotet om våld mot de etniska ryssarna från de ukrainska nationalisternas sida var uppenbart och manifesterat redan före inbördeskrigets utbrott.

Samtidigt som västvärlden bedriver ekonomiska sanktioner mot Ryssland så har den ryska regeringen svarat med samma medel mot Ukraina. Och i det här fallet är det Ukraina som är den stora förloraren. Ukraina och Ryssland har i alla tider haft handelsförbindelser med varandra, och denna handelsväg har varit mer naturlig än att idka kommers med Västeuropa. Ukraina importerar mer än man exporterar, med enstaka avbrott för kvartalet i samband med skördesäsongen. Men framtidsprognosen visar på en än dystrare utveckling i framtiden.

Det som måste göras är att stoppa interventionen i Ukraina. EU (och givetvis USA och NATO) måste sluta diktera för regimen i Kiev hur de skall bekämpa utbrytarrepublikerna. Ett oåterkalleligt kommando om eld upphör måste ges. Utbrytarrepublikernas trupper skall sändas hem. Varje nytt avlossat skott skall betraktas som ett enskilt brott och rendera i rättsligt efterspel för de övre leden av soldatens befäl.

De ekonomiska sanktionerna skall upphöra, även de som har motiverats med att medborgarna i Krim valt att tillhöra den ryska federationen (officiellt kallat ”den ryska annekteringen”).

Rysslands regering och parlament har sagt att man inte har något intresse av att låta Donetsk och Luhansk ansluta sig till den ryska federationen (och bara detta är ju ett redan bevisat faktum som EU borde utgå ifrån istället för att tala om rysk aggression; det är mycket viktigt att språkbruket blir korrekt framgent). Detta är ett faktum som kan vara fredsskapandets största framgångsfaktor.

Emedan båda dessa provinser är för underutvecklade för att bli självförsörjande som suveräna stater (sett ur olika perspektiv, men exkluderat frihetspotentialen för medborgarna) så är det naturligt att dessa provinser har autonomi inom den ukrainska federationen (vilket enkelt uttryckt innebär att Ukraina kan sända en sångfågel från Donetsk att vara med i Eurovisionsschlagerfestivalen för Ukraina på samma sätt som en bayersk trubadur kan tävla för förbundsrepubliken Tyskland, men att de lokala skatteintäkterna stannar inom provinsens gränser).

Mellan USA och Ryssland skall man komma överens om att NATO inte skall utvidgas med Ukraina och/eller Moldavien som nya medlemsländer, mot att Ryssland tar på sig att hjälpa Ukrainas ekonomi att komma på fötter.

EU finns inte med i min ekvation, av ganska uppenbara skäl.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet, Krig & fred. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Ukrainakrisen behöver en lösning – lås in John McCain och kasta nyckeln i vallgraven.

 1. Benny skriver:

  Helt korrekt analys! Problemet för världen är politiker som företräder vissa ekonomiska intressen. Ett typexempel är den förre vicepresidenten i USA vars son är djupt inblandad i plundringen av Ukraina liksom Poroshenko och andra oligarker. Den svenska regeringen verkar totalt okunniga om vilka ”polare” man har i dessa skurkar, eller så vet man, och då är skandalen än värre, och det måste då döljas med alla medel…precis som den misslyckade invandringspolitiken i Sverige. EU är mycket riktigt ett lost case och mycket beror på det utrikespolitiska fiaskot i Ukraina där det avslöjades hur inkompetent och korrupt idioterna i Bryssel agerar.

  • Björngunnar skriver:

   Om man skall kalla EU oligarkerna för inkompetenta eller sveriges invandringspolitik för misslyckad beror på.
   Beror på vilken agenda de har.
   Är inte både Eu och Sverige styrt av juden?
   Och han har väl knappast gjort sig ett namn av att värna nationalstaten.
   Skulle ukrainarna ha förstått sitt eget bästa hade de skjutit mc Cain o Poroschenka.
   Överhuvudtaget skjuts det för lite!

  • Peter Harold skriver:

   ”Den svenska regeringen verkar totalt okunniga om vilka ”polare” man har i dessa skurkar, eller så vet man, och då är skandalen än värre, och det måste då döljas med alla medel”

   Och lägg till medierna, vilka ju i sin roll som ”den tredje statsmakten” skall granska våra politiker. I Ukrainafrågan kan vi konstatera att medierna varit helt i linje med våra politiker. Den sakliga kritiken, de insiktsfulla analyserna, etc, hittar vi inom de alternativa medierna och bloggosfären.

 2. ristomatinen skriver:

  Nog är det mycket skit i den och andra konflikter. Det som trasslar till det är att ett imperium låtit och uppmuntrat ryssar att flytta till icke-ryska områden. Är det på något vis självklart att dessa ryssar, om än i relativt nybliven majoritet, ska tillåtas göra vad de vill? Alltså ansluta sig till Ryssland eller bli självständiga?

  Ett mera näraliggande område är där de baltiska folken bor. Ryssar flyttades och flyttade dit i horder under Sovjettiden. Har dessa ryssar rätt att bryta ur delar på liknade sätt, eller är lösningen snarare att dessa flyttar hem? Balterna skulle nog gillar det senare.

  Jag tar även ett hypotetiskt Sverigeexempel: Skulle vi gå med på att typ SCA eller annat stort skogsbolag köptes upp av utländska intressen och dessa genom äganderätten planterade in sin kriminella befolkning här? Tyvärr pågår det redan utan markinköp, via de antisvenska politikerna och dito byråkrater…

  En underlig frågeställning kanske, men det skulle kunna bli konsekvensen av hypermassinvasionen. Vulgärlibertarianers rigida tro på att markägare ensamma ska bestämma vilka som vistas på deras mark främjar det konstigt nog. Det var väl en väsentlig anledning Misesgänget stängde av mig. De, liksom de flesta, vill inte ha någon kritik som träffar dem på pungen. Har de någon pung? Eller hur mycket testosteron finns där?

  Tja, Skrivaren fortsätter med PK- vokabulären med ”etniska ryssar”. En tautologi; det finns inga andra ryssar…

  • Anna skriver:

   Lesson learned: För att kunna titulera dig såsom etnisk ska du göra din titel så omöjlig som möjligt för andra. ”Svensk” kan vem som helst titulera sig som, eftersom det inte finns några etniska svenskar. Enligt politikerna. Inkluderat sverige”demokraterna”.

   Det här med etnicitet är förmodligen något som PH snabbskriver och översätter som just detta. Kines? Du menar väl emigrant från Afghanistan som bor i Kina?

   • ristomatinen skriver:

    Nej! SVENSKAR är germaner! Inget någon svensk behöver titull are sig med. Det räcker normalt med 5 generationer alltid levt här…

    Ingen med IQ över negermedel (70).

   • ristomatinen skriver:

    För att kunna titulera dig såsom etnisk ska du göra din titel så omöjlig som möjligt för andra

    NEJ! Handlar bara om gener. Har varit så i tusentals år, men arab- negerfritt har det alltid varit!

  • Peter Harold skriver:

   Flera goda frågor! 🙂

   Frågan om vilka principer som skall råda vid nationsbildningar är intressanta, även om jag från mitt grundläggande libertarianska perspektiv helst ser att lösningen skulle vara minsta möjliga enhet, t.ex. att ett distrikt skulle kunna bestå av folkgrupp A i ena byn och folkgrupp B i en annan, och att den tredje byn har blandad befolkning av A och B, och att varje by råder över sig självt.

   Men nu frågade du konkret om Baltstaterna kontra de ukrainska utbrytarrepublikerna. När det gäller den sistnämnda har man kommit så långt att vara den tredje kategorin av by som jag talar om, där folkgrupp A och B kan samexistera. Problemet är att folket i den första byn vill utöva våld mot folkgrupp B, fördriva dem. Detta problem tror jag inte att vi har i lika stor utsträckning i baltstaterna, även om jag – min estniska härkomst till trots – inser att man faktiskt behandlar ryssar som en andra gradens människor till vissa delar efter frigörelsen från Sovjetunionen. Det är under alla omständigheter ett problem som de balitiska länderna skall hantera själva, utan påverkan utifrån (som är fallet med Ukraina).

   Sedan skall jag nog erkänna att jag egentligen skulle kunna tänka mig Donetsk och Luhansk som självständiga nationer. Jag ville bara hålla mina förväntningar/förhoppningar på en låg nivå.

   Sedan när det gäller SCA så har du helt korrekt noterat att de som har tillgång till våra skattepengar är de som du är rädd för att ett bolag som t.ex. SCA skulle kunna göra. I princip är svaret ”ja”. Vill de ha banditer på sin mark så torde de ha rätt till detta, så länge som de har banditerna där och de inte kommer ut. Men å andra sidan, vem vill bedriva affärer med en banditledare? Ifråga om staten och dess folkutbytespolitik har du inget val. Vi kan köpa varor från en annan tillverkare än SCA, men vi har inte rätt att bojkotta staten att ta så mycket pengar som staten önskar ur våra plånböcker. Tyvärr.

   Jag är säker på att det finns Misesanhängare som är väldigt stingsliga. Det är gott att ha principer, för det hjälper en att hålla kompasset i rätt riktning. Men vi som tror på libertarianism vet att vi inte har de givna svaren på alla frågor. I vissa fall kommer allting lösa sig ganska naturligt (och med naturligt i detta fall menar jag att SCA skulle straffa bort sig själva om de började agera som svenska staten, typ).

   Jodå, det finns andra ryssar än etniska. De där som man smäller med…! 😉

   • ristomatinen skriver:

    Ursäkta om jag avslöjar mig som med korkad i detta fall. Har ingen aning om där det smäller…

    Som ålderspensionär behöver man även semester. Har renoverat fastigheten nästan utan uppehåll i mer än 9 månar. Är så sjukt trött på allt som ingår där…

    Åker till solen första mars, så hör ni inte av mig under den tiden och två veckor framåt så beror det på att jag har det jättebra…

 3. zanning skriver:

  Kan det vara det här du menar?

 4. Läsare skriver:

  Vad i hela helvete gör den där jävla McCain och bögfittan Lindsay Graham överallt?

  Jag har väl sett en miljon video där idioten McCain och bögfittan Graham är med.

  Why? What?

  • Läsare skriver:

   Okay, nu lyssnade jag. McInsane, säger 2017. Det är förbannat irriterande att journalisterna inte kan lära sig att lägga in ett exakt datum och klockslag.

   Denna videon borde då med hänvisning till McIdiots 2017 hänvisning vara inspelat mellan 1 Jan och 25 Feb.

   McCain är judarnas Nyttiga Idiot, spinna judarnas krigshets mot Putin. Lindsay Graham …. vad är den som för vad som helst för pengar? Han betalar antagligen för det. Nuff said.

 5. Läsare skriver:

  Immigrants in Swedish suburb Rinkeby should be grateful to Donald Trump

  Största polisinsatsen i Rinkeby någonsin. Bra va!? Runkeby är så in i helvete säkert och ett riktigt massinvasion succéstory att regeringen är tvungen att beordra minst halva Stockholms polis till Runkeby för att garantera att inga rasupplopp börjar.

 6. Ping: Gäller det Sverige eller Ryssland, SD? Eller handlar det om att nå köttgrytorna? | Peter Harold – Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s