Emerich Roth – gäller dina ord till M-ledaren även för hur Israel blev en skurkstat?

I all hast…

Bästa läsare!

Emerich Roth, en 92-årig man som benämns som ”Förintelseöverlevare”, har skrivit ett öppet brev till moderatledaren med anledning av att hon skickade en trevare till Sverigedemokraterna exakt samma dag som de judiska samfunden och deras associerade sfär firade minnesdagen av Förintelsen. [Källa: SvD]

I detta brev utmålar Emerich Roth dagens Sverigedemokrater som 1930-talets nationalsocialister:

Vår tid företer många skrämmande likheter med 30-talet, och vi står nu åter igen inför ett val; att segla i medvind och hamna dit vinden för oss, eller stå upp och segla i motvind, för att vända utvecklingen.

Det bästa skyddet mot ondskan är att låta ondskan vara ondska. […]

Så länge ondskan klär sig i uniform och kängor och skriker ut sitt hat, är ondskan inte så farlig. Det är när ondskan klär sig i kostym och lägger sig till med lånad vokabulär, som den är riktigt farlig. Att bli insläppt och bli tagen i hand är ondskans högsta önskan, ty väl inne och accepterad, kan den sprida sig som en smittsam epidemi.  […]

Sverigedemokraterna är fortfarande Sverigedemokraterna. Det har de inte ens själva försökt ändra på. Allt som uppdagades efter att de lyckades komma in i riksdagen bekräftar för alla med förmåga till logiskt tänkande att ränderna inte gått ur.

Jag upprepar det jag skrivit så många gånger förr; jag har inget personligt intresse av att försvara Sverigedemokraterna, och detta är inte heller ett försök i den riktningen. Däremot anser jag det nödvändigt att rikta kritik mot hur vissa kritiker av SD uttrycker sig. För oftast tänker de inte längre än näsan räcker.

Det är väldigt populärt att referera till 1930-talet. Jag minns faktiskt att man gjorde det under 1980-talet också sedan Moderata Samlingspartiet kommit upp i 25%-regionen i väljarundersökningarna under Ulf Adelsohns ledning. ” – Sverige kommer bli det nya Nazi-Tyskland”, hotade de socialdemokratiska valarbetarna på torget där jag bodde. Några år senare vann Carl Bildt statsministerposten, men Sverige förblev sossefierat som vanligt, om än med kanske lite lägre skatter.

Jodå, under 1930-talet fanns det säkert högerfolk som gillade Hitler. Vänster gjorde det definitivt; minns hur lismande socialdemokratiska Aftonbladet förhöll sig till Tysklands starke ledare som förvandlade en nation i förfall till ett land med ordning och utveckling. Sedan kom kriget och de allierades seger, och därefter har man nogsamt fördömt allt som har med nazism att göra – även om fördömandet är abstrakt och aldrig går på sådant djup att man avslöjar nationalsocialismens beröringspunkter med t.ex. dagens socialdemokrater och miljöpartister. Läs ”Mein kampf” och begrunda det faktum att en svensk Adolf Hitler av idag skulle ha röstat på något av dessa partier hellre än moderaterna, och förmodligen Sverigedemokraterna för all del.

Men åter till Emerich Roth. Låt oss lyssna till hans varningsord. Ringer det inte en varningsklocka från historien? Jo, det gör det. Inte från 1930-talet, utan snarare från 1960-talet. Inför det israeliska valet till Knesset 1965 bilades högerpartiet Gahal under Menachem Begins ledning. När vi säger höger menar vi verkligen höger i detta fall.

Under 6-dagarskriget mot Egypten gick Begins parti upp i regeringskoalitionen, och man förblev där även efter kriget. Menachin Begin bar kostym, men han hade inte alltid gjort det; under 2:a världskriget gick han med i den militanta organisationen Irgun, vilken var en grupp som spred terror mot palestinska araber och britter som skötte det dåvarande protektoratet. När staten Israel bildades omvandlades terrorgruppen till ett politiskt parti – Herkut – som tog plats i Knesset, men som under lång tid betraktades som extremt.

I början av 1970-talet gick Gahal upp i ett annat parti och Likud bildades. Begin ersattes av Ariel Sharon, en annan person som ägnat sin ungdom åt paramilitär verksamhet innan staten israel bildades. Likuds rötter återfinns i en eller flera terroristorganisationer – av sionister givetvis benämna som ”befrielsekrigare” – vilket innebär att Emerich Roths ord som riktas mot svenska SD passar betydligt bättre in för att beskriva Israels politiska utveckling.

Mig veterligen har Jimmie Åkesson aldrig varit aktiv i någon paramilitär rörelse. Det värsta man hittat är visst någon SD-are som inför en videokamera refererat med grabbigt flabb till vad någon skinnskalle skulle ha sagt om utlänningar. Den eventuella rasism och främlingsfientlighet som existerar hos SD är enligt min bedömning högst universell och återfinns nog i alla riksdagspartier – och understiger sannolikt den nivå av rasism som man kan återfinna hos andra kulturella grupperingar som etablerat sig i Sverige (och hit räknar jag judaism och islamism).

Emerich Roth skall naturligtvis åtnjuta full yttrandefrihet. Men det han säger bör också ifrågasättas på saklig grund, även om hans prosa är ett snömos som innehåller mer av antydningar än konkreta belägg för det han försöker ha sagt. Trots det tar SvD:s redaktion honom på fullt allvar, och låter honom bidraga till att piska upp en hatstämning mot det parti som tycks ha övertagit moderaternas position i 25%-regionen. Och SD har det väljarstödet tack vare argument som Emerich Roths.

Avslutningsvis vill jag med anledning vad jag anfört här ovan om Hitlers ideologiska hemvist flagga för att politisk totalitärism inte begränsar sig till ett extremparti, utan kan manifesteras genom etablerade partier, som t.ex. Sveriges socialdemokrater som lät sin partiapparat vävas samman med statsapparaten så till den milda grad att man bildade en egen säkerhetstjänst för att försvara ett system som har samma arv som de tyska nationalsocialisterna.

Så min uppmaning till svenska folket är att minnas Wilhelm Mobergs ord och tankar, och inte låta er förledas av gaggiga konspirationsteorier om en nationalsocialistisk statskupp via Jimmie Åkesson och hans familj/vänner. Faran för frihetens inskränkande kommer från betydligt fler håll än så.

Hälsar eder Peter Harold

P.S.
Jag ser nu att Fria Tider också uppmärksammat Emerich Rots utspel om ondskan i SD.
D.S.

 

 

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Historia, Politik. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Emerich Roth – gäller dina ord till M-ledaren även för hur Israel blev en skurkstat?

 1. Får får får? skriver:

  Intressant och bildande text presenterad än en gång av er mister,stort tack!

 2. Herr Flick skriver:

  Sedan det uppdagats att Elie Wiesel, den kanske mest kände av alla ”överlevare” inte hade någon tatuering på underarmen och följaktligen sannolikt aldrig varit i något läger vill åtminstone jag se tatueringen på var och en som utger sig för att vara överlevare.
  Upp till bevis!

 3. Micke Seemann skriver:

  Intressant text! Jag har alltid undrat varför nazismen placeras till höger på den politiska skalan? Som jag ser det hör de hemma långt till vänster. Se tex rapporten Den farliga fredsrörelsen (SOU 2002:90) som talar om röda respektive bruna kommunister. Det finns till och med en matris som jämför de två ideologierna och likheterna är slående. Att placera nazismen till höger är nog mest ett retoriskt grepp för att distansera sig från något som de flesta föraktar samtidigt som man får chansen att smeta ondska på sina politiska motståndare. Detta kanske kan vara uppslag till ett blogginlägg?

 4. Sofia skriver:

  En stamfrände till Emerich Roth………….STÖÖÖÖÖÖÖN!!!!!!

  Vi snälla svenskar klarar oss inte mot sådana när de är många!!!!

  Fabian klarade det väldigt bra – man mot man.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s