Kan inbördeskriget i Ukraina ebba ut av sig själv? Och kommer Ukraina bli nazisternas fjärde rike?

I all hast utan korrekturläsning!
Ev. klagomål lämnas i
kommentarsfältet.
Sorry! /Peter

Bästa läsare!

I en tidigare bloggpost om senatorerna John McCain och Lindsey Graham som reste till Ukraina vid årsskiftet och propagerade får intensivare krigföring mot utbrytarrepublikerna (bl.a. skall Graham sagt till trupperna som var grupperade några kilometer från gränsen att ”2017 är ett år för offensiven”). Vad som följde var faktiskt också en eskalering av brotten mot vapenvilan från Kievregimens sida.

Jag vill nu följa upp den bloggposten med ett förtydligande samt en generell uppdatering om situationen där.

Därför har John McCain inte hängts för krigshets

Det första är den märkliga omständigheten att John McCain åker runt i världen och ser till att krigsläget förvärras varhelst den dåren drar fram (detta gäller både Syrien och Ukraina som han besökt under vintern), samtidigt som politiker som gör motsvarande resor för att skapa fred kritiseras och hotas med rättsliga efterspel. Och det är dessutom inte många veckor sedan som president Donald Trumps säkerhetsrådgivare Michael Flynn blev avsatt för att han hade haft ett telefonsamtal med Rysslands USA-ambassadör där denne (ambassadören) talat om USA:s sanktioner mot Ryssland (vilket Flynn inte svarat på i praktiken).

Det amerikanska etablissemanget försvarar McCains och Grahams agerande med att de båda var utsända på uppdrag av kongressen. Det rör sig om ett tillstånd som de mer eller mindre gett sig själva, i kongressens namn. Det finns en uråldrig lag som förbjuder medborgare att agera i regeringens namn utan tillstånd (från den tid då Thomas Jeffersson umgicks med fransmännen innan han blev president), och denna lag används för att kväsa folk som rör sig utanför etablissemangets informella men stränga regelverk.

Detta var det klargörande förtydligandet om hur det kan komma sig att banditen McCain kan agera som han gör utan att bli hängd. Så över till en uppdaterad bild av läget i Ukraina. Det har blivit värre, men kanske till och med så illa att vi måhända skönjer slutet på inbördeskriget.

Inbördeskriget i Ukraina står och stampar

Den offensiv som Kievsidan bedrivit mot utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk har inte resulterat i några större landvinningar, och definitivt inte i någon seger över ”terroristerna” som rebellerna benämns som av den ukrainska västvänliga regeringen.

Vad som yttermera framkommit med ännu starkare tydlighet är att Kievs trupper till stor del inte kontrolleras av regimen, utan av oligarker som nu i allt högre grad är missnöjda med den sittande presidenten Petro Poroshenko – själv en av landets oligarker. Man börjar nu från de väpnade nationalisternas sida tala öppet om att Poroshenko ”skall passa sig”, och att man har kapacitet att fälla honom på samma sätt som man avsatte den föregående presidenten (under Maidan-upploppen 2014). Det sistnämnda är synnerligen intressant eftersom detta är ju ett erkännande om att man låg bakom statskuppen!

Två nya stater håller på att födas

Bloggaren ”The Saker” har i en aktuell artikel för The Unz skrivit om den senaste tidens utveckling i östra Ukraina. ”The Saker” har jag i en tidigare bloggpost beskrivit som en person vilken man kan misstänka har haft en tjänst inom den sovjetiska underrättelsetjänsten [länk SB]. The Saker noterar att följande skett under de senaste veckorna:

 1. De nationalistiska oligarkkontrollerade trupperna (som strider mot rebellerna jämte den vanliga ukrainska armén med legosoldater) har blockerat gränsen mellan Ukraina och utbrytarrepublikerna (det har alltså tills nu förekommit trafik över gränsen).
 2. Den ryska regeringen erkänner resedokument som utfärdats av folkrepublikerna i Donetsk och Luhansk.
 3. Regeringarna i Donetsk och Luhansk har nationaliserat alla industrier som ägts av Ukraina.
 4. Företrädare för de väpnade nationalisterna i Ukraina har förklarat att de befästa områdena utgör gräns.
 5. Regeringarna i Donetsk och Luhansk har förklarat att det enda godkända betalningsmedlet i dessa områden är den ryska rubeln.
 6. Regeringarna i Donetsk och Luhansk kommer framgent att inte tillåta export av stenkol till Ukraina.
 7. Samtliga företag i Donetsk och Luhansk skall betala skatt till provinsregeringarna istället för till den ukrainska skattemyndigheten.

Donetsk och Luhansk kan bli en bröda för Ryssland

I ett försök till analys över den uppkomna situationen The Saker konstaterar han att allt detta faktiskt leder till att Donetsk respektive Luhansk härmed alltmer antar skepnaden av formella statsbildningar. Frågan om huruvida dessa två länder kommer ansluta sig till den ryska federationen är alltjämt öppen, även om Vladimir Putin sagt nej.

Även om västmedierna kommer beskylla den ryska regeringen för att ligga bakom utvecklingen – om nu Ukraina dyker upp i nyhetsbevakningen på fler sätt än utifrån Melodifestivalssammanhang – så är det uppenbart att föreliggande utveckling kommer innebära besvär för Ryssland, och dessa besvär kommer inte alls säkert att betraktas som kära.

För det första kommer de ryska bankerna att behöva föra över en massa pengar till Donetsk och Luhansk. Det dessa provinsiella stater har att betala med är stenkol, och den varan är Ryssland inte alls i behov av. Dessutom är formaliseringen av den ekonomiska och politiska förbindelsen mellan utbrytarrepublikerna och Ryssland känslig eftersom detta kommer tas som intäkt från USA:s sida att kräva fortsatta sanktioner mot Ryssland. Inte minst med tanke på att etableringen av gränsen mellan Ukraina och de två utbrytarrepublikerna har fastställts av de väpnade ukrainska nationalisterna som inte längre lyder Kievregimens kommando.

Utöver vad The Saker anför kan man ställa sig många frågor kring vad som händer härnäst.

Kommer de väpnade nationalisterna störta Poroshenko?

Det är intressant att de nazi-anstrukna legosoldaterna som uttrycker hat mot Ryssland agerar på ett sätt som innebär att inbördeskriget kommer stanna av. En uppenbar risk är att dessa trupper kommer användas till att störta Poroshenko och hans regering. Det innebär att dessa nationalistiska rörelser med rötter i Andra Världskrigets nazism kan gripa makten över ett land som nämnts som en framtida EU-medlem. Om inte EU bestämmer sig för att putsa till nationalisternas anseende – vilket inte kan uteslutas med tanke på den totalitära attityd som EU:s ledargarnityr har – så är detta medlemskap uteslutet. Och det är på kort sikt en glad nyhet för Vladimir Putin, även om han måste förhålla sig till en annan sorts fiende än den som styr Kiev idag.

N.b.! Att beskriva den väpnade oligarkfinansierade nationalistiska rörelsen i Ukraina som nazi-anstruken/direkt nationalsocialistisk är ingen överdrift á la svenska EXPO som kallar alla oliktänkande för nazister, utan nu talar vi om ”rättrogna” soldater som anammar den gamla nazismens anda i både ord och handling.

Den ukrainska regeringen i Kiev står nu i färd med att införa en ny censurlag som skall möjliggöra för nationens säkerhetstjänst att blockera hemsidor som ”hotar nationens suveränitet”. Detta kan riktas mot sajter som kritiserar regimen oavsett politisk kulör, men i synnerhet de sajter som grupperar sig till stöd för de oligarkstyrda trupperna som utfäster löftet att rensa ut landets korrupta politiker. Vilket Ukraina kanske inte skulle må illa av, även om regimskiften sällan leder till annat än att en tyrann ersätts av en annan.

Hälsar eder Peter Harold

LÄNKLISTA:

UNZ: The Donbass Is Breaking Away from an Agonized Ukraine

Deutche Welle: Clashes over blockade of coal from eastern Ukraine

Political Critique: “Cut Him Open, Kill!”: Another Violent Far-Right Nationalist Act in Ukraine

New Republic: ”Nationalism Is Exactly What Ukraine Needs” av CFR-medlemmen Anne Applebaum. Artikel är från 2014 (kort efter statskuppen och insläppet av nationalistiska extremister i den nytillträdda regeringen) och prisar den ukrainska nationalismen (och artikeln är ett av de första och mer omfattande försöken att bättra på nazisternas anseende i Ukraina, vilket Sveriges dåvarande utrikesminister Carl Bildt nappade på)

 

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Kan inbördeskriget i Ukraina ebba ut av sig själv? Och kommer Ukraina bli nazisternas fjärde rike?

 1. gmiksche skriver:

  Varje gång jag ser namnet Anne Appelbaum tänker jag att äpplet inte faller långt från trädet.

 2. Björngunnar skriver:

  Suck!
  Tyvärr inte många rätt den här gången.
  Jag tror att för att förstå ämnet måste man kunna en hel del historia och att börja med Tysklands reaktion på judarnas framfart i 20 och trettiotalets Tyskland inte kan lastas nationalsocialismen som inte är något annat en en reaktion på judars maktambitioner.
  Går vi tillbaka till den ryska revolutionen 1917, en revolution som inte slutade 1917 utan började då.
  Inbördeskrig och maktkamp som skördade miljontals människoliv.
  Just i området Lugansk, Donetsk fanns redan då ett stort stöd för bolsjevismen..
  Ändå så kom en större strid istället att stå i Donområdet enligt Stalins intentioner.
  tsaritsyn blev Stalingrad vilket också blev vändpunkten i andra världskriget.
  Carl Bildt och att kalla honom nazist är helt fel försåvitt inte nazist används som något alltid dåligt.
  Personligen tror jag det är helt omöjligt att förstå något av detta om vi inte tar med judarna i ekvationen.
  Carl Bildt är jude, Reinfeldt är jude, Lenin var jude, Marx var jude, kulturmarxisterna som förbjöds i Hitler tyskland var judar.
  Judarna vann bägge världskrigen och det är i detta resultat vi lever idag, inte minst vad avser förstörelsen av Sverige med en dekadens, feminism, kulturmarxism.
  Judarnas kamp mot kristendomen både i Sverige och i Ryssland, vi har nu en judisk ärkebiskop i Sverige och kyrkan är en homosexuell institution.
  I Ryssland däremot är det helt annorlunda, kyrkor som judarna sprängde och motarbetade genom att registrera kyrkobesökare och terrorisera dem har till slut givit den kristna kyrkan en renässans.
  Jag har talat med ryska präster om detta och vi var rörande överens om bl.a situationen i den svenska kyrkan, vi har tagit avstånd från den sa ryssarna.
  Så jag ser inte ryssarna som ett hot utan som en möjlighet, men då måste alla 8 svenska partier slängas ur riksdagen med våld…

  • Björngunnar skriver:

   Kreuger och mordet på honom har naturligtvis fått stora konsekvenser för Sverige.
   https://www.google.se/amp/s/esamawuta.wordpress.com/2015/01/01/ivar-kreuger-1932/amp/

  • Anonym skriver:

   ”Carl Bildt är jude, Reinfeldt är jude” – inte hört förut,har du en referens?

   • Björngunnar skriver:

    https://www.google.se/amp/s/anthropocene.live/2016/04/09/den-kreativa-forstorelsen-av-vart-samhalle/amp/
    Och när det gäller Reinfeldt så är han sveriges dödgrävare #1.
    Carl Bildt är Soros kompis och Reinfeldt arbetar numera på judisk bank i New York.

    • Anonym skriver:

     Ok, du syftar inte på etnicitet el religion utan något annat. Mentalt, själsligt?

     • Björngunnar skriver:

      Jag vill inte påstå att jag är någon expert på historia men just nu i skrivande stund kommer jag ihåg en kortfilm utan ljud som jag tittade på för ca 55 år sedan.
      Den utspelades sig i en korridor och kontorsrummen ockuperades av den person som hade de vassaste armbågarna.
      Den kampen fortsätter än idag och personen med de vassaste armbågarna finner till slut sin överman.
      När det kommer till Ukraina idag och vem/ vilka som är herre på täppan beskriver inte en säker maktbas för den nuvarande ordningen.
      Filmen fortsätter och personer som tagit sig vatten över huvudet kommer framgent också att falla på eget grepp och hur många idag anser att Carl Bildt och Reinfeldt är det bästa som hänt Sverige?

   • Läsare skriver:

    Om Carl Bildt är DNA-jude eller inte spelar ingen roll. Peter H har visat i tidigare artikel att CB är upplärd av de värsta krigshetsarna bland Neo-con i Amerika.

    Neo-con är judiskt kodord för judisk mafffia och de har lärt upp CB.

  • Läsare skriver:

   Det som hände i Ryssland 1917 var en JUDISK statskupp och ingenting annat. Det är den största stölden i världshistorien, heist på engelska.

   Judarna stal helt enkelt världen största land. Det var inget som bara råkade bli så. Judarna försökte sig på en statskupp 1881, där ryske kungen dödas av … Gissa vilken folkgrupp?

   1905 försökte judarna återigen att genomföra en statskupp. Vilken också misslyckades. 1917 lyckades den judiska statskuppen. Inbördeskrig var det naturliga nästa steg. Det judarna gjorde var att de systematiskt mördade hela den ryska eliten.

   December 1922 var judarna så säkra på deras maktinnehav att de bytte namn på Ryssland till Sovjetunionen. 1947 var judarna så säkra på deras maktinnehav över Palestina att de bytte namn till Pizzrael.

   Men bönderna i Ukraina krånglade. Judarna som styrde Sovjet är helt ansvarig för detta:

   http://www.holodomorct.org/accounts.html

 3. Lasse Wilhelmson skriver:

  Hm, sökte på Ukraina och här finns en hel del. Speciellt kartan som visar hur kärnområdet utvidgats och gränserna förändrats i relation till Ryssland och Sovjetunionen – historiskt. Även Stefan Lindgren, som har mycket sakkunskap, är intressant och en viktig motvikt till Sveriges nästintill obegripliga hyllande av statskuppen.

  http://arabnyheter.info/sv/?s=ukraina

  Sedan tror jag att Holodomor är en grundbult liksom judarnas roll (både i Holodomor och bland dagens oligarker).

  Det är verkligen råddigt med Ukraina, men jag tror det är fel att utse både Nationalsocialismen och Putins Ryssland som de främsta orsakerna till upplösningen av dagens Ukraina, för att uttrycka saken lite diplomatiskt 🙂

 4. Ping: Gäller det Sverige eller Ryssland, SD? Eller handlar det om att nå köttgrytorna? | Peter Harold – Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s