DN:s patetiska rapportering om Wikileaks CIA-läckor (lite om vad DN ”glömde” att rapportera)

I all hast utan korrekturläsning. Sorry! /Peter

Bästa läsare!

DN måste sluta med sin skrattretande disclaimer som säger:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik

Bara det faktum att Bonnier-ägda DN har mage att sätta samman orden ”kvalitet” och ”journalistik” visar på en förvriden självbild som vi medvetna läsare helt enkelt aldrig kan ta på allvar.

När man sedan från tidningens sida deklarerar att detta är grunden till den ovan publicerade artikeltexten – som i dagens fall är ett TT-telegram med rubriken ”Wikileaks släpper uppgifter om CIA-hackning” – så kan man fråga sig om DN-folket själva tar sig på allvar. Hur många gånger har man inte ertappat just TT med publiceringar i kategorin ”fake news”, eller snarare ”ofullständiga nyheter”? Inte sällan, kanske nästan dagligdags. Ingen bör förvånas över att även denna artikel tillhör den sistnämnda kategorin.

Vi vet fortfarande inte vem på CIA-högkvarteret i Langley som ligger bakom läckorna av de (för den här stunden) drygt 8’700 dokument som avslöjar komprometterande uppgifter om den ofta lagvidriga verksamheten hos nämnda myndighet; medierna (i utlandet) refererar till källan som Snowden 2.0 vilket kan betraktas som en rättvis benämning sett inte bara utifrån betydelsen i dokumentens innehåll,utan även också mängden av material som beskrivs som den största omfattningen någonsin.

DN-artikeln konstaterar torrt att Wikileaks publicerat dokument som innehåller information om att CIA har mjukvara som kan användas för att hacka sig in i internetuppkopplad TV, i mobiltelefoner och i datorer. TT:s källa är New York Times, by the way! Så var det med DN:s ”förstahandskällor” haha! Och bara för att DN:s läsarskara skall veta vilka lömska typer Wikileaks är avslutar man artikeln med hotet mot allas personliga integritet:

Enligt Wikileaks pressmeddelande kan myndigheten hacka Android-telefoner och samla in ljud och meddelanden innan de krypteras. Wikileaks har inte släppt de påstådda hackerverktygen i sig utan uppger att de väntar tills de vet mer om hur de ska analyseras och hanteras.

Vad som inte framgår i DN:s kvalitetsjournalistiska artikel är att nämnda mjukvara redan kommit i drift. Om Dagens Nyheter hade haft någonting som liknats vid kvalitetsjournalistik så borde de inte återpublicera TT-telegram som baseras på notiser i New York Times, utan istället vända sig direkt till nyhetskällan, d.v.s. WikiLeaks.

Och på WikiLeaks hemsida kan vi läsa följande om denna mjukvara:

Recently, the CIA lost control of the majority of its hacking arsenal including malware, viruses, trojans, weaponized ”zero day” exploits, malware remote control systems and associated documentation. This extraordinary collection, which amounts to more than several hundred million lines of code, gives its possessor the entire hacking capacity of the CIA. The archive appears to have been circulated among former U.S. government hackers and contractors in an unauthorized manner, one of whom has provided WikiLeaks with portions of the archive.

Wow!

Jag kan egentligen inte tänka mig någon bättre källa än WikiLeaks. I åratal har de levererat publicering av originaldokument som inte editerats av redaktioner med politisk agenda (i linje med den som fastställs hos CFR eller hos Bilderberggruppen).

Nej, jag säger inte att WikiLeaks saknar egna politiska preferenser, och det är säkert fullt möjligt att man valt att avstå från publicering vid olika tillfällen. Men vi ser att WikiLeaks slår mot väst som mot öst, mot syd som mot nord, mot kapitalister som mot socialister. Och materialet som de lägger upp är tillgängligt för alla som vill bilda sig en egen bild om olika saker. Materialet hos Wikileaks är inte fejk. DN kommer däremot aldrig i närheten av en sådan autenticitet. Aldrig.

Det WikiLeaks gjort är att initialt skydda namn och e-postadresser i publicerade dokument (man har gett anonyma ID-beteckningar), och de skadliga datafilerna som man kommit över har listats med namn istället för att läggas upp och tillgängliggöras. Detta är helt acceptabla åtgärder eftersom det viktiga är ju att få veta vad CIA ägnar sig åt.

Men kanske den riktiga skrällen ligger i ett av dokumenten som WikiLeaks lägger ut från Vault 7-samlingen, och det är att CIA år 2014 diskuterade en omorganisation som bl.a. hade till uppgift att arbeta med system som skall kunna kapa de elektroniska systemen i fordon. Även om agendan avser ett möte som hölls i oktober 2014 så betyder detta inte att CIA stod med noll kunskap redan tidigare om hur man skulle bära sig åt för att hacka sig in i en personbils elektroniska styrsystem.

Många misstänker att de amerikanska journalisten Michael Hastings hastiga död i samband med en spektakulär bilolycka år 2013 är resultatet av att någon manipulerat fordonet, antingen genom att ta över styrelektroniken (t.ex. genom att tvinga motorn att accelerera, blockera växelväljaren och inaktivera bromssystemet), alternativt beskjutit hans bil (trots att bilen körde in i ett träd tycks bakdelen på fordonet ha råkat ut för någon form av explosion).

Inget av detta kom med i DN:s rapport om WikiLeaks-läckan. Den lågmälda rapporteringen idag kan förmodligen motiveras med att ansvarige utgivare själv premieras av CIA (såsom den nyligen alltför tidigt bortgångne tyske journalisten Udo Ulfkotte avslöjade i boken ”Gekaufte Journalisten” är gällande för tyska journalister).

I DN:s värld förväntas läsarna bara ögna genom rubrikerna och tänka att CIA:s avlyssning är en naturlig del av myndighetens kamp mot terrorism, dock utan att exponeras för fakta som talar för att CIA bedriver verksamhet som är direkt terrorism eller understödjer terrorism. Men det är något som DN nogsamt undviker att berätta. Man märker direkt på tonfallet i rapporteringen när läsarna förväntas rycka på axlarna eller bli indignerade. Nyhetsförmedling är ett spel med läsarnas känslor. Det är så man hjärntvättar ett folk som saknar ambitionen eller verktyg att vara medveten om sin värld.

Hälsar eder Peter Harold

TILLÄGG:
Under onsdagsmorgonen – dagen efter den ursprungliga publiceringen – uppdaterade DN sin TT-artikel med en referens till Edward Snowdens uttalande. Men nyheten var redan begraven under annat trams på DN:s förstasida.

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet, Medierna. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till DN:s patetiska rapportering om Wikileaks CIA-läckor (lite om vad DN ”glömde” att rapportera)

 1. Du slant lite med fingrarna med Michael Hastings namn, bäste skrivare.

 2. Lite skriver:

  RUNDGÅNG?
  Mht att Du i inledningen skriver: ”Hur många gånger har man inte ertappat just TT med publiceringar i kategorin ”fake news”, eller snarare ”ofullständiga nyheter”? Inte sällan, kanske nästan dagligdags.”
  – Det kan vara på sin plats att påminna om ägarstrukturen på TT.
  Länk till Wikipedia:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/TT_Nyhetsbyr%C3%A5n

  Ägarna är en samling sanningsvittnen med likartat rykte:
  Ägare / Andel
  Aftonbladet 20 %
  Svenska Dagbladet 10 %
  Stampen 10 %
  Expressen 10 %
  Dagens Nyheter 10 %
  Sydsvenska Dagbladet 10 %
  NT Media 10 %
  VLT AB 5 %
  Upsala Nya Tidning 5 %
  Pres(s)gruppen 5 %
  MittMedia Förvaltnings AB 5 %

  Rundgång i nyhets-rapportering och -flöde?

 3. Kilroy skriver:

  Jag skulle vilja påstå att CIA är den snorrika kosmopolitiska elitens och ”federal” reserves privata motsvarighet till Tjekan och NKVD. En ”säkerhets”tjänst och skyddskår som går ondskans, lögnens, ljugens, Satans – kalla dem vad ni vill, ärenden. Trumps gäng måste ha högsta prioritet att slakta det maskineriet så att dessa ondskans företrädare på jorden avväpnas oavsett det är Rotschilds city of london där denna sataniska globala hydra har sitt säte, ”federal” reserves och resten av centralbankernas plundring av världen, deras anstiftan till folkmord, genomförda RIKTIGA (inte bluff) folkmord regisserat av dessa ljugare, historiska som den ljugiska slakten av ryssar i Sovjet som räknas i många 10-tals miljoner där bl.a parasiter som Wallenbe*g och Aschbe*g i svenskarnas land skodde sig på dessa av sina medljugare slaktade ryssars stulna förmögenheter, Holodomor m.fl etc såväl som moderna pågående som t.ex. det nu aktiva mot hela den vita västvärlden. Eller om vi pekar ut våra lokala huvuden på denna hydra. T.ex. Bon*ier, Hjö*ne, Reinfel*t, Bil*t, Expo, ”Interasistmen”, ”forum för levande påhittad historia” m.fl. med lakejer och kumpaner inom politik, polis, militär, media, ”rätts”väsende, ”myndigheter”, ”journalister” mm. Det finns faktiskt en gnutta hopp just nu att den samlade ljugenhetens djävulska plan för planeten håller på att krossas tack vare Trump och den anti-ljug sanningsrörelse som växer sig starkare för var dag i grunden tack vare internet. Jag ber till både Oden och Jesus att de av ljugens stam byggda dammar av lögn som är uppdämda fulla av sanning nu rämnar och sköljer över oss i ett reningsbad världens alla goda människor så väl behöver. Under tiden förbereder jag mig för strid både mentalt och fysiskt med hård träning för att bygga styrka och kondition och vård av min utrustning, för dessa lögnens råttor kan bli farliga när sanningen nu exponerar dem och tränger in dem i ett hörn. Men vi får inte göra samma misstag som efter Sovjets fall där miljoner av den röda pestens kolloboratörer kunde slippa straff och smita undan. Här ska de ha sina rättmätiga straff. Jag tror det är hög tid att bygga 1000-tals nya giljotiner och hålla bilorna skarpslipade. Jag kommer inte känna frid förrän medieljugfamiljerna och alla andra förrädare börjar fångas in och släpas iväg till rättskipning iförda hand och fotbojor.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s