Inbördeskrig hos CIA?

Bästa läsare!

Redan innan jag blev varse att WikiLeaks skulle släppa ”Vault 7” kom jag över material som indikerar på ett inbördeskrig inom CIA. Grunden till detta är mindre fantastisk än vad man skulle kunna fantisera om; inom organisationen finns ungefär samma politiska spektra som utanför. Det betyder att det inför det senaste presidentvalet förmodligen fanns lika många anhängare av Donald Trump som av Hillary Clinton, om än av kanske olika skäl jämfört med folket utanför CIA:s organisation.

Men utöver denna självklarhet så är det också ett faktum att CIA inte är en homogen organisation, utan består av flera olika enheter som precis som CIA har motstridiga intressen och sålunda råkar i konflikt med varandra.

Därför finns det CIA-agenter som är direkta motståndare till USA:s aktioner runt om i världen, och som själva betraktar denna typ av verksamhet som brott mot den konstitution man är satta att försvara. Detta vet vi tack vare olika läckor som förekommit under åren. ”Vault 7” är inte den första, men dock kanske den största om CIA.

På motsatt sida om de konstitutionellt sinnade inom CIA har vi de som använder organisationen till ren brottslig verksamhet. Den forne FBI-agenten Richard M Taus exponerade CIA:s medverkan till narkotikasmugglingen till USA; en trafik som skedde med dåvarande vicepresidenten George H Bush kännedom, bl.a. genom delstaten Arkansas på en flygplats som den då sittande guvernören Bill Clinton hade kontroll över, och anklagelserna om narkotikasmuggling avfärdades av dåvarande senatorn John Kerry som ledde en granskningskommission som såg till att åtalet aldrig gick högre upp än till överstelöjtnant Oliver North. Eftersom hela organisationen fungerar som grindvakt har de högst positionerade i ansvarshierarkin alltid kunnat gå fria – detta är det yttersta uttrycket för det som kallas för the Deep State.

En av anledningarna till att CIA bedriver kriminell verksamhet tillsammans med maffian är därför att de pengar man tjänar in på detta inte redovisas, och används till andra aktiviteter som hemlighålls så till den milda grad att ingen politisk insyn finns – inte ens genom kongressen.

Eftersom denna del av verksamheten står utan tillsyn från vare sig lagstiftare eller någon annan instans av de rättsvårdande myndigheterna har man förhållandevis ringa hänsyn till lagen i samband med genomförandet av operationerna. Det enda man behöver bry sig om är att inte bli avslöjade, även om det trots allt händer ibland. Iran-Contras-affären här ovan är just ett sådant avslöjande, men CIA har förmåga att leda bort de flesta misstankar, antingen genom att kalla kritikerna för konspirationsteoretiker, eller också tystar man dem.

Även om systemmedierna undviker att beskriva CIA:s agerande på detaljnivå så finns det akademiska studier som dokumenterar ”snesteg” som begåtts genom åren. Det är framför allt studier kring mordet på president John F Kennedy som varit en inkörsport för de forskare och utredare som sedan fördjupat sina studier kring CIA:s arbetsmetoder. Men återigen, CIA är en del av the Deep State, så organisationen har sina mäktiga beskyddare (som sannolikt står under utpressning från CIA).

En av de hårdaste kritikerna på den politiska fronten mot CIA är den forne republikanske kongressmannen, libertarianen Ron Paul som sagt att hans önskan är att upplösa CIA helt och hållet. På hans hemsida, the Ron Paul Institute for Peace and Prosperity har medarbetaren Jeff Deist en mycket utmärkt artikel om vad dåvarande presidenten Harry Truman ansåg om det monster han skapat, och som expanderade under Dwight Eisenhowers presidentskap (och vi alla minns att Eisenhower under sista året insett sitt misstag, och bidrog till att åtminstone exponera det militärindustriella komplexets försök att ta över landet).

Som Jeff Diest påpekar var CIA under Trumans tid alltjämt en organisation som var beroende av sina agenters tekniska duglighet och analytiska förmåga. Idag är CIA en entreprenör i dolt våld, och det är inte längre fysiskt våld mot enskilda personer, utan nu agerar man för att utsätta hela nationer för krigsrisker. Vault 7-dokumenten avslöjar att CIA har kapacitet att arrangera dataintrång som ser ut att vara utförda av andra länders säkerhetstjänster, t.ex. Ryssland.

Misstanken har funnits redan tidigare, men insikten om detta verkligen är det faktiska förhållandet gör att det framgent aldrig kan avgöras i skuldfråga gällande hackerattacker, mer än att framgent är CIA den första huvudmisstänkta. Och när det dessutom verkar pågå ett ”inbördeskrig” inom organisationen kommer förmodligen inte ens landets president kunna veta hur han skall förhålla sig. Detta faktum måste leda till att regeringarna i USA, EU, Storbritannien, Ryssland och Kina måste med omedelbar verkan ge sig in i samtal om nedrustning och säkerhetshöjande diplomati – för att därigenom rycka makten ur händerna på the Deep State (som förmodligen finns i samtliga dessa länder).

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Inbördeskrig hos CIA?

  1. Rune skriver:

    Är det CIA som driver sin alldeles egna politik världen över? Eländet i Libyen, Syrien, Ukraina kan det vara resultatet av CIAs politik som är frikopplad från USAs officiella och lagliga politik?

    • Peter Harold skriver:

      Det är en komplex mix av intressenter. Många som slåss om köttgrytan. Men CIA är onekligen ett verktyg för dem med det inflytande som kan störta nämnda länder i fördärvet. Vi talar ofta om Soros och Brzeinski, men samtidigt kan man ju inte utesluta att de i sin tur kan vara marionetter, på samma sätt som vi har Gates och Zuckerberg som blivit miljardärer delvis med hjälp av statsapparaten.

  2. Det är förmodligen ganska troligt att vi som hänger här också har blivit kartlagda av CIA, trots att vi inte ens är amerikaner. I princip bara för att vi har de intressen och engagemang vi har. Hade vi varit sheeple hade vi värsta fall varit registrerade med namn och en stämpel att vi inte utgör något hot. Sådana som oss har nog en markering som indikerar att vi skall elimineras när det blir dags.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s