Lille Morgan på Twitter – patologisk godhetsiver, eller subtilt rop på hjälp?

Bästa läsare!

Vi kan inte hjälpa att vi ser ut som vi gör, i vart fall inte ifråga om våra medfödda lyten. Vissa är långa, andra är korta. Vissa är tjocka, andra är spinkiga. Vissa är ljusa, andra är mörka. Vissa är smarta och begåvade, andra får nöja sig med att bli sossar…

Så det är inte det att minister Morgan Johansson är kortväxt, blott någon tvärhand längre än en medelstor hobbit, som är orsaken till att jag vill uppmärksamma hans tweet i samband med ett besök på ett boende för s.k. ensamkommande barn som fått sina skyddsbehov tillgodasedda här i Sverige på bekostnad av svenska skattebetalare.

Nej, istället vill jag att vi betraktar bilden och hans budskap utifrån de övriga personerna som står intill honom. Vi vet att ensamkommande barn som fått asyl i Sverige skall enligt påtvingade internationella konventioner ha skyddsbehov just därför att de är barn. De har ingen i sitt hemland som kan ta hand om dem.

Även om vi är lekmän i ämnet så misstänker jag att de flesta av oss har så pass mycket livserfarenhet och tankeförmåga att vi kan med hjälp av vårt omdöme föreställa oss skillnaden mellan ett utsatt barn som övergetts, och en vuxen person som har både fysisk och psykisk förmåga att kunna ta vara på sig själv.

Bilden som Morgan Johansson visar kan givetvis i huvudsak bara säga oss någonting om de här personernas fysiska förmåga. Samtliga sex ungdomarna står upp på egna ben, utan kryckor. Vi kan inte se allas händer, men majoriteten av dessa ungdomar verkar ha i stort sett alla lemmar i behåll. Samtliga blickar in i kameran med muntra eller leende ansiktsuttryck. Detta betyder att de har synen i behåll. Men deras uppträdande vid detta ögonblick är också ett tecken på att de har sådan mental förmåga att de vet hur de skall agera i samband med en fotografering. Det mesta talar sålunda för att dessa individer, utom möjligtvis en, har fungerande tankeförmåga.

Morgan Johansson är Sveriges minister för invandringsfrågor. Han har varit i Staffanstorp (?) och träffat sex stycken ”ensamkommande ungdomar” som lärt honom om hur det är att vara på flykt och om den asylprocess de genomgått. Morgan Johansson beskriver med egna ord att detta var ”mycket lärorikt”. Det oroar mig att han efter en och ett halvt år som ansvarig minister behöver undervisas i de fackämnen som han beslutar om, men jag slås ändå inte av häpnad. Det är ganska vanligt att politiker jobbar med sådant de inte behärskar.

Det är också ganska vanligt att politiker bara tar till sig kunskap och information som de föredrar utifrån sina personliga preferenser, och exkluderar det som hotar de idéer som de står för. När det handlar om att folk inte vill lyssna på och tro på etablissemanget kallas detta beteende för ”faktaresistens”. En politiker är däremot dogmatisk, vilket inte är ett dugg ädlare trots att det låter fint, ehuru politikern äger makt. När kommer ministern twittra om sitt besök med handläggare på Migrationsverket som berättar sanningen om de s.k. ensamkommande barnen som skickats till vårt land?

Men åter till de ungdomar som migrationsministern frotterar sig med. Det är glädjande att han inte brukar ordet ”ensamkommande barn” utan helt korrekt uppgraderar dem till ungdomar. I vissa stunder försöker jag inbilla mig själv att jag har lite ungdom kvar i mig, fast jag inser att enda sättet för att det påståendet skall bli korrekt i någon mening är att jag åker till Uppsala och blir sodomiserad av något ensamkommande manligt flyktingbarn… för då har jag ju tekniskt sett en bit ungdom i mig. (Här smet en snuskig fredagsfräckis in, ser jag)

Den stora frågan som jag och säkert många andra ställer sig – dels som medmänniska och dels som skattebetalare – är om dessa ensakommande ungdomar verkligen haft ett sådant skyddsbehov som det framställs som när migrationsminister Morgan Johansson försvarar den förda politiken?

Med ledning av blott denna bild, och det resonemang jag anfört här ovan, så torde slutsatsen bli ett sexfaldigt nej. Inte ens kvinnan som är med på fotografiet ser ut som en tonåring.

Det torde gå att avfärda dessa människors skyddsbehov med flera andra argument. En omständighet är att de lyckats ta sig till Sverige. Här skulle jag velat vara en fluga på väggen under Morgan Johanssons möte och lyssna till ungdomarnas berättelser, men det faktum att dessa personer tagit sig till Sverige är i sig ett bevis för att a) de är företagsamma b) uthärdat en mycket lång resa c) resan har krävt ekonomiska resurser som stått till deras förfogande.

Så den självklara följdfrågan är varför inte dessa unga – åtminstone yngre än vad jag är – och uppenbart friska människor inte stannat kvar på den plats de kom ifrån och använde sin hälsa och sina pengar till att skapa sig ett drägligt liv där istället?

Idag ligger det många 80- och 90-åringar på sjukhem och äldreboenden. Vissa duschas en gång i veckan om de är lyckliga, och har de tur så får de i sig tillräckligt med mat så att de inte svälter. Fast vi ser regelbundet larmrapporter om vanvård inom äldreomsorgen, även om detta ämne får allt mindre uppmärksamhet i medierna eftersom de äldstas utsatthet numera ställs i kontrast mot andra gruppers ökade privilegium – och det passar ju inte narrativet hos systemmedierna.

Dagens 80- och 90-åringar är alltså födda på 1920- och 1930-talet. Folkskolan var då 6-årig, vilket betydde att de elever inte fortsatte till högre studier gick ut i arbetslivet medan de ännu var i de nedre tonåren, och som oftast förblivit i arbete fram till pensionen vid 65-årsåldern. En 14-åring under 1930-talet förväntades ta vara på sig själv och bidraga till familjens försörjning, där olyckliga omständigheter kunde ha gjort modern ensamstående. I vissa extrema fall kunde båda föräldrarna vara borta, men efter ett moraliskt upplyftande samtal med byprästen efter begravningen var det till att svälja både förtret och sorg, och spotta i nävarna och göra rätt för sin lön.

Morgan Johanssons unga kompisar är inte i nedre tonåren, men har ändå händerna antingen i byxfickorna, eller stödjer armarna med tummarna inskjutna innanför tyget. Och så kommer de fortsätta stå ett tag till. På 1930-talet hade dessa sex personer betraktats som vuxna män och kvinnor. Men inte i 2010-talets Sverige, där denna kategori av ungdomar har företräde både ifråga om bostad som omsorg framför de som ägnade sina yngre tonår åt att försörja sig, men som idag räknas som en samhällsbörda för att de inte haft vett att dö i tid.

Genom att dela med sig av sin upplevelse i Staffanstorp på asylboendet för ensamkommande unga vuxna har Morgan Johansson gett oss ett lärorikt exempel på att politiker saknar omdöme att förstå vad de ser. Och det påverkar deras val av prioritet när resurserna blivit knappa.

Antingen är detta ett utslag för patologisk godhetsiver, eller också försöker Morgan Johansson skicka ut ett subtilt rop på hjälp, och få oss medborgare att agera när kejsaren insett att han är naken, men inte har mediernas tillstånd att klä på sig. Men så lyckligt är det nog dessvärre inte i det här fallet. Tyvärr.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Lille Morgan på Twitter – patologisk godhetsiver, eller subtilt rop på hjälp?

 1. bjornwiklund skriver:

  Reblogga detta på bjornwiklund och kommenterade:
  Spot on! Som vanligt…..

 2. Egentligen bryr jag mig inte om hur snälla, skötsamma och integrerbara dom är. Jag vill ändå inte ha dom här. För att dom hör inte hemma här. Dom har sin egen plats i världen att leva på. Om dom har problem där så får dom själv lösa dessa. Det är inte mitt eller vårt problem. En åsikt som förmodligen är djävulskt rasistisk nu för tiden. Inte för att jag bryr mig längre.

 3. Andersson skriver:

  Vissa är nog ekonomiska flyktingar medans andra flyr från demokratikämparna som fått bistånd från bl.a Sverige. Klokt av Sverige att finansiera dessa demokrater så att vi får möjlighet att visa upp vilken humanistisk stormakt vi är!

 4. Läsare skriver:

  Hälften av blattarna i Holland lever på bidrag. Andrew Angelin på Daily Stormer kommentar:

  They just need to rest a while before they start paying our pensions.

  ________________

  Ny polisstation i Rinkeby försenas

  Bygget av den nya polisstationen i Rinkeby i nordvästra Stockholm drar ut på tiden. Enligt vad SVT Nyheter erfar anser de stora byggföretagen att det är för farligt att bygga i området.

  Trots problem med kriminalitet i södra Järvaområdet så saknas en polisstation i Rinkeby. Den gamla stationen stäng- des våren 2014 och ett år senare togs beslut att bygga en ny station med plats för 240 poliser. Den skulle ha öppnat till sommaren, men bygget har fortfarande inte startat och ett nytt polishus kan nu stå klart tidigast 2019.

 5. bernys skriver:

  Morgan Johansson träffar ensamkommande och tycker det var mycket lärorikt. Det kan man förstå.Tror dock inte att han begriper ändå. För så lätt är det inte. Andra tror sig begripa men har inte en susning. Det är det som är demokrati.

 6. Herr Flick skriver:

  Varför kallar han dem inte barn? Ensamkommande ungdomar är ett uttryck jag inte sett tidigare, utan alla har varit barn. Till och med Baaaarn, ibland.
  Det enda barnet på bilden är nog fött i Sverige.

 7. ÅMÅL skriver:

  Många svenskar känner också för att ropa på hjälp!

 8. Peter Harold skriver:

  Jag kan bara säga att jag har fått en överdos av ”Sverige”. Jag vill vakna upp och känna frid och glädje över att bo i Sverige. Men det går inte. Till och med när jag läser vad ”vanligt folk” berättar så känns det att vi lider av apati, och låter oss föras ner i slukhållet tillsammans med rasmassorna utan att försöka rädda oss själva.

  Det känns hopplöst att se sitt fosterland förtvina.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s