Är Alice Bah SVT:s bondeoffer? Och när kommer debatten om det islamiska hotet mot Sverige?

Bästa läsare!

Det kom som en chock att SVT kunde tänka sig att ställa kritiska frågor till den miljöpartistiska kulturministern Alice Bah ang. hemvändande islamister, och dessutom upprepa frågan när hon inte gav ett tydligt svar.

Ställd inför denna för henne kanske oväntade situation tvangs hon i panik att kasta ut sig påståenden som snart visade sig vara lögner. Ingen normal människa förvånas över att en politiker, i synnerhet en miljöpartistisk minister, ertappas med att ljuga. Däremot är det förvånande att SVT faktiskt exponerat ministerns falska påståenden, och dessutom lämnat utrymme för fler kritiker.

Den största lögnen – såvitt jag hunnit se – är att kulturminister Alice Bah framhöll att Göteborg och Umeå var de bättre exemplen på hur kommunerna agerar för att ta hand om och avradikalisera hemvändande islamister. Nu går Umeås kommun ut och förklarar att de inte tagit emot några IS-soldater alls. Vilket jag faktiskt anser är väl föredömligt agerat av Umeå kommun. Tänk om Sveriges regering också kunde låta bli att välkomna islamister som varit ute på jihad!

Magnus Ranstorp, forskare på Försvarshögskolan (och inte riktigt den ärligaste personen när det gäller Rysslandsfrågor) har fått i rollen som expert upplysa SVT:s publik att Alice Bah svamlar och inte kan leverera (om än med vänligare ord).

Det är inte ofta vi får se SVT dra ner brallorna på en miljöpartist. Jag måste tillstå att det är intressant att det händer, och jag undrar varför. Att Alice Bah svamlar är inte någonting som är nytt under vår sol, tvärtom. Däremot är det helt uppenbart att den politik som Alice Bah företräder gillas av sannolikt en majoritet av SVT:s medarbetare. Så det handlar knappast om någon ideologisk helomvändning av SVT.

Då är det troligare att SVT – i skenet av den mediekritiska debatt som lyckats vända begrepp som ”fake news” och ”faktaresistens” i riktning mot de etablerade systemmedierna – bestämt sig för att fylla upp en kvot av (MP)-kritiskt material som alibi när man kritiseras för den övriga vänstervridna propagandan som man sprider via sina TV- och radiokanaler på licensbetalarnas bekostnad.

Med andra ord, Alice Bah är ett bondeoffer. Men det är osannolikt att hennes pinsamma medverkan i SVT Agedna kommer leda till hennes avgång. Även om statsminister Stefan Löfvén inte är den vassaste kniven i lådan så kan han inte undgå att se hur illa hans kulturminister presterar. Men det gör ingenting för hans del eftersom ju taffligare hans ministrar är, desto mer tror han att han själv framstår i bättre dager.

Vi skall inte heller tro att SVT börjat ta hotet om islamistisk terror på allvar. Inte ens om vi drabbas av en självmordsbombare igen, eller att en lastbil med en islamistisk förare kör över ett dagis som är ute på promenad, kommer SVT koppla ihop terrordådet med islam. Man kommer presentera minst 20 olika röster som förklarar varför ett dylikt våldsdåd inte har med islam att göra, och man kommer intervjua ett flertal muslimska invandrare som får berätta hur hotade de nu känner sig efter det inträffade.

Och i viss mening är det helt korrekt att man inte kan ge människor kollektiv skuld för ett terroristdåd p.g.a. deras religion. Men det finns ändå ett samband, och det är viktigt att man ärligt och öppet erkänner att ett samhälle som har en stor andel muslimer också kommer att formas av detta.

Det är lite elakt sagt att påstå att ”alla muslimer är inte terrorister, men alla terrorister är muslimer”, även om det ifråga om numerärer är ganska sant. Då är det bättre att göra en jämförelse med landslaget. Alla spelar inte i landslaget, men större delen av landets folk hejar på dem. Och det är detta jag anser att man måste beakta. Sionistiska Gatestoneinstitutet undersökte brittiska muslimers attityder, och fann att omkring 100’000 av dem sympatiserar med självmordsbombare och terrorister. Endast en av tre svarade att de skulle kontakta polisen ifall de visste om att anhörig eller vän är involverad i s.k. ”jihad” [Källa]. Jag tror inte att siffrorna bör vara så mycket mer annorlunda här i Sverige.

Det finns kritik mot Gatestones undersökning, bl.a. att undersökningen genomfördes i områden där den muslimska populationen överstiger 20%. Men att undersöka hur förhållandena är i dylika enklaver ger en förträfflig bild över vad man kan förvänta sig i framtiden eftersom den demografiska förändringen är till muslimernas fördel.

Enligt min mening är det också fullständigt meningslöst att ägna sig åt sifferexercis i hopp om att räkna ut hur många muslimer det svenska samhället kan härbärgera för att bara få 1 st. självmordsbombare under en period av X år. Beroende på politisk utveckling torde den siffran kunna fluktuera uppåt och neråt allteftersom. Istället är det viktigare att beakta den omständighet som de brittiska muslimska organisationerna råkade exponera i sin kritik mot Gatestone-institutets undersökning,  och det är att lokal islam radikaliseras genom antalet utövare inom ett angivet område. Ju högre andel muslimer som bor där, desto starkare växer muslimska värderingar sig fast och påverkar omgivningen.

Dessa värderingar är – om jag återigen får referera till Gatestone-institutets undersökning – en önskan om att ersätta landets lag med sharialagar (23%); att homosexualitet skall kriminaliseras (52%), att polygami skall legaliseras (i gruppen 18-24 år var det 35% som stödde detta); att kvinnan skall alltid lyda mannen (39%); och att en av tre tillfrågade muslimer inte vill ta avstånd från att kvinnor som varit otrogna skall stenas till döds som straff.

Även om dessa frågor stöddes av en minoritet (förutom den negativa inställningen till homosexualitet) så har ändå de muslimska samfundens ledare tolkningsföreträde, och i takt med att moskéerna växer i antal och storlek kommer också fler muslimer att tvingas underkasta sig sharia, vad man än säger i en opinionsundersökning. Denna debatt är kanske viktigare än att vi slår näven i köksbordet p.g.a. att Alice Bah är inkompetent.

Avslutningsvis vill jag säga att det jag anför här ovan är min åsikt som jag försökt att bygga på fakta (därav referens till Gatestone-institutet). Jag anser att denna fråga är en ödesfråga för Sveriges framtid, och även om jag är oförmögen att prestera lösningar så anser jag att ämnet måste upp till offentligt samtal. Jag är väldigt säker på att det finns många människor som är födda och uppvuxna i Sverige inom den muslimska kulturen, men som är sekulära och trivs med den svenska toleransen. Även för deras skull måste vi konfrontera den politiska religionen islams maktambitioner i vårt land.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik, Religion. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Är Alice Bah SVT:s bondeoffer? Och när kommer debatten om det islamiska hotet mot Sverige?

 1. Chrisse Rothberg skriver:

  Ja det är ju som det är. Gift dig med mej.

 2. Rune skriver:

  Alice Blaha tycks göra själ för sitt namn?

  • Vauen skriver:

   Alla har alltid vetat att hon är ett svagt kort, det är därför som SVT (som är en del av makten) sakar detta kort. Jag tror Alice kan vara körd faktiskt.

   • Peter Harold skriver:

    Vad jag inte förstår är varför hon skall handha denna fråga? är det inte mer passande att justitiedepartementet jobbar med att få in terroristerna i buren? Ja, och ur ett ekonomiskt perspektiv torde väl socialdepartementet vara rätt instans att sköta bidragsfrågor till dessa terrorister (eftersom det tycks vara stört omöjligt att förhindra slöseri av skattepengar).

 3. Vauen skriver:

  Och vad är det för krafter som instigerar denna radikalisering via moskéer, Peter? Finns det någon ”terrorist” som inte kan knytas till säkerhetstjänst?

  • Peter Harold skriver:

   Jag tror att mycket ligger i det faktum att vi svenskar inte vet vad som språkas i dessa moskéer. Det finns en bild av att det inte pågår någon radikaliserande propaganda. Vilket är en absurd inställning eftersom vi kan ju jämföra med den hjärntvätt som pågår via våra systemmedier. Så varför skulle inte även moskéerna kunna ägna sig åt hjärntvätt för sin egen sak?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s