Statskuppen i Vita huset har kommit halvvägs… eller kanske ännu längre.

I all hast och alldeles för långt utan korrekturläsning. Sorry!

Bästa läsare!

Ett tusental amerikanska och saudiska soldater är på väg genom Syrien. Det faktum att man bjudit in sig själva i landet visar med all önskvärd tydlighet den ringa respekt som världens enda supermakt hyser för nationell suveränitet när det gäller andra nationer. Till skillnad från de ryska och kinesiska styrkorna som bekämpar Islamiska staten är USA:s och Saudiarabiens militärer inte inbjudna av den folkvalda regeringen i Syrien.

Hur kunde det gå så här? Sa inte Donald Trump under sin valkampanj att han har fullt förtroende för Vladimir Putin och Ryssland att agera gentemot terroristerna som genom sin krigsföring i Syrien skapat en enorm flyktingvåg som drabbat Europa och hotar att även landa i USA? Jovisst. Men man får inte glömma bort att en president har ringa makt i jämförelse med det politiska etablissemang som styr i det fördolda. De amerikanska truppernas närvaro i Syrien är kanske det första riktigt allvarliga tecknet på att statskuppen i Vita huset kommit halvvägs innan Trump firat sina första 100 dagar som president.

I början av oktober 2016 uppmärksammade flera nyhetsmedier att vicepresidentkandidaten Mike Pence ville gå längre i Syrienfrågan än Donald Trump, bl.a. om att sänd ain trupper och skapa ”säkerhetszoner”, vilket i praktiken betyder zoner där det krigsdrabbade landets egen militär inte får använda flyg för att värja sig mot invaderande styrkor. [Källa CNN]

Intressant nog gick Donald Trump ut och sa att han inte höll med sin vicepresidentkandidat i samband med en TV-sänd utfrågning: ” – He and I haven’t spoken, and I disagree. I disagree.”

Dagen därpå skickade republikanska partiets kampanjstab ut pressmeddelanden om att Trump och Pence inte alls var oeniga. Pence ägnade hela måndagen åt att besöka samtliga större etablerade TV-bolag för att framhålla att den programledare som lett utfrågningen felformulerat sin frågeställning. [Lälla Mother Jones] Skillnaden mellan Trump och Pence var himmelsvid; Trump menade att Ryssland gjorde ett bra jobb som bekämpade IS, medan Pence beskrev striderna mot IS-fästet i Aleppo som ”en barbarisk attack mot de civilia, och att USA borde skicka trupper att bekämpa Assad-regimens soldater”. Detta var samma narrativ som spreds i svenska medier, fastän ordet ”barbarism” inte längre används nu när USA och kurdisk militär angriper staden Mosul i Irak för att jaga ut IS.

Sedan IS drevs på flykt från Aleppo och medborgarna kunnat börja återuppbygga sin stad har USA:s retorik mot al-Assadregimen åter hårdnat. Man har inför FN:s säkerhetsråd lagt fram ett förslag till en resolution som vänder sig mot bruket av stridsgas i Syrien, d.v.s. en uppföljning till den ökända giftgasattack år 2012 som sades ha ”passerat Barack Obamas röda linje”, och som skulle ha tagits för intäkt till en invasion av landet. Denna invasion stoppades av Putin som förmådde president al-Assad att överlämna sitt gamla lager av instabila stridsgasbehållare för destruktion genom FN:s försorg. Och undersökningar visade att den giftgas som använts vid attacken utanför Damaskus inte kom från armén. Det var en falseflag-operation avsedd att involvera USA i kriget. Och det ligger inte i linje med Trumps utlovade säkerhetspolitik att agera för ett regimskifte i Syrien, i vart fall inte på ett sätt som går emot Rysslands intressen (och därmed ockå även Europas egentligen).

Det är alldeles uppenbart att den säkerhetspolitik som förs idag inte är densamma som väljarna röstat på. Istället ser vi att den praktiska politiken – som gudskelov hejdas av vad som annars kallas för ”mörkerstater” såsom Kina och Ryssland – strävar efter ökad konfrontation. Militärt sett har USA inte mycket att förlora på detta eftersom man är störst och mäktigast. Det enda man har problem med är att vinna det diplomatiska spelet, och man kan fråga sig hur illa man fuskar med det med tanke på det senaste halvårets ström av döda ryska diplomater, mördade eller avlidna ”efter kortare tids sjukdom”?

Förutom att ha en aggressivare syn på Syrienkrisen så visar det sig att det var Mike Pence som bad Donald Trump att avskeda sin säkerhetsrådgivare, generalen Mike Flynn. Under sin tid i armén hade Flynn i en rad rapporter till president Barack Obama varnat för konsekvenserna ifall USA lyckades störta Bashar al-Assad som ledare för Syrien. Ursäkten till att avskeda Flynn var att han talat i telefon med den ryske ambassadören innan han trätt i tjänst som säkerhetsrådgivare, och ”ljugit för presidenten om innehållet i samtalet”. Detta enligt den gamla ”Logan Act”.

När Flynn konfronterats så sade han att han inte kom ihåg om han sagt någonting om sanktionerna mot Ryssland. Kort därpå dök en inspelning upp som avslöjade att ämnet kommit upp på tal. Men innan allmänheten fått veta att Flynn svarat med ett allmänt ”vi kommer få titta på saken längre fram” på den ryske ambassadörens direkta fråga, så hade Flynn tvingats lämna in sin avskedsansökan. Allt detta visar att the Deep State styr, och att den har makt att eliminera sina motståndare, även där dessa inte begått ens ett formellt fel. [Källa NPR]

Genom att göra sig av med Mike Flynn har Mike Pence kunnat ta kontroll över USA:s säkerhetspolitik. Donald Trump har inte mäktat med att dränera träsket i Washington.

Det kanske mest hänsynslösa just nu är att de amerikanska soldater som sänts till Syrien inte är där för att bekämpa terrorism, utan att istället utgöra aktörer vid händelse som kan eskalera till en väpnad konflikt mellan NATO och Ryssland. Allt som behövs är att ryskt flyg begår ett misstag, t.ex. dödar amerikanska soldater som befinner sig på fel ställe (skickade till positionen utan att varsla de två arméernas samordnare), varvid Vita huset (Mike Pence) anklagar Ryssland för en medveten attack mot de amerikanska soldaterna. Det finns fler sätt att arrangera denna typ av false flag-operationer; detta är bara ett scenario. Målet är att få till en fullskalig invasion och förinta Syrien.

Vad Donald Trump kommer göra åt detta står skrivet i stjärnorna. Men vi skall nog inte förvänta oss vare sig för mycket eller något gott.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Statskuppen i Vita huset har kommit halvvägs… eller kanske ännu längre.

 1. gmiksche skriver:

  Håller helt med om din utmärkta analys. En sak dock. Trump verkar inte vara en person som i längden underordnar sig andras intressen. Han kanske, förhoppningsvis, agerar taktiskt just nu. Han har insett att för att agera med kraft måste han stabilisera sin ställning. Och det är först nu som ståndpunkterna prövas och han får besked om vad olika personer han tillsatt går för. Låt oss hoppas på det.

  • Peter Harold skriver:

   Det är så förtvivlat svårt att lista ut vad Trump är och inte är. Han gör det inte lätt för andra att gissa, och frågan är om han själv har 100% kontroll över sina egna tankegångar? Helt klart är ju att han inte kan utmana hela maktetablissemanget på egen hand, men som det är nu så låter han ju maktetablissemanget byta ut de som kunnat föra den politik som Trump utlovat. Fortsättning följer, misstänker jag.

 2. Benny skriver:

  Japp, vi är raskt på väg mot scenariot som jag tog upp i ett inlägg för ett tag sedan. Kanske Trump spelar pajas och tramsar med för att göra upp räkningen med Deep state senare när de tror han är ofarlig och deras marionett! Det troliga är dock att Trump insett att hans motståndare är för mäktiga och försöker förhindra de värsta galenskaperna som hökarna torgför. Jag tror att det till slut måste vara befolkningen i USA som måste komma till insikt (hur?) om att deras land blir ruinerat av dessa skurkar för egen vinning. Frågan är hur långt borta den ekonomiska kollapsen är?…(ja den är redan här men man håller den på avstånd med konstgjord andning dvs skölja över marknaden med billiga lån) Hur länge kan detta hålla i sig? Tja, vem vet? I Sverige skulle vi drabbas av ekonomisk kollaps om räntorna går över 4-5%, så illa är det…och säkert betydligt värre i ett överbelånat land som USA och det tokbelånade Storbrittanien. Jag känner vanliga knegare som sitter med lån på 3-4 miljoner på sina bostäder, och säkert finns det ännu värre exempel i Stockholm! Man behöver ju inte vara ett mattegeni för att räkna ut att varje procent i ränta blir stora belopp som ska betalas. Billiga villor och bostadsrätter kommer nog att översvämma marknaden vad tiden lider….då gäller det att ha pengar och köpa upp bostäderna med. Och vi kan alla vara övertygade om att det kommer att finnas folk som skott sig på systemet som kommer att göra storkovan på detta som flyktingbaroner och skumma politiker.

   • Läsare skriver:

    Five cent on the dollar, är vad bankirerna betalar, i bästa fall.

   • Benny skriver:

    Har du inget vettigt att tillägga till debatten så kommentera inte! Givetvis är Trump en slug affärsman, inte skum politiker, men Trump är tvungen att backa ett steg för att kunna komma fram två. Journalister som inte fattar detta tror han är galen. Trump beter sig som han gör för att han inte är miljöskadad politiker som t ex Obama.

 3. Andersson skriver:

  Det tragiska är att våra egna knäppgökar i regeringen förespråkar och stödjer detta. Risken är att IS får nya krafter och en ny flyktingvåg från Syrien drar fram upp igenom Turkiet där en uppretad Erdogan öppnar upp gränsen och vågen drar in över Europa. Resultatet blir troligen att EU kollapsar och upphör att existera i sin nuvarande form.

 4. Chrisse Rothberg skriver:

  Jag har en sambo som är en ganska klok människa. MEN när det gäller Ukraina så anser han att allting är Putins fel och bla bla bla. Jag tänkte dela med mig av vad du har skrivit. Men det gick ju inte alls. Det var alldeles för mycket. Hur gör man med en människa som har ett par års information att ta till sig. Du borde skriva ”Ukraina för dummies” Typ.

 5. Är inte Pence den där göken som stöder TTP och TTIP och sådan skit?

  • Peter Harold skriver:

   Det stämmer väldigt bra det. Förmodligen hade man tagit smällen och kuppat bort Trump om han inte gått med på att lansera en person som Mike Pence till vicepresidentkandidat.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s