Neo-konservative John McCain vill att islamistassocierade Montenegro skall ingå i NATO

Bästa läsare!

De neo-konservativas politiske talesman, den republikanske senatorn John McCain, blev rasande när hans partikamrat Rand Paul (son till den libertarianske forne kongressmannen Ron Paul) förklarade att han stoppar Montenegros medlemsansökan till den USA-kontrollerade militäralliansen NATO. En upprörd McCain anklagade bokstavligt Rand Paul för att arbeta åt Vladimir Putin.

Många nyhetsmedier har upprepat McCains ord, kanske inte så mycket utifrån vinkeln att McCain uttalar en anklagelse som han inte kan leda i bevis, utan snarare för att skapa en negativ bild av Rand Paul efter att han som det synes gjort så att Montenegro inte kan godkännas som medlem i NATO.

Frågan är varför det är så viktigt att Montenegro med en folkmängd på mindre än 700’000 personer, utan värnplikt men med en yrkesarmé bestående av 340 officerare, 900 underofficerare, 900 soldater, och ett flygvapen bestående av sju helikoptrar som skall försvara en massa natursköna kalhuggna berg, går med i NATO vars vaktstyrka vid högkvarteret förmodligen är större än montenegrinernas armé…?

Självfallet har Montenegro ingen som helst betydelse för NATO eller USA:s säkerhet. Istället handlar det om symbolvärdet i att utöka NATO med ett 29:e medlemsland, och att det landet ifråga har haft starka förbindelser med Ryssland, och att Ryssland inte vill se fortsatt utvidgning av NATO sedan man insett att USA inte hedrar sitt gamla löfte om att inte passera den gamla gränsen som en gång utgjordes av järnridån. Att bevilja Montenegros medlemsansökan är ”att visa att inget tredje land skall kunna hindra oss”, med adress till den ryska regeringen. Med andra ord, att bevilja Montenegros medlemskap är att visa fulfingret till Ryssland.

Det finns också ett internt motiv att verka för Montenegros NATO-anslutning. Om senaten hade godkänt ansökan skulle detta ha besvärat president Donald Trump och utrikesminister Rex Tillerson som utlovat en samförståndspolitik med Ryssland. McCain – som spelat en aktiv roll i att undergräva Trumps presidentskap – gör sitt yttersta för att Trump inte skall kunna etablera en normalisering med Kreml. Tanken var att sätta presidenten och utrikesministern på prov och se hur de skulle förhålla sig när Ryssland proetesterar.

Samtidigt bortser John McCain och hans krigshetsande vänner från det faktum att Montenegro är drabbat av politisk korruption, och betraktas som ”delvis fritt” i Freedom House undersökning. Polisen respekterar inte mötesfrihet och fängelserna är regelmässigt överfulla. Däremot tycker McCains gäng om att prata om att Ryssland försökt att genomföra en statskupp i landet. Den ryska regeringen förnekar inblandning, men man kan dock konstatera att den grupp som avsåg att ägna sig åt någon form av subversiv verksamhet bestod av ett 20-tal personer, två ryska medborgare och övriga serbiska nationalister, men utan känd koppling till något statligt organ.

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg benämner dock gruppens existens som ”ett kuppförsök”, och förklarar att Montenegros därför skall beviljas medlemskap eftersom ”NATO har en mångårig historia av att skapa fred på Balkan”. Detta skedde bl.a. genom dåvarande First Lady Hillary Clinton anmodade sin make att ge order om att bomba Serbien, vilket invånarna minns än idag, varför det uttrycks ett motstånd mot NATO som i olika opinionsmätningar ligger mellan 40-60%.

I bilden av Montenegro som ett land med politisk och ekonomisk korroption finns även anklagelser om att regimen indirekt finansierat islamistiska grupper, trots att landet till övervägande delen består av kristna. Den forne premiärministern Milo Đukanović uppges fortfarande kontrollera landet via sin efterträdare som är hans bulvan. Montenegro är utskeppsland för båtlaster med tobaksvaror som skickats till övriga EU (enligt ett antal journalister) samt på senare år till IS, och det har också anförts anklagelser om att Montenegro är en skapelse av finansfamiljen Rotshild för att kunna komma undan skatteplikt. Detta leder ju en till misstanken att NATO skall agera vaktbolag över Montenegro så att inga andra intressenter försöker slå sig och göra egen profit på oligarkernas marknad.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Neo-konservative John McCain vill att islamistassocierade Montenegro skall ingå i NATO

 1. baravarat skriver:

  Men vilken god nyhet tack för att du visade denna nyhet, tror vi alla som läser här är tacksamma.

 2. Andersson skriver:

  Då kanske Rotshild och Wallströms kompis Mc Cain kan betala 1% var av Montenegros BNP till försvarsbudgeten så att Montenegro uppfyller NATOS villkor.

 3. Ben Dover skriver:

  Så… Montenegro smugglar cigaretter till IS i Syrien och Irak…? Vad är källan till detta påstående om jag får fråga?

  • Peter Harold skriver:

   Åh, det finns flera sajter som skriver om detta. Sökord ”The Montenegro connection”. The Guardian har rapporterat om detta redan år 2003 (jag tror att min egen mor var en av storkunderna här hemma i Sverige, blink blink). För min bloggpost har jag fått uppgiften om exporten till IS via Gatestoneinstitutet:

 4. baravarat skriver:

  Jo montenegro är känt för att vara källa till en del av smuggelciggen sen tro ja int dom smuggla dit men däremot säkerligen till is i europa eller högst bjudande..

 5. Risto M skriver:

  Hittade en passande bild:

  /Risto Matinen

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s