Oj, vad mycket DN glömmer att berätta om mördade Denis Voronenkov!

Bästa läsare!

Det är synd, men när DN skriver ”Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta” så betyder detta i klartext att ”Vi publicerar nyheter och vinklar innehållet så att det uteslutande passar vår politiska agenda”.

Nu har vi ett till sådant studiefall i förtappad journalistik, men ingen är väl längre förvånad att exemplet kan hämtas från Bonnierägda Dagens Nyheter. Saken gäller mordet på den f.d. ryska parlamentsledamoten Denis Voronenkov som sköts ihjäl på öppen gata i den ukrainska huvudstaden Kiev.

Ur DN [LÄNK]:

Mordet på en tidigare rysk parlamentsledamot i Kiev är rysk statsterrorism, säger Ukrainas president Petro Porosjenko, enligt nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

Det var vid lunchtid på torsdagen som den tidigare ledamoten i duman, Denis Voronenkov, sköts ihjäl utanför ett hotell i Kiev. Voronenkov lämnade Ryssland förra året och arbetade med att hjälpa de ukrainska myndigheterna med ett åtal mot landets före detta president Viktor Janukovytj.

”Voronenkov var ett av de främsta vittnena till rysk aggression mot Ukraina, och specifikt Janukovytjs roll i överförandet av ryska trupper till Ukraina”, säger Porosjenko i ett uttalande.

Tidigare på agen exploderade också en vapendepå i östra Ukraina. Enligt president Porosjenko är det inte någon slump att händelserna inträffade på samma dag.

Den ryska regeringens presschef Dmitrij Peskov kommenterade att anklagelserna om rysk inblandning är ”absurda”, och att mordet visar att de ukrainska myndigheterna misslyckats att garantera hans säkerhet.

Foto i text: Oleksander Synytsia/AP

Detta är inte ett lösryckt citat från DN:s highlight-ade artikel; i hela texten citeras Ukrainas president Petro Porosjenko tre gånger, och vi får veta att Ryssland försvarar sig med att anklagelserna mot regimen är ”absurda”.

Detta är dessutom en uppdaterad version av artikeln som publicerades vid lunchtid. Det enda de svenska läsarna här får veta att den f.d. ryska parlamentsledamoten var i Ukraina för att hjälpa till med ett åtal mot den förre presidenten (som tvingades i landsflykt i samband med en USA-initierad och EU-understödd statskupp, men det kan inte DN:s kvalitetsjournalist inte berätta naturligtvis).

Här kommer lite annat som DN utelämnar.

Denis Voronekov satt i duman för det ryska kommunistpartiet. Efter militärtjänsten började han att arbeta i sfären kring det ryska parlamentet som rådgivare. Där tog han mutor, bl.a. från affärsmannen Eugen Trostentsov för att lobba för dennes intressen. Man lyckades inte driva åtalet till en fällande dom (mutades domaren?).

Året därpå var Voronekov inblandade i en annan skandal. Han och en kollega anklagade en byggfirma för att ha begått kontraktsbrott och avsåg att föra upp detta på högre ort för att myndigheterna skulle kunna ta ut ett skadestånd. Enligt den aktuella byggfirman var detta en historia som en konkurrent hittat på, och betraktade Voronekov som en bluffmakare. Och mycket riktigt; när Voronekov och hans kollega presenterade de sig (falskeligen) som företrädare för en myndighet och begärde vardera en summa motsvarande USD 800 för att ärendet inte skulle gå vidare. Byggföretaget vägrade att betala sig ut ur processen och dagen därpå kom polisen och gjorde en raid. men det hela slutade med att Voronekov blev arresterad, och hans mamma – den legandariska konståkningsinstruktören Elena Tchaikovskaya – betalade hans böter för att försätta honom på fri fot igen.

Efter denna erfarenhet sadlade han om och började med juridik, samtidigt som han tangerade affärsvärlden med sin verksamhet. Han har varit avdelningschef på universitetet i St. Petersburg och undervisat i juridik, teorihistoria och historia.

Sina kunskaper för jurdik kom väl till pass när medborgaren Elena Strapko stämde honom i ett faderskapsmål. Hon hade varit hans älskarinna och han hade uppvaktat henne generöst och kärleksfullt och tagit med henne till sin övernattningslägenhet på Novocheremushkinskaya och lovade henne att skilja sig från sin fru för hennes skull, tills dottern Sophie föddes. Elena Strapko gjorde inga ekonomiska anspråk men ville att han skulle erkänna faderskapet.

Intressant nog kom hans ledarskap för en lobbyingorganisation som främjade relationen mellan regering och entreprenörer inte att ligga i vägen för hans kandidatur till duman för kommunistpartiet 2011. Där blev han ledamot i kommittén för säkerhet och anti-korruption. I duman lade han fram ett lagförslag om att max 20% av ryska medier fick ägas av utländska intressen (rimmar detta med DN:s agenda…?)

2013 dök nästa skandal upp. Voronenkov mötte den f.d. FSS-översten Andrei Murzikov på restaurangen ”Courchevel” på Petrovka-gatan i Moskva. Murzikov var deprimerad och drack sig berusad under mötet. Han uttryckte stor bitterhet mot sin gamle vän Voronenkov och anklagade honom för att det var hans fel att Murzikov tvingats sitta i fängelse. Murzikov försökte dela ut örfilar, och det resulterade i ett slagsmål där bägge fick uppsöka sjukhus för omplåstring.

Då detta slagsmål blev uppmärksammat i medierna med fotografier och allt, kom affärskvinnan Anna Etkina att få syn på de närvarande i restaurangen som kunde kopplas till en företagsplundring. Dessutom valde hon att träda fram och anklaga Voronekov och Murzikov för att liga bakom mordet på hennes sambo, affärsmannen Andrei Burlakov som mördades i en annan Moskvarestaurang, och mordförsök på henne. Hon hade efter dådet flyttat till Israel.

Efter dessa händelser försöker man beröva Denis Voronenkov på hans parlamentariska immunitet.

I november 2014 gifte sig Voronenkov med duma-ledamoten och operasångerskan (mezzo-sopran) Maria Maksakova som tillhörde Vladimir Putins parti Förenade Ryssland.

Det intressanta är att Denis Voronenkov beskrivs som en av de ryska parlamentsledamöter som har lägst deklarerad inkomst – men ändå äger han (trots sin kommunistiska ideologi)  en Mercedes S350, en Bentley Continental, två Range Rover en Land Cruiser och har fem lägenheter, varav ett par stycken i mycket attraktiva områden! Det nygifta paret tycks kunnat leva hyfsat gott trots allt på hans tillgångar.

Dock ägnade sig myndigheterna under 2015 och 2016 åt att granska Voronenkov förehavanden och kom fram till att han skall åtalas för flera fall av bedrägeri.

I oktober 2016 flyttade de från Ryssland till Ukraina. Anglosaxiska nyhetstidningar beskriver att de gick i landsflykt, och benämner Voronenkov som en ”visselblåsare” på Putin. Enligt uppgift erhöll paret medborgarskap i Ukraina. Och nu skall alltså enligt antydningar i DN den ryska säkerhetstjänsten ha skjutit ihjäl Voronenkov på öppen gata i Kiev. Skulle ett sådant då verkligen tjäna den ryska regeringen? Det låter ändå lite absurt…

Själv har jag slagit igång tidtagaruret för att se hur länge det dröjer innan Gunnar Hökmarks högra hand Alexandra Ivanov i EU-parlamentet utnämner Denis Voronenkov till liberal frihetshjälte…

Hälsar eder Peter Harold

KÄLLFÖRTECKNING:
Rusmafia [länk]
CrimeRussia [länk]

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Oj, vad mycket DN glömmer att berätta om mördade Denis Voronenkov!

  1. Vauen skriver:

    Mycket läsvärt!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s