Den ädla konsten att ägna sig åt bra journalistik…

Bästa läsare!

Att vara nyhetskonsument är nog egentligen inte så lätt. Jag blev involverad i ett samtal där jag till slut inte kunde hålla mig, och blev tvungen att förklara för flickan som läser aftonbladet.se att det hon läser där inte är den absoluta sanningen. Orsaken till mitt inhopp var att hennes vän hade haft mage att invända mot några uppgifter – ”obekräftade uppgifter” – som Aftonbladet anfört i en ton av auktoritär sanning. Av en ren händelse så råkade ämnet vara någonting som jag är ganska påläst om, ifall jag får skryta. Samtalet skedde i bästa anda, och utan prestige från någon sida.

Flickan ifråga var förvånad över att det fanns folk i hennes bekantskapskrets som visste mer än Aftonbladet. Detta gav mig en anledning till att förklara för henne att de lärde tvistar om huruvida journalisterna är okunniga, eller om de bara filtrerar nyheterna för läsarna. För trots allt, som den avdankade komikern Sven Mellander frågar sig i ett ny ganska hånat videoklipp: tror folk verkligen att journalister äter frukost på morgonen, reser hela vägen till jobbet bara för att sitta där och medvetet ljuga resten av dagen? Medveten lögn eller inte; det är själva resultatet i sig själv som är skadligt. Att slå någon medvetet i ansiktet med en spade eller bara råka träffa nyllet med samma kraft resulterar trots allt i lika mycket blodspillan.

Det är nog inte lätt att vara nyhetsförmedlare heller. Skit in, skit ut. Har man de sämsta underrättelserna blir rapporten därefter, även om man är en intellektuellt hedervärd skribent (fast är man hedervärd så stannar man nog inte kvar i en dylik tjänst). Här är det väldigt viktigt att journalisten är konsekvensneutral. Detta förutsätter att den journalistiska verksamheten delas upp i två delar; dels den renodlade nyhetsrapporteringen som i mycket kan sägas vara minutoperativ; dels den analyserande journalistiken som grundar sig det som rapporterats in minutoperativt, och som har en intellektuell förmåga att sträcka sig längre bakåt i tiden än den enskilda rapporterade händelsen, och som också kan sätta nyheten i ett bredare perspektiv.

Idag har vi inte riktigt denna uppdelning. I vart fall fungerar den inte riktigt i denna ordning. Istället för den eftertänksamma analyserande journalistiken har vi fått en propagerande journalistik. I den analyserande journalistikens plats har vi den agendasatta journalistiken. Och den agendasatta journalistiken tvingar den minutoperativa journalistiken att anpassa sig, och reflektera agendan istället för att helhjärtat ägna sig åt händelsen. D.v.s. att ägna sig åt propaganda.

Jag misstänker att det är av denna anledning vi ser så pass många bloggar och alternativa nyhetssajter som tar sig friheten att penetrera vissa ämnen och gå till djupet utan att rädslas rikedomen av ord och textmassa. Beviset för att dessa fyller en oerhört viktig roll i samhällsdebatten manifesteras kanske allra bäst genom debatten om s.k. ”fake news”, eller ”faktaresistens” som etablissemanget vill utmåla är den mest utpräglade egenskapen på de oppositionella budskap som framförs i alternativa medier och i sociala medier. Det senare är ganska ironiskt med tanke på den uppsjö av bekännelser där folk berättar att de för inte så länge sedan själva befann sig i det politiskt korrekta lägret, men att verkligheten gjort sig påmind, och man har upptäckt de o-filtrerade nyheterna.

Det stora problemet är att det fortfarande är väldigt många som tror att aftonbladet.se och andra systemmedier alltid säger sanningen. Har jag tur så lyckades jag inspirera den här flickan att kanske sprida det nyvunna tvivlet vidare till hennes egen bekantskapskrets.

Hälsar eder Peter Harold

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Den ädla konsten att ägna sig åt bra journalistik…

 1. Lars Lindeberg skriver:

  Ja du Peter jag får mer och mer förtroende för dig var dag som går! Som du vet så var AB partiorganet fram tills den blev uppköpt av juden, Bonniers närmare bestämt även om de försöker dölja detta!
  Jag kommer ihåg när jag arbetade på Kockums Varv i Malmö, en gång i tiden världsmästare två gånger i att bygga fartyg! På den tiden fanns det fortfarande bostäder i Sverige där man själv fick stå för värmen i lägenheten du hyrde! Så där fanns en kamin och merendels så eldade man med koks som förvarades nere i källaren! Men när det skulle sättas fyr så började man med papper!
  Då dög AB väldigt bra därför den var så röd sades det, ja där var en del andra tidningar som också kvalificerade sig men AB stack ut!
  Det var det enda AB var bra för! Att sätta fyr i spisen!
  Köksspisen var också ved eller koks eldad!
  Summan av kardemumman idag har vi inga spisar så AB är totalt värdelös!
  Kaputt med andra ord!
  Hur mycket presstöd åtnjuter fanskapet!
  Rakt ner i judens ficka!
  He he he!

 2. Läsare skriver:

  Vi kan bara ta den påstådda ”gasattacken” i Syrien. Hur många år har det varit krig i Syrien nu, 3-4 år? Om Assad klarat sig så länge utan att används gas, varför skulle han då börja när han håller på att vinna?

  Finns ingen som helst logik i det. Hela (((media))) går på om att Assad naturligtvis har använt gas. Anonyma obekräftade ”källor” åberopas hela tiden. Mike King på Tomatobubble läser dagligen Jew York Times och visar tydligt hur Jew York Slime hela tiden bygger upp värsta lögnhistorier på ”anonyma” och obekräftade källor, som hela tiden påstås vara sanningsvittnen, men när du drar bort alla obekräftade ”källor” återstår inget annat än vilda fantasier, med ett klart mål att svärta ner Jew York Slimes fiender.

  Faktum är att det mesta vi ”vet” är baserat på obekräftade anonyma källor, det vill säga judiskt skitprat och judiska lögner. Faktum är att en liten klick judar äger och kontrollerar 99,9 procent av all ”media” i västvärlden, alltså är det judiska lögner som vi får oss itutade som ”sanningen”.

  Internet har ändrat på det. Vi ser detta tydligt så sent som idag, SVT och SR störtdyker i förtroende hos allmänheten. Judarnas papperstidningar skall vi inte ens tala om. Kraftigt sjunkande upplagor talar för sig själv.

  Det mest hårresande exemplet är det juden Benjamin Freedman ger. Han var född in i den innersta cirklen av de största judarna i Amerika. Han var med i Paris 1919, ”fredsförhandlingarna” i Versailles, ett slott i Paris. Dom var 117 judar sammanlagt enligt Freedman.

  Klicka på 1910s och se år 1919.

  http://ajcarchives.org/main.php?GroupingId=10

  • Läsare skriver:

   Det Freedman påstår är att all (((media))) i Amerika var hundra procent för Tyskland, fram till hösten 1916, sedan över en natt var alla tyskar hunner som spetsade nyfödda på bajonetter och högg händerna av Röda Korset sjuksyster och fan vet allt.

   Utan denna kovändning hade Amerika aldrig gått med i första världskriget. Det fullständigt bizarra här är hur enkelt det gick att vända opinion från totalt för till totalt emot Tyskland och på så kort tid.

   Now those same Jews, when they saw the possibility of getting Palestine, they went to England and they made this deal.  

   At that time, everything changed, like the traffic light that changes from red to green.  Where the newspapers had been all pro-German, where they’d been telling the people of the difficulties that Germany was having fighting Great Britain commercially and in other respects, all of a sudden the Germans were no good.  

   They were villains.   They were Huns. They were shooting Red Cross nurses.  They were cutting off babies’ hands.  And they were no good.

        Well, shortly after that, Mr. Wilson declared war on Germany.

   http://www.sweetliberty.org/issues/israel/freedman.htm

   Hela talet finns som video/audio också.

  • ristomatinen skriver:

   Tja, apropå ”gasattacken” har kanske Trump visat sitt janusansikte?

   USA:s president Donald Trump har under torsdagen meddelat att han nu officiellt bytt åsikt om Syrien, Ryssland och Assad. Trump sade under ett tal att Assad genom attacken korsade flera ”röda linjer”, och syftade på den så kallade röda linje som Barack Obama och Hillary Clinton tidigare dragit upp i Syrien.
   Källa: Uppgift: Okända plan bombar Assad-ställningar i Syrien

   Få kan tro på att Trump, som jag läst någonstans har ett IQ på 160, skulle ändra sig för sådant trams. Det verkar som att slogan göra USA bättre, kommer att bli tvärtom.

   Kan det vara så att Trump cyniskt utnyttjade missnöjet bland vanliga amerikaner, för att föra i grova drag köra motsatt politik än den han fläskade? Trump var kanske även det militärindustriella komplexets kandidat? Han rustar upp. Varför? Han borde rusta ner!

   Dåliga vibbar var bl.a. Trumps judiska kontakter, hyllandet av terrorstaten och dess ledare.

   • Lars Lindeberg skriver:

    Ja du nu har Donald Trump visat sitt Janusansikte! Hans ansikte är så högt uppe i judens röv så han kan varken se eller höra! Men det är precis som jag väntat! Med så många judar närmast honom och en måg till på köpet!
    Juden skulle vara förbjuden att ha makt i våra länder men det bästa är att slänga ut dom precis som har gjorts 109 gånger förut!
    Ut med satanisterna en gång för alla det är den enda lösningen!
    III världskriget redan har startat!
    Skall bli intressant att se vad som händer!

   • Peter Harold skriver:

    Det gick mycket snabbare än vad jag själv trodde för Trump att bli precis som alla sina företrädare. Det här är verkligen inte bra.

    Ikväll skall jag dock gå in på InfoWars och se hur Alex Jones försvarar sin älskling… eller höra ljudet av syrsornas sång.

  • Peter Harold skriver:

   Japp, de neo-konservativa segrade igen under natten.

 3. Läsare skriver:

  Expressen och Aftonlögnen i bottenträsket av minst förtroende bland allmänheten.

  http://imgbox.com/FXSHEgLj

 4. Läsare skriver:

  Till Peter, se länk till dig:

  https://www.flashback.org/t2828028p5

  • Peter Harold skriver:

   Aha, det förklarar inflödet därifrån. Jag kan aldrig se vad det är för post på Flashback de kommer ifrån. Samma sak med Facebook. Plötsligt ramlar det in 200-300 besökare, och jag har ingen aning om i vilken kontext de kommer ifrån. AFA eller Nordiska…? Den kategorin av besökare brukar inte heller skriva var de kommer ifrån.

 5. hllviken skriver:

  Sven Melanders ”försvar” av MSM var som en kalkonfilm – fjantigt och intelligensbefriat!

  FANTASTISK JOURNALISTIK:
  (förutom din, Peter 🙂 )

  http://uvell.se/2017/04/06/naturskyddsforeningen-en-opinionsbildande-stormakt/

 6. ristomatinen skriver:

  Numera finns väl bara ett tio-hundratal bra eller hyfsade journalister i landet. Majoriteten är antisvenskt pack som plastar på närmaste lycktstolpe.

  Vad kommer att hända med hournalisterna, när de inser att de krymper och hatas? Inte bara av oss svenskar utan även av invällarpacket. Vilka hinner döda/skada dem tillräckligt innan de förstår den skada de skapat?

 7. ristomatinen skriver:

  Här är en förklaring till Trumps agerande:

  Vete katten…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s