DN:s och SvD:s propagandakupp medan terroroffren kämpade för sina liv

Bästa läsare!

Det var intressant att observera nyhetsrapporteringen idag.

Det började ”bra” med en rapport om att en lastbil kört in på en gågata i centrala Stockholm och dödat minst tre personer. Strax därpå fick vi veta att det utbrutit skottlossning vid Fridhemsplan, och sedan även vid Hötorget. Så snart som skottlossningen vid Fridhemsplan dementerats av polisen fick vi veta att fem personer dött av lastbilen samt att det ägt rum skottlossning vid Globen. Så snart polisen bekräftat att bara tre personer omkommit fick vi veta från annat håll att det var fyra döda. Några fler detaljer om skottlossningen vid Globen har inte kommit, däremot har vi fått veta att brandlarmet gick igång inne i Åhléns city för att så många som möjligt skulle hamna framför lastbilen.

Jag följde mest DN för att se hur deras kvalitetsjournalistik fungerade. Det gjorde den inte. Det kunde noteras att förstasidan behandlades ytterst styvmoderligt av redaktionen. Det gick snabbare att leta efter någon bekant som var på plats för att höra vad som hände (två vänner befann sig där lastbilen kraschade, och skulle ha blivit krossade om den inte kört in i väggen; en annan vän fick slänga sig åt sidan när den kom dundrande). Polisens bild på den efterlyste låg uppe i facebookflödet i någon timma innan kvalitetssäkrande DN fick upp den på sin förstasida.

Däremot var DN väldigt ivriga med att berätta för oss nyhetskonsumenter hur vi skulle uppfatta det vi drabbats av. ”Vi vill inte ha hatet. Det är hatet som vill ha oss”, förklarade krönikören Björn Wiman som satte genast igång att argumentera för att vi inte skall reagera med mörka känslor när den svenska nationen besudlas av vad som med stor sannolikhet är islamistisk terrorism, kryddat med lite verklighetsförnekande poesi:

Överallt de spöklika tågen med människor som går över stadens stora broar, hand i hand, tysta.

Men så plötsligt finns också något annat: ett leende, en svängande matkasse, en liten färgglad ryggsäck, något i ett ansikte som spricker upp likt ett löv i denna gråa, fasansfulla aprileftermiddag då världen för oss som lever i Sverige blev en annorlunda plats än den var i går.

Visst, Stockholm blir lamslaget av en eller flera terrorister som sänder meddelandet att ingen svensk skall känna sig trygg på vare sig gata eller torg, här kallat ”annorlunda” i DN:s prosa, men vi låtsas att vi inte är berörda; vi svingar vår matkasse och vaggar fram med våra färgglada ryggsäckar…

Idiot!

Jag har sett flöden på facebook från sansade människor som skriver öppenhjärtigt: ” – Jag är rädd”.

Och det är jag också. Jag vill inte dödas av någon terrorist. Jag vill inte att någon av mina nära och kära skall dö. Jag vill faktiskt inte att någon annan oskyldig människa skall dö heller, även om sorgen skulle vara extremt mycket starkare om det hände någon jag älskar eller känner. Och i synnerhet inte i en död som orsakas av något så horribelt som genom beslutet av en mördare att känslolöst använda sitt vapen för att döda människor som inte gjorde denne någonting ont – antingen med en bomb som det var förra gången på Drottninggatan, eller medelst en lastbil som det var den här gången.

Och där sitter DN och skriver vardagsbetraktelser medan tusentals människor bokstavligt talat flyr från den terrordrabbade stadskärnan!

Till och med ledarredaktionen klappade oss på huvudet: ” – Stockholm och stockholmarna klarade provet. Om ett av målen med attentatet var att skapa varaktigt kaos så var det misslyckat.” Läs: Vi drabbades av en terrorhandling som statsapparaten varken kunde förutse eller ville förhindra, några dog och fler blev skadade, men nu pratar vi inte mer om det, utan livet går vidare.

Terrorn sätter djupa sår. Staten är reaktiv. Sveriges statsminister gick ut i nyheterna och förklarade att från och med ikväll skärper vi landets gränskontroller. Varför då? För att förhindra att någon kapar en lastbil och kör ihjäl folk på befolkade gågator? Stefan, vakna nu…!

Medan stockholmarna trängdes på broarna i sin fortvandring ut ur staden var det knappast många som funderade på hur kul det skall bli att jobba igen på måndag. De flesta tänkte nog ” – Shit, vilken tur att det inte hände mig någonting, men otur för de som dog; hoppas att det inte var någon jag känner”. Några andra hade kanske lite mer djuplodande funderingar, som i stil med ” – Hur kunde det här hända?” och ” – Varför?”.

Medan DN-skribenterna satt uppe på sin välbevakade skyskrapa på Marieberg och tittade med kikare på den lunkande folkmassan som rörde sig sävligt över Essingeleden och kåserade om färgglada ryggsäckar är det sannolikt en stor andel av dessa människor som undrar vad som hänt med deras land, och som kanske i några fall helst av allt skulle vilja ha vandrat över Essingebron för sista gången för att slippa återvända till den stad de älskat, men som förvandlats till en så pass otrygg plats att ingen kan veta om man skall lämna den med livet i behåll nästa gång, eller bli mördad av terrorister.

DN var inte ensam om att bedriva positivistisk verklighetsflykt. Liken på Drottninggatan hade inte ens hunnit kallna, och de mosade kroppsdelarna hade förmodligen inte ens heller hunnit skrapas samman och skyfflas ner i liksäckarna förrän SvD:s Frida Sundkvist kvittrar glatt om att ”det här är bilden av Sverige som sprids över världen”.

Det handlar om ett fotografi hon tagit på en insatspolis som i brist på viktigare sysslor ledsagar en gammal dam över gatan. Frida tog själv fotot, och när hon visade den för polisen blev han glad, berättar SvD. Påminner väldigt mycket om min egen tid när jag var chefredaktör för skoltidningen i mellanstadiet. Det är gulligt på något sätt, men samtidigt vämjeligt eftersom artiklar som dessa syftar bara till att flytta fokus från det absolut viktigaste som hände idag: SVERIGES HUVUDSTAD DRABBADES ÅTERIGEN AV ETT MYCKET ALLVARLIGT TERRORISTDÅD.

Om inte vi hatar de som förstörde vår huvudstad idag och ändade X antal människors liv och kanske gav Y antal människor bestående men, då skall vi söka psykvård eller ta jobb hos systemmedierna.

Om vi inte reagerar mot den ideologiska grogrund som skapar dessa monster som försöker döda oss en och en eller i klunga, då har vi berett vägen för att gärningsmännen från idag skall få efterföljare som ser hur lätt det är för dem att vinna över oss därför att vi låtsas som att dessa monster inte finns. Det börjar med en bryggarbil, men kan sluta med ett inbördeskrig.

Och ned statsministrar som Stefan Löfvén och rikspolischefer som Dan Eliasson kan detta ta ände med förskräckelse. Men den historien kommer tyvärr bli nertecknad på ett annat språk än svenska, är jag rädd för.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Stadsliv. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till DN:s och SvD:s propagandakupp medan terroroffren kämpade för sina liv

 1. baravarat skriver:

  Jo hur man kan försöka flytta fokus från det hemska som inträffat i vår huvudstad och föringa den rädsla de flesta i vårt land känner inom sig att detta är inte Svea detta ska inte hända vad har vi gjort!?

  Nä ut och demonstrera mot De som föråt vårt land och sålt ut det till djävulen!

 2. hllviken skriver:

  Kolla killen i bakgrunden!

 3. Mikael skriver:

  Stämmer det att Sverige har vägrat lämna ut terroristen till Ryssland, i så fall har regeringen ett stort ansvar i det som hänt. Ygeman fick i SVT för en stund sedan frågan om Sverige sammarbetade något med Ryssland om det som hänt. Hans läppar började darra kraftigt innan han samlade sig för ett svar. Uppgifterna jag hittat finns på Flashback, så man får ta det med en skopa salt. https://www.flashback.org/sp60390334

  • Peter Harold skriver:

   Nej, det ser ut som att uppgifterna kommer från Jerlerup. Han och jag har haft våra bataljer, men han slirar bara när det kommer till tolkningar av fakta, fast brukar vara ren när det gäller själva faktaunderlaget. Så det är mycket sannolikt att detta stämmer. Ryssland har definitivt bättre koll än Säpo.

 4. Cris skriver:

  Ta bort bilden på flickan. Du framstår som en idiot när du gör politik av den samtidigt som du visar absolut noll respekt för anhöriga.

  • Peter Harold skriver:

   Flickans anhöriga har godkänt att medierna publicerar hennes bild. Sorry!

  • Anna skriver:

   Gör politik av det? Tycker du inte att media gör politik av det? Om familjen till dottern godkänt det så har de!? Om mitt barn blivit mötdat hade jag publicerat och stoppat bilden i nyllet på folk som velat glömma och komma med bortförklaringar, om han fallit offer för politik av dagens kaliber!

   Vem fan är du? Jag ska skapa min egna youtube- kanal och lägga upp alla fakta. Alla obekväma fakta. Min förhoppning är att alla andra följet efter för att bevisa hur jävla skev bilden är av ”sanningen” och fakta! Vem är offer och vem är skurken? Idiot!!!

 5. michaelnilsson228 skriver:

  Vad är det för familj som tillåter att en bild på sin massakerade dotter ligga ute för allmän beskådning? Jag skulle aldrig tillåta det.

  • Peter Harold skriver:

   Jag skulle aldrig tillåta att människor massakrerar andra människor. Det är ett större problem än någonting annat.

   • michaelnilsson228 skriver:

    Det skulle alltså inte vara ett så stort problem om det var din dotter som låg där?

    • Peter Harold skriver:

     Att ha ett mördat barn är bortom all förtvivlan.

     Ring SVT och be dem att ta bort bilden på den drunknade pojken på stranden (son till en turkisk människosmugglare).

     Bilden på den massakrerade kroppen kommer bli dold (men åtkomlig via länk) vid senare tillfälle, men inte nu medan posten har så många läsare.

     • Anna skriver:

      Behåll den publicerad! Jag mår bättre av att bli påmind om sanningen än att mediafolk sänder gulliga ”reportage” om kaniner för att gulla bort bilden av obehagliga bilder… Mord är faktiskt inte gulliga. Oavsett anledningen bakom! Hoppas att jag snart får se den äcklige islamistmördarens huvud på en pinne! Tänk att få sticka ut ögat på honom och vrida av skallen! Tänk att han ens får vatten?!

      • Peter Harold skriver:

       Som jag tror att jag redan sagt några gånger tidigare: släpp honom fri. Jag är säker på att någon eller några är villiga att behandla honom på det sätt han förtjänar.

      • Peter Harold skriver:

       Ja, detta är den bistra verkligheten. Jag är faktiskt lite förgrymmad på alla politiker och presstituerade som säger att fyra döda inte får ge oss en anledning att sluta love-bomba alla främlingar som parasiterar på välfärdsstaten. Och värst av allt är att de inte ens klarar av att sätta terrordådet i perspektiv med den galna världspolitiken som Sveriges regering applåderar.
       Sverige skulle behöva en Ron Paul.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s