Och så var det detta med att vaska bort skalbaggar från bönorna…

Bästa läsare!

Jag har haft det ganska hektiskt den sista tiden, och har bara lyckats följa nyhetsflödet med ett halvt ointresserat öga. Tydligen skall det ha avslöjats en större skandal där en importör av livsmedel anlitat folk att sortera bort insekter i grönsakspåsar och raderat gamla datumstämplar på förpackningar där datumet gått ut. Om detta kan jag bara säga två saker: vad bra och usch!

Det positiva är att man månar om sina kunders upplevelse att slippa se kryp i maten, även om vissa miljöparasiter i det svenska parlamentet och andra beslutsfattarrum vill få svenska medborgare att äta ”ekologiskt”, typ rostade insekter.

I de länder där dessa grönsaker kommer ifrån lär man visst betrakta gräshoppor och syrsor som en delikatess. Nu lär väl inte svenska magar vara skapade som Timon och Pumbas, men fundera lite på vad som kan landa på ditt salladshuvud medan det står ute i trädgårdslandet och växer till sig. Eller vad som har klättrat på jordgubbarna. För att inte tala alla maskar som stångat sina huvuden mot potatisarna du just stoppat i munnen. Eller urinen från grannarnas katter på gräslöken som du kommer klippa ner i gräddfilen till midsommarsillen.

Visst, vi tvättar grönsakerna noga innan vi äter dem. Men det var ju även det man gjorde när man plockade bort insekterna som förirrat sig in i säckarna med bönor.

Och ommärkningen av bästföredatum?

Ja, min omedelbara reaktion är att detta är bedrägeri. Och det kan mycket väl stämma i just detta enskilda fallet; en mindre noggrann försäljare inser att nudlarna som det står BF 2017-03-30 kommer vara osäljbara i juni (även om jag vet minst en thaibutik i Stockholm som inte generar sig över detta).

Men låt oss ändå resonera lite försonligt kring saken.

Bäst före-datum som stämplas på förpackningar är en slags ”garanti” som producenten avger för sin vara om den hanteras enligt visa förutsättningar, och den datering är ofta väldigt snävt satt. Ofta är lagringsförutsättningarna bättre än vad tillverkaren kan förvänta sig, och varans livslängd utökas av denna anledning. Om nu försäljaren vet att hans varor är lika bra nu som när han mottog leveransen för ett år sedan, och vet att varorna kommer behålla sin fräschör i minst ytterligare ett halvår till – är det då fel att märka om varorna och slippa svinn? Sett ur detta perspektiv anser jag att det är rätt. Men konsumenterna bör veta, och de bör också veta när varan är producerad, ifall de har egna betänkligheter.

Någon kanske inflikar att här borde ju kunden få en prissänkt vara. Kanske det, men då skall inte handlaren behöva gå genom proceduren för ommärkning, för den kostar mer än den smakar för säljaren.

Pasta är väl ett utmärkt exempel på denna typ av varor som tycks hålla sig långt bortom fabrikörens datering av senaste utgångsdatum. Den stråpasta av fabrikat Barilla jag kokade som ”gick ut” 2015 smakade likadant som det året. Jag misstänker att det inte är så stor skillnad gentemot asiatiska nudlar, och att möjligtvis tillsatsingredienserna i småpåsarna är de som är olyckligast.

Nå, nu till det verkligt harmfulla.

Importören av de skalbagge-berikade bönorna och dennes flitiga raderande av produktinformation gjorde någonting som är synnerligen fördärvligt – om jag skummade genom artikeln korrekt: I egenskap av arbetsgivare har denne för sin firmas räkning tagit emot pengar från statlig myndighet för att sysselsätta sina insektsplockare och datumsuddare.

Svenska skattebetalare betalar för någon skall slippa ha besväret att få sitt anseende fördärvat genom att ofrivilligt leverera skalbags-lik i bönpåsarna, medan t.ex. en annan näringsidkare med samma verksamhet tvingas bekosta denna subvention genom skattsedeln. Detta snedvrider konkurrensen, och staten är boven. Här stinker det värre än en sprucken konservburk med jästa bambuskott, om jag får säga min mening!

Jodå, jag håller med kritikerna. Det är äckligt att det finns aktörer som hanterar livsmedel på ett föga aptitligt sett. Vi konsumenter ställer ganska höga men berättigade krav på hygien. Låt oss ta exemplet med livsmedelsbutiker som säljer ompaketerad köttfärs, men nästan blodröd färs på ovansidan, och en lik-grå köttmassa med upplöst köttfiberstruktur på undersidan, då blir man förbannad. Men jag anser ändå att sunt förnuft trumfar statliga regler i det långa loppet.

*

Någonting annat som gör mig förbannad är utrikesdepartementets avvärjande uttalande om omröstningen där Saudiarabien erhöll uppdraget att arbeta med kvinnliga rättigheter i FN, där UD säger att beslutet om att ge Saudiarabien ”inte togs på politisk nivå”. Vad menar man då? Har inte våra folkvalda haft någonting att säga till om saken? Varför har vi då demokrati? Vänta, vi kanske inte har det?!! Måhända är det s.k. politiska livet bara en kuliss som döljer det faktum att vi har en global världsregering, och att den står ovanför staten. Bör inte den makten ha en benämning så att vi kan granska den?!!

Hälsar eder Peter Harold som är ruskigt trött.

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Stadsliv. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Och så var det detta med att vaska bort skalbaggar från bönorna…

 1. Robin Shadowes skriver:

  Om jag inte minns fel handlade det om kineser? En anledning att jag aldrig mer kommer äta på kina eller thai-krogar är deras fäbless för hund- och kattkött. Jag är inte så säker på att dom ger upp sina gamla seder bara för att dom flyttar till ett nytt land. Dom bruna invällarna gör det ju inte så varför skulle dom gula göra det? Blir mer äcklad av tanken på att man kanske äter någons försvunna älskade fyrbenta familjemedlem än nåt annat.

  • Peter Harold skriver:

   Njae, jag har väldigt svårt att se hur man skulle kunna ha en rationell drift i ett restaurangkök genom att hålla på och slakta och möra katter och hundar, och att inkludera jakt på dessa djur. Jag har haft ganska god insyn i den verksamheten, och skall det anmärkas om något så är det att de åker själva till grossisten för att hämta varor med egen bil än att anlita ett åkeri för att slippa betala fraktkostnaden… 😉

   • Anna skriver:

    Varför infånga och slakta svenska husdjur med alla risker det innebär, och framför allt jobb- när det finns så billiga grossister? Det tror jag inte på. Tid är pengar.

 2. kallepelle skriver:

  Avfallshanterare vore väl mer lämpat som benämning på Hong Fat som jobbat bortåt 24 år med detta enligt uppgift. Kontrollmyndigheternas handfallenhet är väl den största skandalen parat med ohälsan hos thinnertvättande mongolerna! Sushi aldrig mer?

 3. ulsansblogg skriver:

  Det finns alltid två sidor av myntet. Uppdrag Granskning tog upp den ena och du tog upp den andra sidan. Ett stort tack för den här artikeln där läsare bör inse att det finns en stor portion fantasi bakom det hela.

 4. Anna skriver:

  Brödet vi köper är bakat av mjöl som innehåller insekter. Men de syns ju inte för att de är nedmalda. Ju mer obesprutat desto fler antal insekter. Insekterna har ju säkert i sin tur kalasat på tomten bredvid som inte använde bekämpningsmedel. Så det är liksom skitsamma vad du äter. Insekter skiter i vad de kallas eller vart de råkar dö kalasandes på grödor…

  • Anna skriver:

   Ahhhh. Varför skriver jag alltid tvärtom… menar ju att de ANVÄNDE bekämpningsmedel. Så att ekologiskt blir oekologiskt. Eller vad nu termen blir.

  • Peter Harold skriver:

   ”Brödet vi köper är bakat av mjöl som innehåller insekter.”

   Proteinberikat, heter det, eller hur…? 😉

   • Anna skriver:

    Ja, alltså. Det där med insekter var inget jag ens tänkte mer på utan bara tog för givet. Eftersom där det finns spannmål finns det också insekter. Jag väntade på en innehållsdeklaration med eller utan insekter. Det kom aldrig.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s