Och MSM är så mycket bättre…? (MSM i kampanj mot alternativa medier)

Bästa läsare!

Det pågår en intensiv kampanj inom medieetablissemanget (MSM, Mainstream media) att bekämpa de alternativa nyhetsmedierna, såsom Avpixlat, Fria Tider och Nyheter Idag för att nämna några.

Dessa beskrivs som ”propagandasajter” eftersom ”de drivs av en egen agenda som inte vilar på oberoendet och den fria journalistiken”, enligt Aftonbladets chefredaktör i ett reportage hos Sveriges Radio.

Visst, till viss del kan man kritisera de alternativa nyhetssajterna, och det blev i synnerhet aktuellt nu när Avpixlat avpublicerade Rolf Malms redan hårt censurerade krönika om judars invandrares inflytande i omställningen av Sverige som en politiskt dirigerad multikulturell nation. Men hade vi fått se Rolf Holms ursprungliga formuleringar i Bonnierägda DN? Nej, knappast, såvida inte det varit för att locka honom in i en fälla.

Vi vet nu att judar är onämnbara hos Avpixlat i framtiden, men kritiken mot det multikulturella svenska samhället finns fortfarande kvar, och detta är en kritik som lyser med sin frånvaro hos gammelmedierna som fortfarande väljer att förklara livsstilskriminalitet, bidragsberoende, religiös fanatism, förföljelse av homosexuella och kvinnoförtryck, m.m., med de s.k. ”socioekonomiska faktorerna”. Det är ungefär som att förklara att förkylning orsakas av snuva, och helt strunta i att prata om virus.

Det finns ytterligare en dimension vid sidan av de alternativa medierna, och det är medborgarjournalistiken. Denna blomstrar i Sverige, framför allt därför att vi har massor av välformulerade kunniga personer som gör det jobb som gammelmediernas journalister underlåter sig att göra. Ofta rör det sig om personer med stor sakkunskap (ibland expertnivå) inom vissa avgränsade ämnen som skriver för en kanske inte alltför månghövdad publik, men som fungerar som referensbärare och som emellanåt uppmärksammas av de alternativa medierna. Jag tror att denna utveckling kommer att fortsätta eftersom det finns ett stort sug efter fakta framför åsikter numera; åsiktsjournalistiken (som tar allt större plats i MSM) och pressreleasejournalistiken (som allt resurssvagare redaktioner måste förlita sig på) duger bara för en publik som använder sin nyhetskonsumtion till förströelse.

Jag surfade in på Expressen.se alldeles nyss bara för att göra ett stickprov på de nyheter som man har på sin förstasida (uppifrån och ner):

 • Allsvenskan.
 • Expertens sågning av (den nordkoreanska) militäruppvisningen: Fejk.
 • Arbogakvinnan om maken: ”Bra att han dog”.
 • Anja & Filippa: Vi är måna om privatlivet.
 • Familjen som sätter skräck i en hel stadsdel.
 • Ivanka Trump: Kan överväga att ta emot syriska flyktingar.
 • Total panik när Expressen testar Gröna Lunds nya åk.
 • Ingrid Bergman valde bort barnen på dödsbädden.
 • Montazami jobbade för en knarkboss.
 • Därför älskar barnen en kryssningssemester.

Så går jag in på FriaTider.se och gör samma stickprov, vid exakt samma tidpunkt:

 • M-politiker: ”När det gäller människor som flyr från krig struntar jag i vad det kostar”.
 • Israel anklagas för ny attack mot Syrien.
 • HIV-man döms till kort ungdomstjänst för oskyddat barnsex.
 • Vildsvin attackerade IS: Tre döda, fem skadade.
 • Fi-ledaren Victoria Kawesa polisanmäld för plagiat.
 • Uppdrag Granskning: Syrianskmaffia har tagit över Sigtuna.
 • SD hjälper regeringen att stärka fackens makt.
 • USA-jagare avfyrade fyra varningsskott mot iransk båt.
 • Bilvåldtäkten misslyckades – då stalkade han 14-åringen och kallade henne för ”hora”.
 • Flicka sexofredad på gågata i Boden.
 • Trump föreslår ”största skattesänkningarna någonsin”.
 • Ryssland: Bombningarna i Syrien är ett hot mot våra trupper.
 • Ströp 70-åring tills hon svimmade: ”Hon är rasist!”

Handen på hjärtat, om du vill ha reda på landets tillstånd och vardag, och vad som sker i omvärlden som kan påverka oss, vilken sajt av dessa två kommer ge läsaren mest information? Expressen eller Fria Tider?

Jag är säker på att det alltid kommer att finnas en marknad för tramstidningar som Expressen, och vi kommer nog att få se mer av trams än sans, främst därför att etablerade medier som t.ex. Expressen och Aftonbladet måste låtsas att de är ”fria” och ”oberoende”, samtidigt som deras politiska agenda är ganska uppenbar i båda fallen; men också därför att trams säljer när publiken inte begär så värst mycket mer. Man vet att man inte kan förvänta sig djuplodande reportage hos kvällspressen, och att det handlar om sensationsmakeri oavsett vad ämnet än handlar om. Därför kommer Expressen med sådana ”avslöjanden” som att B-kändisen Maria Montazami (som privat faktiskt är en trevlig dam, vet jag) arbetat för en knarkboss och att det är otäckt att åka med Gröna Lunds åkattraktioner.

Sedan frågan om huruvida en etablerad medieaktör som Aftonbaldet eller Expressen är en garanti mot ”fake news”? Självfallet inte. Tag bara dessa två skärmdumpar som jag tagit från Expressens sajter ”Hälsoliv” och ”Mitt kök” som visar att man inom en och samma mediekoncern och under någorlunda samma tidsperiod sprider dubbla budskap:

Det finns inga bevis för att det är Mark Twain som sade att ”den som inte läser nyhetstidningar är oinformerad; den som läser är felinformerad”, även om detta låter klokt. Däremot är det historiskt korrekt att kyrkomannen och historikern Thomas Fuller på 1600-talet deklarerade att han hellre utelämnade information vars äkthet han inte kunde få verifierad istället för att inkludera denna och vilseleda sin läsare. Problemet under ett flertal års tid är att de svenska etablerade medierna har valt att utelämna verifierbar information med syfte att vilseleda läsarna.

Det är därför vi har de alternativa medierna idag. Att gammelmedierna burit sig harmfullt åt beror på att man har en agenda, och därför filtrerar nyhetsflödet så att läsarna inte skall få en helhetsbild av sakernas tillstånd i landet (och omvärlden). Medieetablissemanget må kalla sig ”oberoende” och ”fristående” – vi vet naturligtvis att så inte är fallet – men dessa epitet har ingen relevans när det är läsarna som inte får veta vad som sker på riktigt.

Därför behövs de alternativa medierna, och därför behövs den livaktiga medborgarjournalistiken som ett komplement till de koncernägda mediebolagen som bedriver propaganda gentemot ett helt folk.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna. Bokmärk permalänken.

35 kommentarer till Och MSM är så mycket bättre…? (MSM i kampanj mot alternativa medier)

 1. gmiksche skriver:

  sårättsårättsårättså…

 2. Anna skriver:

  Jag Ä L S K A R dig !

  Faktiskt, det gör jag. Men det vet du ju redan. Du är o r i g i n a l e t.

  I oförfalskad version.

 3. Anna skriver:

  Jag beställer just nu en prenumeration av fria tider. Det är just de man om något öre finns kvar- ska V Ä L J A att betala f;r.

 4. Stig Olsson skriver:

  Apropå fake news rekommenderar jag den här facebooksidan. Sanna Hill är delägare i Nya Tider och senaste veckorna har DN bedrivit ett lögnaktigt och faktiskt riktigt vidrigt drev mot dels tidningen i allmänhet och Sanna i synnerhet.
  För den som tittar på videon hon hängs för så är det uppenbart att DN direkt ljuger!
  https://www.facebook.com/sanna.hill.1?fref=ts

  • Anna skriver:

   Sanna Hill är inte ensam om att ha ett drev emot sig.

   • Mjölner skriver:

    Jag har skaffat en årsprenumeration på Nya Tider, läsandet sänker blodtrycket samt lättar på ångesten för framtiden. MVH

  • Peter Harold skriver:

   Suck. Det är bedrövligt. Jag kan bara önska att svenska folket vaknar upp någon gång.

  • gmiksche skriver:

   Om man skulle bry sig om att reagera varje gång som DN ljuger hade man inget annat att göra. För mig är det numera vedertaget att DN ljuger eller hårdvinklar eller lämnar ut en viktig del av fakta så att helheten förvrängs, vilket kan likställas med lögn. Ur arbetsbesparingssynvinkel borde man enbart regera när DN inte ljuger.

   • Läsare skriver:

    Agendajudar ljuger ALLTID, alltid i som hvergang. Du vänder helt enkelt 180 grader på allting agendajudar säger eller skriver och du har vad dessa judar egentligen vill.

    Bonnier är agendajudar, alltså ljuger de alltid.

    Vet man om detta då går det faktiskt att lära sig saker om agendajudarna genom att läsa DN baklänges så att säga. Kan få DN, SvD, DI, GP plus några till och lokalblaskorna, men jag orkar bara inte bläddra igenom all reklamskiten i pappersupplagorna.

    Det är som att försöka läsa skräpet på nätet, reklam, reklam, reklam

 5. Mjölner skriver:

  Det är fredagskväll och kommentarerna sinar. Om ni ursäktar min framfusighet, jag tycker det skulle passa med en historia som är så pass salongsmässig att den kunde dras för bordsgrannarna på nobelfesten. Givetvis efter några skålar under middagen.
  Rättare Stenström på Eriksbergs fidekomiss fick av grevinnan Bonde uppdraget att uppföra ett nytt privat utedass. Stenström tillkallade bygdens finsnickare Arvid Johansson samt utdelade till denne detaljerade order hur bygget skulle utföras. Snickare Johansson som var mycket nervös över det delikata uppdraget sade sig ändå ha frågor angående detaljer.
  Hur ska dörren vara monterad höger eller vänster? -frågade Johansson. Det får du göra efter eget huvud svarade Stenström. Vad än Johansson frågade om fick han svaret -att göra efter eget huvud. När Johansson kom till frågan om hur sittbrädan skulle utformas frågade han om även denna kunde göras efter eget huvud. Då röt Stenström, hut karl den ska givetvis utformas efter grevinnans arsel.

 6. Risto Matinen skriver:

  Apropå det dubbla budskap som Skrivaren återger angående bacon, så tycker jag det är bra! Expressens korkade/okunniga/onda hournalister och redaktörer, varken kan eller bör censurera olika perspektiv om man vill vara opartiskt (vilket de inte vill, men inte alltid kan leva upp till).

  Håller dock mer på ”Mitt kök” än skolmedicinaren, som verkar ha nära noll koll på vad man bör äta för att slippa kräfta/cancer. Just bacon är inte typiskt LCHF om han tror det eller bara låtsas…
  Den som vill minimera risken för cancer bör snarare gå över till LCHF eller liknande. Den som redan fått kräfta bör absolut överväga att nästan sluta helt med att äta kolhydrater, eftersom det är näringen för kräftceller.

  Friska celler får näring genom oxidation, medan cancerceller får näring via jäsning, som görs av sockerarter.

  • Risto Matinen skriver:

   Hmm, tänkte skriva en kommentar under artikeln ”Extremismnoja och feminism när den nordiske vikingen skildras”, men det går inte längre. Hur kommer det sig?

   • Risto Matinen skriver:

    Där tänkte jag även skriva lite kort om att ursvenska traditionsfirande håller på att försvinna. Det jag främst tänker på är Valborg. En i grunden hednisk tradition som kyrkan inte lyckades utplåna eller rekupera.

    När jag var barn, dvs på 50- och en bit in på 60-talet så var Valborgsbrasan en av årets största höjdpunkter. Man firade vinterns slut och sommarens blivande ankomst, dvs våren.

    Där jag bor på landsorten har kommunen slutat helt. Inte ens något arrangemang. Bara eldsjälar (ofrivillig humor) kvar. Påstår inte att det är planerat. Ser lika dant ut här i kvarteret. För bara 15 år sedan hade vi en egen hyfsat stor brasa som lockade många.

    Lokalt beror det nästan säkert på eldsjälsbristen. I år tänkte jag försöka återuppliva den traditionen, men vi fick två avslag på våren. Det första var nästan tre dm snö på ett dygn och denna vecka har vi fått minst en dm till. Förvisso har snön smält, men småfåglarna visar ett udda beteende.

    Aldrig förr har vi matat småfåglar så här sent på året. De hittar normalt föda på skyggare platser under denna tid på året. Nu har vi mesar, sparvar, siskor, gärdsmygare, domherrar m.fl.

    Svenska fåglar är mer värda än invällarna. De först nämnda kostar oss så mycket vi vill betala (noll till ett par hundra spänn per år). De sist nämnda kostar i genomsnitt 4-5 miljoner per styck under deras parsitlevende och de är nu nog uppe i 300-350 GSEK i år.

    Då har jag inte räknat det lidande invällarna åstadkommer.

    • Peter Harold skriver:

     Här i Stockholmstrakten frodas Valborg, både ute på fälten där de avgiftsbelagda mottagningarna av trädgårdsavfall brinner, och dels ute i förorterna där man firar Valborg var och varannan kväll på parkeringar… 😉

   • Peter Harold skriver:

    Jag skall kolla. Jag har haft lite problem med datorn, eller snarare webläsaren. Kan vara något som blivit feljusterat.

  • Peter Harold skriver:

   Jag har noterat detsamma jag också.

 7. Läsare skriver:

  Här är juden bakom rivningsvansinnet i Sverige.

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Hjalmar_Mehr

  Om gamla Klarakvarteren fått stå kvar? 45 sidor.

  https://www.flashback.org/t1092222

 8. Björngunnar skriver:

  Jag har just tittat på en video som jag rekommenderar alla som behärskar engelska att se.

  • Peter Harold skriver:

   Det finns ett problem med 911-truthrörelsen, och det är att många av dem går bortom rimliga tvivel, som t.ex. att påstå att det inte var några flygplan som kraschade in i tornen, och att TV-utsändningarna var cgi. Ibland undrar jag om inte dessa teorier framförs av The Deep State för att göra thruth-rörelsen suspekt.

   • Vauen skriver:

    Det är fullt med sådana typer, vissa är o och för sig bara dumma i huvudet och sprider dynga för att dom inte fattar bättre (och det är nog en del av planen), men det finns helt klart äkta cointelpro-agenter. Infowars är nog den största.

    • Björngunnar skriver:

     Jag tror inte det fanns några plan och speciellt dum i huvet, det behöver ju inte vara något man lider av själv)!?
     Och i byggnad 7 , Salomon Brothers flög inget flygplan in i och det föll som de bägge tornen.
     Till saken hör att flygplan omöjlig kan fälla dessa byggnader och aldrig i helvete i fritt fall.
     Bollyn tyckte dock att man inte skulle göra alltför stor affär av att ingå plan fanns eftersom folk i gemen tror att planen finns, jag har ju själv sett dem på 😃”animerad”film.
     Men det behöver ju inte vara judar bakom, det kan vara aliens från en annan dimension.
     Några gamla fiender till judar från en annan dimension?))

     • Peter Harold skriver:

      Att det flög in två plan i vardera WTC tycker jag inte känns alltför kontroversiellt. Jag vet att det passar berättelsen om ett dussin araber som kapat dem och siktat mot skyskraporna, men jag ser inte heller det som något konstigt att:

      a) de kapade planen assisterades med fjärrkontroll (tekniken fanns redan då),
      b) att de påflugna skyskraporna rasade samman sedan man utlöst sprängladdningar (vilket vi hör på videoklipp) och aktiverat termit (vilket vi ser i videoklipp) i bärande struktur,
      c) att man gör samma sak med WTC7 för att dölja bevis för operationen samt oegentligheter hos Pentagon (d.v.s. finansiering av terrordådet),
      d) att man gläds åt att vissa nyckelpersoner genom ett mirakel befann sig någon annanstans denna dag.
      und so weiter.

      Det enda som gick på tok egentligen var mordet på George W Bush som var planerat att äga rum före ”olyckorna” i WTC, för att parafrasera Åsa Romson.

    • Peter Harold skriver:

     Infowars har välgörande och underhållande kritik mot den amerikanska vänstern, men ofta är det mycket buller och dunder innan det blir dags att berätta varför extrakten i flaska är så bra för hälsan och vitaliteten.

  • Vauen skriver:

   Såg den för en tid sedan, Bollyn är snorbra som vanligt!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s