Expo använder homofob-språk i nyhetsartikel!

I all hast…!

Bästa läsare!

Jag har haft en trevlig helg och njutit av frisk luft. Och under passagen förbi Örebro av giftig luft… Men på det hela taget har jag hållit mig bekymmersfri. Fast nu är jag tillbaka och on-line, och…

…ja, jag var nyfiken på hur det franska presidentvalet går. För en gångs skull på mycket länge gick jag in på SvD.se istället för som rutinmässigt titta in hos Avpixlat eller något annat av ny-medierna, och fick mig till livs detta:

Belgisk media? Svenska Svenska Dagbladet vänder sig till belgiska medier för att få veta hur det franska presidentvalet går? Har man inte någon egen korre i Paris som rapporterar till redaktionen? Finns det inga franska nyhetssajter att hämta uppgifter från, eller är de överbelastade? Belgisk media?!?

Franska är ett konstigt språk, och det är så konstigt att svenska medier aldrig lyckas berätta om vad som händer i det landet och varför (Svenska medier är ju kapitalt odugliga med samma uppgift även i hemlandet, men ändå…).  Jag skall erkänna att jag är nyfiken på fransk politik, men denna nyfikenhet kan inte stillas genom att använda gammelmedierna.

Jag scannade av nyhetsflödet om Front National, d.v.s. Marine Le Pens parti, och fick upp en artikel hos statskontrollerade Sveriges radio som skriver så här [länk]:

Marine Le Pen, som kandiderar för högerextrema Nationella Fronten, har legat på knappt 40 procent i opinionsmätningarna, mot mittenkandidaten Macrons cirka 60 procent.

Mikael Färnbo på den vänsterextrema sajten Expo Idag skriver [länk]:

Allt fler franska bögar väljer högerextrema Front National, visar en ny undersökning.

Detta fick mina ögonbryn att resa sig. Med tanke på att Expo tillhör en rörelse som är väldigt aktiv med att bevaka hur andra uttrycker sig – och inte ens drar ett djupt andetag innan de drar ut på twitter för att hänga ut och förbanna random medborgare som råkat kalla en neger för en neger eller en zigenare för en zigenare – så blir jag lite förvånad över Mikael Färnbos val av att kalla homosexuella Le Pen-anhängare för ”bögar”.

Jag bestämde mig för att kolla upp språkvårdsanvisningar som rör detta tema, och rådbråkade den svenskspråkiga sajten Mediespråk i Finland. De skriver följande [länk]:

Bög. Homosexuell man. Liksom ordet flata (se nedan) uppfattas bög som rätt neutralt i dag. Tänk ändå på att det kan uppfattas som stötande i neutralt nyhetsspråk, och i synnerhet i rubriker. Ett mindre laddat ord är gay (se nedan).

Ordlistan kommer från Riksförbundet för Sexuell Upphetsning, RFSU, och det kan mycket väl tänkas att man på den organisationen har ett tämligen avspänt förhållande till den term som används för bl.a. män som spänner på män. Men även i vardagsspråk, framför allt inför en grupp av personer som inte är familjära sinsemellan, förekommer det nog inte direkt att man säger ”bögar” om homosexuella. Till och med jag undviker att använda de ordet i verkliga livet (medan jag naturligtvis är mer familjär med mina läsare, vilka tål mitt mer öppna språkbruk).

Vilka som definitivt alltid använder ordet ”bög” är personer som är s.k. homofober. Det är även populärt bland invandrare – som ofta är mer benägna att använda slanguttryck – att säga ”bög”, inte bara om homosexuella, utan även om personer de inte tycker om.

Och nu använde vänsterextrema Expo även bög-termen om homosexuella personer som väljer Front National och Marine Le Pen. Expo:s analys om varför franska homosexuella väljare i allt högre omfattning röstar på det ”högerextrema” partiet begränsas till konstaterandet att partiet har homosexuella företrädare (….”till skillnad från SD”, skyndar sig Expo att inflika….), medan problematiken med islams fientlighet mot homo- och bisexualitet inte dissekeras i artikeln.

Jag har en känsla av att vi nyhetskonsumenter inte skall få veta någonting om det politiska innehållet i partiernas program. Det räcker tydligen så bra med att vi får oss till livs de två-tre punkter som är partiernas profilfrågor, och får lita på gammelmediernas omdöme om vilka partier/kandidater som är bra eller dåliga eftersom vi inte förväntas tänka själva.

Fast att Expo använde homofob-retorik, det var nytt för mig. Varför ingen twitterstorm mot detta? Åh, just det, det var ju en vänsterextremist som använde ordet ”bög”. Då är det okej…

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Medierna, Politik. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Expo använder homofob-språk i nyhetsartikel!

 1. Risto Matinen skriver:

  Tja, order bög är väl numera avdramatiserat? Själv händer det att jag lägger till ”jävel” efter. Vanligare kallar jag äcklen för bajspackare…

  Homofober, finns de? Vilka skulle de kunna vara? Antagligen sådana män som är rädda för sin egen attraktion till andra män, en pytteminoritet..

  Inga tokfeminister som stödjer Marine Le Pen? Äntligen en kvinnlig president? Nähä, inte det…

  • Peter Harold skriver:

   Kvinnliga regeringschefer… Det är bara att notera att i Storbritannien har alla deras kvinnliga premiärministrar varit från Tories. Det är ett intressant faktum! 🙂

  • robinshadowes skriver:

   Det har gått så långt att varje gång jag ser Levengood så dyker följande tanke upp i mitt huvud: den glade bajspackaren. Givetvis med finlandssvensk accent. För av någon anledning är han nästan alltid glad. Fråga mig inte varför. För jag har ingen aning. Hade jag själv råkat vara bög hade jag tyckt det varit extremt deprimerande att vara gift med Jonas Gardell. Bög eller inte bög. Han gör verkligen ingen glad. Utom möjligvis få Mark Levengood av någon mystisk anledning. Kanske lika bra att inte veta varför. Man hade förmodligen bara blivit äcklad ändå.

   • Peter Harold skriver:

    Jag tror att Mark är frun i det gardellska hushållet…

    • robinshadowes skriver:

     Det finns inget värst eller bäst i sådana sammanhang. Båda alternativen är lika hemska. Tur att jag redan hade ätit nu när jag nås av insikten att det är Mark som blir bajspackad. Nu förstår jag nästan varför han alltid ser så glad ut. Urk!

 2. Lars Lindeberg skriver:

  Ja du Peter! Tänk på Bloody Mary! Den senaste!
  Margret Tacher hon drog iväg med sina Limeys runt halva jorden för en sketen liten ö skull!
  Vad kostade inte det kalaset!
  Var det inte hon som avreglerade så att folk blev fattigare och de rika rikare!
  Jajamensan en riktig bedragerska sålde ut för en struntsumma!
  Med sådana svin som hon vem behöver fiender!
  Vi ser ju på Sverige hur det har gått sedan kvinnorna tog över!
  INTE EN SVENSK MAN I SIKTE! BARA FJOLLOR!
  Det är ju rent bedrövligt!
  Du såg väl de tre kvinnliga poliserna som fick stryk av en kulturberikare! Ha ha ha!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Thatcher

  I historien har vi tre kända kvinnor men bara om du kan din historia!
  Hatshepsut i Egypten https://en.wikipedia.org/wiki/Hatshepsut
  Cleopatra också Egypten https://en.wikipedia.org/wiki/Cleopatra
  Shajar al- Durr också Egypten https://en.wikipedia.org/wiki/Shajar_al-Durr

  Den sistnämnda verkade under den muslimska tiden och Egyptierna fick ett brev från någon högre upp att var det så att de inte kunde hitta en man i Egypten så skulle de skicka en!
  Det var tider det!

  Vi vet ju alla idag att kvinnor klarar inte av samma som männen!
  Det är klart bevisat under militära strapatser om inte annat!

  Vi vet att bakom varje stor man står en kvinna!
  Men med kvinnor vid makten kommer mänskligheten att gå åt Helvete!
  Det är bara en tidsfråga!

  Jag tror pendeln är på väg åt andra hållet! Väl är det!

  Hoppas militären rättar till sig! Vilken skam!

  • robinshadowes skriver:

   Det ryktas att det var Thatcher som beordrade Hess död. Om det är sant hoppas jag verkligen hon brinner där hon befinner sig nu. Gubben var 93 år och hade sannolikt inte särskilt långt kvar. Enligt ryktet skulle det ha berott på att Gorbatjev kunde tänka sig frige honom. Bara det ryktet räckte tydligen för att kärringen skulle skicka SAS till Spandau. Vilken jävla häxa! åsikten om Thatcher är väl en av få åsikter jag kan tänkas dela med socialisterna.

   • Jonas Bangkok skriver:

    Vad jag förstår hittades han ‘hängd’ i sin cell dagen innan han skulle friges – med tydliga märken av SAS-mördarnas strypsnara.

    Hess var den ende förutom Hitler som hade befogenhet att förhandla och skriva under ett fredsfördrag med britterna – det var därför just han skickades. Bakgrunden och hans egentliga syfte med besöket fick aldrig komma ut. Han förklarades vara ‘galen’, isolerades och släpptes aldrig – vilket han själv hade förutspått (”britterna låter mig aldrig släppas”)

    Att Maggie T var en globalist som ville få Hess att försvinna finns ingen anledning att tvivla på.

 3. Vauen skriver:

  ”Jag bestämde mig för att kolla upp språkvårdsanvisningar som rör detta tema, och rådbråkade den svenskspråkiga sajten Mediespråk i Finland…”

  Va?! Vet du var rådbråkad betyder Peter?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s