Problemet är inte statens åsiktsregister. Problemet är staten!

Bästa läsare!

Enligt den alternativa nyhetssajten Nyheter Idag har myndigheten Svenska Institutet nyttjat ett åsiktsregister för att spärra användare av Twitter som gett uttryck för mindre politiskt korrekta åsikter.

Nyheter Idag har fått tag i databasen över blockade Twitter-konton, och man har gjort den sökbar utan att lägga ut hela innehållet. Jag sökte på ”Chang Frick” och fick 1 st. träff, vilket bekräftar att den statliga myndigheten blockerar olika Twitter-konton på tämligen godtyckliga grunder. Man behöver nämligen inte ens ha skrivit någonting på myndighetens eget Twitter-konto för att bli spärrad.

Så här skriver myndigheten SI sitt agerande under den Orwellska rubriken ”SI tar krafttag för att skydda det fria ordet”:

Under veckan 8–14 maj 2017 gästades @sweden av Vian Tahir, en expert inom nätsäkerhet, som till vardags arbetar med att hjälpa andra att skydda sig mot troll och näthat. Under sin vecka som @sweden har hon med SI:s godkännande använt en blockeringslista, som är framtagen i samarbete med andra experter på näthat. SI har även tidigare givit curatorerna frihet att blockera användare, men denna vecka har det skett i större skala, enligt systematik och dessutom förebyggande. Det har inneburit att även konton som aldrig tidigare interagerat med @sweden har blivit blockerade.

Ja, till yttrandefrihet, men bara så länge man själv åtnjuter den, resonerar Svenska Insititutet.

Låt oss vara helt uppriktiga; SI är ett propagandaorgan för den svenska regeringen, och på guds nåder kan svenskt näringsliv få åka snålskjuts på anslagen. Eftersom jag har ringa förtroende för regeringen kan jag inte heller hysa särskilt mycket större tillit till en myndighet som är satt att springa regeringens ärenden när det gäller opinionsbildning.

Vad som är särskilt problematiskt är att man i mitt exempel med Chang Frick här ovan blockerat en opinionsbildare inom nymedierna som inte – mig veterligen – begått något brott i egenskap av publicist eller skribent. Man har blockerat honom enkom av den anledningen att han publicerar information som handlar om konsekvenserna av en katastrofal migrationspolitik i landet. Vad Svenska Institutet gjort är att blockera en potentiell kritiker mot den inlaga i samhällsdebatten som SI tänkt att torgföra. Detta är allt annat än krafttag för det fria ordet, och det borde faktiskt SI-ledningen begripa själva.

Nu skall jag inflika att som libertarian anser jag att rätten till diskriminering ingår i äganderätten. Men SI är en myndighet och inte en enskild egendom.  Därmed förfaller myndighetens rätt att diskriminera medborgare utifrån deras politiska åsikter – eller som det handlar om i detta fall; myndighetens föreställning om vilka åsikter som enskilda medborgare har.

Sålunda är det inte attacken mot yttrandefriheten i sig som är det stora problemet, utan istället handlar det om statsapparaten som tar sig friheter på medborgarnas bekostnad, först och främst genom uttag av skattemedel för att finansiera statlig propaganda, och sist i ledet alltså denna flagranta form av censur. Staten har ännu en gång visat vilket ondskefullt troll det är.

Hälsar eder Peter Harold

LÄNKAR:
Nyheter Idag: Svensk myndighet har upprättat åsiktsregister – Möter blytung kritik
Nyheter Idag: Här kan du söka på dig själv i det statliga åsiktsregistret

 

 

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Problemet är inte statens åsiktsregister. Problemet är staten!

 1. Björngunnar skriver:

  Chang Frick är bra och förtjänar inte avstängning.
  Hur blir det nu om man blir avstängd, har man rätt att bedriva terror mot staten?
  På moralisk grund, inte zionisträttslig naturligtvis.

 2. gmiksche skriver:

  Svenska Institutet, ej Svenska Institutionen

 3. minnesdagen skriver:

  Jag skulle nog ta den där tidningen ‘Nyheter idag’ med en stor nypa salt.
  Det känns som att något är lurt med den tidningen. Det händer så mycket stora saker. Först Metro-grejen och nu detta.
  ”Nyheter Idag har fått tag i databasen” – hur gick det till ? Alla de som skriver sitt namn där för att testa, skriver samtidigt in sig i ‘Nyheter idag’:s egna databas. ‘Nyheter idag’ fiskar på så sätt namn och IP-nummer, och kan koppla ihop dessa.

  • Peter Harold skriver:

   Jag litar mer på Nyheter Idag än på den person som ligger bakom censuren, i detta fall en s.k. ”nätexpert” som har ”trygghet på nätet” som hjärtefråga. Vi ser resultatet av att ett par generationer curlats av sina föräldrar så att de inte ens står ut med vuxenlivet.

 4. Mjölner skriver:

  När byråkrater på offentliga myndigheter visar sig vara aktivister och bedriver olaglig politisk åsiktsregistrering är väl måttet mer än rågat. Konkurrerar med FRA? Undrar om någon åklagare vågar visa ”initiativ” såsom i frågan om romregistret där rättssystemet tog ut svängarna rejält.
  Detta usla djävla land. Hur många vänstermuppar har blivit blockerade av SI?

 5. Björngunnar skriver:

  Ge ett exempel på en fungerande demokrati!
  Det tycks vara en naturlag att folkstyre börjar som en dröm och slutar i en illusion.
  Alla partier och alla riksdagsmän är köpta, kan det bli sämre?

  http://demokratbloggen.blogspot.se/2017/05/att-riksdagen-ar-folkets-svurne-fiende.html?m=1

 6. Lasse Wilhelmson skriver:

  Den som kontrollerar staten förfogar ju över det yttersta maktmedlet gentemot medborgarna. Lenin var ju mycket tydlig här. Denna en av marxismens grundbultar lär ju att först måste arbetarklassen (dvs dess förtrupp, partiet) ta över staten, dock med löfte om att sedan successivt avveckla den. Det senare har ju aldrig skett. Enligt min mening är det långt ifrån en slump att detta även passar in på hur de utvalda motiverar sin överhöghetsmentalitet.

  Det verkar som om alltför få begriper statens roll. Inte ens de som förfäktar att alla dagens problem kan lösas bara staten tar över kontrollen av pengarna från bankerna, har ju fattat att det inte spelar någon roll, så länge som frågan om makten över staten, eller dess existens överhuvudtaget är löst.

  Vikingarnas ting var ju ett under av folkmakt, jämfört med dagens situation.

  Jag antar att du och jag är totalt överens på denna punkt Peter 🙂

  • Peter Harold skriver:

   Ja, det där har satt myror i mitt gamla huvud, Lasse. I skolan lärde jag mig att Sovjetunionen var en kommunistdiktatur (detta poängterades uttryckligen för att särskilja det socialistiska styret i Moskva kontra det socialistiska styret i valfri bruksbygd i Västmanland där jag bodde i min barndom). Och jag kan inte riktigt se hur en socialistisk stat någonsin skall kunna ta steget att avskaffa sig själv med avsikt att övergå till den utopi som kallas för kommunism (eller av vissa för anarkism)?

   Jag är definitivt benägen att hålla med om att vikingarnas ting har många ideal av folkmakt som vi förlorat med vår tids demokrati. Jag hörde Henrik Palmgrens presentation i en podcast, och det var mycket intressant och tankeväckande.

   • Björngunnar skriver:

    Sovjetunionen var en planekonomi, skapad av dem som avsåg att”planera” , detaljstyra allt, även om man till en början lät jordbruket arbeta fristående.
    Sedan började man förfölja fria bönder, kulaker , för att mekanisera och förstatliga jordbruket totalt .
    Något sådant kommer knappast att ske i Sverige och det behövs inte heller eftersom alla företagare har gjorts till statens ekonomiska slavar.
    Jag läste på Skatteverkets hemsida, vårt mål är ett samhälle där alla vill göra rätt för sig, precis som om Skatteverket skulle kunna skapa denna känsla.
    Fortfarande är nationalsocialismen marxismens största hot, de måste förföljas och sanningen om förintelsen måste till varje pris förtryckas, liksom den stat som skulle försöka sig på att ge ut en egen valuta, Venezuela te.x.

    • Peter Harold skriver:

     Vi hade vår beskärda del av planekonomi också. Och mentaliteten lever kvar än idag eftersom staten säger hur många personer som skall utbildas till si och så yrken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s