Dokumentär om terroristernas vardag i Idlib (Syrien)

Bästa läsare!

De islamistiska rebellerna som bedrivit krig mot syriens armé och mot Damaskus civilbefolkning har börjat att lämna områdena kring huvudstaden; vi talar här om en organiserad reträtt.

Under de senaste dagarna har flera busslaster med islamistiska upprorsmän och legosoldater kört mot Idlib där man grupperar om, och – för att använda deras egna ord – ”börja om från början”.

Liksom tidigare har al-Assadregimen gett rebellerna fri lejd ut från al-Qaboun öster om huvudstaden. Regimens förhoppning är också att en andel av rebellerna samtidigt bestämmer sig för att hoppa av och återvända hem till sina civila liv. Vid tidigare evakuering har de mest islamistiskt inriktade rebellerna satt eld på bussarna för att förhindra evakuering, och vid den nu aktuella evakuering öppnade någon eld mot folkmassan vid bussarna, vilket ledde till tre civilpersoners död.

Som vi sett av svensk nyhetsbevakning har det varit ont om djupgående reportage som inte varit ideologiskt tillrättalagda om rebellsidan i Syrien. Den kvinnliga reportern Jenan Moussa har med hjälp av ett antal anonyma medhjälpare lyckats filma rebellernas vardagsumgänge i Idlib, och presenterat detta i ett reportage i arabiskspråkiga Al Aan TV. Jenan Moussa är bokstavligt talat en grävande journalist som letat i soptunnor och skräphögar efter hemliga dokument från ISIS, enligt hennes egen beskrivning.

I reportaget får vi också se hur rebellerna tar över egendom och fastigheter från kristna som flytt från området, samt Turkiets medverkan. Vid 8 min in i klippet roar sig rebellerna med att tortera varandra för skojs skull…

Detta betyder att kriget nu blir mer fokuserat vid Idlib. Pågående fredsförhandlingar har inte åstadkommit något som liknar fred sedan USA gjort helomvändning i Syrienfrågan efter den påstådda gasattacken.

Hälsar eder Peter Harold

 

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dokumentär om terroristernas vardag i Idlib (Syrien)

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s