Mediablackout? Ont om rapporter i svenska medier när Islamska Staten använder stridsgas (och undertecknad skriver till Folkpartiet)

Bästa läsare!

För inte så länge sedan gick det svenska medieetablissemanget – med Bonnierägda Dagens Nyheter i spetsen – ut och beskrev att det syriska flygvapnet (med eller utan order från president Bashar al-Assad) angripit civila mål i norra Syrien med nervgas. Den folkpartistiska fjanten Jan Björklund såg ett gyllene tillfälle att demonstrera hur han smort in sin röv med vaselin för att välkomna NATO till vårt rike, och dundrade på som den värsta CFR-agent han förmodligen är.

Detta föranledde mig att skicka ett brev till Folkpartiet – av en händelse morgonen samma dag som terrordådet på Drottninggatan ägde rum. Jag skrev följande:

Hejsan!

Jag läser följande uttalande av er partiledare, Jan Björklund, i Göteborgsposten om USA:s attack mot en syrisk flygbas. Artikeln finns på http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/wallstr%C3%B6m-vi-f%C3%B6rst%C3%A5r-frustrationen-1.4227677 och Björklund säger följande:

” – Det är rätt och nödvändigt av USA att svara på det krigsbrott som regimen i Syrien har begått. Det krävs naturligtvis en politisk lösning för Syrien men man kan ändå inte acceptera att kemiska stridsmedel används på 2000-talet, säger Björklund till TT.

Att det saknas folkrättslig grund för attacken beror på att Ryssland skyddar Assad-regimen, framhåller han. – Men till sist kan inte världssamfundet se på när oskyldiga civila mördas med kemiska stridsmedel. Det är ett slags nödvärn som tillämpas här för att skydda civila människor, säger Jan Björkund [sic!].”

Jag har ett par frågor:

1) Innebär detta uttalande att Björklund ger den syriska regeringen skulden för den påstådda attacken med kemiska stridsmedel nu i veckan?
2) Anser Björklund att det är regimsidan som ensidigt begår krigsbrott, och vilka exempel vill han anföra?
3) Vilka motiv anser Björklund att al-Assadregimen har om man angriper sitt eget folk med kemiska stridsmedel mitt under en pågående fredsförhandling?
4) Har Björklund på något sätt blivit felciterad i Göteborgspostens artikel?

Jag emotser ett svar inom kort.

Med vänlig hälsning,
Peter Harold, Ängelsberg

Jag fick efter den följande helgen detta svar:

Hej Peter,

Tack för ditt mail. Attacken med kemiska stridsmedel var oerhört tragisk och vi är ytterligare ett steg ifrån att nå en fredlig lösning i Syrien. Vi väntar fortfarande på en ordentlig utredning för att se vilka som ligger bakom attacken, men FN har tidigare fastställt att regimen i Syrien använt kemiska stridsmedel. Attacken skedde även i ett område där den syriska regimen utfört attacker flera gånger tidigare. Det finns alltså mycket som indikerar på att de bär skulden för det här fasansfulla dådet. 72 personer har dött, flera bland dem var barn. Liberalerna anser att det var rätt och riktigt av USA att agera i denna situation, västvärlden kan inte endast stå bredvid och se på när en regim attackerar sin egen befolkning.

Vänligen,
Ida Arnstedt
Liberalerna riksdagen

Jag skrev därför följande replik:

Hej Ida!
Tack för ert svar från Liberalerna.
Så om jag förstår er rätt så är det ok att utföra bestraffningsaktioner utan någon fullständig utredning om vad som inträffat? Är det Liberalernas mening att man skall göra sammaledes med personer som haft ett kriminellt förflutet och råkat befinna sig på samma plats där ett nytt brott begåtts?
Vad är Liberalernas inställning om det visar sig att al-Assads regi inte använde kemiska stridsmedel såsom Turkiets regering påstått? Kommer Liberalerna initiera en attack mot amerikanska mål som straff för Vita husets agerande i så fall?
Fakta är att av 130 anmälda fall med misstänkt bruk av kemiska stridsmedel (under inbördeskriget i Syrien) har FN bara lyckats utreda tre fall. Dessa är två fall där den syriska armén släppt klorinbomber från helikoptrar (en gång under 2014 och en gång under 2015) samt ett fall där en grupp definierad som Islamska Staten släppt ut sarin i luften utanför Aleppo i augusti 2015. Notera att FN i sin samlingsrapport från augusti 2016 enligt SVT inte har fastställt den syriska regimen som skyldig till den i medierna uppmärksammade giftgasattacken utanför Damaskus år 2013. En orsak till att FN inte kommer fram till skuldbördan beror på att det är en stor risk att giftgasattackerna är s.k. false flags.
Att det pågår strider mellan regimen och rebeller i aktuellt område kan väl knappast ses som uppseendeväckande eftersom det råder ett inbördeskrig i landet sedan lång tid. Liberalerna ställer sig alltså på rebellernas sida, utan hänsyn till deras brott mot staten och deras angrepp mot civilbefolkningen. Har Liberalerna någon insikt om detta förhållande, eller utgår agenda från CNN?
Vad är Liberalernas inställning till att Saudiarabien angriper civila mål i Jemen? Bör USA bestraffa Saudiarabien för dessa övergrepp?
Med vänlig hälsning
Peter

Men Folkpartiet/Liberalerna ansåg att ämnet var uttömt och ville inte svara längre.

Jag överlåter åt läsarna att avgöra huruvida Liberalernas argument är trovärdiga eller inte.  För min egen del anser jag att det är uppenbart att partiet inte är intresserade av sakfrågan, utan föredrar att agera som ideologiska posörer, och i det här fallet helt och hållet utan att tjäna sina väljare. Istället är Folkpartiets intresse att gagna en opinion för NATO. Det är en skandal, och måste bekämpas. Folkpartiet Liberalerna skall ut ur Sveriges riksdag!

Endast en idiot eller folkpartist – ursäkta, nu upprepar jag ju mig här – kan kategoriskt fastslå att den syriska regimen låg bakom giftgasattacken i april. Många vill åberopa en artikel i The Independent, men det skall påpekas att experter ifrågasätter uppgifterna som tidningen publicerar, bl.a. ifråga om hur granaterna detonerat.

Men det som är allra mest frustrerande är att det inte finns ens ett uns av misstankar hos våra politiker om att de islamistiska rebellerna använder nervgas som stridsmedel. Eller ens kunskap om ämnet. Jan Björklund är i stort sett en programmerad papegoja som rapar på reflex! Vad Ida på Folkpartiet inte berättar är ju den faktiska omständigheten att FN fastslagit att rebellsidan använt stridsgasen sarin vid minst ett tillfälle, och att man misstänker att dessa är skyldiga till ett flertal andra liknande attacker.

Nu (16 maj) kommer det rapporter från Iran – rapporter som inte tycks slå genom i den svenska nyhetsskörden – om att Islamska Staten använder giftgas för att hejda den irakiska polisen (som är betydligt mer militant inriktad än den svenska dito) och irakisk militär för att fortsätta avancera i Mosul som nu befriats till nästan 90% från den islamistiska terrororganisationen. Mer detaljer om detta finns att läsa på The National World (men inte DN, såvitt jag kan se).

Däremot har Bonnier DN rapporterat om självmordsbombare i Irak. Men inga detaljer, bara det evigt självgoda ”Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik”.

DN har överlevt sig självt, och detsamma gäller Folkpartiet oavsett vilket namn de än använder. Jag önskar varken DN eller Folkpartiet något gott längre. Tvärtom, må de bägge drabbas av en gräshoppssvärm som äter dem inpå skelettet.

Hälsar eder Peter Harold

Och nu någonting annat…

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Krig & fred, Medierna, Politik. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Mediablackout? Ont om rapporter i svenska medier när Islamska Staten använder stridsgas (och undertecknad skriver till Folkpartiet)

 1. gmiksche skriver:

  Jag är förvånad att L svarade på ditt första brev. Antingen känner sig L trängda eller är dom korkade.Sannolikt både ock. Frågan är om det var värt mödan.

  • Peter Harold skriver:

   Idas svarsbrev var helt i linje med vänta sig. Man använder språk som skall ge sken av beslutsamhet, man hämtar auktoritet från en internationell organisation som man knappt får ifrågasätta som svensk, och kryddar med hur ledsen man är för offren, särskilt de stackars barnen. ÄR INTE VUXNA OCKSÅ MÄNNISKOR?

   Det faktum att det inte kom något andra svarsbrev tolkar jag som att de inte hade några argument mot mina påståenden. Och därmed innebär det att Jan Björklunds uttalande saknade saklig grund. Kan han inte agera korrekt på en sådan enkel fråga, då kan man fråga sig med vilket omdöme han försöker få hit NATO till Sverige?!!

   • Jonas Bangkok skriver:

    ”då kan man fråga sig med vilket omdöme han försöker få hit NATO till Sverige?!!”

    Det är troligen den uppgift han blivit ålagd för att få ut en framtida ‘extrapension’.
    (se Reinfeldt som tydligen jobbar på bank men har all tid i världen att göra både TV-program och ränna runt och hålla tal)

   • robinshadowes skriver:

    Som väntat var svaret goddag yxskaft-betonat. Håller fullständigt med att hoppas dom trillar ur tillsammans med KD och Mp. Ser dock ut som vi tyvärr får dras ytterligare ett tag med C och övriga undermåliga partier. Om det finns en gud, så för helvete släpp inte in dårhuset F! i salongerna. Då får jag nog ett nervsammanbrott.

 2. Risto Matinen skriver:

  Det agendajudar inte vill ska komma ut, jobbar de stenhårt emot verkar det. Det är naturligt för agendajudeägda media, men hur kunde statsägda media gå agendajudevägen? För att den är vänsterextrem? Men antivit då?

  Det är inte bara där som det är total mörkläggning hos MSM. Det var ett attans tjat om hur dåligt det var i Sydafrika under vitt styre, men inte ett knyst om hur mycket sämre det är under negerstyre…

  Apartheidtiden var mycket bättre för alla, även för svartingar. Problemet där var inte apartheid, utan negerinvasionen och dit tillhörande problem, liksom vi har idag med babbeinvasionen.

  Den som vill förkovra sig om just den saken kan t.ex. läsa: Fria Sidor Granskar: Sydafrika

 3. zanning skriver:

  Jag kan bara inte låta bli… Förlåt mig… Här har du mer info om vem det är du brevväxlat med Peter, alltså denna Ida Arnstedt L:
  https://www.facebook.com/arnstedt?fref=ts
  Detta är ju för fan en ren förolämpning mot en som skriver och ställer en seriös fråga!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s