DN oväntat tyst om Zbigniew Brzezinskis död

I all hast!/Peter

Bästa läsare!

Det är bekräftat: Zbigniew ”Zbig” Brzezinski har avlidit i en ålder av 89 år. Istället för att ägna min middagsstund åt att skriva en nekrolog över honom vill jag bara hänvisa till några av mina bloggposter som handlar om honom.

Sveriges roll i Ukrainakrisen – finns det en ”Brzezinski-formel”? (2014.07.08) [Rekommenderas]

Malaysiska staten förvägras deltaga i utredningen om sitt eget nedskjutna MH017! (2014-11-25)

Fria Moderata Studentförbundet vill tysta Ron Paul – och de neokonservativa försöker kapa den libertarianska rörelsen. (2015-01-15)

Ständigt denne Brzezinski – det började redan med Afghanistan. Och fortsätter med Ryssland. Och sedan hela världen… (2015-01-22) [Rekommenderas]

Eliten förbereder sig på både krig och revolution. (2015-03-05)

Zbigniew Brzezinski vill att Barack Obama tvingar Ryssland att kriga för USA:s räkning! (2015-10-08)

Zbig Brzezinskis svärdotter väninna med svenska kvinnliga partiledare (2015-10-30)

USA:s inflytande över Ukraina via nazism förr och nu (2016-02-12)

Jag har lagt in märkningen ”Rekommenderas” på de poster som har mest relevans ifråga om att beskriva några av Brzezinskis gärningar under hans liv. Som synes har jag inte så mycket gott att säga om honom, men det skall också ses i skenet av att Brzezinski – precis som oligarken George Soros – arbetat intensivt för sin One World Order-agenda genom argumentet att man agerar för mänsklighetens bästa.

Att uppnå ”mänsklighetens bästa” krävde i krigshöken Brzezinskis sinnesvärld att USA måste använda jihadisterna i Afghanistan till att ge Sovjetunionen sin egen version av USA:s Vietnam. Han medverkade till att hans chef, president Jimmy Carter, misslyckades med att bli omvald genom att hjälpa Ronald Reagans kampanj med att hålla kvar ambassadgisslan i Teheran medan Carter ägnade sin kontorstid åt lönlösa förhandlingar samtidigt som Reagan och George Bush senior kunde ägna all sin energi åt att åka på valturné från delstat till delstat.

Det värsta skurkstrecket som signerats Brzezinski pågår dock än i denna dag. År 1997 publicerade han boken ”The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives”, en ideologisk manual för hur Euroasien skall hållas i schack under dominans av en enda imperialistisk supermakt: Amerikas Förenta Stater! På försättsbladet har han skrivit dedikationen: ”For my students—to help them shape tomorrow’s world”.

På sidan 46 i första utgåvan kan man läsa om Ukraina:

Ukraine, a new and important space on the Eurasian chess-
board, is a geopolitical pivot because its very existence as an independent country helps to transform Russia. Without Ukraine,
Russia ceases to be a Eurasian empire.

Boken har en överskådlig tillbakablick över den geopolitiska historien i Europa och Asien, och innehåller förvisso kunniga analyser om faktiska förhållanden även i nutid. Men hans bok är också en manual till en gasolbrännare för en pyroman. Det är ibland svårt att avgöra ifall Brzezinski kommer med en ärlig varning för konsekvenserna av vissa åtgärder, eller om han uppmanar makthavarna att leka med elden enligt hans anvisningar för att uppnå önskade syften i spelet på det globala schackbrädet. På sidan 47 läser vi följande om Turkiet och Balkan:

Turkey stabilizes the Black Sea region, controls ac-
cess from it to the Mediterranean Sea, balances Russia in the
Caucasus, still offers an antidote to Muslim fundamentalism, and
serves as the southern anchor for NATO. A destabilized Turkey
would be likely to unleash more violence in the southern Balkans

Boken publicerades under den period som Bill Clinton var president i USA, och därmed också en epok då Sovjetunionen fallit sönder och Warszawapakten upplösts, men där USA – under Clintons ledarskap – trots detta valde att verka för en expansion av NATO. På sidan 50 avslöjar Zbig att NATO är ett verktyg för USA att påverka utvecklingen i Euroasien, d.v.s. främst Ryssland:

The emergence of a truly united Europe—especially if that
should occur with constructive American support—will require
significant changes in the structure and processes of the NATO al-
liance, the principal link between America and Europe. NATO provides not only the main mechanism for the exercise of U.S.
influence regarding European matters but the basis for the politi-
cally critical American military presence in Western Europe.

När man läser boken ser man att Brzezinski gör en och annan felbedömning av utfallet av den utveckling som ägde rum när hans bok publicerades. Eller har han avsiktligen formulerat att de östeuropeiska staternas inträde i NATO bara skall ses som någonting oskyldigt, och att det inte skall tas som uttryck för att de forna offren för den socialistiska Sovjetdiktaturen är rädda för Ryssland – medveten om att Ryssland en dag kan se expansionen av NATO som ett hot? I så fall har ju Brzezinski onekligen lyckats med sitt försåt.

Det är ganska intressant att Brzezinski beskriver USA:s position som enda supermakt med orden ”global överhöghet” (som numera ersätts med det sexigare ”American exceptionalism”), medan Ryssland efter Sovjetunionens splittring beskrivs med termen ”post-imperialism”. På sidan 202 drömmer han om att Ryssland splittrats upp i tre olika nationer. Den som skulle skriva samma sak om USA skulle nog få rött kort av mediehusen.

Även om Brzezinski är död så har vi inte sett slutet på den utveckling av en allt farligare värld där konflikter betraktas som lösningar. Jag skrev i en av posterna här ovan:

Brzezinski, Soros och Cheney är förvisso till åren komna, men de har sina efterföljare. Nästa generation är redan i viktiga positioner. Anhängarna är många och det råder en febril kamp om att befästa sina positioner. Därför avstår man från att kritiskt ifrågasätta den av Washington inslagna vägen, även om allt tyder på att utvecklingen blir vådlig för miljoner människor runt om i världen.

I samband med att jag skulle skriva dagens bloggpost kände jag mig nödgad att se vad Bonnierägda Dagens Nyheter skrivit om den nu bortgångne Zbigniew ”Zbig” Brzezinski. Tidningen har ju trots allt upplåtit plats för hans alster vid några tillfällen, och man refererar till hans namn i en del ledarspalter (och andra politiskt genererade texter som DN låtit publicera på uppdrag av tankesmedjor med neo-konservativ anknytning).

Men jag hittar ingen artikel om hans bortgång när jag använder DN:s sökfunktion.

Visst, jag hittar Michael Winiarskis artikel från 2013 där Brzezinski citeras med orden:
” – Att befinna sig i maktens centrum var berusande. Men det var inte en egotripp, utan mer en mission” men det är intressant att tidningen inte har någon hyllningsartikel över sin ideologiske banerförare.

Kanske har ägarna observerat att läsarna fått upp ögonen för hur det verkligen ligger till med tingens ordning? Den genomsnittlige DN-läsaren är intresserad av de lokala Stockholmsnyheterna, sporten, dödsannonser, TV-bilagan och de snabbt skumlästa nyheterna. De är inte intresserade av att bli fostrade och få pekpinnar, i vart fall inte den läsargrupp som sagt upp prenumerationen. Och de har ju blivit många på senare år. Just därför kunde vi se en helomvändning hos DN-redaktionen som plötsligt – efter att ha smutskastat samhällsdebattörer som Tino Sanandaji – säger att det är ok att ta reda på om invandrare är överrepresenterade ifråga om grov kriminalitet.

Medan DN ägnat årtal åt att mörka och pixla har läsare av ny-medierna kunnat se verkligheten utan Bonniers filter. Kanske har även Zbigniew Brzezinski – ”statsvetaren” som vet hur man skapar instabilitet hos länder man inte tycker om – blivit ett så pass känsligt ämne att man inte vill peta på liket genom att prestera ännu en hyllningsartikel?

Hälsar eder Peter Harold

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till DN oväntat tyst om Zbigniew Brzezinskis död

 1. Maja Dacke skriver:

  Och idag vet vi vem som Bilderbergarna satsar på som nästa svenska statsminister, eller hur, Peter?

  Ledtråd: Befinner sig idag i Virginia, USA …

  ….

  • Risto Matinen skriver:

   Tja, nästa antisvenska statsminister möjligen. Anne Lööf klar för Bilderberg 2017. Hoppas hon dödas strax efter…

   Antivita och antisvenska bör utplånas. Avskaffa Birgitta Ohlsson! En vidrig antisvensk sionist som vill bli ledare för antisvenska ”Liberalerna”, som inte ens är i närheten av att var liberal, i ordets egentliga mening. Numera verkar det betyda kommunist?!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s