Bodströmsamhället möter Dag-Otto – HAX varnar för skattefinansierat ”gratis” Internet från EU

Bästa läsare!

På 5 Juli-podden flaggar Henrik Alexandersson (HAX) för faran med EU:s löfte om gratis wifi i de flesta större europeiska storstäder. Först och främst är denna miljardsatsning inte gratis eftersom EU finansieras genom medlemsländernas skattepengar, men i förslaget ryms ett embryo till att kontrollera medborgarnas tillgång till Internet. För att kunna koppla upp sig på EU:s gratisnät måste man logga in sig med ett personligt nät-ID. HAX varnar för att detta system kommer att anammas av andra Internetleverantörer, vilket faktiskt är ett hot mot de mänskliga rättigheterna (eftersom staten lätt kan få för sig att blockera medborgare med oönskade åsikter).

I podden ifrågasätter HAX även risken med att ett statligt försörjt Internet – även om det är lokalt – kan vara till men för andra aktörer som levererar Internettjänster. Ett statligt (men kommunalt baserat) Internet riskerar att slå ut de privata aktörerna och hämma teknikutvecklingen. HAX refererar bl.a. till att tidigare beslut om roamingavgifter inneburit att aktörer slutat erbjuda tjänster p.g.a. utebliven lönsamhet.

Eftersom EU:s ”fria” wifi skall installeras i storstäder så blir det en kommunal angelägenhet att hålla systemet i drift. Vem tar hand om felanmälningar? frågar HAX. Vidare spekulerar han i risken att kommunerna kommer sitta och bestämma vilka sajter som deras medborgare inte skall få access till, och nämner som exempel Fria Tider som mycket väl kan hamna i skottgluggen, inte minst med tanke på att politiker tvingats till avbön eller avgång därför att de länkat till den nyhetssajten via sina privata Facebook-konton.

Jag personligen ser att hela projektet inte bara är riskabelt, utan faktiskt dömt till att bli en katastrof för våra demokratiska rättigheter (vilka dessvärre definieras genom omformuleringsbara lagtexter). Jag oroar mig mindre över att Dag-Otto kommer sitta i den kommunala help-desken och försöka förklara varför man inte kan surfa, utan snara mera över att lokala påvar skall kunna få styra och övervaka mina Internetvanor. Internet måste vara fritt, och friare än vad det är idag, annars kommer vi fortsätta att gå i riktning mot det totala övervakningssamhället.

HAX inlaga kan höras här [LÄNK] (första 16 minuterna).

Jag beklagar starkt att Sverige inte har några piratpartistiska representanter i EU-parlamentet längre.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bodströmsamhället möter Dag-Otto – HAX varnar för skattefinansierat ”gratis” Internet från EU

  1. Rune skriver:

    Vem är Dag-Otto?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s