Ny rapport: Sverige faller i listan över de fridfullaste länderna (nu 18:e plats). Men är rapporten en bluff?

Bästa läsare!

Jag sitter och skummar genom rapporten Global Peace Index [LÄNK PDF] och finner att Sverige inte alls har någon topplacering, vilket man kan tro att vi borde ha när man hör svenska politiker och medieföreträdare mässa om hur bra det är i Sverige – benämnt som ”landet folk helst flyr till från krig och oroligheter”.

Sverige befinner sig nu på 18:e plats, nedflyttad fyra platser.

Island toppar listan, och befinner sig på oförändrad position. Näst fridsammaste landet i Norden näst efter Island är Danmark som kommer på femte plats. Men intressant nog har även det landet flyttat ner två steg på listan. Finland har också tappat placering och är nere på 17:e plats (just före Sverige), medan Norge ökade tre placeringar till nr 14. Eftersom Irland och Japan delar 10:e platsen så är det alltså 18 länder före Sverige som betraktas som fridsammare.

Det som i huvudsak sänker det svenska betyget är hur landet påverkats genom terrorism. Jämför man med krigshärjade länder som Irak, Syrien och Sydsudan så är ju Sverige naturligtvis fortfarande ett paradis. Frankrike och Belgien har också fallit i indexet, framför allt p.g.a. de islamistiska terrorattacker som länderna drabbats av på senare år.

Intressant nog sänks också betygen för de nordiska länderna för en påstått dålig relation med Ryssland. GPI 2017 pekar bokstavligt talat ut att risken för oro mellan länderna ökat. Ja, om vi fortsätter att färdas i en allt mer polariserande riktning, som t.ex. att bli medlemmar i NATO, så har Sverige definitivt valt att ta risken med en provokation som är helt onödig.

Men rapporten erbjuder faktiskt fler perspektiv än krig och terror. En aspekt som tas upp, och som illustreras av fallet Polen, rör sannolikheten för våldsamma demonstrationer.Vad kan vi vänta oss den dag välfärdssystemet börjar braka samman så att även röststarka grupper blir berörda, och inte bara de gamla och de sjuka?

Politisk instabilitet nämns som en annan faktor. GPI2017 räknar också in faktorer som ”framgångar för populistiska partier”. Hit räknar man det polska (regerings-)partiet Lag & Ordning, Front National i Frankrike, UKIP i Storbritannien, Frihetspartiet i Österrike och Sverigedemokraterna i Sverige. I graferna visar man att samtliga dessa partier har en uppåtgående trend.

Inom samma ämnessfär har man undersökt vad medborgarna i EU tycker om migration. Man har frågat dem om de tror att asylströmmen kan leda till fler terrorbrott, och en majoritet av medborgarna i Storbritannien, Grekland, Sverige, Italien, Tyskland, Polen och Ungern instämmer i påståendet. Intressant att notera är att Sverige och Italien utmärker sig genom att medborgarna (45% respektive 47%) också anser att flyktingar är mer benägna att begå brott än andra grupper. Får vi svenskar verkligen säga vad vi tycker i denna fråga?!! I vilket fall som helst räknar GPI ner poängen eftersom våra kritiska svar om invandring innebär att vi är mindre inkluderande, och därmed ett mindre fridsamt land.

Av någon anledning utmärker sig Sverige och Polen i en annan mätning. Vi tycks vara de två länder som i allt högre grad sedan år 2005 litar desto mer på våra rättsapparater. WTF?!?

Påstående i rapporten: Svenska folkets förtroende har ökat med över 20% enligt Eurobarometer som utfört mätningen. Vilka ligger då bakom Eurobarometer? Svar: EU-kommissionen. Alltså den instans inom EU som bl.a. sex år i rad inte fått sin budget godkänd av de egna revisorerna; d.v.s. den mest korrumperade institutionen med allra starkast makt!!!

Med andra ord, det vete katten om man skall våga lita på den mätningen, inte minst med tanke på vilket kaos den svenska rättsstaten hamnat i med en inkompetent rikspolischef, utbrända och missnöjda poliser samt domstolar som har fullt upp med att hantera mål som inbegriper gärningsmän med utomnordisk härkomst.

Riktigt besynnerligt blir det när jag läser att Sverige tillsammans med Tyskland är de två länder där medborgarna har mycket större förtroende för de politiska partierna idag jämfört med 2005 (återigen enligt Eurobarometer). HUR I HELA HELVETE KAN SVENSKA FOLKET HA NÅGOT SOM HELST FÖRTROENDE FÖR DAGENS SKRÄCKKABINETT??? Sedan 2005 har Socialdemokraterna förvandlats till ett Kalle Anka-parti; Miljöpartiet har med all önskvärd tydlighet visat att man inte klarar av att leda ett land utan att agera som femtekolonnare för global islamism; Moderaterna har blivit ett statskramande S-Light; Folkpartiet vill bli det borgerliga Fi; Fi är marxism för flickor, och så vidare. Det finns inget gott alls att säga om svensk partipolitik, än mindre något som kan verifiera den trend som EU-kommissionens organ ger uttryck för.

Jag lämnar ordet fritt för den som till äventyrs vill ta sig tid att granska rapporten själv och reflektera.

Hälsar eder Peter Harold

P.S.
Jag beklagar min egen frånvaro i kommentarsfältet. Jag läser er, men jag har dessvärre varit förhindrad att komponera svar. Jag skall ta itu med backloggen snart, och även försöka reflektera över några av era länkar.
D.S.

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ny rapport: Sverige faller i listan över de fridfullaste länderna (nu 18:e plats). Men är rapporten en bluff?

  1. gmiksche skriver:

    Ja, hur i helvete? Någon annan kommentar kan ja inte komma på.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s