Dagar eller veckor innan nästa terrorattack drabbar Frankrike?

Bästa läsare!

Det låter nästan som att det är för bra för att vara sant; Frankrikes nytillträdda president Emmanuel Macron har sagt att det inte finns någon legitim ersättare till Syriens president Bashar al-Assad, och att Frankrikes mål är att förinta Islamska Statens terrornätverk i samarbete med relevanta partners, framför allt med Ryssland. Detta är nog precis vad vi kunnat hoppas på ifall Marine Le Pen blivit vald till president. Om uppgifterna stämmer så är detta onekligen ett steg i rätt riktning. [FriaTider]

Ändå borde detta uttalande inte komma som en överraskning. I slutet av maj månad möttes Emmanuel Macron och den ryske presidenten Vladimir Putin. Då sade Macron att man inte kan lösa problemen i Syrien utan Rysslands medverkan.

Det intressanta är dock att Macrons uttalande kommer bara några dager efter att USA sköt ner ett av Syriens attackplan. Men skrapar man lite på ytan inser man att Frankrike inte gör detta utspel p.g.a. att man har makt i ärendet. Tvärtom! Å ena sidan står USA och dikterar hur EU skall agera (för Saudiarabiens och Israels räkning). Å andra sidan har Ryssland och Iran gjort klart att de inte accepterar att villkoret för bekämpandet av IS skall bestå i att al-Assad blir avsatt. Frankrike har inget att komma med längre då landets utrikespolitik bestått i att föra krig mot den syriska regeringen (även om man officiellt påstår sig bekämpa IS).

Men varför är Frankrike involverade i Syrienfrågan över huvud taget? Det finns två anledningar som jag skulle vilja belysa.

Det första är att krisen/kriget i Syrien påverkar EU menligt. Östeuropa spjärnar emot vad gäller flyktingmottagandet, och just denna fråga börjar bli väldigt problematisk för Europasamarbetet. Macron är övertygad federalist/globalist och vill att EU skall växa som maktinstitution.

Det andra är att Frankrike har en historisk koppling till Syrien. Under början av 1920-talet bildades ”Franska mandatet för Syrien och Libanon” på uppdrag av Nationernas Förbund. Den sedermera blivande kung Faisal av Irak (född i nuvarande Saudiarabien) som ledde arabrebellerna hade tillsammans med Sionistiska Världskongressen  presenterat ett förslag om en Nordarabiskt nation som skulle bli granne med en nybliven judisk stat. Men vid Pariskonferensen 1919 blev det uppenbart att det hemliga Sykes-Picot-avtalet från 1916 om uppstyckningen av det Ottomanska riket skulle förverkligas av europeiska kolonisatörer (Storbritannien, Frankrike, Ryssland). Frankrike erhöll det som blev Syrien och Libanon.

Men icke förty så ligger Macrons linje inte riktigt i linje med Vita husets policy om hur krisen i Syrien (inte) ska lösas. Därför är det ganska rimligt att föreställa sig en ny omfattande terrorattack i Frankrike som ”korrigerar” den nye presidentens retorik. Så skedde förra gången när franska folket svarade nekande i opinionsmätningarna om ökade insatser i Syrien hösten 2015. Som ett brev på posten kom terrorattackerna den 13 november i Paris, de allvarligaste dåden sedan Alger-krisen.

Hälsar eder Peter Harold (på resande fot)

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Dagar eller veckor innan nästa terrorattack drabbar Frankrike?

 1. hllviken skriver:

  Mycket intressant!

 2. Ove-Britt och jag. skriver:

  Delar dina farhågor. Hoppas dock vi har fel.

 3. Vauen skriver:

  Kan det inte bara vara så att vi nu ser slutfasen av Syrienkriget, som var ett ”pipeline war”. Och det är ju rätt uppenbart att UZA (Västdominerad djupa staten-maffia) misslyckades avsätta Assad. Nu vill kanske Macron försäkra sig om franska intressen i landet. Frankrike har ju gott om oljebolag. Att det kan komma repressalier från ovan nämnda maffia tar han in i beräkningen helt kallt såklart. Politiker gör det dom måste.

  Eller?

  • Vauen skriver:

   Snubben förklarar Nord stream pipelinens betydelse för flyktingströmmarna.

  • Peter Harold skriver:

   Japp, Frankrike vill sitta med vid förhandlingsbordet när det är dags för att göra upp fredsavtal. Och eventuellt vill man ha tagit USA:s plats vid det bordet. Det skulle tveklöst bli en fjäder i hatten för Macron.

 4. robinshadowes skriver:

  Hoppas inte att den resande foten ha destination Frankrike?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s