Blocköverskridande regeringskoalition 2018 för att utestänga SD – men till vilken nytta?

Bästa läsare!

Med hjälp av opinionsmätningsinstitutet YouGov kan man konstatera att inget av de politiska block som förväntas finnas i Sveriges riksdag efter valet 2018 kommer kunna erhålla egen majoritet. Enligt YouGov klarar Miljöpartiet 4%-spärren medan Kristdemokraterna inte gör det. Därmed skulle vänsterblocket få 34,5% medan den borgerliga alliansen bara skulle ha nytta av 34,4% av väljarstödet. Tredje blocket är Sverigedemokraterna med sina 24% (tillika det största partiet).

Med dagens passiva ”decemberöverenskommelse” skulle Stefan Löfvén sitta kvar som statsminister, med en segermarginal på 0,1 procentenheter. Skulle KDS lyckas klättra upp till 4%-spärren på bekostnad av sina blockkollegor blir situationen annorlunda, då skulle den borgerliga sidan nå 37,7%. Men oavsett vilket kan varken vänsterblocket eller de borgerliga regera utan stöd av motståndarna eller av Sverigedemokraterna.

Utan att sätta någon övertro på våra partiledares förstånd så ser dagens situationen inte ut att förbättras efter nästa val. Snarare tvärtom. Efter Anna Kinbergs nu återkallade utspel om ett möjligt samarbete med SD (ett utspel som hon gjorde efter att ha fått falskt mod från ett antal lokala M-politiker som är allvarligt bekymrade för vad den svenska invandringspolitiken gör för rikets kommuner) har etablissemanget gett henne på tafsen och lobbat intensivt för att föra fram Annie Lööf som ny ledare för det borgerliga blocket och tillika statsminister ifall inte den passiva decemberöverenskommelsen kan rädda Löfvén ännu en gång.

Eftersom Centerpartiet inte har några banbrytande politiska lösningar – om de hade haft det borde de väl förverkligat dem under regeringsinnehavet 2006-2014? – så kan vi utgå från att partiets framgångar i opinionsmätningarna är en mediekupp som lyckats bra tack vare att den nuvarande M-ledaren ser ut som att hon är hämtad från en satirshow på TV (minus äkta komik). Med andra ord, det som sker inom det borgerliga blocket är spel för gallerierna. Det föreligger ingen som helst kamp på liv och död om idéer inom svensk politik.

Men medierna lyfter ju naturligtvis inte fram Annie Lööf för skojs skull.

När det gäller borgerlig enighet torde Folkpartiet med den nya ledaren Birgitta Ohlson tveklöst bli det svagaste kortet, men hon är inte installerad ännu. Med mer benägen hjälp från Bonnierägda Dagens Nyheter kan så förvisso komma att ske, men då handlar det om att vrida partiets kurs vänsterut för lång tid. Sånt har hänt förr. Dessutom gör en flytt av FP till vänsterblocket ingenting för deras maktinnehav.

Däremot skulle vänsterblocket och Centerpartiet nå 47,3%. Med tanke på att FI och KDS i denna mätning inte kommer in i riksdagen efter 2018 kan dessa 47,3% räcka till en riksdagsmajoritet.

Är Annie Lööf villig att splittra det borgerliga laget? Den frågan kan bara besvaras med motfrågan ”Hur villig är Annie Lööf att samarbeta med Jimmie Åkesson?”. Eftersom det dolda etablissemanget inte vill avstå från att ha SD som en kontrollerad opposition kan vi räkna med att de inte kommer kräva av Lööf att hon ska ”ta sitt samhällsansvar och regera med SD” för att göra Sverige mindre socialistiskt. I vart fall inte under de omständigheter som rådde den 1 juni 2017.

Att VPK och MP kommer stödja en socialdemokratisk statsminister i alla väder – tandagnisslan till trots i händelse av att man inte får sitta med – är nog ganska uppenbart. Däremot skulle Centerpartiet inte stödja en ny Löfvén-ministär utan att få X antal statsrådsposter. Givetvis lär inget av detta föras på tal av henne eller honom före valdagen, utan blir i så fall ”en praktisk realitet för att hålla fascistiska SD borta från makten”. Att Lööf vill begära ministerposter är ganska uppenbart efter Olof Johanssons tidigare misstag att stödja en S-regering utan att partiet fick cred för det.

Vad händer då med Miljöpartiet? Kommer de inte bli benägna att begå uppror mot S+C-regeringen? Jo, de kommer bli mycket verbala, inte minst för att elda sina egna sympatisörer. Löfven/Lööf-regeringen kommer dock att få MP att rösta lydigt genom att ge dem äran för en och annan skattehöjning, och utlova en och annan GD-post åt språkrören.

Nu kanske vän av ordning invänder och påpekar att det offentliga Sverige ser mycket mer annorlunda ut efter 1 juni 2017. Det som hänt är att vissa journalister anklagar sina kollegor för att ha en verklighetsfrämmande syn på sanningshalt och ärlighet i det man torgför på ledarsidor och i nyhetstexter. Det har till och med inträffat att journalister refererar till att migranter betraktar vårt land som en bankomat! Med andra ord, verkligheten börjar komma ifatt opinionsförmedlarna. Och det finns till och med en och annan f.d. politiskt korrekt floskelspridare som önskar bli riksdagsman för moderaterna! Det ni!

Men vad blir nyttan av en S+C-regering? I praktiken betyder det att den gruppering som en gång i tiden kallades för de borgerliga upphör att ha relevans för svensk politik. Sverigedemokraterna kommer kunna plocka poäng som det enda oppositionspartiet, även om de kommer ha lika lite inflytande i politiken då som de hade när de kom in i riksdagen 2010.

Det finns några faktorer som kommer avgöra huruvida S+C-regimer kan bli ett bestående eller återkommande fenomen.

Det som skulle kunna gynna dem är ifall alla etniska svenskar kan hållas med jobb, och invandrarna kan ha någon form av konstruerad statistik som pekar på att de inte bara rullar tummarna eller sitter vid caféet och röker dagarna i ända. Då kommer svenskarna att fortsätta att rösta på dem som ”säkrar” jobben (inkomst genom arbete), och invandrarna använder samma valsedlar för att säkra försörjningen (inkomst genom bidrag och understöd). Varje val är de facto en plånboksfråga intill den dag man inser att problemen i nationen kommer leda till ett inbördeskrig, men det ser ut att dröja innan man kommer till den reaktionen.

Den andra faktorn som är till harm för S+C-koalitionen är landets krympande medelklass. Även om maken är ingenjör och får behålla sitt jobb så kan hans fru som är kassörska på ICA eller incheckare på SAS få det lite kämpigare när jobben skall utföras av kunderna framför en automat. Medelklassfamiljens samlade inkomst kommer därigenom sjunka när makan blir arbetslös, plus att makens lön kommer minska eftersom han betalar mer i skatt för att försörja de som inte har riktiga jobb. S och C är beroende av medelklassröster. Jag är osäker på ifall man fortsätter att rösta på medelklasspartier när man berövas sin livsstandard.

Enda sättet att göra någonting åt utfallet av faktor två är att dupera svenska folket och inbilla dem att de har det bättre än vad de tror, och att det är ännu sämre i resten av världen. Vilket talar för att en S+C-regering kommer bedriva en generös mediepolitik. På skattebetalarnas bekostnad.

Jag är inte bitter… int’..!

Hälsar eder Peter Harold

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

46 kommentarer till Blocköverskridande regeringskoalition 2018 för att utestänga SD – men till vilken nytta?

 1. hllviken skriver:

  Alltsammans är en illaluktande röra.

 2. Sten Skott skriver:

  Mark Twain said that ”If voting made a difference, they wouldn’t let us do it.”

 3. gmiksche skriver:

  Ett år kvar. För tidigt för finlir.

 4. Lasse Wilhelmson skriver:

  Har någon viktig fråga avgjorts i riksdagen sedan Königsson avstod att rösta och vi fick ATP?

  Året var 1959.

  • Peter Harold skriver:

   Högertrafikomläggningen 1963…? 😉

  • A skriver:

   Glöm inte bort den största sveket mot folket!!!!!
   Citat:
   När vår grundlag gjordes om år 1974, såg socialdemokratin till att göra den meningslös. Viktigast var att införa det så kallade uppenbarhetsrekvisitet. Det innebär att domstolar kan ogiltigförklara lagar och förordningar, som strider mot grundlagen, bara om felet är uppenbart.

   Man inser lätt att något som hundratals riksdagsledamöter och ett dussin ministrar ansett riktigt, inte kan vara uppenbart fel. Det har givit regeringarna fritt fram att bryta mot grundlagen, vilket de också gjort, oberoende av färg.

   Näst viktigast var att tjänstemannaansvaret togs bort. Det har i praktiken gjort politiker och tjänstemän immuna vid missbruk av sina åligganden.

   • Lasse Wilhelmson skriver:

    Tänkte nog inte så klart där 🙂 Det är kanske snarare så att de avgörs utan allmän debatt eller som valfrågor. Det saken gäller är ju om vi bör fortsätta att låta bli att rösta i riksdagsvalet, för att inte understödja en demokratisk kuliss? Själv har jag alltid röstat blankt i riksdagsvalet och numera inte alls.

 5. Björngunnar skriver:

  Teori är när man vet allting men ingenting fungerar. Praktik är när allt fungerar men ingen vet varför. I detta land är teori och praktik förenade…..ingenting fungerar och inte många vet varför.
  Jag för min del misstänker att det är just så det är planerat.
  Demokrati fungerar inte i praktiken.
  Välj en kung är mitt förslag och ge ALLA politiker på båten.

  • Peter Harold skriver:

   Skall vi ha kungar borde vi återgå till landskapsväldet, och decentralisera riket med en kung per landskap. Med undantag för Norrland bör landskapet inte vara större än att monarken kan cykla från ena änden till den andra på två dagar.

   • Björngunnar skriver:

    Problemet med många kungar är ju fler do. desto mer soppa.
    Men det skulle ju gå att låta landshövdingarna sköta all lokal problematik inklusive näringslivet.
    Det skulle då med automatik göra att storstäder inte längre kunde suga musten ur och tvinga in folk till storstäder.
    Stockholm, Göteborg, Malmö är som jag ser det en enda skapelse för att kunna råna Sverige och inte minst Norrland.
    När sossekärringen till finansminister säger att Sverige går bra så menar hon att pengar strömmar in från industrier och att hon satsar dem på blatteimport.
    Kan det bli så mycket sämre?

    • Peter Harold skriver:

     Det roliga är ju att det var tänkt att storstäderna via omfördelningsbidrag skulle sprida kronor över landsbygdskommunerna. Vilket minskar incitamentet för kommunerna att ha schysst ekonomi eftersom det är lönsamt att vara beroende av staten.

     Sverige är sjukt, och att vi har Magdalena Andersson som statsminister är ett av symptomen.

     • Björngunnar skriver:

      Jo men de kronorna används till att passivera befolkningen efter att försörjningsmöjligheterna försvunnit.
      Och det behövs inga statligt avlönade experter som hjälper folk att tänka, speciellt inte om de avlönade ”experterna” är de mest opraktiska personerna.
      Om, som jag tror, nöden är uppfinningens moder så ser det inte längre så mörkt ut i Sverige.
      Jag tror rentav att nöden kan ge en lyckligare befolkning…

  • Peter Harold skriver:

   Tydligen har vi gett politikerna mandat till detta genom att rösta på åtminstone 7 av 8 riksdagspartier som vill detta, även om jag tror att plånboken överröstat intellektet.

 6. Björngunnar skriver:

  Demokrati betyder ju folkstyre och just så är det också.
  Det brukar Birgitta Olsson poängtera och hon har helt rätt.
  Hon tillhör ju folket fast hon är politiker.

  • hllviken skriver:

   Hennes svenskklingande namn är kamouflage –
   hon och hennes make är hard-core zionister av icke-nordisk härstamning…..

  • Lasse Wilhelmson skriver:

   Jo, men folkstyre kan ju uppnås genom olika styrelseformer, allt mellan renodlat personval och renodlat partival och kombinationer dem emellan. Eller ren teokrati osv.

   • Björngunnar skriver:

    Teokrati låter intressant, jag lägger min röst på teokratin, men då måste den vara renodlad och några representanter duger ej.
    Kardinalernas rykte är ju en smula skamfilat liksom den svenska kyrkans kvinnliga präster.
    Titta på Sagrada familija i Barcelona)).

    Ren djävulsdyrkan /Harry Potter.

    • hllviken skriver:

     Vad är djävulsdyrkan på den byggnaden?

     • Björngunnar skriver:

      Djävulsdyrkan är i, jag skulle säga i det intryck jag får, kombinerat med figurer som är djävlar infogade i byggnaden..
      Det finns ett samband med den berättelsen, Mästaren och Margarita där ordföranden för Massolit, den kommunistiska författarföreningen i början av berättelsen blir, just som djävulen förutspått, överkörd, halshuggen, av en spårvagn.
      Det blev mannen som började byggandet av Sagrada familija i Barcelona också, alldeles utanför djävulskyrkan.
      Intrycket är min egen känsla, någon annan kanske reagerar på ett annat sätt.
      Djävulen i Bulgakov berättelse är däremot en sympatisk person.

    • Peter Harold skriver:

     Vi har redan teokrati. Politikerna har sina ideologier som religioner, och sedan syndar de som de värsta av de skenheligaste när det är möjligt att göra personlig vinning.

 7. hllviken skriver:

  Vad ska man kalla detta?

 8. Mjölner skriver:

  Regering och riksdag måste avsättas innan något val utlyses. Vi kan inte rösta på samma enfaldiga politikergarnityr år efter år efter år. Nuvarande partier och partiprogram förbjuds delta i valrörelse samt konfiskering av partikassor. Nya kandidater utan feministhybris, förment värdegrund och islamfeber är ett måste för att säkerställa landets överlevnad. Frågan är hur man skall gå till väga med uppgiften. Det behövs nästan en ny relativitetsteori till hjälp att klura ut.

 9. Benny skriver:

  Svensk politik är tämligen ointressant eftersom det, oavsett vem som leder Sverige har mycket begränsat manöverutrymme, då Sverige inte längre är ett fritt land. EU och USA ligger som en våt filt över politiken och media styrs med järnhand av staten och kapitalet. De flesta svenskar är tyvärr miljöskadade och tror på vad farbror staten och media lurar i dom (Ruinfeldt beskrev träffande det svenska folket som sovande) Sverige håller på att ockuperas av islamister samtidigt lurar makthavarna i folk att hotet kommer från Ryssland som dimridå. Svenska spionplan tillsammans med plan från USA flyger omkring på Östersjön för att provocera (ni kan ju tänka er om Ryssland eller Kina gjorde likadant mot USA, vilket liv i Washington) och syftet är att skifta fokus efter ubåtsdebaclet för ett tag sedan då ju allt gick dåligt för di svenske och givetvis det numera sönderfallande Sverige. (Inga ubåtar förutom från Nato blandat med egna arbetsfarkoster och svenska fritidsfiskare som överförfriskade hemmaspanare fick till ubåtstorn och spetsnaztrupper). Sverige befinner sig i ett verkligt bottenträsk för närvarande och inget tyder på någon som helst insikt hos politikerpacket om hur allvarligt läget är för landet. Och kanske är det så illa att topp-politikerna och övrig ”elit” redan ordnat med nytt boende i länder som inte tar emot islamistpacket typ Nya Zeeland och Australien.

  • gmiksche skriver:

   Kan inte annat än att hålla med. När kommer folk att begripa att det förhåller sig på det sättet? I dag är det väldigt många som inser att PK ljugit för dem vad gäller migrationen. Det borde leda till ett generellt ifrågasättande av det budskap som PK sprider. Men den slutsatsen har folk uppenbarligen väldigt svårt med. De vill bli överbevisade punkt för punkt. Det är ungefär som att klänga sig fast vid en religiös tro trots att man anar fan i predikstolen.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s