(Syrien) USA börjar allt mer likna en skurkstat och måste rehabiliteras

I all hast!

Bästa läsare!

Den nu 80-årige amerikanske journalisten Seymour Hersh har rapporterat att den amerikanska militära underrättelsetjänsten visste om att:

a) ett attackflygplan från det syriska flygvapnet fällde en bomb riktad mot en tvåvåningsbyggnad där ett antal ledare för flera olika islamistiska rebellgrupper hade samlats för ett möte, och

b) när flygplanets bomb detonerat i byggnaden följde ett antal andra explosioner, varvid

c) en brand bröt ut i vilket mycket giftiga kemikalier fanns.

Utifrån denna information kan man på goda grunder misstänka att den bomb som fälldes från attackplanet träffade en fabrik i vilken de islamistiska rebellerna tillverkade stridsgas, i vart fall är detta något som man borde analysera med eftertanke.

Men istället gick medierna ut med budskapet att Bashar al-Assad var skyldig till en giftgasattack mot värnlösa medborgare i hans eget land, varvid Donald Trumps dotter sa att detta är förskräckligt, och pappa Trump gav order om att angripa den syriska flygbasen (efter att man förvarnat Ryssland så att de kan flytta på sina flygplan) med 60 Tomahawkrobotar från ”USS Ross” och ”USS Porter” den 4 april. Vita huset uppger att alla utom en missil träffade flygbasen, och amerikanska medier rapporterade att varje missil var programmerad att slå ner i specifika anläggningar på flygbasen Shayrat.

Bortsett från att attacken mot den syriska flygbasen skedde utan formell utredning av oberoende experter och utan ett mandat från FN så blev missilattacken i praktiken ett fiasko. Lokala källor uppger att endast 23 robotar träffade flygplatsanläggningen (landningsbana, flygplansskydd, bränsledepå), och att några missiler slog ner i en intilliggande by där 4 barn dödades. Detta utan att Ryssland aktiverat robotskydden i zonen (ett aktiverat robotskydd innebär risk för eskalering till andra områden och system, vilket kan vålla civila förluster).

Redan omedelbart efter den syriska attacken mot islamisterna skedde ett engagerat ifrågasättande av rebellernas uppgifter om att den syriska regimen stod bakom en giftgasattack. Krav på utredning lämnades ohört av Vita huset, och Donald Trump uppgav att han baserat på sin magkänsla gav order om attacken mot den syriska flygbasen. Attacken bör utredas som ett möjligt krigsbrott.

Det Seymour Hersh kommit fram till är att den amerikanska militära underrättelsetjänsten har varit fullt medvetna om att det inte finns något bevis för att det syriska attackplanet hade en bomb med stridsgas.

Sedan USA och Ryssland börjat agera i samma zoner har man infört en samordningsrutin för att inte riskera direktkonfrontation med varandra. Sålunda har respektive trupp meddelat den andra om förflyttningar och insatser. Detta gäller även den syriska armén och flygvapnet (t.ex. visste USA om den syriska position som man ”av misstag” angrep med dödlig utgång för att få stopp på dåvarande utrikesminister John Kerrys vapenvila) som helt i linje med överenskommelsen meddelat den exakta färdplanen för det attackplan som angrep rebellanläggningen i Khan Shaykhun. Bomben levererades dessutom av Ryssland eftersom insatsen krävde en bomb som styrdes med GPS (d.v.s. precisionsbombning). Bomben kunde därför inte innehålla något kemiskt stridsmedel. Detta var information som USA hade tillgång till när Donald Trump, baserat på sin magkänsla, beslutade om en missilattack!

Seymour Herch källa uppger att islamisterna skulle ha sitt möte i ett rum ovanför källaren. I källaren förvarade man raketer, skjutvapen, ammunition, samt klorin som var avsett för rengöring av lik inför begravningarna. I byggnaden förvarades även konstgödsel, vilket var den officiella användningen av byggnaden.

Bomben träffade sitt mål och enligt uppgift skall samtliga rebellrepresentanter dödats tillsammans med sina assistenter och chaufförer. Byggnaden fattade eld, och ett stort rökmoln bildades.

Tämligen snart dök det upp bilder på döda och skadade, framför allt små barn. Dessa bilder återpublicerades av de etablerade mediekanalerna, som dessutom bortsåg från motsägelser hos vittnena, som t.ex. att man kände lukten av al-Assads saringas från hundratals meters avstånd. Ren sarin är en doftlös gas, till skillnad från den hemmagjorda som rebellerna brukar få från Turkiet för sina falseflag-operationer.

I det fördolda har Trumps angrepp skapat en svår kris mellan USA och Ryssland. hersh beskriver att den ryska sidan är rosenrasande eftersom man vet att Vita huset har all denna kunskap om vad som verkligen hänt.

Frågan är bara vad Ryssland tänker nu när Vita huset inte ens inväntar en fals flag-attack, utan på förhand anklagar Bashar al-Assad för att förbereda en giftgasattack! Även om ren saringas är luktfri så kan man lugnt säga att det amerikanska utspelet luktar illa. TT rapporterar:

I uttalandet står att USA har ”identifierat potentiella förberedelser” på en ny kemvapenattack som ”sannolikt skulle resultera i massmord av civila, bland annat oskyldiga barn”.

Ingen information om vad det är man identifierat. Med tanke på vilka bristfälliga källor man använde sig av för att gå till attack mot Irak år 2003 lutar det den här gången åt att någon tagit emot synpunkter från Tel Aviv och sagt att det är gott nog för att rikta anklagelser mot al-Assads regim.

Just ifråga om Syrienkrisen har USA:s agerande visat att man utan genans agerar som en skurkstat. Eftersom Syrienkrisen har återverkningar även i Europa och Sverige behövs en politisk markering mot Vita huset och det amerikanska maktetablissemanget. Och i sammanhanget är det mycket viktigt att påpeka att problemet är mer omfattande än Donald Trumps person.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till (Syrien) USA börjar allt mer likna en skurkstat och måste rehabiliteras

 1. Lasse Anckarman skriver:

  Den egentliga orsaken:

  ”the REAL target is being covered up: The lone air defense system at Shayrat Airbase that targets invading ‘Israeli’ warplanes and drones. Moreover, Shayrat is also used specifically by the Syrian Arab Air Force to target the usurping Zionist entity’s proxies in Homs and also to fly sorties against the Takfiri terrorist scourge targeting the Syrian Christians just north in Hama’s Mhardeh, whom ‘Israel’ has been seeking to eliminate via its proxies for several years now.”

  http://mouqawamahmusic.net/trump-bombed-syria-for-the-same-reason-all-us-presidents-bomb-arab-islamic-countries-to-protect-israel/

 2. Sten Skott skriver:

  Jag tror att när man inser att USA:s ledning är infiltrerad och dominerad av israelvänner och
  -agenter så blir mycket av det som sker begripligare.
  Vilka har tagit över det här landet, Sverige? Inte vill de oss väl i alla fall, inte driver de en politik som gynna oss. Jag har mina aningar…

 3. Jonas Bangkok skriver:

  Har läst hela artikeln – som publicerades i Die Welt. Att syriskt stridsflyg inte låg bakom någon gasattack är väl uppenbart för alla som följt detta – men en annan aspekt på Hersh artikel är mer intressant. Han får nämligen Trump att framstå som en galenpanna, som mot underrättelsetjänstens och militärens inrådan bestämmer sig för att det är rätt o riktigt att ‘vedergälla’.

  Det hela bygger upp ett narrativ med militären som ‘the good guys’ som vill begränsa den galne presidentens beslut genom att rekommendera optionen att slå till mot en utrymd flygbas och åsamka minimal skada. Alla nöjda o glada således.

  Detta visar på (åtmistone) tre syften med Hersh alster 1) skapa bilden av att Trump är knäpp, och bör avsättas 2) få oss att tro att USA:s militär är de som i själva verket bevarar freden 3) förklara att de mkt begränsade skadorna på flygbasen inte var ett resultat av låg amerikansk stridseffektivitet, utan medveten skadebegränsning.

  Jag ser artikeln som en del i en psyops och ett led i den djupa statens idoga försök att få bort Trump – som trots allt är lite för oberäknelig och visar prov på självständig vilja emellanåt. En ledtråd är att Herch även tillhör det <<>> folket.

  • A skriver:

   Klockrent!
   Citat: ”Jag ser artikeln som en del i en psyops och ett led i den djupa statens idoga försök att få bort Trump – som trots allt är lite för oberäknelig och visar prov på självständig vilja emellanåt. En ledtråd är att Herch även tillhör det <> folket.”

   Sannolikheten är att Trump fälls för eller senare men inte utan att blotta fullständigt dessa ”skuggsmakter” som i bästa fall faller med honom……….

  • Peter Harold skriver:

   Han får nämligen Trump att framstå som en galenpanna, som mot underrättelsetjänstens och militärens inrådan bestämmer sig för att det är rätt o riktigt att ‘vedergälla’.

   Jag tror inte att beskrivningen är helt osann, även om termen ”galenpanna” kan ersättas med någonting mer diplomatiskt. Vi har sett några exempel (tvinga mig inte att leta i minnet, för jag verkar vara på färd att få hjärnhinneinflammation just nu) där Trump låtit sig dikteras av sin dotter och svärson. Detta förtar inte misstanken att man ser en vinst i båda fallen vare sig det handlar om att bestraffa al-Assad och få en hållhake på Trump.

   • Jonas Bangkok skriver:

    Well – Trump kan knappast beskrivas som en klippa och intellektuell gigant, men jag betvivlar kraftigt att han i ett tillfälligt känslorus, mot rådgivarnas rekommendation, beslutade att skicka iväg 59 tomahawker för att straffa en fiktiv förövare.

    Vi får se vad som händer härnäst – jänkarna har ju förlorat Syrien men kommer att streta emot via sina proxies. En annan aspekt är att Deep State vill göra allt för att avstyra mötet Trump-Putin vid G20 inom kort – så sannolikheten för en betydande smäll i östra Syrien är ganska hög.

    • Peter Harold skriver:

     ”att Deep State vill göra allt för att avstyra mötet Trump-Putin vid G20 inom kort ”

     Vilket borgar för någon obehaglig överraskning som utlöser en kris. Någon sprängd atomubåt? Nedskjutning av charterplan? Eller varför inte låta en Finalndsfärja hamna i vägen för en ”rysk” torped…?

     • Jonas Bangkok skriver:

      Japp – ngt tillräckligt stort för att göra mötet omöjligt.

      På tal om atomubåtar – gräv gärna i Kursk-händelsen i mån av tid. Det var inte så att den bara råkade haverera och lägga sig på botten oprovocerat. Mkt spännande incident som svärfar (fd FSB och kursare med Putin) hade ett och annat att säga om sist vi sågs.

      • Peter Harold skriver:

       Ja, jag läste lite om denna härom året. Det fanns en intressant dokumentär om denna. Putin lärde sig nog en hel del om att sovjettidens manér inte längre fungerade. Jag tror att det var tämligen nyttigt.

 4. hllviken skriver:

  Om Syrien och USA´s roll:

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s