Nej, Ryssland har inte invaderat Sverige.

Bästa läsare!

Igår kväll kunde man se en rad oroliga meddelanden på Facebook. ”Varför har larmet gått igång?”, ”Varför kan man inte komma in på polisens hemsida?”, ”Vad är det som händer?”, och så vidare.

De flesta identifierar larmsignalen som det gamla klassiska flyglarmet. Så fort det tjuter skall man ta med sig en vattenflaska, någon filt och gå ner i skyddsrummet enligt gängse tradition – tänker många fastän vi inte haft ett krig intill vår landsgräns på snart en mansålder.

Det dröjde inte länge förrän konsensus var att a) Ryssland anfallit, b) hackers (förmodligen ryska) slagit ut polisens och svenska myndigheters hemsidor, c) att om det var ett tekniskt fel som fått Hesa Fredrik att börja yla så beror det på ett ryskt datavirus.

Ja, detta var min bekantskapskrets upplevelse.

Själv undrade jag vad det var för fel på fläkten till min laptop som gav ifrån sig ett märkligt resonansljud. Uäääääääääuuuuuuu…. Jag lyfte på datorn, och ljudet tystnade. Kanske bara damm. Uäääääääuuuuuu… Va’fan..?!! Upp med datorn, luta den hit och dit, och ljudet tystnade. Nej, det luktar inte bränt, och det var inget som skramlade… Uäääääuuuuuu… Kan det vara strömadaptern? Ner på golvet, knuffa bort en skokartong, välta omkull en trave böcker… Men strömadaptern var ljudlös. Uääääuuuuuu. Nu från fönstret. Jag tittade ut. Jaha, nån lastbilschaufför som inte kommer genom lokalgatan på andra sidan kvarteret. Har hänt förr.

Först följande morgon tog jag del av den allmänna oron för en rysk invasion. Lagom till dess hade nyhetstidningarna publicerat artiklar om att Hesa Fredrik gått igång p.g.a. ett tekniskt fel och att diverse semesterfirande byråkrater inte blivit informerade i omedelbar anslutning till att larmet gick igång (att informera stockholmarna att det bara varit ett fel har tydligen lägre prioritet!).

En intensiv debatt pågår just nu om vad man kan kräva beträffande tillgänglighet till polismyndighetens och krisberedskapsmyndighetens hemsidor. Jag är lite orolig över just detta.

Först och främst är det givetvis inte bra att polisens hemsida rasar samman när 1 miljon stockholmare får en och samma idé, nämligen att ta reda på vad som händer (och jag var dock inte en av dem). Mycket av oron hade kunnat avhjälpas ifall någon haft vett att blåsa ”Faran över”-signalen. Att MSB:s hemsida brakar samman spelar inte så stor roll, för det är en organisation som är stor i orden men väldigt liten på jorden.

Det som bekymrar mig med kapsejsade myndighetshemsidor är att politikerna än en gång kommer vilja ta detta som argument för att reglera Internettrafiken i händelse av en nationell krissituation. Staten vill ha rätt att släcka ner vissa sajter för att kunna ”säkerställa kapacitet”, vilket i praktiken betyder att man stryper trafiken till alternativa nyhetssajter. Att flaskhalsen ligger i myndigheternas servrar är en annan historia som vi icke må berätta i sammanhanget… Politikerna HATAR det fria Internet. Och för all del, ett fritt Internet är ju knappast politikernas bästa vän heller.

Men åter till ”Ryssland”.

Det är ganska uppenbart att de senaste årens ständigt pumpanden om att Ryssland ligger bakom det ena och det andra börjar ge utdelning. Till och med det islamska terrordådet på Drottninggatan i april tillskrivs ju Ryssland enligt svenska systemmedier (eftersom Ryssland är så fientligt inställt till islamister att de heller flyttar till Sverige…).

Minns TV-masten som ramlade ihop i Boråstrakten (Häglaredsmasten). Sabotage, fastslog polisen. Vem har motiv att fälla en TV-mast i Sverige? Svar: Ryssland. ” – Lågintensiv krigföring”, nämndes tillsammans med ”spår till utlandet”. Och ungefär samtidigt hade FOI pekat ut Ryssland för att bedriva ett ”lågintensivt påverkansarbete mot Sverige det senaste året” (Rysslans skall ha sagt att man hoppas att Sverige inte går med i NATO). Ett år efter dådet är det dock bara lokalpressen som antyder att polisen riktar sina misstankar mot en el-allergiker i trakten… Inte lika sensationellt för rikspressen.

Det vore på sin plats om folk tog sig en funderare om sin ångest över vad man trodde var en rysk invasion igår. Jag skulle väldigt gärna vilja veta varför de tror att ryssarna skulle vilja invandera och ockupera Sverige.  Gärna ett rationellt argument.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Okategoriserade, Stadsliv. Bokmärk permalänken.

31 kommentarer till Nej, Ryssland har inte invaderat Sverige.

 1. Sten Skott skriver:

  Nej, jag tror inte heller att en rysk invasion är nära förestående. Men vad gör vi om ett annat land plötsligt får för sig att det vore en god idé? Vi har inget försvar att tala om längre så det är mycket lite som hindrar egentligen. Vi är inte med i någon allians, så ingen lär hjälpa oss såvitt det av någon anledning skulle ligga i hans eget intresse.
  Ett försvar är alltid bra att ha, kanske våra folkvalda inkompetenser har lärt sig det nu.

  Vag gäller hesa fredrik och flyglarm etc, vad är det tänkt att vi ska göra när larmet går? Skyddsrummen är borta, informationsbroshyren ”Om kriget kommer” lär man väl bara hitta på antikvariat. Hur många har en fungerande batteriradio hemma efter alla dessa år av ren oförfalskad dynga i etern?
  Ska vi alla ta tunnelbanan till landsbygden? Hur är det tänkt? Är det tänkt alls?
  Det är nog inte meningen att vi ska klara oss. Nya innevånare anländer dagligen och de måste få plats.

  • Benny skriver:

   Vem f-n skulle få för sig att invadera det dysfunktionella landet Sverige skulle vara en god ide? Finns ju inte på kartan….jag tror i stället att det hela slutar i att Sverige kollapsar under de islamistiska erövrarna precis som Libanon gjorde när muslimerna blivit tillräckligt många. Den framtida svenska minoritetsregeringen kommer att böna och be om utländsk hjälp att bli av med islamisterna. Jag är övertygad om att det blir samma visa som i Libanon där olika grupperingar kommer att få stöd från olika håll och vapen kommer att pumpas in. En dystopi som jag beskriver? Ja, men icke desto mindre fullt trolig för historien visar entydigt att blir muslimerna tillräckligt många vill de ta makten med våld…demokrati är inget för islamister.

   • minnesdagen skriver:

    Så länge Putin eller någon annan stabil person leder Ryssland är det helt osannolikt att Sverige invaderas. Så länge Ryssland leds av någon som vill ryssarna väl.

    Men om ”dom där” lyckas röja Putin ur vägen och orsaka kaos och revolution, som i Ukraina, så kan en tokstolle ta över Ryssland. Exempelvis någon som den judiske stolle-nazisten Vladimir Zjirinovskij (född Eidelstein). Isåfall kan vad som helst hända.

    ”Zjirinovskij är känd för sin radikalt nationalistiska retorik. Han har gett uttryck för flera nationellt expansionistiska ståndpunkter”
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Zjirinovskij

   • Peter Harold skriver:

    Njae, vi skall nog inte underskatta invasionslustan, att tillgripa sig kontroll över detta kungarike och förvandla det till vad ockupationsmakten önskar. Fast i detta fall talar vi knappast om Ryssland…

  • Peter Harold skriver:

   De med beredskapsplacering skall tydligen ge sig iväg och mönstra. Tydligen är flyglarm en annan typ av signal än det vanliga VMA.

 2. Vauen skriver:

  Är det inte radion man ska slå på när flyglarmet går!? Enda anledningen jag har kvar en är för detta ändamål…

  • Peter Harold skriver:

   Japp, det är just av denna anledning som vi fortfarande tekniskt sett har kvar public service, nämligen att ingen radiokanal skall förneka staten dess möjlighet att förklara att medborgarna har inget att frukta, och att regeringen har full kontroll över situationen… 😉

   • Vauen skriver:

    Blir det bara på SR som man kan få becquerel prognos? Jag har inte lyssnat på SR på minst 20 år!

    • Peter Harold skriver:

     P2 spelar ibland bra klassisk musik, men även den kanalen har blivit genompolitiserad. Är det någonstans där jag ser fram mot hög becquerelhalt så är det på Gärdet i Stockholm. Bonus: En atombomb över SVT/SR borde få Kaknästornet att tippa över ända. äntligen en ren eter.

 3. Mjölner skriver:

  Ryssland utgör inget hot mot oss period Vad som däremot hotar alla svenska medborgare och hela Europa är den av Mr Soros finansierade negerimporten via medelhavet. Den svenska kustbevakningen är beordrad att färja över så många negrer som möjligt. Man räknar med att totalt hinna frakta cirka en miljon svartingar om året tills vidare. Ett annat hot som kommer att bli realitet kommer efter valet 2018. När man läser kommentarerna på olika bloggsiter framgår att många tror att Sverigedemokraterna kommer att bli största parti med ca 30-35% av rösterna, so what! Man tror då att SD som största parti skulle bilda regering. Glöm det! Svetsarn sitter kvar med C L och V som vapendragare. Vi får i värsta fall dras med F! i regeringen och ytterligare fyra års anarki om det inte blir nyval p g a budgetstrul. Om man röstar på nuvarande politikergarnityr inklusive SD finns ingen lösning på krisen. Skulle SD mot alla odds få nära 50% kommer det vidtas åtgärder att kringgå valresultatet. Man kommer förmodligen förbjuda politiska partier som inte har rätt värdegrund eller har nationalsocialistisk bruna rötter. Svensk grundlag och övrig rättstillämpning att styra landet har manipulerats och delvis satts ur spel så vi kan vänta oss vad som helst. Man gör allt för att klamra sig fast vid makten. Detta är min prognos. Pessimist? Tja vad har vi att välja på?

 4. Ron (GB) skriver:

  Eller så var det nån av Decemberstatens politruker som tryckte på knappen själva – i syfte att skapa lite lagom oro och därefter kunna reglera upp Internet. (Det skulle ju vara en fluga som blåste förbi, enligt Partiet, anno 1996.)

  Det allsmäktiga Statspartiet kommer att sitta kvar 2018. Oavsett valresultat.

  Denna tes baserar jag på det obestridliga faktum att statsminister Löfven redan har ställt in ett nyval – när hans budget FÄLLDES i riksdagen i december 2014. Svenskarna har inte haft representativ demokrati sen dess (och kommer inte att få det 2018 heller).

 5. hllviken skriver:

  Sammanfattning av etablissemangets budskap till undersåtarna:

 6. bernys skriver:

  Rysk invasion, ryska ubåtar osv osv. Varför tror folk på det? Ja, tror man inte på sånt så är man Putintroll. En förrädare! Vi är ju helt ägda av amerikanarna. Helt hjärntvättade av medierna. Demoniseringen av ryssen måste fortgå för att det kalla kriget skall kunna hållas igång. USA behöver en fiende. Samtidigt så krossar USA en massa stater i Mellanöstern med stora flyktingströmmar som följd och svenskarna tror då att USA vill införa demokrati där när det istället handlar om att krossa Israels grannar. Ett mycket farligt spel som pågår. Om ryssarna får bekräftat misstanken, och den är stark, om ett kommande/pågående anfall från väst så kan vad som helt hända.

 7. Anonym skriver:

  Masten i Borås var ett bus utfört av tonårspojkar
  Men gammelmedia tar varje chans att skrämmas

 8. Andersson skriver:

  Beträffande larmet och alla till det kopplade incidenter är det för klåparaktigt för att bara vara slumpen. Övertygad om att Peter Hultqvist och Stefan Lövfen är inblandade och syftet är att underblåsa rysskräcken.

 9. Sten Skott skriver:

  Tycker man ska underblåsa rysskräcken, även om jag tror den är obefogad.
  Den är nämligen det enda som kan få Decemberstaten (utmärkt ord!) att rusta upp igen.
  Skulle tro att även Ers Inkompetens Statsministern kan medverka då.

  • Vauen skriver:

   Du spelar 4D schack minsann! 😉 Problemet är väl att ”upprustningen” kommer vara i form av NATO-medlemskap.

   • Sten Skott skriver:

    Vi får nog inte vara med i Nato utan ett eget försvar. Trump förfaller ju extra noga med att medlemsländerna ska dra sitt strå till stacken.
    Några genusförband tror jag inte han accepterar heller.

    • Peter Harold skriver:

     ”Trump förfaller ju extra noga med att medlemsländerna ska dra sitt strå till stacken.”

     Trump säger egentligen bara vad det militärindustriella komplexet i USA vill höra: Europa måste spendera mera pengar på fler amerikanska vapensystem. Det påstås att Trumps utspel om 2%-iga anslag får aktiekurserna att hoppa upp ett par snäpp varje gång uttalandet kommer med i nyheterna.

  • Peter Harold skriver:

   Jag vet inte om jag vill hurra för en upprustning av den svenska försvarsmakten. ÖB som gillar bögfestivaler och en arméledning som storsatsar på feminism. Till och med hippies med ”Make love No war”- skyltar känns mer trovärdiga ur ett säkerhetsperspektiv.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s