Pågår det ett myteri hos polisen?

Bästa läsare!

Efter att ha läst om historien med den utländska tjuvliga som härjade vid Bråvallafestivalen, och som hejdades tack vare ett ingripande från vaksamma medborgare innan polisen anlände och släppte gärningsmännen på fri fot, så börjar jag fundera på polisväsendets tillstånd.

Detta har hänt i korthet: En entreprenör som demonterade den provisoriska festivalanläggningen iakttog en grupp okända människor som åkte runt med skåpbil och lastade ombord saker som tillhörde andra entreprenörer samt cyklar. Tillsammans med andra entreprenörer jagade man ifatt skåpbilen som avvek från området och lyckades hejda den. Man höll tjuvarna kvar på platsen i väntan på polis som anlände efter en stund. Polisen fick förstärkning, men när de övriga patrullerna kom valde polisen att ta hand om stöldgodset som hittegods men underlätt att upprätta en polisanmälan från personerna som hindrat tjuvarna från att försvinna med stöldgodset. Gärningsmännen kom aldrig att förhöras av polisen, enligt de som gjort envarsingripandet. [LÄNK]

Sedan detta uppmärksammats av medierna förklarar polisen att ”det var olyckligt att vi inte lyckats förklara” för de personer som ingrep mot stölderna om varför man släppte tjuvarna på fri fot.

Sajten Norrköping News kontaktade kommenderingschefen för den polis som ansvarar för Bråvallainsatsen. Han förklarar att ärendet ligger hos det aktuella polisområdet, och att han inte har insyn i det enskilda fallet.

Norrköping News låter en av entreprenörerna – Tommie Kyrk – komma till tals:

Det är ju nästan så att man börjar tro att polis på högre ort, som fattar besluten, har detta som en medveten strategi, för att få ned antalet så kallade mängdbrott i statistiken, säger Tommie Kyrk. Inrikesminister Ygeman och rikspolischefen säger ju att mängdbrotten minskar i antal. Men det är ju inte så man upplever det som samhällsmedborgare.– Vi, som till exempel arbetar mycket ute på olika festplatser och nöjesfält, utsätts nästan dagligen för stölder. Samtidigt läser man i media om utländska stöldligor med 1500 medlemmar, som turnerar i hela Sverige. Stölder har blivit så vanliga att man inte längre bryr sig om att anmäla dem. Försäkringsbolagens självrisker är höga och eftersom polisen ändå inte gör något åt problemet, kostar pappersexercisen som följer med anmälningarna bara en massa tid. Och för mig som är företagare är ju tid detsamma som pengar.

Detta är ju smått katastrofalt om polismyndigheten väljer att hantera stölder som hittegodsärenden. Jag kan inte riktigt se vitsen med att agera på detta viset, inte ens om det skulle vara ett påbud uppifrån (rikspolischefen eller på regeringsnivå) för att frisera brottsstatistiken. I det här fallet så hade polisen kunnat förbättra sin uppklarandeprocent i och med att de misstänkta gärningsmännen fanns på plats.

Men i skenet av turbulensen kring den sittande rikspolischefen Dan Eliasson och det massiva missnöjet mot honom kan jag inte undvika att drabbas av en misstanke om att vi ser ett lågintensivt myteri i organisationen. Ju sämre jobb polisen uträttar, desto sämre blir betyget för Eliasson. Ja, som om man nu medvetet skulle behöva agera för att sänka hans betyg. Vare sig det pågår ett myteri eller ej så kan vi konstatera att polispersonalen i många fall är omotiverade, bl.a. därför att civilanställda kan få högre ingångslöner än patrullerande personal.

Nu har polisen fått ett lönelyft. 2,45% skall lönerna ha höjts med sedan avtalet i vintras. Naturligtvis tycker poliserna inte att det är tillräckligt, och i synnerhet inte de nyrekryterade som får ett mindre lyft än de som jobbat längre än 6 år. Men det finns andra aspekter som tynger ner deras motivation; vad blir påföljden för de inblandade tjuvarna som reste omkring i en skåpbil med ukrainska registreringsskyltar? Sannolikt ingen. Brott kan inte bestyrkas. Gärningsmännen har tagit hand om övergivna objekt – och här kommer vi in på det moderna kravet att allting som inte är bultat i marken eller fastcementerat är gratis för dagens tjuvar.

Förmodligen skulle den här typen av brottslighet minska ifall allmänheten skippade ledet med polis och domstol, och tog sig rätten att själva se till så tjuvarnas motivationsnivå att begå brott sänks. Det är en bra bit att gå hem till Ukraina när ens skåpbil brinner upp…

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Pågår det ett myteri hos polisen?

 1. hllviken skriver:

  Det sista stycket i artikeln skulle leda till ett hårt straff om Orättsväsendet lade manken till 😦

 2. Stig Olsson skriver:

  Tyvärr har jag börjat tycka att vi svenskar borde börja bete oss på samma sätt som de illegala.
  Varför ska vi följa lagar och förordningar, ställa upp, betala skatter och sedan bestraffas för detta?!
  Vi vet ju idag att rättsväsendet inte hinner med och därför inte gör utredningar på ”mindre” brott såsom bedrägerier, stölder etc.
  Däremot finns det tillfällen när polisen gör enorma insatser för vårt rättssamhälle (ironi) Som t ex här:
  http://www.expressen.se/nyheter/anton-satt-och-rullade-en-cigarett-blev-visiterad-av-sex-poliser/

  • Peter Harold skriver:

   Åh, jag såg hans post på Facebook. Ja, jag häpnade över att polisen gjorde en så pass grundlig insats, inte minst med tanke på att man sitter helt öppet i slänten mot kolonilotterna i Hjulsta och bolmar så att det blir haschdimma uppe på vägen ovanför (jag vet, för jag har sett det med egna ögon; hela dungen var höljd i ett dis, vilket jag hann se innan tre av dem började göra åtbörder mot mig).

  • Robin Shadowes skriver:

   Hände mig när jag gick i gymnasiet anno dazumal. Inga poliser men väl rektor och annan skolpersonal som tog in mig och förhörde mig. Eftersom jag rullade cigg fick dom för sig att jag rökte knark istället.

   • Peter Harold skriver:

    Man skall vara lite försiktig med att anklaga tonåringar för att knarka. I den åldern är skallen ändå väldigt rörig, och en del kan få för sig att de lika gärna kan börja ta knark när de redan anklagas för det.

 3. kallepelle skriver:

  Om Du eldar deras bil så snor de bara en ny bil för någon?

 4. Risto Matinen skriver:

  Såg rubriken och hoppades på myteri!

  Tvärtom, poliserna beter sig så illa att inte endast invällarna, deras vidriga avkommor och folkmordsmarxisterna avskyr polisen, utan även vi mentalt friska svenskar avskyr polisen.

  Det är en konstig strategi. Man kan verkligen fråga sig varför de antivita (NWO/OWO/JWO/RWO) valt just det sättet här, eller har de? Ordning ur kaos är sioniziternas metod, men kan det funfera på andra än semiter, som de själva?

  Kort rapport från Finland, efter en månad där:

  Färre invällare än för två år sedan. En neger i stan några mil norr om Helsingfors kunde skådas. Nästan bara vita, som sig bör och som det alltid varit.

  En tre timmars promenad genom Helsingfors i mitten av juni gav färre än sju negermöten, dvs jag uppfattade negrer i synfältet. Däremot flera hundra betalande turister från Japan.

  Samma på färjan hem. Såg en negress köa in på färjan. En på fler än tusen…

  Däremot i Sverige: På den korta landstigningen (ca 5 min) mötte jag minst åtta negrer…

  Kommen hem kryllar det av än fler negrer här i vår lilla stad, långt fler än i Stockholm. När reduceras/utplånas de?

  • Björngunnar skriver:

   Det är nog bara att ge upp, inget kommer att hända, svensken är feg, feg, feg.
   Polisen är feg, i rättsväsendet är folk fega men i toppen frimurare.
   Ingen som tar sig friheten att på ett eller annat sätt försvara sitt land kommer att undgå systemets kraftfulla motåtgärder och lagarna är skrivna och tillämpas för att förtrycka svensken.
   Mängden synd är alltså enorm i Sverige eftersom den största synden är fegheten.

  • Peter Harold skriver:

   Det är vi som kommer utplånas. Det behövs ingen kristallkula för att räkna ut det.

   • Risto Matinen skriver:

    Det är sionistanken! I dagens läge är väl den den enda ”tillåtna” hyperrasismen!

    Nej, vi tvingas förr eller senare ta kål på invällarna!

   • Ron (GB) skriver:

    Jag ser inte varför man ska sitta och acceptera sin egen utplåning. Landområden kan förvisso gå förlorade för den etniskt svenska befolkningen. Sådant har hänt förr. Slutet på den gustavianska tiden är ett exempel av flera.

    Det är viktigt att läsa historia. Släng ALDRIG några gamla historieböcker!

    Hittade en intressant sida om revolutionen i Sverige 1809. Sverige var riktigt illa ute (pga Gustav IV Adolfs arroganta och inkompetenta styre) och landet riskerade att delas upp mellan Ryssland och Danmark.

    Efter militärt ingripande från överstelöjtnant Georg Adlersparre följde så 1809 års grundlag och en (relativ) fred som höll ända fram till 1974, i 165 år.

    På länken nedan framgår det även varför 6 juni är Sveriges nationaldag. Som ni ser har det inte med Gustav Vasa att göra:

    http://www.bo-oscarsson.org/Revolutionen.i.Sverige.html

 5. Robin Shadowes skriver:

  Med en massa inkvoterade snutcucks borde man inte bli förvånad.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s