Utbudet av filmer i Tyskland om Andra Världskriget överraskade mig lite…

Bästa läsare!

Vi gjorde en liten avstickare till shoppingcentrat Citti Markt i Flensburg, blott någon kvarts bilkörning från den dansk-tyska gränsen. Ja, alltså den nu gällande gränsen. Som bekant låg den tysk-danska gränslinjen betydligt längre söderut längre tillbaks, men den har också legat lite längre norrut vid något tillfälle.

Den som är nyfiken på att veta mer om gränsens historia mellan Danmark och Tyskland/Preussen/Tyska förbundet, etc., kan alltid försöka läsa den något illa skrivna texten på Wikipedia som avhandlar ämnet. [LÄNK] I den artikeln skriver artikelförfattaren bl.a. följande:

Den 9 april 1940 besatte Tyskland på några få timmar hela Danmark, men Hitler avstod ovanligt nog att åter införliva Nordslesvig.

Ja, artikelförfattaren kanske utgår från att Hitler ockuperade Danmark (och Norge) enkom av härskarlusta, och ser det som en obeskrivlig gåta att Hitler inte förvandlade Danmark till en tysk provins i samband med kriget. Tja, inte om man betänker att Hitler ju talade sig varm för ”ett folk, ett land”, och folket i Nordslesvig var ju danskar. Med undantag för ett par tätorter hade majoriteten i övriga valkretsar röstat för dansk tillhörighet i zonen. Hitler hade redan före krigsutbrottet deklarerat att Tyskland inte hade några territoriella krav på Danmark, och detta upprepades i en uttalad garantiutfästelse i samband med ockupationen 1940.

Åh, på tal om Andra Världskriget. Efter att vi provianterat upp konserverad mat som inte torgförs i svenska butiker passerade vi ett ställ med DVD-filmer i det tyska varuhuset. Jag roade mig med att bläddra i utbudet fastän jag under de senaste två åren bara köpt lika många filmer (Den senaste var komedin ”Franska nerver” som jag köpte på loppis för fem kronor), och inte skulle köpa någon nu heller. Det som intresserade mig var utbudet, framför allt gällande krigsfilmer i detta fordom krigshärjade land.

Och jag blev lite förvånad.

Nya krigsrullen ”Dunkirk” är väl kanske av naturliga skäl alltför färsk för att reas ut för 5 EUR i varuhus, men kanske skulle man kunna finna ”Kungens val” från ifjol, eller ”Inglorius basterds” från 2009, alternativt ”Rädda menige Ryan” från 1998. Gosh, är det så länge sen den kom? Tom Hanks måste ju vara en gammal gubbe vid det här laget nu…

Men icke. De enda spelfilmer som handlade om Andra Världskriget var titlarna ”Okinawa”, ”Yamato” samt ”Kaiten”, samtliga med kriget mellan Japan och Förenta staterna som tema.

Eftersom Tyskland fortfarande står under amerikansk-brittisk ockupation så är det hedervärt att varuhusledningen inte förnedrar sina kunder med glorifierande krigsfilmer från Hollywood där avhumaniserade tyskar sprängs i bitar eller skjuts som hundar. Inte för att jag därmed skulle vilja se hjälteepos om nazister istället, men det känns på något vis befriande att tyskar kan betrakta världskriget som någonting i det förflutna, trots att den amerikanska filmindustrin släpper nya spelfilmer om kampen mot tyskarna vartenda år.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Film, Krig & fred. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Utbudet av filmer i Tyskland om Andra Världskriget överraskade mig lite…

 1. hllviken skriver:

  Instämmer helt, Peter.

  • Peter Harold skriver:

   Möjligtvis skulle jag vilja anföra att ”Pentagon” har så många olika underavdelningar som sinsemellan går emot varandra, och vissa kan dessvärre gå i Israels tjänst. Och jag tror att det är alltför tidigt att ropa hej vad gäller jakten på de skyldiga. Så länge folkvalda och domare kan mutas (och mutan kan bestå av någonting så billigt som en tryggad karriär/omval) kommer dessa marodörer fortsätta att kontrollera vår värld, är jag rädd för.

 2. zanning skriver:

  Jag är så jävla trött och less på alla filmer om ww2 som går/gått på svt detta år!
  Det verkar som om staten gör allt de kan för att påminna oss om det som varit och samtidigt skriva en massa skit om SD (som jag fö inte sympatiserar med men tycker lite synd om) för att göra ett sista desperat försöka att lägga över skulden och hatet mot nazismen på detta parti, som inte ens existerade då… Så jävla trött och less…

  • Peter Harold skriver:

   Jag tror att jag skulle reagera precis som du ifall jag tittade på svensk TV (eller TV över huvud taget). Lägg därtill dessa återkommande artiklar i kvällspressen om ”Hitlers hemligheter”. ”Hitlers hemliga kärleksliv”. ”Hitlers guld i hemliga tunneln”. ”Hitlers hemliga forskning”. Tro mig, om jag är intresserad av saken – och det händer – skulle Expressen och Aftonbladet vara de definitivt sista källor jag skulle vända mig till för att förkovra mig om ämnet.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s