Daniel McAdams: ” – USA:s nya sanktioner mot Ryssland kan hota RT:s verksamhet”

Bästa läsare!

Daniel McAdamsRon Paul Institute flaggar för att resultion HR 3364 som nu antagits av den amerikanska senaten med röstsiffrorna 419 mot 3 kan innebära ett försök att förhindra att den ryska nyhetssajten RT skall kunna verka i landet.

De enda nej-rösterna till resolutionen som bär titeln ”Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act” kom från republikanerna Justin Amash, Thomas Massie och Jimmy Duncan, samtliga kända i libertarianska kretsar i USA.

HR 3364 är ett omfattande dokument [LÄNK] om sanktioner som bl.a. skall kunna riktas mot Iran (för landets inflytande i Mellersta östern och Nordafrika som ogillas av regimerna i Saudiarabien och Israel); mot Ryssland för landets påstådda inblandning i det amerikanska presidentvalet ifjol; mot individ som utrikesdepartementet anser skall ha kränkt de mänskliga rättigheterna. Och så vidare.

Vi kan lugnt förvänta oss att dessa sanktionsmöjligheter aldrig kommer användas mot Saudiarabien eller det landets allierade, trots övergrepp mot den egna befolkningen och mot civilbefolkningen i de länder man för krig i. Inte heller mot Israel och dess ockupation av palestinska områden. Vad gäller Ryssland är resolutionen långsiktig och formulerar att presidenten årligen skall rapportera om hur den ryska regeringen eller någon individ/organisation försökt att påverka de amerikanska valen.

Daniel McAdams noterar att resolutionen bitvis är så pass luddigt beskriven att det kommer vara fullt möjligt att nyttja sanktionsverktyget för att t.ex. stoppa nyhetskanalen RT från att operera i USA. [LÄNK]

Utöver detta kan vi notera att USA själva ogenerat lägger sig i den europeiska energipolitiken genom resolutionen. I sektion 257 – under rubriken ”Ukrainian Energy Security” – skriver man att:

It is the policy of the United States […] (9) to continue to oppose the NordStream 2 pipeline given its detrimental impacts on the European Union’s energy security, gas market development in Central and Eastern Europe, and energy reforms in Ukraine; and

(10) that the United States Government should prioritize the export of United States energy resources in order to create American jobs, help United States allies and partners, and strengthen United States foreign policy.

USA vill att EU skall göra sig energiberoende från Ryssland, och den amerikanska lösningen är att EU skall bli mer energiberoende av USA. Detta är faktiskt så magstarkt att – tack och lov – EU själva reagerat på detta. Fast frågan är ifall inte EU:s skepsis mot detta är möjligt mest tack vare att Donald Trump är president? Med honom i Vita huset har det blivit lättare att sätta sig upp emot den neo-konservativa agendan som de facto praktiserades redan under ”liberalen” Barack Obama.

Med resolutionen följer också att USA skall spendera 250 miljoner dollar på att ”motverka Rysslands inflytande” över Ukraina under 2018-2019, rapporterar Kyiv Post. [LÄNK]

Dr. Paul Craig Robert (f.d. tjänsteman i Reagan-administrationen) menar att resolutionen överför Trump-administrationens utrikespolitik i händerna på kongressen genom antagandet av resolutionen. Han påpekar också att president Trump bara kan förlora i detta fall, vare han sig väljer att följa den eller lägger in sitt veto.

Har vi tur kommer detta amerikanska övertramp att slå tillbaka mot USA, och leda EU mot en mer konstruktiv politik gentemot Ryssland. EU skulle kunna nyttja tillfället att visa ett oberoende ledarskap, och göra det europeiska folket en tjänst genom att få ett slut på bråket med Ryssland, och därmed på sikt också decimera USA:s internationella förstörelseförmåga (som bl.a. resulterat i migrantkrisen i Europa).

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Daniel McAdams: ” – USA:s nya sanktioner mot Ryssland kan hota RT:s verksamhet”

 1. gmiksche skriver:

  Yes, Peter. Den amerikanska utrikespolitiken gräver sin egen grav. Fast här på Emerald Island med blicken mot Europa ser det rätt så fredligt ut. Inga ryska ubåtar i sikte.

 2. Benny skriver:

  Givetvis är syftet att hindra folk i USA att läsa RT och andra ryska medier…frågan är bara hur man tänkt stoppa det hela? Är USA på gång med censur av internet så kommer Sverige snart att göra samma sak med hänvisning till ”rikets säkerhet”. Problemet är att politikerna redan sålt ut Sverige så det finns ingen säkerhet att bevaka.

  • Peter Harold skriver:

   Jag misstänker att man kommer försöka förhindra RT från att ha ett kontor i USA. Det har ju redan tidigare framställts krav på att terrorklassa RT härom året. Jag tror att det började med Snowdens visum i Ryssland, då ville man ge igen.

 3. Andersson skriver:

  Det positiva med att Trump blev president är just att han är ifrågasatt och impopulär av det politiska etablissemanget i EU. Obama betraktades som en popstjärna från någon välgörenhetsgala typ Bob Geldof och kunde säga och göra vad som helst utan att kritiseras. Äntligen kanske EU kan resa sig upp ur skiten och sluta att kräla för USA. Tony Blair och Göran Persson är de Europaförrädarna som inledde den mest förnedrande perioden för Europa i modern tid och de förtjänar att dela Ludvig XVI öde på Place de la Concord.

  • Peter Harold skriver:

   Glöm dock inte att det dolda maktetablissemanget sannolikt fortfarande har bra koll på sina medlemsländers ledare, och vilka som väljs att leda EU. EU är en viktig länk till skapandet av en världsregering, inte bara i praktiken, utan också till slut även på pappret.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s