USA förbereder sig på att likvidera Julian Assange (på ”laglig” väg)…?

Bästa läsare!

Amerikas Förenta Stater har ett maktprivilegium som är få förunnat, och tur är väl det. Sedan terrorattacken den 11 september 2001 har den styrande regimen i USA (under tre olika presidenter) utvecklat sina maktanspråk för att konsolidera sin status som ensam supermakt.

Dåvarande president George W Bush angav den inriktning som präglat ledarskapets syn på omvärlden och dess underkastelse: ” – Den som inte är med oss är med terroristerna”, för att få andra stater att bifalla USA:s krig i Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien, och så vidare. Det är ingen överdrift att påstå detta eftersom snart 16 år av amerikansk krigsföring sanktionerats av landets eget parlament genom beslut fattat direkt efter 11 september-attacken. Samtidigt expanderas listan över fientliga aktiviteter som skall tillåta USA att agera mot varje fiende, hypotetisk som faktisk.

Just nu hanterar den amerikanska senaten ett förslag för underrättelseverksamhet under budgetåret 2018. Det rör sig om ”Intelligence Authorization Act for Fiscal Year 2018” framlagt av utskottsordföranden Richard Burr (R) där man anger inriktning på några av de aktiviteter som skall prägla regimens politik rörande underrättelsetjänst.

En del av dokumentet handlar om rutiner och organisation, inte minst därför att kunna beskriva hur de amerikanska skattebetalarna skall ösa pengar över en verksamhet som inte klarade av att förhindra al-Qaidas flygkapningar och krascher mot World Trade Center och Pentagon, och vars terrorbekämpning till stor del består av att mörda sina utländska partners motståndare (drönarattacker) samt locka sinnesförvirrade individer i brottsprovokation i hemlandet.

Men en icke försumlig del av senatsförslag 1761 handlar om Ryssland. Förslagsställaren vill att underrättelsetjänstverksamheten skall sammanställa en rapport över vad man funnit om ”den ryska regeringens inblandning i 2016 års presidentval i USA”, och en bestämmelse om att det måste finnas slutrapporter inom ett år för övriga federala omröstningar (här pekas inte Ryssland ut explicit, men landet angavs i föregående paragraf, så det råder väl ingen tvekan om vad man antyder. Dock hittar jag inga önskemål från senator Burr om att regeringen skall presentera alla sätt på vilket man själv är involverad i utländska val, bl.a. Venezuela men också i Ryssland och Östeuropa.

Senatsförslaget anger också att senast 90 dagar efter att förslaget antagits måste det presenteras en strategi för att bekämpa ryska hackerattacker. Det sker obestridligen hackerattacker både dag som natt, oavbrutet, med hackers i varje tekniskt utvecklat land. Men det är intressant att det bara är de ryska hackerattackerna som senaten bryr sig om. Att amerikansk underrättelsetjänst – och för all del brittisk och svensk – ägnar sig åt att hacka utländska organ, det ser man nog som en rättighet. När andra sidan gör det, då är det ett brott. Andra länder nämns inte i rubrikform.

Men kanske är det sista sektionen i senatsförslaget som får en att höja ögonen:

It is the sense of Congress that WikiLeaks and the senior leadership of WikiLeaks resemble a non-state hostile intelligence service often abetted by state actors and should be treated as such a service by the United States.

Med andra ord, Wikileaks och dess grundare Julian Assange (som sedan flera år tagit sin tillflykt till Equadors ambassad i London). Wikileaks utnämns här till en icke-statlig (jämför med al-Qaida) fientlig underrättelsetjänst. Detta är en närmast ordagrann återgivning av den nya CIA-chefen Mike Pompeos beskrivning av Wikileaks.

Detta öppnar ju för ett agerande från USA:s sida. Framför allt innebär fastställandet av denna formulering att senaten kringgår den gängse proceduren om att ställa Julian Assange inför en konventionell domstol och döma honom, och istället kan ge presidenten mandat att på egen hand bestämma hur Assange skall oskadliggöras.

Frågan är hur detta skall ske. En drönarattack mot Equadors ambassad känns lite väl magstark. Däremot är det mycket sannolikt att Vita huset kommer agera så att equadors regering upphäver Assanges asyl, vilket innebär att han blir en objuden gäst och kommer sparkas ut ur ambassaden. Sålunda kan han gripas av amerikansk säkerhetstjänst och föras bort. Om han inte grips – i händelse av att alltför många brittiska politiker börjar protestera mot jänkarnas tilltag – så är det sannolikt att Assange oskadliggörs på ett mer fysiskt sätt.

Hela förslaget S.1761 finns att läsa på senatens egen hemsida: [LÄNK]

Den 10 oktober 2016 sade presidentkandidaten Donald Trump angående läckorna om Hillary Clinton och det riggade primärvalet hos Demokraterna: ” – Wikileaks! I love Wikileaks!” till stort jubel från sina åhörare. Ironiskt nog kan Trump nu istället komma att realisera Hillary Clintons förslag, när hon med allvarlig blick sade ” – Can’t we drone this guy?” till sina medarbetare härom året.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till USA förbereder sig på att likvidera Julian Assange (på ”laglig” väg)…?

  1. Benny skriver:

    Den egna smutsen luktar inte i Washington! Hur galen nation USA är har nog börjat gå upp för de flesta…Trump har uppenbarligen gett upp med en suck! Han godkände alla direktiv som Pentagon ställde upp för Afghanistan dvs fortsatt krig och mer trupper i ett fullständigt hopplöst krig som fårskallarna i Nato och USA aldrig kan vinna. Men krigsindustrin är nöjd ”business as usual” nu gäller det bara för Pentagon att få med Putin med på tåget, alltså att invadera Ukraina på riktigt och avsätta asgamen Poroshenko så att vapenförsäljningen tar fart ordentligt och att EU rustar upp ordentligt för det ”ryska hotet”. Man kan ju misstänka att det var USA:s mål med Ukraina från början som ett offerlamm för att få fart på ett nytt kallt krig något som Putin tills vidare bestämt avböjt. Rent intellektuellt verkar det ju vara bortkastade pengar då ju ett krig med Ryssland oavkortat kommer att utvecklas till ett kärnvapenkrig som utrotar de flesta av oss. Det skulle vara intressant om t ex SVT visade hur det gick till i verkligheten i USA och hur illa ”deep state” uppför sig för svenska folket men jag tror knappast någon har kurage att utmana makthavarna i Washington bland västmedia.

    • Peter Harold skriver:

      Ja, jag undrar lite hur det blir när nazisterna i Ukraina bestämmer sig för att de fått nog. Trots allt, de är ju inte förtjusta i amerikaner heller. fast just nu passar det eftersom jänkarna är så lömska att de sponsrar nazisterna.

  2. Pingback: USA förbereder sig på att likvidera Julian Assange (på “laglig” väg)…? — Peter Harold – Skrivarens blogg – Life, Death and all between

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s