Ständigt dessa McCains…

Bästa läsare!

Beklagar denna senhet till reaktion, men p.g.a. utebliven information om detaljerna i föreliggande ärende missade jag totalt ironin i det inträffade.

Vad som hänt är att en amerikansk robotförsedd jagare kraschat in i en oljetanker i Malackasundet utanför Singapore för lite mer än en vecka sedan. Trots en uppsjö – no pun intended – av tekniska hjälpmedel lyckades det amerikanska krigsfartyget ändå ränna rakt in i det civila fraktfartyget med dödlig utgång; tio sjömän dog.

Ironin är att jagaren heter ”USS John S McCain”, d.v.s. uppkallad efter den krigshetsande senatorn John McCains farfar. Och nämnde senator har själv ställt till med det ena och det andra som uniformerad – vilket jag tänkt redovisa i en egen bloggpost, men som jag bara berör högst summariskt i denna post.

I vissa anekdoter beskrivs hur stridspiloten John McCain III (d.v.s. nuvarande senator McCain) heroiskt räddade en annan pilot i samband med en brand ombord på ett hangarfartyg, en kort tid innan hans plan blev nedskjutet av Nordvietnameserna och han blev krigsfånge.

I mer relevanta skildringar så handlar det om att JMC III skall ha dragit på full gas i sitt ännu icke varmkörda jetplan och en eldslåga slog ut vilket ledde till en serie händelser som ledde till att 130 man dog på hangarfartygets däck medan han gömde sig i mässen och drack läsk/öl. Jag kommer att utveckla detta i den nämnda ännu ej publicerade bloggposten.

Kollisionen mellan ”USS John S McCain” och tankfartyget är den andra olyckan av detta slag på kort tid. I juni månad kolliderade den amerikanska jagaren ”USS Fitzgerald” med ett stort containerskepp i närheten av Japan. Även denna olycka hade dödlig utgång; sju sjömäns sköra skepnader skjutsades skyndsamt till Skaparen. Och tidigare under året har ett rysk spaningsfartyg krockat i Bosporen med ett Togo-flaggat lastfartyg fyllt med får på väg till Jordanien från Rumänien (det ryska fartyget sjönk, men inga döda eller svårt skadade).

Tekniksajten Arstechnica noterar att denna mängd med fartygsolyckor mellan krigsfartyg och andra fartyg har inte haft sin numerära motsvarighet sedan kalla krigets dagar under 1950-talet, vilket är en iakttagelse som ser ut att ha full bäring med tanke på den politik som bl.a. senator John McCain bedriver i USA. Dessbättre verkar hans hälsa ha börjat vackla (nyopererad och behandlad för en hjärntumör), så förhoppningsvis är den födelsedag han firar just idag en av hans sista, i vart fall som senator och krigshetsande opinionsbildare.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Ständigt dessa McCains…

  1. Rune skriver:

    Men vad är det för klumpedunser som rattar örlogsfartyg numera? Klarar de någonting?

  2. Risto Matinen skriver:

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s