Sysslar Norrtelje Nyheter med ”fake news”?

Bästa läsare!

Det kan ju tyckas vara välmenande att Norrtelje Nyheter ger sig in i bigamistborättsdebatten med ambitionen att ge läsarna ”Fakta om lägenheterna till flyktingarna i Nacka kommun…” [LÄNK] Lyckades man? Njae…

Norrtelje Tidning noterar att SD var tidigt ute med nyheten på sociala medier.

Igår gick enskilda Sverigedemokrater ut med att Nackla kommun köpt tre insatslägenheter till en man med tre fruar och 16 barn. Enligt de första kommentarerna på facebook hade kommunen köpt de tre lägenheterna och gett dem till mannen och de tre fruarna. Lägenheterna skall ha kostat ca 13 miljoner och om någon fått 13 miljoner av kommunen så väcker det naturligtvis vrede. När sedan mer officiella representanter för SD länkade dessa påståenden växte ryktesfloran till en lavin.

Ja, en del människor trodde att detta var vad som skett, men många andra förstod direkt att det handlade om att Nacka kommun köpt tre lägenheter som en bigamist med tre fruar och sexton barn skulle kunna hyra av kommunen – förmodligen med pengar från socialkontoret.

Kritiken är ändå berättigad; staten tvingar kommunen att ge sig in i bostadsrättsmarknaden, och om huruvida det är en vinst för kommunen eller ej i långa loppet hör inte hit, för kommunen ska inte ägna sig åt sådant här. Nacka är väl (M)-styrt, och en devis hos (M) har alltid varit – åtminstone innan man blev ”Nya Moderaterna” – att de offentliga inte skall äga egendom eller driva verksamhet som privata aktörer lika gärna kan sköta.

Vad som också kom fram tämligen snabbt efter SD:s avslöjande är att om Nacka kommun inte ser till att bigamisten och hans tre familjer flyttas inom en viss tidsperiod så kommer de ha besittningsskydd till sina bostäder – och kommunen kan aldrig bli av med dem.

Nåväl. Fastän Metros viralgranskare (motvilligt) kom till konklusionen att ”ryktet på Internet” ang. lägenhetsköpet stämde så vill Norrtelje Nyheter få det hela till att SD och andra uppretade medborgare spridit ”fake news”:

Vad är då sanningen i detta? Kommunalrådet Mats Gerdau (M) har bekräftat följande i en intervju med Norrtelje Nyheter. Nacka kommun har köpt inte 3 utan 47 bostadsrättslägenheter att använda som tillfälliga boenden, Anledningen till att man valt att köpa bostadsrätter är helt enkelt att det inte finns några lediga hyresrätter för kommunen att använda i Nacka. […]

Inför valet 2018 är det alldeles uppenbart att vi måste var på vår vakt mot så kallade fake news. Det vanliga är att man tar en bild av något som hänt och förvrider den för att passa egna syften. Det blir då svårt för den som inte är van att granska källfakta att få en klar bild av hur propagandan fungerar.

Ok, det är dags för Norrtelje Nyheter att se sig själva i spegeln. I början av tidningens artikel nämner man att ryktet säger att 13 miljoner spenderades till köp av de tre lägenheterna. Och lite längre ner säger man ”har köpt inte 3 utan 47 bostadsrättslägenheter”. Med andra ord lurar man i sina läsare – eller förvrider bilden av det som hänt, för att återge tidningens insiktsfulla beskrivning om hur man gör fake news – att det inte är 3 lägenheter man köpt för pengarna, utan 47 stycken.

Det framgår nämligen inget annat belopp än de 13 miljoner kronorna i artikeln. Men jag har – med insikt om priset på mina egna bostäder i Stockholm – ingen anledning att tro att Nacka kommun pyntade 13 miljoner för så pass många lägenheter. Att Norrtelje Nyheter undviker att berätta det verkliga beloppet som Nackas skattebetalare tvingats offra (eventuell vinst lär nog gå upp i rök när lägenheterna skall saneras, om inte flyktingarnas närvaro i sig själv kommer driva ner priserna).

Tumme ner för Norrtelje Nyheter och deras fejk news-spridande och felstavande redaktion. Gör om och gör rätt.

Hälsar eder Peter Harold

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Sysslar Norrtelje Nyheter med ”fake news”?

 1. Pingback: Sysslar Norrtelje Nyheter med “fake news”? — Peter Harold – Skrivarens blogg – Life, Death and all between

 2. Vauen skriver:

  Bigamist med tre fruar!? det heter trigamist då!

 3. Risto Matinen skriver:

  Jaha? Först ska det bevisas att invällarparasiterna är flyktingar! Det finns nästan inga flyktingar i landet eller i resten av Europa. De flesta invällare har illegalt vällt in i Europa.

  Att invasionsstyrkorna kallas för flyktingar av våra fiender, gör dem inte till det!

  Att antisvenska staten tvinga kommuner köpa lägenheter till utlänningar är sinnessjukt! Att det väller in utlänningar som lever på vår bekostnad här är mer än sinnessjukt! Det måste vara stick i stäv emot kommunallagen, hur dålig den än är…

  Vädret i Italien var mestadels bra. För första gången i år fick jag uppleva högsommarvärme; i detta fall 6 av 8 dagar. Åskväder emellan. Allt väder beror på ”klimatförändringar”. Jo det tror alla korkade och lättlurade. Vi andra vet att det är tvärtom..

 4. bernys skriver:

  Ja, man borde så klart lagt fakta på bordet. Men ok, vi kan ju själva försöka uppskatta då vad 47 lägenheter kostar baserat på vad de 3 lägenheterna kostade. Vi hamnar då på ca 200 milj för 47 lägenheter. Inkomstskatten i kommunen verkar ligga på ca 5 miljarder per år så inköpet av lägenheterna verkar utgöra 4% av inkomstskatten på ett år. Möjligen räknar jag som en kratta men jag har i alla fall försökt att räkna för att få perspektiv på det hela.

  Tyckte kommunen att 200 milj var en jättesumma som man inte ville gå ut med?
  Eller tyckte man att det hela var en skitsak?
  Ja, skitsak eller ”fake news” det är frågan.

  • bernys skriver:

   Sen får ju kommunen tillbaka i hyresinkomster en del av det man betalat ut i socialbidrag och lägenheterna kan stiga i värde också. Det verkar från deras sida vara ett vettigt agerande furutsatt att vi inte råkar ut för en fastighetskrasch för då går det ju helt åt helvete.

 5. P.H. skriver:

  *livstecken*

  Jag är i ett regnigt Bergslagen. Hyfsat varmt ändå, och svampen börjar titta upp….

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s