Lock her up! Jag menar Mona Sahlin, alltså…

Bästa läsare!

Ursäkta min frånvaro, men jag går på reducerad halvfart just nu. Alltså segare än halvfart.

Egentligen hade jag tänkt skriva om en rysk historia, men eftersom jag måste kolla upp en del saker så nöjer jag mig med en högst allmän men ändock frustrerad iakttagelse över att fifflaren Mona Sahlin får dagsböter på några tiotusentals kronor för att hon inte rapporterat in till skatteverket att hon betalat pengar för sin älsk… livvakt.

Visst, man skulle kunna vara rolig och säga någonting i stil med ”Det börjar med en Tobelerone och slutar med skattebrott”, men vi talar om en brottstyp där ungefär 85% av de som fälls hamnar i fängelset (enligt Ekobrottsmyndighetens hemsida). För vissa av dessa åtalade är vägen dit ganska otrevlig. Inte sällan skickar polisen stora patruller som utför gryningsräder och vänder upp och ner på både bostad och kontor.

Den forne piratpartistiske parlamentsassistenten Henrik Alexandersson – numera fängslad riksdagskandidat för Liberala Partiet – utsattes för denna behandling i Bryssel, där den svenska polisen begärt av den belgiska att utföra räden mot hans bostad. Vid insatsen hittade polisen dokument från svenska Skatteverket som konfiskerades, och HAX togs till förhör utan att medges en advokat. Senare följde en rättegång i Sverige där åklagaren gjorde stor apparat av HAX politiska tillhörighet. Huruvida HAX försökte smita från att betala skatt eller väntade med inbetalning tills hans ärende var klarlagt vet jag inte, men i vilket fall som helst valde svenska staten att åtala honom, fälla honom och låsa in honom.

Jämför detta med t.ex. gruppvåldtäktsmän som försätts på fri fot av ”humanitära skäl”, allt från falskt uppgiven ålder till att gärningsmannens familj inte vill att han skall sitta i fängelse.

Det är möjligt att de hundratusentals kronor som Mona Sahlin inte informerade skatteverket om är småpotatis och inte värt att sätta henne i fängelse för (och uppriktigt sagt, att placera henne i fängelse innebär ju att skattebetalarna ännu en gång till skall betala för hennes uppehälle). Men det är inte bara ett enda brottstillfälle som Mona fälldes för, utan två stycken bokföringsbrott. Lägg därtill att hon förfalskade dokument för sin älskares räkning för att möjliggöra ett bostadsköp. Mona Sahlin är korrupt, men behöver bara betala 50 dagsböter, vilket med hennes privatekonomiska upplägg innebär att hon betalar in mindre än en månadslön som ”straff”.

Jag undrar om åklagaren gick an på Mona och gjorde sig lustig över hennes tidigare utspel om att det är tufft att betala skatt, såsom åklagaren hånade HAX för att han gett uttryck för åsikter om att ”skatt är stöld”. Det jag själv vet, det är att skatt ÄR stöld. Men jag är alltjämt tillräckligt glad över ”Vad fan får jag…?” i avseende om den senaste tidens skattedebatt.

Hälsar eder Peter Harold

 

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Lock her up! Jag menar Mona Sahlin, alltså…

 1. Kent Forssgren skriver:

  Peter, du är ju bra på att nysta i härvor.
  Partitillhörighet hos nämndemännen?

  • Peter Harold skriver:

   Jag är inte säker på att tingsrätten varit inblandade. De har ”erkänt brott” till kronofogden och fick ett strafföreläggande, varför det hela inte behöver passera tingsrätten, om jag förstått saken rätt.

   Btw, jag har problem med mitt mejlkonto just nu, så jag ber om ursäkt ifall jag inte skrivit.

 2. kallepelle skriver:

  Och brottslingen Mogert slipper åtal och belönas med 4,8 mille för sina grymma brott! Politikerdjävlar!

 3. Ron (GB) skriver:

  Sahlin hade enligt uppgift undanhållit 257.000 kronor från beskattning.
  I åtalet står det att 217.000 skulle ha betalats in till staten.

  Tycker ni det är rimliga nivåer? Jag struntar i om det handlar om Sahlin. Försök se helheten.

  Grundfrågan är denna:
  ———————
  Är skatten rimlig?
  ———————

  Starta eget, jobba, fakturera 257.000 och sen ska staten ha 217.000 i skatt?
  Vad blev det kvar till er som gjorde jobbet? Vad ska ni leva på när staten har tagit praktiskt taget hela er lön?

  Vem av er vill driva eget till såna villkor? Jag bara frågar.
  Nån som har nån bra affärsidé idag? Nån som känner för att registrera en enskild firma och börja arbeta…?

  • hllviken skriver:

   Sedan många år tillbaka har de som bildat växande företag registrerat sig i Hongkong.

  • baravarat skriver:

   Hon har väl undanhållit vad jag förstå att betala arbetsgivaravgifter för sin anställde de plus nåt mer hon skitigt i.. Du betala in ungefär 50% av allt plus kommun skatt sedan ….

  • Peter Harold skriver:

   Jag håller med dig. Och jag är orolig för att detta kommer fortsätta, trots att vi är i ett skriande behov av nya företagare. Men plussidan är att den utveckling som vi har kommer leda till fler svartjobb, och lägre acceptans för statens verksamhet.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s