SVT. Aktivism-journalistikens högborg.

Bästa läsare!

Låt oss titta på nyhetsrubrikerna hos SVT. Häpp! Vad har hänt här? ”Fransk polis sköt mot migranter i bil”…! Det är ju förfärligt. Måste vara ett rasistdåd av poliser som bedriver krig mot värnlösa människor som befinner sig på flykt. Så typiskt fransoser, man kan inte ha dem i möblerade rum… Skjuta på oskyldiga bilister!

Men den som använder SVT som nyhetskälla behöver läsa artiklarna noga, och inte bara skumma genom rubrikerna. Så här lyder fortsättningen av artikeln:

Ser vi till vad som hände i verkligheten kan man faktiskt fundera på om inte rubriken borde ha formulerats på ett annat sätt. ”Bil med nio migranter körde i hög fart på polis”. Istället valde SVT att med sin rubrik skildra händelsen så att läsarna skulle få intryck av att polisen begått oegentligheter.

Det som är förrädiskt är att SVT visserligen inte döljer att migranterna begått dessa handlingar, men att det initiala intrycket som levereras är att polisen är ”the bad guy”. Och många av SVT:s besökare kanske inte ens bryr sig om att klicka på artikeln från förstasidan, och får därmed en illa informerad bild av vad som sker i Frankrike.

Det skall tilläggas att sedan migrantlägret ”Djungeln” revs har flera av dess invånare flyttat in till storstäderna, framför allt till Paris där det pågår en utomhusockupation sedan ett år tillbaka.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till SVT. Aktivism-journalistikens högborg.

 1. hllviken skriver:

  Förut var deckare något som intellektuella sysslade mycket med på sin fritid. Nu behövs inte deckare längre eftersom alla vettiga människor är fullt upptagna av att detektera sanningen inom alla områden. Alla områden är nedkladdade med förvrängningar och överstrykningar av maktens breda färgpennor.

  • Peter Harold skriver:

   Du har helt rätt i detta, åtminstone den vakna delen av landets befolkning. Tyvärr är det många som inte låter tanken gå längre än att de rycker på axlarna. Att medierna vinklar, det är en kunskap som de flesta har. Men det enda rimliga skälet för ett nyhetsorgan att vinkla nyheterna är för att locka lösnummerköpare. Detta problem har inte SVT som nu skall leva på våra skattepengar. Alltså kan vi dra den enda slutsatsen att SVT formulerar sig som de gör därför att de har en agenda. I det läget måste vi hoppas att folk förstår att det inte är sensationsmakeri som driver SVT, utan istället handlar det om ideologisk indoktrinering.

 2. Mjölner skriver:

  Ruskigt bra vá! Har hört rykten att representanter för den Svenska mediavärlden gått kurs i medial hokus pokus. Konglomeratet Council of Foreign Relations, Nato, Romklubben och den Trilaterala kommissonen kontrollerar världens nyhetsflöde och har förmodligen sponsrat hokus pokus kurserna.

 3. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Går det att lita på MSM ?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s