Hur tjockt lock kommer användas inför den kommande rättegången mot Rakhmat Akilov?

I all hast!

Bästa läsare!

Det klagas över att det går alldeles för lång tid mellan brott – häktning – dom. Någonting annat kan knappast sägas om det rättsliga efterspelet mot Rakhmat Akilov som den 7 april 2017 körde en tung lastbil genom Drottninggatan i Stockholm med avsikt att döda så många människor som möjligt efter mönster från terrordåden i Nice, Berlin och Westminster, vilka dock bara ett par av alla terrorattacker där gärningsmännen använt fordon för att döda oskyldiga civilister eller poliser/militärer.

Metoden att använda sig av fordon för att begå terrorbrott har hämtats från islamistiska grupperingar som haft svårt att smuggla in bomber till Israel. Men även andra länder i såväl västvärlden som i Asien har drabbats av liknande attacker.

3 mars 2006 körde en man med iranskt påbrå på 9 personer i North Carolina, USA, med avsikt att döda sina offer för att ”hämnas muslimers död över hela världen”.

23 oktober 2013 körde en fyrhjulsdriven bil in i en folkmassa på Himmelska fridens torg i Beijing varvid en bombutlöstes. De ombordvarande dödades samt två offer.

22 maj 2014 var det dags för nästa terrorattack med personbil i Kina. Två fordon körde i vansinnesfart genom Urumqi. Under framfarten kastades sprängladdningar ut som exploderade, och därefter körde man rakt in i folkmassan vid en marknadsplats. 39 offer dödades. Gärningsmännen i båda dåden i Kina var islamister.

21 december 2014 körde en man med nordafrikanskt ursprung sin skåpbil på en gångbana och skadade 13 personer i Dijon, Frankrike. Trots att mannen skrek ”Allahu akbar” när han började vifta med kniv mot allmänheten och förklarade att ”detta är för Palestinas barn”, så valde de franska myndigheterna att kategorisera det hela som ett vansinnesdåd av en mentalt sjuk person, och inte ett terroristdåd.

Dagen därpå, 22 december, hände ett liknande dåd i Nantes. Gärningsmannen var etnisk fransman, men uppgifter om att även han i sitt berusade tillstånd – efter att ha kört över folk och dödat en person – skall ha skrikit ”Allahu akbar”, och att han eventuellt var en mentalt störd konvertit. Målet var en välbesökt julmarknad i staden.

Attacken i Nice den 14 juli 2016 är redan välkänd, och 86 personer dog efter att ha blivit påkörd av en lastbil som körde i hög fart längs promenadvägen intill stranden. Gärningsmannen kopplades till IS. Denna attack följdes attacken i Berlin 19 december, där 11 besökare av en julmarknad dödades av även här en IS-anhängare.

I nästan samtliga fall har myndigheterna valt att beskriva hur gärningsmännen inspirerats av videofilmer från Internet när imamer eller andra islamistiska propagandister manar sina anhängare att utföra terrorattacker i västvärlden. Oftast har gärningsmannen begått självmord eller dödats av polisen, så det saknas relevant fakta om hur gärningsmännen ”initierats”.

Det är sällan myndigheterna formulerar den utmanande tanken att gärningsmännen skall ha varit i kontakt med andra personer som inspirerat eller till och med instruerat gärningsmannen.

Här kan rättegången mot Rakhmat Akilov bli ett unikt tillfälle att försöka penetrera djupare i hur terroristerna fungerar. Dock är det inte säkert att våra rättsvårdande myndigheter vill dela med sig av denna kunskap.

Vi vet att polisen gripit och förhört ett antal personer som sägs ha varit i kontakt med Rakhmat Akilov omedelbart före eller i vart fall samma dag som han utförde sitt dåd på Drottninggatan. Polisen har dock valt att avföra dessa eftersom misstankegraden är låg, och i minst ett fall har man tillsett att en person förts ut ur Sverige. Det är ingen hemlighet att både domstol och regering föredrar att fallet med Rakhmat Akilov blir behandlat helt och hållet utifrån antagandet att han var en ”ensamvarg”. Skulle det visa sig att han haft kontakter med utomstående, t.ex. givits direkta instruktioner eller order om att utföra dådet, så blir ju situationen mer komplicerad, i synnerhet om dessa instruktioner kommer från en källa som myndigheterna inte vill röja.

Även om inte Rakhmat Akilov kommer ställa sig upp och lämna ut något namn på person eller grupp så kan vi ändå hoppas att någonting som får utläsas mellan raderna dyker upp. Både åklagare och försvarare kommer nog nogsamt se till att det inte skvätter på någon oönskad plats, men med tanke på att förberedelserna för den snart stundande rättegången pågått sedan april månad fram tills nu, så vore det förvånande om vi inte får se något försök att koppla Akilov åtminstone till Ryssland, på ett eller annat sätt. Det skulle inte förvåna mig att rättegången används i någon mån för den svenska regeringens kampanj mot den ryska regimen. Och om domstolen använder den strategin, då kanske det slinker med en och annan detalj som kanske beskriver djupare varför Akilov tilläts att vara kvar här i Sverige, fastän han skulle ha utvisats.

Som sagt, vi får se hur tjockt lock som kommer användas vid rättegången.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

57 kommentarer till Hur tjockt lock kommer användas inför den kommande rättegången mot Rakhmat Akilov?

 1. Kent Forssgren skriver:

  Jag läste ditt tidigare synnerligen upplysande inlägg i detta infekterade ämne.
  Skulle kanske återupprepas med en länk.

  Strax efter detta hände befann jag mig vid Fridhemsplan och rörde mig därefter över Västerbron.
  Lyssnade på polisens presskonferens på kvällen.

  Mina iakttagelser och din text leder onekligen till tankar, vilka vi sannolikt inte kommer att få höra i domstolen.
  Locket blir nog tjockt och ljuddämpat.

 2. Lars Lindeberg skriver:

  Ja Peter, Sverige är ockuperat sedan 1975 av utlänningarna, ockupationen inleddes för över 100 år sedan då en liten grupp tog sig in illegalt i landet och har då sedan dess inte gjort annat än sysslat med subversiv verksamhet som underminerat Sverige totalt!
  Dessa femtekolonnare måste gripas och förpassas ut ur riket om vi skall överleva som nation!
  De är ökända samhällsförstörare sedan 2000 år tillbaka och har blivit utkastade minst 109 gånger från våra samhällen!
  Sveriges regim är olaglig, kriminell och bör arresteras omedelbart och ställas inför Folkdomstolar/ Ståndrätter för landsförräderi!
  De har bl.a. plundrat och förskingrat svenska folkets egendom och pengar!
  Den kommande rättegången är bara spel för Galleriet!
  Regimen måste ställas inför rätta!

  • Det går längre tillbaka än så. I Babylonien började det plötsligt talas en mängd olika språk. Detta skedde naturligtvis inte på magisk väg. Babylonien blev en mångkultur är den mer naturliga förklaringen. På samma sätt tog dom över Egypten som historien om Josef och farao handlade om. Dom använder samma MO hela tiden. Finns ju ingen som helst anledning att ändra på ett bevisligen fungerande recept.

 3. gmiksche skriver:

  Det finns ju ett otvetydigt bevis på rysk inblandning. Akilov har ju ett russifierat efternamn. Bakom personer vars efternamn slutar med -ov, -ev, -in, -ski står med stor sannolikhet Putin, försök bara inte att förneka det.

 4. gmiksche skriver:

  Stämmer inte. Tänk på marskalk Pilsudski, den polske frihetshjälten från första världskriget. aNDRA kända polacker från mellankrigstiden är premiärminister Aleksander Skrzyński och president Stanisław Wojciechowski. Garanterat äkta polacker.

  • hllviken skriver:

   Kommunism och nazism är samma!

   • Björngunnar skriver:

    Henry Makow är en jude och han har iallafall rätt udda infallsvinklar, te. x så påstår han att Hitler var en engelsk ”produkt”.
    Vi människor i gemen, jag har börjat fundera i dessa termer, är mer hjärntvättade än vi förmår att inse.
    Stämmer det verkligen att Drottninggatan var ens i närheten av det bästa stället om man ville mörda så många som möjligt?
    Om jag själv är hjärntvättad kan, är svårt för mig själv att avgöra men jag tror att Sverige styrs av en internationell krimminell liga av judisk etnicitet och stämmer det så finns inte ordet rättvisa/rättsväsende annat än i fantasin.
    Ett våldsamt hopp till Darwin som hjärntvättat flest människor på planeten med sina religiösa teorier.
    Allt är ju bara avancerat strunt… Allt skapades i Big Bang! och så fortsätter det så att to.m Bibeln framstår som betydligt trovärdigare.
    Om Hitler hade han inte många rätt förståss gubben i videon…
    Men var Hitler verkligen en evolutionist och isåfall vem skapade mercedesbilarna?

    • hllviken skriver:

     Mannen vill väl – rädda världen – men att hänga upp allt på evolutionsteorin är för inskränkt.

     • Risto Matinen skriver:

      Evolutionsteorin är en naturvetenskaplig teori som stått emot ca 150 års försök till motbevis och trams! För den som är djupt okunnig kan kanske förställningen om skapelse vara tröst?

      Nej, det ger ingen acceptabel förklaring för den som har IQ över ca 110. Superenkelt svar: Vem skulle ha skapat skaparen?!

      Ingen tror att ”Big Bang” skapade allt. Det är trams! Det startade så men inte mer. Gick du/ni ur skolan utan att snappa de få teorier som var och fortfarande är sanna?

      Genom radioaktivt sönderfall kan lättare atomer skapas och genom supernova-explosioner kan tyngre element skapas. Bara som exempel, för allt som kan tyckas simpelt utan längre perspektiv…

 5. hllviken skriver:

  Hhhmmmmm…………….???

 6. Vauen skriver:

  Mycket underhållande, och sammanfattande om världsläget!

 7. P.H. skriver:

  Jag har blivit av med Internet. Därav min tystnad.

 8. P.H. skriver:

  Nej, det är min internetleverantör som uppger att det ”under korta stunder kan vara störningar”. Well, vår tid på jorden är också kort…. Störningarna yttrar sig på så sätt att mitt internet inte fungerar alls sedan helgen.

 9. P.H. skriver:

  Tystnaden kommer fortsätta. Mitt internet har saboterats rent fysiskt, och jag väntar på reparatör.

 10. P.H. skriver:

  Japp, kablaget är borta. Jag ser ut att vara rejält fimpad från nätet. Och inte kan man sitta på bibblan och skriva blogg heller.

 11. Benny skriver:

  Jaha, nu har alltså cirkusen kring Akilov dragit igång och precis samma hjärndöda försök till att hitta ursäkter för ett så milt straff som bara är möjligt, som vanligt när det gäller grov brottslighet begått av utomeuroeiska gärningsmän alltså. Mitt förslag till straff, eftersom skuldfrågan är avgjord, nackskott och sedan slänga ner fanskapet i en soppåse för bränning som farligt gods. Behövs ingen dyr cirkus kring detta och göda en massa inkompetenta jurister….Se där ett enkelt sätt att tjäna pengar för samhället. Och om det mot förmodan skulle finnas medskyldiga kan ja åta mig att ”förhöra” detta svin med ”gamla Bettan” dvs mitt basebollträ mot tjuvbesök. Han kommer att kvittra som en fågel efter bara ett par minuter, tro mig! Sen är det bara att arrestera eventuella medbrottslingar för samma behandling…

  • Risto Matinen skriver:

   Absolut, håller med!

   Om ingen bödel dyker upp, så erbjuder jag mina tjänster dygnet runt i ett par månader…

  • Då snubben är muslim förespråkar jag metoden att slänga fanskapet till grisarna som dom gjorde i western-serien Deadwood. Då kommer han inte paradiset.

  • P.H. skriver:

   Jag hörde någon nämna att SVT beskrev terrorattacken som en incident. Jag skulle vilja beskriva ett utbränt TV-hus som en välgärning. Bara att se vyn medelst photoshop skulle göra mig glad…!

   Obs! Självfallet önskar jag att alla oskyldiga Securitasvakter och lokalvårdare hinner evakueras och sätta sig i säkerhet. Jag är ju inget odjur heller.

 12. Vauen skriver:

  Ser fram emot att få höra vad PH tycker om Eliassons byte av jobb!? Minns att du skrev nått intressant om fanskapen, men kan inte hitta det….

 13. hllviken skriver:

  Dan Eliassons CV

 14. hllviken skriver:

  Peter funderar över sitt [dator]haveri

 15. gamlingen skriver:

  Ja ja locket är på och sitter fast. Det är inte isis eller någon terrororganisation som har agerat bakom Akilov utan bergsturken med familjen som sponsrat honom. De har tydligen dykt under jorden och är oanträffbara. Rättväsendet vill inte utreda sambandet.

 16. Risto Matinen skriver:

  Vad skulle motivet vara här att sanningen inte kom fram? Att terroristen inte skickades hem omedelbart eller helst aldrig släppts in är det givna svaret.

  Dock vet vi jui att staten agerar tvärtom, så de har inte så mycket att dölja. De är ju ute efter att införa en polisstat, så varför inte kräma på? Det finns redan tusentals terrorister och krigsförbrytarer i landet och hundratusentals anhängare till våra fiender. När sätter vi stopp och tar kål på dem?

  Bland de värsta landsförrädare uppträder så här:

  • Peter Harold skriver:

   Den effektivaste polisstaten är inte den som medborgarna fruktar, utan istället den polisstat som medborgarna efterfrågar när saker inte fungerar som de skall… tills de själva sitter med Svarte-Petter i knät (eller snarare har Svarte-Petter klättrande in genom det sönderslagna köksfönstret.

   Den tekniska polisstaten är nog redan här, men samhällets rättsvårdande institutioner har inte öppet implementerat det ännu till fullo.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s