USA spränger stridsvagn med motivering att den hotade deras drönare

Bästa läsare!

InfoWars försöker ge sken av att Donald Trump är den nye Ron Paul genom att recitera en Trump-fientlig artikel i Washington Post (språkrör för US Deep State) där presidenten utmålas som oberäknelig och impulsiv sedan han frågat sin försvarsminister ” – Vad tusan gör vi i Somalia?”. Svaret som Trump fick var att de amerikanska trupperna i Somalia skall förhindra att en bomb exploderar på Times Square, varvid Trump replikerat sarkastiskt att detta gäller ju i så fall alla länder i hela världen. Jag vill inte dra samma slutsats som InfoWars – jag känner min Ron Paul, så att säga – utan betraktar Trumps kommentar i enlighet med den statistiska möjligheten att även en blind höna kan picka ett korn.

Om Trump verkligen avser att hålla en försiktig linje inom säkerhetspolitiken, då är det hög tid att han gör det i handling. Vi har under den sista veckan noterat att amerikanska trupper i Syrien – vilka vistas olagligt i landet – först angrep en trupp på uppdrag för den syriska armén att driva bort rebeller från en stad i nordöstra delen av landet, och dödade omkring 100 av dessa soldater.

Nu har USA sprängt en stridsvagn i den syriska arméns tjänst, varvid tre soldater dödades. USA försvarar den dödliga attacken med att man uppfattade att stridsvagnen hotade en amerikansk drönare som flög över området.

Vad som komplicerar de här attackerna är att huvuddelen av de döda förmodligen är rysk kontraktsmilitär som befinner sig i Syrien på uppdrag av den syriska regeringen. USA dödar ryska soldater, samtidigt som USA inte har någon formell inbjudan att verka i Syrien. Hur kommer den ryska regeringen reagera på att amerikanska trupper dödar ryska medborgare som bekämpar de islamistiska rebellerna?

Det finns en annan paradox i sammanhanget. USA har beslutat sig för att förse Ukraina med vapen som har dödlig kapacitet för att bekämpa utbrytarrepublikerna i östra Ukraina. USA har – via organ som Internationella Valutafonden – gett Ukrainas regering direktiv om att utbrytarrepublikerna skall återtas och ställas under Kiews kontroll, och att det är Ukrainas skyldighet att slå ner rebellerna (av Kiew kallade ”terrorister”).

När det gäller Syrien så handlar det inte om att några grupper ute i provinserna slåss för autonomi, utan deras mål handlar om att störta den sittande regeringen i Damaskus, alltså ett regimskifte.  Rebellgrupperna byter namn, men ingår i al-Qaidasfären och har vid flera tillfällen bevisligen haft beröring med Islamska staten. USA stödjer dessa rebeller (liksom Israel och Saudiarabien) som skapat ett blodigt inbördeskrig i Syrien. USA har systematiskt förhindrat och försvårat för den syriska armén att återställa ordningen. USA:s attacker under den senaste veckan visar med all önskvärd tydlighet att man inte vill att fred ”skall bryta ut” i det sönderbombade landet.

Motivet för USA:s intervention handlar inte om att verka för demokrati i Syrien, även om Vita huset själva påstår att deras ”resurser” arbetar i området för ”fred och demokratisk utveckling”. Ett annat exempel på att USA vill motsatsen är vicepresidenten Mike Pence besök i Sydkorea under vinterolympiaden, där han bedrivit en propagandakampanj för att förhindra att Nordkorea och Sydkorea på egen hand upprättar en dialog om militär avspänning mellan de två länderna.

USA:s motiv att förhindra en sådan dialog och positiv utveckling ligger i den omständigheten att USA:s militära närvaro i Syrien förutsätter att det råder en konflikt mellan de två länderna. Utan ett hot från Nordkorea reduceras behovet av de amerikanska militärbaserna i Sydkorea, och därmed förlorar Vita huset inflytande i regionen. Det vill man naturligtvis inte. Med insikt om hur USA agerar i Syrien måste vi fråga oss hur lämpligt det är med amerikansk närvaro över hela planeten? Krigföringen är regional, men hela världsordningen utsätts för en konstant stress av att den enda supermakten agerar som den gör.

Om Donald Trump verkligen menar allvar med en försiktig utrikes- och säkerhetspolitik, då borde han ha utsett en annan vicepresident och andra ministrar än dem han valt till sin regering. Framför allt måste han medverka till ett slut på inbördeskriget i Syrien, och detta med hjälp av diplomati med det landet och Ryssland. Alla insatser USA ägnar sig åt för ”fred och demokrati” har varit kontraproduktiva. Och detta gäller ända sedan man gav sig hän åt kriget i Korea för en mansålder sedan.

Hälsar eder Peter Harold

http://thehill.com/policy/defense/373697-us-destroys-russian-tank-in-syria-reportedly-killing-three

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till USA spränger stridsvagn med motivering att den hotade deras drönare

 1. Pingback: USA spränger stridsvagn med motivering att den hotade deras drönare — Peter Harold – Skrivarens blogg – Life, Death and all between

 2. Risto Matinen skriver:

  Snacka om att kasta sten i glashus! UZA(CIA har stått bakom de flesta försämringar…

  Ja, det kryllar av parasiter från utlandet som lever på oss! Men det har ju politikerpacket jobbat och kört för i mer än femtio år sedan!

  Idag hände något ovanligt. Jag brukar såga ”usch” eller ”fy fan” när jag passerar invällare. Hitintills har ingen babbe reagerat, men idag reagerade en kortvuxen:

  Typ: Vad sa du? Skit i det du! Svarade jag. Jag vill veta, sa babben Då så, jag gillar inte muhamedanska klädesplagg! Minns inte vad babben sa då, men hans islamistfruga började dra i honom, att inte fortsätta käfta för att slåss.

  Hon hade rätt. Babben var mindre än huvudet kortare än vad jag är och lika bred som kort. Tja, jag hade kanske blivit tagen som likviderare, men inte när det är klart att invällarna till sist betalas som döda…

 3. Mjölner skriver:

  Uppgifter om att RYSKA soldater deltar i strider i Syrien för andras räkning måste man förhålla sig skeptisk till. En rysk medborgare och soldat får icke liera sig med utomstående rebellgrupper eller främmande regeringars trupper utan godkännande av ryska försvarsministeriet. Manskapet som kallas ”ryssar” kan vara avhoppare eller andra löshästar som helt enkelt är legosoldater. Reguljär rysk marktrupp måste som sagt ha godkännande för att intervenera eller delta i strid på icke ryskt territorium. Om det ryska försvarsministeriet utfärdat något godkännande eller inte i detta fall är givetvis svårt att verifiera. Man har emellertid klargjort vad som hände den ryska piloten som blev nedskjuten över eldupphör område i Syrien. Han sprängde sig själv med en handgranat efter eldstrid mot rebeller med pistol. Rote-tvåan stannade och hjälpte piloten och flög hem till basen på reservtanken.

  • Peter Harold skriver:

   Jag tror att den ryska regeringen är ganska samarbetsvillig vad gäller vilka som dessa militära organisationer anställer. Exakt hur de är anställda vet jag inte. USA har ju sina Blackwater-företag, och ryssarna borde förmodligen ha samma. Vore intressant om det är ett amerikanskt bolag som ligger bakom de ryska soldaterna i Syrien. Ironi är aldrig omöjligt i dessa sammanhang.

 4. Benny skriver:

  Politiker från USA måste vara de sjukaste människorna på vår planet och då är jag snäll som kallar detta avskum för människor. Man är tydligen väldigt upprörda över påverkan från utlandet (läs Ryssland) i presidentvalet, en lögn som upphöjts till sanning i media, trots total avsaknad av hållbara bevis. Att USA blandar sig i de flesta andra länders val och politik verkar man ta väldigt lätt på, ja man anser t o m att det är deras rättighet som självutnämnd världspolis att blanda sig i andra länders angelägenheter. Det mest frapperande är att media och politiker i väst inte alls ifrågasätter varför USA anser sig ha denna ”rätt” utan man lallar med i cirkusen. Det hela är rätt och slätt ett utslag av gammal unken nykolonialism och faktiskt ett utslag av ren rasism då man i EU och USA tydligen anser att man har rätt att blanda sig i resten av världens förehavanden som riktiga besserwissers. Varför inser man inte att den tiden är förbi? Västs ekonomi och därmed politiska inflytande minskar med svindlande fart och det är ett faktum att vi i väst numera bara har låtsasekonomier med artificiellt skapade BNP som inte alls motsvarar den verkliga produktiviteten och kostnadsläget jämfört med resten av världen. Denna idioti är ju i längden helt ohållbart och man undrar ju i sitt stilla sinne vad som verkligen pågår? Tror man verkligen att resten av världen fortsätter att betala mer för våra låtsasvalutor än vad de är värda i all evighet? Vad som behöver göras är att återupprätta nationalstaten, skippa EU som det är nu och börja se till att vi blir självförsörjande på livsmedel, energi, teknik m.m för att slippa globaliseringens avarter. Har ni tänkt på att den enda gång svenskar får vara nationalister är när det gäller OS, VM etc? Då får man vifta med svenska flaggor om Sverige vinner och den mest befängda rasism om motståndarna får florera fritt i media utan konsekvenser. Det senaste är väl den korkade skidskytten som tyckte att världscupsfinalen i Thyumen Ryssland inte skulle gå där pga påstådda dopningsskandaler. Han kanske skulle kollat statistiken från Wada där ju Sverige ligger FÖRE Ryssland ( på plats 19) i antalet positiva dopingprov. (För övrigt kan det tyckas märkligt att Ryssland som ligger på plats 19 i Wadas statistik ska brännmärkas?) Här ligger inte bar en hund begraven utan en hel kennel! Men så blir det när politik och propaganda blir viktigare än fakta. Sport fungerar väl för övrigt som en sorts tryckkokarventil där den hunsade svensken äntligen får ge utlopp för sin av ”eliten” förtryckta nationalism…kanske därför som Sverige per capita satsar så mycket på elitidrott, det är väl bara Norge som satsar mer.

  • Peter Harold skriver:

   Det du säger skulle jag väldigt gärna vilja höra från talarstolen i Sveriges riksdag. Om inte annat för att se reaktionen hos de andra politikerna. Det är tragiskt att politiken fått indoktrinera OS. Verkligen fel forum för dem att bedriva sin kampanj mot icke underkuvade länder där.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s