Ett extra trevligt vårtecken.

Bästa läsare!

Jag fick lov att ge mig ut på söndagseftermiddagen för att bunkra upp och återfylla mitt tömda kylskåp. Det var ett härligt vårväder, och jag tog en försiktig promenad till ICA-butiken i nästa stadsdel. Det förhåller sig nämligen som så att min stolthet fick en rejäl fraktur, om den inte rent av krossades då jag tog ett spänstigt kliv upp på en sten i skogen och sekunden därpå dråsade ner på ett för min smak alldeles alltför omilt sätt under lördagen. Jag tror inte att jag bröt eller spräckte någonting, förutom min stolthet då. Däremot är jag ordentligt mörbultad, och det tog mig faktiskt över en minut att komma upp på benen. Det är ganska ironiskt att jag timmarna innan friklättrat på ett isigt och nersnöat berg utan att råka illa ut…

I vilket fall som helst passerade jag en villa där en liten pojke – låt säga i 6-7-årsåldern – sopade trottoaren ren från grusigt flis som gatukontorets entreprenör spridit ut under denna snörika vinter. Han hade arbetat noga med sin piasava, för trottoaren var renare än vad den någonsin varit. Hans mönstergilla insats hade fått hans adress att vara ett skinande undantag på en annars bedrövligt smutsig gata där de smältande resterna av de forna 1-meterssnövallarna nu bara var sammanfallna strängar av bräcklig is och smutsigt grus.

Gossen ställde sig och tittade med viss stolthet över frukten av sitt värv, och kanske funderade på vad han skulle hitta på härnäst nu när han uppnått perfektion på denna allmänna yta.

För min egen del kunde jag inte låta bli att fundera på hur en svensk byråkrat skulle reagera över detta tilltag. En 7-åring som ställer sig intill en trafikerad gata och borstar grus så att det blir dammutveckling. Det kan inte tillåtas utan vare sig övervakare eller adekvat skyddsutrustning. Minst av allt borde han ha en gul eller orange varselväst samt andningsskydd.

Och tänk om gossen fått en tia för besväret: ” – BARNARBETE!!!” hade byråkraten förmodligen skrikit och kastat sig över mobilen för att ringa efter socialtjänsten.

Jag har ingen aning om denna gosse gjorde detta frivilligt eller mutades av sina föräldrar. Jag vet att när det blåser på skolgården och barnen leker på grusplanen så dammar det friskt, och detta utan krav på ansiktsskydd. Vid lek är damm ok, men när någon får betalt för att stå i dammet och vara nyttig, då är det genast barnplågeri.

Men låt oss falla till föga för byråkratens välmenande pekpinnar. Ge gossen ett ansiktsskydd och en gul varselväst. Och låt han få sopa hela trottoaren för en femtiolapp. Många av de villaägare som bor i detta område är fåfänga och anlitar till och med professionella trädgårdsfirmor för att plantera buskar (och självfallet har de självgående gräsklippare), och torde nog bli besvärade av att deras trottoarstumpar ser gräsliga ut i jämförelse med den bit som denne gosse gjort rent. En tia eller tjugolapp per hus skulle bli en fin summa, och kanske ett välkommet bidrag till veckopengen.

Jag tycker vi skall uppmuntra barn att tjäna pengar. De är finurliga och skulle kunna göra det på de mest oväntade sätt, förmodligen där det saknas etablerade leverantörer. Det talas om att hemtjänsten inte har tid att både handla, laga mat, städa och umgås med de gamla. Så varför inte låta barnen få handla maten och bära hem den till gamlingarna mot en liten dusör? Eller låta dem få sköta umgänget? Skattefritt – och utan överbeskyddande attityder.

Nej, jag tror inte alls att 9 av 10 barn kommer bli våldtagna och besudlade av några pedofila pensionärer. Det värsta som kommer hända dem är sannolikt att de blir bjudna på godis som smakar vedervärdigt, och tvingas höra samma anekdot för femte gången.

Våra politiker talar om en annalkande arbetskraftsbrist (som de påstår skall åtgärdas med massinvandring). Varför inte nyttja den energi som finns ackumulerad hos barn och ungdomar? Finns det något bättre sätt att lära sig hyfs och ordning än just genom att få en plikt i form av en betald arbetsuppgift? Ja, jag tycker det är helt naturligt att de skall få betalt för besväret. Det handlar inte om att skämma bort dem, utan om att göra dem medvetna om att arbete skall ge lön. När arbete belönas, då kommer de vilja jobba, och det är jobb som skapar välstånd.

Hälsar eder Peter Harold

 

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Stadsliv. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ett extra trevligt vårtecken.

 1. Sten Skott skriver:

  Att plåga sina närmaste med repriser på meningslösa anekdoter är en av kompensationerna för att man blir gammal och ful.

  • Peter Harold skriver:

   Det slår dock inte en f.d. släkting som körde samma anekdot om och om igen i fyllan. Det var helt otroligt, jag trodde inte man kunde bli så korkad av att ha korkat upp.

 2. hllviken skriver:

  Håller med om att småtjänster vore alldeles utmärkt Win-win-koncept!

 3. Björngunnar skriver:

  Pengar är ju inget annat än ackumulerat arbete eller var innan spekulationsekonomin gjorde sitt intåg.
  När det gäller dina kroppsliga problem Peter så tycker jag att du borde söka professionell hjälp och då menar jag inte skolmedicin, kanske snarare välja den mest förföljda formen för vård, Antroposoferna?
  Lars Bern har en sund inställning till kostens påverkan av kroppen.
  Vår industrimat är inte i närheten av den kvalité som den folk förr i tiden fick i sig.
  Själv bonde så är jag insatt i hur modern livsmedelsproduktion ofta går till men min politiska sympati kommer sig av att jag förstått vilkas intressen som styr och att protokollen är äkta.

  • Peter Harold skriver:

   Japp, jag har ändrat min kosthållning, och lagt till mer motion. Resultat har kommit nu under de sista veckorna, och jag har fått mycket mer energi och blivit mycket rörligare. Är dock långt ifrån vad jag var i 20-årsåldern, fast det kanske jag inte har rätt att kräva.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s