Kan SVT rädda Miljöpartiet kvar i riksdagen? De kommer i alla fall försöka.

Bästa läsare!

Mediegranskaren Lena Malmberg postade följande observation igår kväll (söndag):

I kvällens Rapport och Agenda fick Miljöpartiet, dess representanter, deras politik och hjärtefrågor följande utrymme:

* Rapport – inslag om Miljöpartiets sjunkande stöd i valmanskåren. Tid 2:20.
* Rapport – analys av Mats Knutsson om situationen. Tid 1:50.
* Aktuellt – samma inslag som i Rapport om MP:s sjunkande stöd. Tid 2:20.
* Agenda – Digitaliseringsminister Peter Eriksson MP om inskränkningar för Facebook. Tid: 9:40
* Agenda – Asylpolitik, MP:s valfråga nr.2 (efter klimat) 19:00

Total tid av exponering med MP:s representanter och hjärtefrågor i aftonens nyhetssändningar från regimmedia: 35:10 av totalt 90 minuters sändningstid.

I kommentarsfältet nämndes också att man i inslaget om MP:s tillbakagång i opinionen gått ut och slumpmässigt frågat ungdomar om deras reaktion, och de skall ha sagt det är ”egentligen positiva till Miljöpartiet” och att ”Miljöpartiet behövs”. Någon av denna blogg läsare får hemskt gärna skriva i kommentarsfältet om man hört att någonting liknande blivit utsänt av SVT när frågan handlat om SD.

Lena Malmberg påpekar också att SVT lyft fram klimatfrågan igen, vilket kanske kan tyckas lite märkligt med den exceptionellt vintriga vinter vi haft, men oavsett den rikliga snömängden väljer SVT att tala om Miljöpartiets hjärtefråga. Andra personer i min bekantskapskrets bekräftar hennes påstående.

Vad vi ser är konsekvensen av att Miljöpartiet har extremt många sympatisörer bland medarbetarna på SR och SVT. år 2011 sympatiserade 52% av dessa med MP (följt av 18% för V och 12% för S). vad vi har här är faktiskt en svensk motsvarighet till ”Deep State”, även om det mig veterligen inte gjorts någon heltäckande kartläggning över nyckelpersonerna i det nätverk som formar innehållet i medierna och politiken.

Jag vill dock i sammanhanget hävda att man inte skall fokusera sig enbart på Miljöpartiet. Visserligen fyller det partiet en mycket viktig funktion i elitens agenda, dels därför att man a) uppfattas med sympati bland väljarna för sitt miljöengagemang, b) saknar ideologiska principer varför det kan implementeras fler samtida agendor, c) lider av låg kompetensnivå (vilket innebär att medelmåttor måste uppvisa större lojalitet gentemot de som har makt), med mycket mera. Med dessa egenskaper är Miljöpartiet praktiskt taget kontrollerad opposition gentemot makteliten, eftersom det i slutet av dagen blir som makteliten vill. Miljöpartiet är svaga mot svenska storföretag, men starkt engagerade i miljöfrågor där genomförandet får stora konsekvenser för vanliga skattebetalare och arbetare.

Makteliten inser att svensk socialdemokrati inte är det maktredskap man varit tidigare, varför sossarna måste kompletteras med ett annat parti, och i det här fallet har lotten fallit på Miljöpartiet. Miljöpartiet attraherar unga och invandrare, och har sitt stora stöd av journalistkåren. Miljöpartiet har i förhållande till sin storlek det starkaste vallokomotivet inom svensk politik.

Det har dock varit uppenbart att Miljöpartiets stöd hos väljarna sjunkit dramatiskt, och emellanåt är nere på sådan nivå att partiet rent av riskerar att hamna utanför riksdagen. Enligt min mening är det därför som vi under senare tid sett så många nyhetsartiklar om ett samarbete mellan S och C. Varför börjar nyhetsorgan – där Miljöpartiet har flest sympatier bland journalisterna – plötsligt att resonera om en koalitionsregering mellan sossar och centerpartister? Nyhetstorka? Knappast. Debattämnen uppstår inte av en slump. Makteliten har gett en signal via sina styrelserepresentanter: ” – Antingen ser ni till att få Miljöpartiet kvar i riksdagen – vilket säkert ni själva vill – eller också kommer vi splittra den borgerliga alliansen som ändå inte är oss till någon som helst nytta, och låta S och C samregera.”

Inför detta ultimatum tycks åtminstone MP:s valarbetare på Gärdet ha förstått vad som är på gång.

Eftersom Annie Lööf är Bildeberg-certifierad lär nog inte den svenska makteliten förlora mycket på att byta ut MP mot C. Däremot kan en sådan regering stöta på patrull bland MP:s fotfolk, vars sorg och vrede torde komma som ett brev på posten om MP åker ur regering och riksdag. Detta skulle innebära ökad risk för verkligt grävande journalistik – även om risken känns minimal – och en drift till att exponera makteliten.

Ja, detta är mina högt tänkta tankar för dagen.

Hälsar eder Peter Harold

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Medierna, Politik. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Kan SVT rädda Miljöpartiet kvar i riksdagen? De kommer i alla fall försöka.

 1. Björngunnar skriver:

  Partierna är inget annat än den verkliga maktens verktyg för att söndra och härska.
  Enligt en enkät så framgår att bara 3% tror att riksfagen har makt.
  https://www.nordfront.se/veckans-fraga-vilken-aktor-har-mest-makt-i-sverige.smr

 2. hllviken skriver:

  Gäller inte bara MP:

 3. hllviken skriver:

  Kulturprogram om MP som inte sändes…

 4. Vauen skriver:

  Socialdemokratiska partier går bakåt i hela Europa och det kommer fortsätta. Det är en rörelse som passade in med etniskt homogen befolkning. Sossarna har försökt rädda sig med hjälp av muslimer/islamister som valboskap, men det är ju ett galet företag som folk (som inte är muslimer) i allmänhet tar avstånd från förr eller senare.

  Kan det vara den nyliberala strömningarna i C som globalisterna vill åt i den närmaste regeringsperioden? Då Sverige kommer säljas ut till globalister när vi inte längre kan betala för all bidrag och måste börja låna!?

  Sen glider vi nog sakta in i fasen där makteliten tillåter (urvattnade godkända) populistiska partier ta över, SD (som aldrig kommer skicka hem någon) och F!, och ”invandrarpartier” har framtiden för sig. Sverige är i den nära framtiden (10-15 år) de identitära balkaniserade motsättningarnas land, där inget vettigt blir uträttat för att rädda landet från globalister. Till och med den ”nationalistiska” rörelsen har idag minst tre partier att rösta på, NMR, SD , AFS.

  Mycket bra bloggerska:
  http://helenaedlund.se/socialdemokraternas-islamistiska-draksadd/

  • hllviken skriver:

   Helena Edlund är en viktig opinionsbildare.
   Hon har åtskilliga tusen följare på FB.

  • Peter Harold skriver:

   En aspekt som jag skulle vilja lyfta upp som en osäkerhetsfaktor, som jag ber att få lägga till i din förträffliga analys, är den på kort sikt modererande omständigheten att svenska folket sover; vad händer när de vaknar upp, och när kommer de göra det? Jag skulle vilja säga att en indikation på uppvaknandet skulle vara ifall (S) och det ledande borgerliga partiet förlorar en tredjedel av sina väljare under en mandatperiod. Om inte denna reaktion uppstår så har antingen medieetablissemanget lyckats hålla väljarna kvar i sitt järngrepp, eller också kvävs folket till tystnad inför dess utplånande.

   Bra summerad av Helena Edlund. Dock står vi utan en bra plan ut ur eländet.

   • Vauen skriver:

    Lösningen är penningreform, jag känner till två partier som driver detta, varav ett kanske inte ens är ett parti; Folkresningen De Fria och NMR, det sista är ett parti som man kan rösta på, det första en ”folkresning” vad nu det är!?

    Det går inte att ta nationalistiska beslut utan en nationalistisk ekonomi, därför är AfS och SD rent trams. Skickar vi hem invandrare så kommer bostadsmarknaden få sen en törn, då det kommer bli lättare att få bostäder i kommuner som har ”no go zones” fulla med invandrare, dvs de platser där det finns jobb generellt (om man har rätt utbildning, dvs inte mening soldat i en u-lands armé eller kamelskötare). Och skickar vi inte hem dem så kommer vi få sälja ut infrastruktur och naturresurser till globalister. För i en lågkonjunktur så har vi ju inte råd med alla dessa ointegrerbara individer som lever på bidrag.

    En säker indikation om hur vakna folk är hur långt etablissemanget är villiga att gå för att motverka ett uppvaknande.

    • Peter Harold skriver:

     Jag är inte säker på att den ekonomi som NMR förespråkar skulle fungera, såvida inte den blir en 100%-ig kommandoekonomi, och då är vi så gott som en socialistdiktatur. En snabb titt på NMR:s hemsida anger att de vill bl.a. ”införa en nordisk folkägd centralbank med monopol på att tillverka pengar; förstatliga bankväsendet; förbjuda ränta.”

     Det finns tre omedelbara fel med detta. En ”folkägd centralbank” är en statlig centralbank. Den kan förvisso få monopol på att tillverka nordiska kronor – eller vad valutan kommer döpas till – men det som är mest nödvändigt är att det finns en valuta som är hållbar gentemot inflation. Därför bör den kopplas mot guldreserven.

     Att förstaliga bankväsendet är en synnerligen dum idé. Skall ICA-banken tvingas lägga ner? Vad vi behöver är snarare en rikare konkurrens mellan bankerna. Och att bankerna står för sina egna förluster när de inte är kapabla att sköta sina affärer.

     Förbjuda ränta är en god idé om man skall ha en 100%-ig socialistisk idé, och man kan gärna komplettera den med total priskontroll. Ja, under förutsättning att man tycker att Venezuela är ett paradis på jorden.

     Med 0% ränta kommer man att låna pengar till saker som inte genererar de vinster som behövs för att verksamheten skall vara hållbar. Vi har redan idag minusränta, vilket gör att pengar spenderas på investeringar som inte har styrka att överleva på lång sikt. Ingen ränta kommer inte heller stimulera sparande, vilket i sin tur påverkar ekonomin menligt eftersom folk bränner upp pengarna på saker som de egentligen inte behöver.

     Vad gäller De Fria… ja, jag delar deras oro för den kreditbaserade ekonomin, och med den följer det resultat som jag nämner här ovan med felinvesteringar. Deras lösning på detta problem är dock ganska spekulativ. De beskriver följande recept på sin hemsida:
     ”Enda sättet att bromsa sönderfallet nu är att sänka räntorna – vi har minusränta – skicka kredittiderna på evigheten – vi har amorteringsfria lån – alltså skuld för alltid – och skicka kreditvärdigheten söderut – göra det allt enklare att låna – har ni noterat hur många reklamer som just nu går på tv om hur man vill låna ut krediter och brev där man t.om. ger löfte om lån trots betalningsanmärkningar?” Jag har just nu en kanonförkylning och jag vet inte om det är innehållet i min näsa eller i skallen som vill explodera ut genom ögonhålorna på mig, men De Frias tankegång här skulle behöva putsas upp till en mer pedagogisk nivå. Vad jag kan läsa nu är bara att de vill bota kreditexpansionseländet med en sjuhelvetes överdos av oändlig kreditexpansion. Jag kan ha utläst dem fel, men just nu känner jag inte för att älska dem särskilt mycket.

     Vad gäller repatriering är detta en juridisk utmaning, på samma sätt som man skall styra över till en annan ekonomisk politik utan att ha klart för sig vilken princip som skall råda. Det finns ingen enkel lösning på detta politiskt initierade problemet, men det finns en förträfflig nödbroms att använda: sluta betala ut statsbidrag till de nyanlända. Ge dem ultimatum att hitta ett jobb och egen bostad inom 6 månader, eller förklara att de skall börja packa sina väskor den dagen. SS United States är till salu för 15 miljoner USD. Motorn är inte i användbart skick, men båten kan bogseras med alla hytter fyllda. Här finns en lista på fler skepp att köpa eller hyra: http://cruiseship.homestead.com/cruiseships.html

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s