Vad har Bonnier i kikaren…?

Bästa läsare!

Sommarens bok ligger mitt i traven och väntar. Den är inte avsedd för sträckläsning, utan skall bara bläddras genom i jakt på godbitar. ”Boken om Bonniers” av Sigge Sigfridsson. Boken är – enligt författaren – ”inte ett inlägg i debatten om mediekoncentrationen”.

Boken kom ut 1995, och jag ställer mig frågande till påståendet om att det längre finns en debatt om mediekoncentrationen i Sverige. Visst, det förekommer onekligen stark kritik mot familjen Bonniers dominans på den svenska mediemarknaden, men det är en kritik som ventileras med störst friskhet bland de s.k. alternativa mediernas texter, samt i diverse mediekritiska bloggar. Med undantag för den dåvarande SD-ledamoten Anna Hagwalls riksdagsmotion har det inom etablissemanget inte förts någon som helst väsentlig debatt om mediekoncentration á la Bonnier i vårt land.

För min egen del ser jag inte heller att lagstiftning är rätt väg att gå. När politiker stiftar lagar i ett visst syfte så görs det detta med perspektivet att optimera sin egen chans att bli omvald vid nästa val. Utmanar man medieetablissemanget (som utgörs främst av Bonniers, Schibstedt och Stenbeck) såsom Anna Hagwall gjorde, då försämras ens chanser att sitta kvar dramatiskt, för att uttrycka det diplomatiskt.

För politikerna är det viktigare att se till så att medierna skriver och rapporterar på mest fördelaktiga sätt. Därför ser de till att infiltrera mediekoncernerna. Störst framgång har de haft inom SR/SVT/UR-koncernen som finansieras genom politiska beslut istället för av en fri konkurrensutsatt marknad.

Jag vet att den beläste och insiktsfulle besökaren av Skrivarens Blogg redan här flaggar för att man inte skall stirra sig blind på Bonniers och därmed missa den skadeverkan som statsmediebolaget har, och jag hoppas verkligen ingen tror att jag för en stund önskar SVT:s, SR:s och UR:s fortsatta överlevnad, vare sig i dagens skepnad eller ett statsmediebolag omprogrammerat till att fungera som språkrör för det nationalistiska ledarskapet, om nu något sådant skulle uppstå. Nej, tvärtom. Verksamheten skall stängas ner, inventarierna säljas och huset jämnas med marken och en tät skog skall planteras på dess plats. Men nu sysslar tydligen Bonniers med affärer som jag tror behöver uppmärksammas.

Det handlar om att Bonniers vill sälja sitt innehav av bl.a. svenska TV4 och finska M-TV i Bonnier Broadcasting till Telia, f.d. statliga Televerket. Den köpesumma som man sägs förhandla om uppgår till omkring 10 miljarder kronor.

Första reaktionen är givetvis: ” – Aha, Bonniers behöver pengar. Det kan man förstå med tanke på hur Peter Wolodarski förstör DN”. Det är svårt att tro någonting annat, även om Bonnier kanske inte direkt ser den omedelbara skuldfrågan, utan snarare är besvärade över att folk uppvisar sånt motstånd till Wolodarskis gärning som chefredaktör och den agenda han är så hängiven.

Jag har inte gjort någon djupare research inom ämnet, men tydligen är det en del av televisionsverksamheten som drar ner Bonniers vinst. DN har tvärtemot vad man kunnat tro ökat sin vinst ifjol, framför allt genom att spara, skära och spara. Man ser detta på den journalistiska kvaliteten, men liket lever och sprider sin propaganda med större energi än någonsin (om än på bekostnad av genuin nyhetsrapportering). Logiken säger att Bonniers gärna blir av med bördan att sända Let’s Dance till svenska folket varje fredagskväll.

Ja, tydligen är ”Let’s dance” med undantag för någon ishockeymatch kanalens mest sedda TV-program under 2017. Det mest sedda avsnittet skall ha klarat av att slå det bäst sedda avsnittet av Antikrundan med några få enheter i tittarbarometern.

Sannolikt har Bonnier genant stora budgethål att fylla när de får 10 miljarder för David Helenius krystade skämt mellan dansnumren och reklampauserna, men man kan säkert göra mycket för pengarna som blir över. När (C) gjorde sig av med Centertidningarna AB år 2005 fick man in 1,8 miljarder kronor. De pengarna kom till nytta när partiet gjorde slut på sitt beroende av gräsrötternas stöd och kunde helhjärtat hänge sig åt de frågor som det dolda maktetablissemanget fann angeläget att få genomdrivet, samtidigt som man kunde hyra in professionella marknadsförare att göra jobbet som medlemmarna gjort tidigare under kampanjerna, nämligen att sprida partiets propaganda. Vad skall inte Bonnier kunna åstadkomma inom svensk politik för 5-10 miljarder kronor?

Vi skall inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten och tro att Bonnier Broadcastings flytt till Telia är första spadtaget till Bonniers slutgiltiga familjegrav. Bonniers försäljning av TV4 kan istället vara starten på någonting nytt otäckt inom svensk medievärld. Mer pengar att använda till att bekriga uppstickarna inom den alternativa mediesfären?!! Varning är utfärdad!

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Vad har Bonnier i kikaren…?

 1. Rune skriver:

  Vid sidan av ”Boken om Bonniers” av Sigge Sigfridsson. så kan man också läsa ”Firman Bonnier” av Bengt Hermele. Jag läste den för några år sedan och fick veta av den hur dominerande och omfattande Bonniers är.

 2. Mjölner skriver:

  Gutkind Hirschel bytte namn till Gerhard Bonnier och öppnade bokhandel i Köpenhamn.
  Gerhards äldste son med det historiskt klingande namnet Adolf nästlade sig in i Sverige
  via Göteborg. Det påstås att det från 1806 fanns ett förbud att släppa in judar i landet.
  Vet ej om förbudet var i kraft när Adolf anlände. Om så var fallet är Bonniers illegala
  invandrare. Hur som helst, jag bojkottar allt som har med Bonniers att göra efter bästa
  förmåga, må fan ta dem. Gäller även TV4 och Telia.

 3. Mjölner skriver:

  Gutkind Hirschel bytte namn till Gerhard Bonnier och öppnade bokhandel i Köpenhamn. Gerhards äldste son med det historiskt klingande namnet Adolf nästlade sig in i Sverige via Göteborg. Det påstås att det från 1806 fanns ett förbud att släppa in Judar i landet. Vet ej om förbudet var i kraft när Adolf anlände. Om så var fallet är Bonniers illegala invandrare. Hur som helst, jag bojkottar allt som har med Bonniers att göra efter bästa förmåga, må fan ta dem. Gäller även TV4 och Telia.

 4. hllviken skriver:

  Namnet Bonnier förekommer i ”Franska Revolutionen”, förmodligen är de Jakobiner.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s