Sexistiskt skämt. 10 kvinnliga likes, 2 manliga.

Bästa läsare!

Jag skrev på min egen bekostnad, med drag av manlig skrytsam överlägsenhet, ett sexistiskt skämt på Facebook. Vad jag förväntade mig var att inlägget antingen skulle kritiseras eller plockas bort, eller eventuellt rendera i en varning från moderatorn.

För att citera en formulering från clickbait-sajterna: Vad som hände därefter överraskade mig!

Efter 30 sekunder såg jag både ”tumme upp” och ”garv” från två personer. Visst, det kan finnas människor som obetänksamt visar sin sympati, kanske som ett stöd innan jag blir blockerad.

Men det fortsatte under kvällen. Till slut hade jag 12 stycken likes. Och det som förvånade mig ännu mer var att 10 av dessa likes var från kvinnor, och 2 från män. Förbluffande! Om mitt inlägg inte blev bortplockat hade jag snarare förväntat mig 10 ilskna kommentarer (från kvinnor) och kanske på sin höjd två mer fredliga reflektioner från personer av manskön.

Mitt skämt var inte rått eller brutalt, men det var i alla fall formulerat så att jag skulle framställa mig som… ja, jag söker efter ord, och jag är inte säker på att ”Alfahane” eller ”Casanova” är helt rätt, men i det häradet var det.

Nu skall jag inte hävda att jag tror det värsta om kvinnor, nämligen att hela högen blivit sexfientliga manshatande rabiata feminister. Men när man läser dagstidningar och ser de debattinlägg som publiceras så känns det som att 98% av den kvinnliga befolkningen har anammat dessa ohyggliga varelsers mentalitet. Och tappat humorn på samma gång.

När jag scrollade genom Expressens förstasida i jakt på kvinnliga nyheter fann jag ganska snart ämnen som ”Anna Nichole Smiths död” (Rykande aktuellt – inte), ”Melanias tårar när Trump blev president” (Är inte hon också en Trump?) och ”Därför skall du aldrig använda hotellets hårfön” (Jag misstänker att det bara är kvinnor som använder hårfön), följt av ”Prinsessan Märta Louisas resa förstördes – fick plocka skräp” (Nä, inte ens en så korkad nyhet kan fungera som clickbait).

Men till slut kom rubriken som jag på förhand väntat mig finna. Den som stormar mot att någon sagt något som gjort en kvinna kränkt:

Rasar efter sexistiska orden om svenskan”, publicerad 12 aug 2018 kl 14.45.

När man ser en sån rubrik kan man ana att det handlar om en person som få ens känner till namnet på, och att det förmodligen handlar om en högst trivial kommentar från en annan person som ingen eller få heller känner till namnet på; en kommentar som med lätthet kunnat passera obemärkt om det inte varit för att journalisten valt att blåsa upp ankan så att den skall synas i tidningen.

Vet ni vem Khaddi Sagnia är? Inte jag heller. Namnet låter inte ens svenskt. Men tack vare Expressen sitter jag här och googlar efter bilder så man kan få se hur hennes bakparti ser ut, för det är tydligen den det hela handlar om.

Expressen är nämligen indignerad över att den forne 800-metersmästaren (det var en lång mästare, själv är jag näppeligen medellång) Lauri Hollo skriver i en finsk tidning att ” – Många njuter säkert av de vackert formade skinkorna, men det är på gränsen till det osmakliga”.

Vänta. Nu blir jag alldeles konfys. Är det inte i Expressen man låter rabiata feminister torgföra åsikter om hur kläderna på kvinnliga volleyboll-spelare ser ut? Ni vet, med de där byxorna som spelarna oavbrutet försöker dra ner en bit så att inte det skall komma något solljus på hola-hoppen som döljs av en nästan obefintlig byxgren. Hur många gånger har vi inte hört dessa arga feministiska kommentarer om att beach-volleymatcherna är som striptease med kläderna på, bara för att locka en pervers manlig publik, och att dessa föga döljande kläder är sexistiska och objektifierande och bla bla? Och sällan eller aldrig har medierna kommit till försvar för dessa för sporten faktiskt bekväma kläder.

Men nu är det en finsk manlig idrottsskribent som har en åsikt, och då ryter den svenska intelligentian till, som t.ex. Filip Saxen, i Finland verkande sportchef på Hufvudstadsbladet som tar månadens rekord i indignation (spelad eller äkta; dagens dumskallar är för autentiska för att man skall kunna se skillnaden): ” – Ursäkta men vad läste jag precis? Lever vi kvar på 50-talet? Det är inte på något sätt okej att kommentera en idrottares utseende på det här sättet. Man blir helt mållös. Och förtvivlad.

Well, jag måste erkänna att Lauri har rätt i sin observation att fröken Khadaffis skinkor är välformade. Jag vet inte om jag direkt njuter av dem, och skulle jag göra det tänker jag givetvis inte erkänna det öppet här (även om det är frestande att se ifall min tur gällande likes-fiskande kan fortsätta). Men jag ser inget grovt i den f.d. idrottande finnens formuleringskonst.

Tvärtom, Lauri uttryckte sig oerhört diplomatiskt inför en ganska känslig sak. Alla uppskattar inte att ett halvt synligt arsle över TV-rutan, i synnerhet inte om man sitter och tittar på TV tillsammans med frugan och hon blänger på en och säger ” – Sluta dräggla, karlslok”.

Om man inte får uttrycka åsikter om idrottskvinnors utseende så hoppas jag att det är ok att reflektera över hur sportchefer ser ut. Och nog finns det väl en hel del att säga om denna metrosexuella krabat… Till skillnad från fröken Khaddafi kan jag inte komma på några fördelaktiga attribut att uppskatta. Please, scrolla!


Felix Saxén inbillar sig att kvinnliga idrottare kunde visa
65% av sina välformade skinkor offentligt på 1950-talet.
Låt oss skratta åt honom i grupp. Hahahaha!

Nu kommer jag dock till det som handlar om min starkaste övertygelse i saken. Expressen konfronterade Lauri Holli och krävde en förklaring (underförstått även en ursäkt, och det fick de också eftersom alla människor idag tävlar i VM i pudling numera istället för att stå för sina åsikter). Lauri svarade att: ” – Jag tror det är så att många gillar hur hon ser ut. Och vår kolumn är menad att vara lite rolig, det tror jag du förstår.

Här är min övertygelse: Nej, Expressen förstår inte alls vad som är menat att vara roligt, vare sig det är lite eller mycket roligt. Expressen är precis som alla hysteriska post-modernistiska moralister – vilka inte ens drar sig för att moralisera över andra som moraliserar vare sig det är på skämt eller ens i linje med de första moralisternas åsikter – alltid redo att attackera och göra den värsta tänkbara tolkning av det mest oskyldigaste.

Resultatet blir en total inkonsekvent inställning i frågan om klädslar. I ena stunden är det fult att skinkorna/brösten är synliga, och i nästa stund gör man krigsrubriker mot nån som säger att det inte är smakligt att se skinkor i idrottssammanhang.

Det som gläder mig är att främlingarna på Facebook dömde mig såsom jag faktiskt önskar bli dömd, nämligen uppskattad för att ha gett ett humoristisk bidrag med lika sexistiska undertoner som ironiska. Hade någon av dessa kvinnor som gav mig tumme upp eller asgarvsemoij jobbat på Expressen är det troligare att de inte sett den ironiska undertonen, och istället låtit tankebanan skena i feministisk riktning och skrikit att ”så där får man inte skriva”.

Tänk vad bra man klarar sig utan svenska dagstidningar egentligen.

Undrar förresten om kärestan skulle kunna få på sig ett par av de där byxorna? Jag tror att min motivation att gå ut på löpspåret skulle kunna öka i så fall. By the way, jag har joggat nästan 40 meter den här sommaren. Nytt personbästa sedan muck för snart trettio år sen.

Hälsar eder Peter Harold

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Sexistiskt skämt. 10 kvinnliga likes, 2 manliga.

 1. hllviken skriver:

  På tal om rumpa:

 2. hllviken skriver:

  ooh

 3. Risto Matinen skriver:

  Tja, det handlar väl för de antivita folkmordsmarxisterna om att invällare ochderas avkommor inte får kritiseras ens om det inte har något med deras avskumsidor.

  Finnen tyckte förmodligen hennes klädsel var vulgär, men ”mildrade” det med att somliga kan gilla vad de såg…

  Tja, jag hade inte ens hört talas om negressen Khaddi Sagni hemmahörande i Gambia, innan jag kollade upp det. Hon är verkligen inte i min smak. Hon kommer snart att ha ett brett negressarsel.

  Inte för att jag håller någon koll på idrottare, oavsett kön, råkade jag se en som är i min smak utseendemässig och jag går efter ansiktet:

  Julija Levtjenko från Ukraina. Den som vill se fler bilder kan kolla hennes instagram.

  Det finns ju andra ”idottare” som kan diskuteras vad de pysslar med. Kolla henne;

  https://i.imgur.com/LX35SgB.gifv

  eller mindre utstuderat:

  https://i.imgur.com/ICZctDW.gifv

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s