År 2018 – året då censuren blev en del av en valrörelse och en politisk realitet i demokratins namn.


Ett meddelande som dykt upp allt mer frekvent under årets valrörelse.

Bästa läsare!

Jag tänker inte säga att årets val till riksdagen är ”historiskt avgörande” eller ”det viktigaste valet sedan andra världskriget”. Därför det är det inte. I alla fall inte avseende dess utgång. Så fort den här teatern som pågår fram till 9 september är över återgår politikerna till att göra som de vill – och oftast är deras vilja densamma som etablissemangets.

Nej, 100’000 illegala migranter kommer inte att skeppas ut från Sverige. Nej, vårdköerna är det nya normala. Gruppvåldtäkterna är här för att stanna. Det kommer inte bli färre utanförskapsområden under perioden 2018-2022. Och ingen regering kommer klara landet undan den kommande lågkonjunkturen. Därtill kommer inte Hanif Bali att storma DN:s redaktion och pumpa Peter Wolodarski full med bly, hur mycket än Jan Björklund försöker associera Bali till extremhöger och skolskjutningar. Och även om Bali skulle göra detta så… well, tråkigt för lokalvårdaren. Det kommer bli övertid för honom eller henne.

Nej, det som är historiskt med årets val har redan inträffat. Censuren. Den slår till överallt, och den drabbar nästan uteslutande opinionsbildare som står på den nationalistiska sidan, eller till höger. Twitter har avslöjats att ligga bakom censur och räckviddsbegränsning av konservativa opinionsbildare i USA, och redan 2012 införde man möjlighet att censurera inlägg så att de inte skulle synas i vissa länder – en teknik som man infört för att tillfredsställa olika diktaturregimers krav, och som nu också används i de mer demokratiska nationerna.

Twitter lider av problemet att man rekryterat sin personal utifrån den politiska värdegrunden. Det är samma problem som råder i det statligt kontrollerade SVT/SR, där man kan se att urvalet av ämnen och ämneskommentatorer har en mycket stark vänsterkantring.

Mycket av det som sker nu är en logisk följd av den utveckling som initierades av USA i den förtäckta kampen mot global terrorism, där vi idag nått en situation där opinionsbildare på vänsterkanten med framgång hos privata företag kan anföra att konservativa opinionsbildare måste likställas med terrorister. [Exempel]

Dessutom har den tyska lagstiftningen där leverantörer av Internettjänster görs ansvarig för användarnas yttranden skapat en icke oväntad effekt som yttrar sig i överdriven självcensur från företagens sida.

Sverige och vårt val har inte varit förskonat. Efter Bonnier-koncernens uppvaktning av Google har svenska regeringen en hotline till den globala sökmotortjänsten och dess dotterbolag YouTube. Vi har sett hur man agerat hastigt när SD lanserade sin dokumentär om socialdemokraternas mörka förflutna, och vi ser hur uppstickarpartiet Allians för Sverige fått videoklipp från sina torgmöten borttagna. Skall man se någon ordentlig rättsordning så skulle det vara att klippen skall tas bort efter att medverkande åtalats och fällts för sina eventuella yttranden i klippen, men så är inte fallet.

Den här utvecklingen passar den nuvarande regimen och dess impotenta opposition som handen i handsken. Därför finns det ingen ambition att korrigera denna skrämmande utveckling som har alla Orwellska markörer man bara kan finna. Man måste vara blind för att inte se vad som sker. Men man måste vara dum om man inte protesterar. Och man är en medlöpare till regimen om man inte agerar.

Google, YouTube, Facebook, Twitter och liknande plattformar skall inte påtvingas någon roll som demokratiregulatorer av staten. Men då vi inte har makt över staten – hur vi än röstar – så återstår för oss användare att rösta med fötterna och använda andra tjänster istället.

Hälsar eder Peter Harold

BONUS: All rasism censureras inte på YouTube. Vilket är bra. Censur döljer saker. Yttrandefrihet gör det lättare att se vad som sker. Yttrandefrihet är bättre än censur, vare sig det handlar om hat eller kärlek.

UPPDATERAT:
Jag läser på Michael Snyders blogg The American Dream att Facebook, Google, Twitter, Microsoft, Snapchat och flera andra företag som verkar inom sociala medier samlades i fredags för att diskutera strategier att hantera ”felaktig information” inför de amerikanska kongressvalen i år. Facebook stod för kallelsen och mötet hölls hos Twitter. Vi alla vet vad detta betyder. Mer censur riktad mot de som står till höger om mitten.

[LÄNK]

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till År 2018 – året då censuren blev en del av en valrörelse och en politisk realitet i demokratins namn.

 1. Björngunnar skriver:

  Ditt bästa inlägg hittills Peter och avslutningen är knorren på svansen eller pricken över i:t.
  Om svenskarna röstade med fötterna och lämnade rasfrämlingar, politiker och annat pack kvar och emigrerade till ett vänligare land…
  Då skulle landet sanera sig själv.

 2. hllviken skriver:

  Ganmans briljanta film som tuben tog bort efter 2 timmar, finns här:

  http://thetaz.se/SADBR/

 3. hllviken skriver:

  Nu har Ganmans film dykt upp på ett annat ställe:

  • Micael Lidén skriver:

   En fantastisk film, förvirringen är total inom Sveriges gränser. Nu känner jag mig mer säker på att förändringar vill komma efter denna upplysning av PK tramset.

  • Micael Lidén skriver:

   En fantastisk film, förvirringen är total inom Sveriges gränser. Nu känner jag mig mer säker på att förändringar vill komma efter denna upplysning av PK tramset.
   Rebloggar på micaelsblogspot

 4. Jag har inte haft tid att se den än. Ska försöka ta mig tid senare ikväll eller i natt. Nu när det är så mycket buzz om den.

 5. Risto Matinen skriver:

  En illustration till ämnet:

  • Peter Harold skriver:

   Hehe… eller skall man gråta?

   Gäller givetvis i Sverige också. Förr tog det åratal för tokigheter att etablera sig. Numera går det på bara några månader för vänstern att anamma de värsta avarterna från den amerikanska vänstern.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s