Roger Waters: Skripal är nonsens och Vita huset startade krisen i Ukraina

I all hast….

Bästa läsare!

Det här handlar inte om att forma sin världsbild efter en celebritet, i detta fall Pink Floyds forne ledare Roger Waters. Ty det som Roger Waters säger i en intervju i ryska Izvestiya är slutsatser som vi dragit för länge sedan. Det är dock glädjande att åtminstone en celebritet väljer att ta bladet från mun och ställa sig upp och ge en kritisk röst mot etablissemangets krig mot mänskligheten. [LÄNK]

En kortfattad resumé: Sedan de neokonservativa i allians med krigshetsare som den nyligen avlidne senatorn och presidentkandidaten John McCain fått bedriva sitt ”War on Terror” efter 11 september 2001 har vi fått en värld med allt mindre av yttrandefrihet, mer massövervakning och framför allt ett av statsmakterna styrt narrativ om vad som sker runt om i världen.

Detta har resulterat i invasion av Afghanistan, Irak och Libyen; det sistnämnda landet faller också in under kategorin ”Inbördeskrig i amerikansk regi” tillsammans med Syrien, Ukraina och Jemen.

Roger Waters har redan gjort kritiska utspel om den brittiskt understödda och kontrollerade biståndsorganisationen ”White Helmets” som i flera fall bevisats vara ett propagandaverktyg för rebellerna/terroristerna som strider i Syrien, och han upprepar sin kritik i den ryskspråkiga tidningen.

Roger Waters avslöjade att man försökt locka Roger Waters att ta ställning för ett regimskifte i Syrien för ett antal år sedan. Men han ifrågasatte syftet, och misstänkte att det hela handlar om att komma åt oljan i Syrien och dela upp den mellan olika internationella bolag. Han anser också att det är cyniskt att använda begrepp som ”mänskliga rättigheter” för att försvara ett krig som drabbade just de människor man avsåg att skydda med idén om regimskifte (via proxykrig). Roger Waters anklagar också regeringarna för att hemlighålla vad som skedde i Syrien under kriget (som man anser håller på att ta slut).

Roger Waters har också lyckats få kunskap om Victoria Nuland som var biträdande utrikesminister i USA för Europafrågor. Waters påpekar mycket riktigt att hon var på plats i Ukraina i samband med att den politiska krisen i Ukraina eskalerade till en statskupp. Och han sätter fingret på det propagandakrig som USA bedrivit med utgångspunkt från Ukrainakrisen som även här ledde till ett inbördeskrig.

” – Jag vet inte hur Ukraina kommer att komma ur hela denna situation, men att skylla Ryssland för detta är löjligt. Men amerikanerna gör det bra, och folk tror på dem, eftersom de styr pressen och kan vrida situationen på det sätt som är till nytta för dem.”

Roger Waters går från klarhet till klarhet. Det är nästan – jag betonar ordet ”nästan” – så att man skulle kunna tro att han är på väg att bli en libertarian som kan göra high-five med Ron Paul. Men jag är rädd för att det är för mycket att hoppas på. USA:s regeringar (tillsammans med EU-länder) begår flagranta övergrepp, och dessa övergrepp kan man kritisera oavsett politisk ideologi eftersom det handlar om en skadlig interventionism som mestadels bara gynnar krigsindustri och djupstaten. Det är tyvärr alltför sällsynt att dessa kritiker är konsekventa och fördömer all statlig interventionism, såsom skatter, lagar och regleringar som slår mot individen.

Roger Waters tar också upp fallet Skripals som jag tyvärr inte haft tid att skriva om, trots att fallet är oerhört viktigt. Roger Waters syn på saken är att det är ”rent nonsens” att anklaga Ryssland för att ligga bakom dådet. Och det är en slutsats jag i alla fall haft tid att torgföra här medan händelsen var färsk.

Sedan dådet inträffade i mars då den forne dubbelagenten Sergei Skripal och hans dotter Julia exponerades för ett nervgift som beskrivs som ”novitjok” har båda tillfrisknat trots giftets dödliga verkan, men belagts med yppandeförbud. Dottern Julia har framfört önskemål om att få resa hem till Ryssland. Under tiden har ytterligare ett par drabbats av vad man förmodar är samma gift, och denna gång med en dödlig utgång för den ena. Denna förgiftning inträffade omedelbart före toppmötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin.

Sedan dess har den brittiska regeringen begärt att Ryssland skall utlämna två av sina medborgare [LÄNK], och nu i dagarna meddelas att den brittiska polisen satt två agenter med speciella talanger för ansiktsigenkänning att granska övervakningsfilmer från Salisbury (där förgiftningarna ägde rum) och olika flygplatser i hopp om att känna igen främmande agenter. [LÄNK]

Ett mysterium i sammanhanget är att Sergei Skripal inte varit synlig sedan sitt tillfrisknande på sjukhuset, och inte haft kontakt med några av sina släktingar hemma i Ryssland. Detta har föranlett hans brorsdotter Viktoria Skripal att begära bevis från brittiska myndigheter på att hennes farbror fortfarande lever. Brittiska myndigheter avfärdar hennes utspel som en del i det ryska propagandakriget. Under tiden eskalerar USA:s regering de olika sanktioner man riktar mot Ryssland som straff för ”giftattackerna”.

Under den kommande helgen skall Pink Floyds trumslagare Nick Mason ha premiär på sin Europaturné med sitt kompband ”A Saucerful of Secrets Band” i Stockholm. Tanken är att jag skall försöka se den showen. Jag valde Nick Masons repertoar som hämtats från Pink Floyds första skivor framför Roger Waters läppsynkade covers på Pink Floyd och det urusla ljudet på Friends Arena.

Hälsar eder Peter Harold

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Musik. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Roger Waters: Skripal är nonsens och Vita huset startade krisen i Ukraina

 1. Anonym skriver:

  Jag betraktar Waters som lite väl mycket trumphat.

  Men ljudet var suveränt där jag satt, rad 35 parkett framför scen

  • Peter Harold skriver:

   Japp, och i o f s tror jag hans avsky är genuin. Men tyvärr bottnar han väldigt tidigt när det gäller Trump; Waters lyckas inte se vad som finns i träsket, utan nöjer sig med att knuffa upp en redan inslagen dörr.

   Spelade Waters någonting från Animals-albumet? Jag måste säga att det vore väl överflödigt, för de bästa delarna av hans nya album har ju faktiskt samma atmosfär som ”Animals”.

 2. Risto Matinen skriver:

  Själv bryr jag mig ytterst sällan om vad kändisar vräker ur sig, och det långt utanför deras kompetensnivå. Hur det är med Waters vet jag inte, men bra att han verkar ha några hästar hemma…

  Apropå John McCain:

 3. hllviken skriver:

  Vad tycker herr Peter om denna?

  • Peter Harold skriver:

   Den där snor jag! 🙂

   Det jag skulle vilja se är en svensk översättning på samtliga benämningar. Jag känner att det är skillnad i begrepp beroende på vilken kontinent man är på (även om det inte borde vara det).

 4. Risto Matinen skriver:

  Vad är det för slags diagram? Jag gissar att det är trams. Men om vi antar att det är ett ärligt försök till multivariat statistisk analys av politiska positioner, vad är det för axlar till höger och uppåt?

  Är det via principalkomponentanalys, faktoranalys eller någon annan metod? Jag gissar att det är varken eller, utan det är en tönt som ritat vad den inbillat sig…

 5. hllviken skriver:

  Den här är också bra:

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s