Djurens rätt med märklig prisbild på chips…

Bästa läsare!

Aktivistorganisationen Djurens Rätt (icke att förväxlas med Dagens Rätt som i mitt fall består av en saftig fläskkotlett med grönpepparsås och stekt potatis) anser att det är galet att en hel grillad kyckling kostar ungefär lika mycket som en påse chips.

Djurens Rätt stöter på ifrågasättanden i kommentarsfältet på sin Facebooksida. Berättigande ifrågasättanden. Organisationen försvarar sig först med att livsmedelskedjan Willy sålt Garants kyckling för 26:90 kronor per kilogram. Problemet är att detta ändå är en priskampanj, och artikeln ifråga är på 1,2 kg. Dessutom rå. Inte grillad som Djurens Rätt beskrev i sitt jämförande exempel.

Djurens Rätt går till motattack:

Ni får gärna argumentera för att det är ett ”kampanjpris som endast gäller vecka 41” och att det finns chips för 10 kronor.

Men det är fortfarande galet att vi ens behöver diskutera hur lite en kyckling faktiskt kostar, och hur lite vi därmed värderar kycklingar. Och samtidigt förväntar oss att de ska ha haft ett bra liv.

Folk fortsätter att insistera på att liknelsen mellan en grillad kyckling kostar som chips (Djurens Rätt anför att rotfruktschips har samma kilopris som Willys extraerbjudande på rå kyckling, även om man illustrerar med vanliga chips i sin annons) så blir det följande svaret att poängen är att kycklingen ska ha ett bra liv och leva längre:

Finns dyrare chips, billigare kyckling – vilket var anledningen till att vi skrev ”ungefär”. Men att vi köper en kyckling för 30 kronor och fortfarande förväntar oss att det är ett djur som ska ha haft ett bra liv tycker vi är ganska galet.

Jag vore glad ifall jag kunde köpa en hel grillad kyckling för 30 kronor. Adress, tack!!!

Ett bättre liv för ett djur som är uppfött för att ätas upp? Om det inte blivit uppfött är det osannolikt att det blivit fött över huvud taget. Släpp ut en höna i moder natur och låt den värpa några ägg som sedan kläcks. Hur många kycklingar är kvar i livet ute i skogen en månad senare? Jag tror inte ens att hönan överlever den tiden.

Så Djurens Rätt måste i så fall mena att människor inte har rätt att äta djur.

Det vore ett mer direkt och mer sakligare argument – även om jag inte tror att folk i allmänhet köper detta. Många ser konceptet med ”frigående höns” som botemedlet, men det är sällan det uppmärksammas att dödligheten hos frigående höns är större än de som förvarades i bur, och att hygienen är svårare att upprätthålla. Men vi hade en folkkär författarinna som trodde att hennes barndomsideal fungerade bättre än den som industrin tillämpade.

Jag tror att man i grund och botten får betrakta djuren som vad de är tänkta att vara, nämligen födoämne. Detta värderar jag högt, och ser till att alla ingredienser är förstklassiga för att ge mig största möjliga njutning. Många glömmer att njutning är ett sätt att uppskatta – att värdera – någonting. Allt handlar inte om att saker måste vara dyrt bara för att man ska värdera någonting högt.

Djurens Rätt spelar på en sentimentalitet som jag tror inte många accepterar ifall de skulle behöva betala lika mycket för en grillad kyckling som vad tio chipspåsar kostar. Kyckling är bra mat för oss människor, och det är en välsignelse att vi har tillgång på kött från lantbruket så vi slipper ägna oss åt kannibalism och andra avarter. Framför allt uppskattar jag möjligheten att tillbringa min dag åt nyttigt förvärv istället för att ligga bakom en buske med änden till en snara i hopp om att kvällsmiddagen ska strosa förbi och att fångstlyckan är god. Vi har lagt jägarsamhället bakom oss. Jag vill inte tillbaka dit.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Gör det med djur. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Djurens rätt med märklig prisbild på chips…

 1. SasjaL skriver:

  Det verkar som ”Djurens Rätt” inte vet att potatis inte är en rotfrukt (utan är en del av tobakssläktet, precis som tomatplantan). Symtomatiskt för den här typen av sammanslutningar, där känslor är viktigare än fakta.

  Mer förvirring: Bilden visar mycket riktigt en kyckling, men det är inte sådana som säljs i affärerna. Det som slutligen hamnar på våra matbord är unghöns och ungtuppar, sådana som bytt ut sin gula fjäderskrud och väger betydligt mer. En genuin kyckling runt 1kg, är ett monster …

 2. Risto Matinen skriver:

  De där har sällan eller aldrig rätt, så jag kallar dem för Djurens Fel!

  Imbecill jämförelse, men är det inte chipsen som är för dyra?!

  Äh, drar några passande skämt:

  – Jag är inte vegetarian för att jag älskar djur, utan för att jag hatar växter!

  – Jag hatar grönsaker så mycket att jag inte ens äter djur som äter grönsaker, utan enbart djur som äter andra djur!

  – Jag köper alltid blandfärs, för då vet man att minst två djur dött.

  – Jag älskar verkligen djur. Hästar, grisar, oxar, kalvar, får, lamm, getter, hare, kanin, ripa, rådjur, hjort, älg och många många fler djur som är goda att äta.

  • Risto Matinen skriver:

   Det vore överbedrövligt om Rövén återkommer…

   Apropå ”Black Friday”, så undrade igår min gamla mor vad det var och varför engelska?
   Jag svarade att det är ett rea-jippo ifrån USA, där man har sin kalkontorsdag varje år och följande fredag är en klämdag för många. Passar alltså inte här, men det struntas i förstås…

   Föreslog ett namn på svenska: Negerfredag!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s