Min okunnighet om de gula västarna stör mig.

Bästa läsare!

Jag har haft mycket att göra på sista tiden, och det får bli min halvhjärtade ursäkt när jag säger att jag har noll koll på de gula västarnas ursprung i Frankrike. Fortfarande.

Låt mig kortfattat redogöra för min enkla tes här: Såna här saker händer sällan utan att någon som George Soros eller någon av hans dignitet står i kulisserna och drar i trådarna.

Det sakliga argumentet mot min insinuation är ju att de gula västarnas demonstration uppkom som en reaktion på att den franska regeringen ämnar höja skatten på diesel (jag trodde häromdagen att det rörde sig om en generell prishöjning). Utifrån detta tycks protesterna vuxit till ett uttryck för allmänt missnöje med regimen och dess politik.

I den fåordiga nyhetsrapportering som spridits här hemma i Sverige uppges det att ett problem för de franska myndigheterna har varit att de gula västarna inte leds av någon organiserad struktur som man kan förhandla med, till skillnad från när andra demonstrationer äger rum.

Så till det yttre framstår detta som en genuin rörelse som uppstått därför att medborgarna i Frankrike har fått nog. Hundratusentals fransmän har blockerat motorvägarnas betalningsstationer (så att bilarna kör gratis) och polisen hjälper demonstranterna att servera kaffe för de som vill stanna och berömma aktivisterna (yes, jag har fått detta från en förstahandskälla).

Ändå… kan jag inte komma ifrån att jag blir lite misstänksam. Kan det vara så lyckligt att fransmännen utbrister i ett #vadfanfårjagförpengarna och bestämt sig för att visa sitt missnöje offentligt och i grupp? Jag hoppas innerligt det.

Men om det är så att någonting annat ligger bakom, vad är det då som hänt?

Det enda jag kan komma på är att etablissemangsgossen Emmanuel Macron nyligen gjort utspel om att EU behöver en egen armé samt att han resonerade om att ”nationalism är svek”, med budskapet riktat mot Trump i synnerhet, men den självständighetsrörelse som breder ut sig i Europa i allmänhet.

Är de gula västarna ett verk av US Deep State för att göra läget bekymmersamt för Macron?

Att det handlar om en skattekritisk rörelse torde inte bekymra amerikanarna. De första som får sänkt skatt den dag franska regeringen bestämmer sig för att se över skattesystemet lär nog bli eliten (Big Business). Om Macron retirerar och inte kan höja skatterna så kommer den franska staten att försvagas, och det är absolut ingenting som Washington har emot alls. I synnerhet inte som fransmän är mer positivt inställda till Putin än engelsmännen.

Som sagt, jag ber om ursäkt för att dagens bloggpost bara baseras på min magkänsla istället för fakta. Men saken är den att jag har underskott på äkta fakta. jag ser vad som händer i Frankrike (och nu också i Belgien), och jag är jättefascinerad. Det är så att jag nästan vill se samma sak här, minus bränderna som stenkastarvänstern alltid ska leverera när andra försöker göra något trivsamt och fredligt.

Men jag vill inte sprattla om det är George Soros eller någon motsvarande som drar i trådarna bakom min rygg, och som försöker spela 3D-schack med mina frihetsideal som insats.

Hälsar eder Peter Harold

UPPDATERAT:

På Twitter kan vi se journalister och etablerade åsiktsmaskiner beskriva att de gula västarna stöds av Ryssland…

https://twitter.com/hashtag/giletsjaunes?src=hash

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Nyheter, Politik, Stadsliv. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Min okunnighet om de gula västarna stör mig.

 1. Björn Sveninge skriver:

  Gula vastar i alla frankrikes bilar.

  • Peter Harold skriver:

   Jag instämmer! Om vi ser till hur de gula västarna mer eller mindre mörkats ut av gammelmedierna så kan man ana att detta är någonting som etablissemanget inte räknat med. Frågan är om fransmännen kommer hålla ut, och vad de kan åstadkomma med den här uppresningen? Jag är rädd för att det enda etablissemanget kommer lära sig är att grodan måste kokas långsammare.

 2. hllviken skriver:

  Jag ställer mig också frågande till våld och bilbränning – det för inte saken framåt.

 3. Risto Matinen skriver:

  Ja, det har hänt mycket konstigt i Frankrike och i synnerhet Paris genom århundradena. Är det där de hemliga sällskapen testar och går loss?

  Förhoppningsvis är det denna gång något äkta. Man kan anta det, om den antivite Soros och antivite Makaronen konstigt och plötsligt skulle agera motstridigt.

  Dock verkar fransmän i gemen ha en större självbevarelsedrift och förmåga säga ifrån till politker-
  och byråkratpacket än nutidens svenskar, som tycks lägga sig platta inför vilket ondskefullt beslut som helst…

  • Peter Harold skriver:

   Japp, denna egenskap avundas jag. Jag skulle vilja se en hel del gula västar här hemma i Sverige också. Kanske i form av den där ringen runt Riksdagshuset som jag talade om för något år sedan…?

   • Risto Matinen skriver:

    Annat var det förr, när t.ex. dalkarlar drog till Stockholm för att sätta makthavarna på plats och gjorde det med hot om våld eller med våld. Det är givetvis inget som är önskvärt men maktens arrogans är vanligen stor, så då kan sådant duga.

    Dalarna har som landskapsvapen denna:

    De korslagda pilarna är en dålig stilisering av dalapilen:

    https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dalpil_-_Livrustkammaren_-_100826.tif

    Det är faktiskt en frihetssymbol. Dalpilen var ammunitionen för allmogens armborstar. För dig som sett symbolen på majstänger i Dalarna förstår kanske nu varför de sitter där?

    Jag är inte hemma på landskapsvapen och dylikt, men kan konstatera genom att se på det som finns, att endast Närke har något liknande, men där en än sämre stilisering…

 4. gmiksche skriver:

  Det är ingen konspiration som ligger bakom de gula västarna, de har faktiskt uppstått spontant. På landsbygden först, sen spridit sig till storstäderna. Nu får man skilja mellan dem och de våldsverkare som i städerna, i synnerhet Paris, har dragit nytta av de gula västarnas demonstrationer och barrikader. Våldsverkarna och plundrare är en helt annan falang, som alltid finns i beredskap när det blir oreda. Fransmän är eldfängda och Macron en bra tändhatt. Ur mitt perspektiv en mycket välkommen utveckling fast jag inte gillar förstörelse och plundring och annan skadegörelse. Med ett slag har Macron blivit ett politiskt skämt. Samt ett störande moment i Bryssels planerade åtgärder mot Italien. Nu kommer även den franska budgeten att betydligt avvika från det Macron planerat och som för det mesta drabbat fattigt folk.

  • Peter Harold skriver:

   Ja, jag hoppas innerligt att detta är en folklig rörelse. Vandalerna inne i city kan vara det vanliga packet, och det kan också vara det vanliga packet som mobiliserats via mellanhänder från statsmaktens sida för att smutskasta de gula västarna.

 5. Peter Sjöström skriver:

  Jo nog är det lite mystiskt . Men de svar som kommit in verkar vara trovärdiga . Denna blogg är ju seriös . Gula västar har vi i detta landet med och i mängder att döma när man ser sig omkring . Problemet här är att vi har det enligt majoriteten i landet förträffligt bra , eller hur . Så här sätter vi på oss västen när vi går ut med hunden , cyklar , bygger vägar , kör lastbil , hämtar posten mm . Det är skillnad det , lugnt tryggt säkert här i den bästa av världar. Mvh Sjöström

  • Peter Harold skriver:

   Det är egentligen fascinerande att se de här klippen från Paris där svartklädda hjälmförsedda personer rusar fram mot de gulklädda civilpersonerna. Annars uppfattar man ju att de med varselvästar är de som är den officiella parten, och att de som klär sig i svarta uniformer brukar tillhöra Antifa…

   • Björn Sveninge skriver:

    Möjligen kan denna artikel bringa ljus över händelserna.
    https://www.nordfront.se/gula-vastarna-ett-franskt-drama.smr

    • Peter Harold skriver:

     En bra överskådlig artikel. Delar känner jag igen sedan tidigare, men annat gav en hel del intressanta uppslag. Jag håller inte med om att det är dåligt att privata företag äger och driver fabriker och flygplatser, men det finns en aspekt där jag delar artikelförfattarens frustration, och det är att staten säljer verksamhet till Big Business för att få pengar som sedan går till Big Business banker. Och en stor bov i dramat är faktiskt det som skedde under första världskriget som skuldsatte Frankrike, och som tvingade fram Tysklands förnedrande kapitulation så att fransmännen skulle bli tvingade att plundra tyskarna på krigsskadestånd (ett krigsskadestånd som tyskarna inte kunde betala förrän de devalverat sönder sin valuta, vilket innebar att fransmännen lånade ännu mer pengar till en alternativbudget för att bygga upp sitt eget land som man låtit sig få sönderkrigat för att gynna Big Banking). Och så vidare.

 6. Peter Harold skriver:

  Här är en som pekas ut som en av de första ledarna i Gilet jaune, benjamin Cauchy i Toulouse. Där har jag åkt förbi…

 7. Björn Sveninge skriver:

  Nu är prickarna på plats.
  Jag kan berätta att jag besökt ryska kyrkor, i en av dessa samtalade jag med en rysk präst, jag berättade om Sverige och den svenska kyrkan, att där fanns homosexuella kvinnor som var präster och att jag lämnat svenska kyrkan.
  Det gläder mig sa han.
  Sverige påminner mest om ett dårhus och det verkar som om de flesta svenskar trivs i dårhuset alternativt är för fega att göra något, de ligger lågt och hoppas att nån annan skall våga?
  För att knyta ihop resonemanget, det som händer och har hänt i flera tusen år har ju samma ursprung, någon sa ju för tvåtusen år sedan att ”ni har djävulen till far”, Soros och makkaronen, svenska politiker lyder fan själv och avvikande åsikter förföljs.
  De som förföljs mest kan man förmoda är de som talar sanning och har mest ryggrad.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s