Nästa ”Trump-chock” borde vara indragna anslag till Israel.

Bästa läsare!

Det är med snart en veckas fördröjning jag blivit varse om att israeliska flygvapnet använde civil flygtrafik som skydd mot luftvärnet under sina attacker mot den syriska huvudstaden Damaskus samt andra mål (däribland enligt uppgift ett iranskt transportplan som stod uppställt på en flygplats).

Detta är samma usla strategi som den ukrainska regimen använde och sannolikt använder än idag när deras flyg bombade både militära såväl som civila mål i utbrytarprovinserna Luhansk och Donetsk som ligger på gränsen mellan Ukraina och Ryssland. Före nedskjutningen av Malaysian Airlines trafikplan från Amsterdam till Kuala Lumpur visade rebeller hur ukrainska attackflygplan flög strax bakom civil lufttrafik, för att sedan strax dyka mot angreppsområdet innan luftvärnet hann oskadliggöra angriparen. Detta sägs ha resulterat i nedskjutningen av MH17, men den tekniska bevisningen kan alltjämt inte klargöra vilken sida som avfyrande den missil som tillhörde den ukrainska armén.

Nu använder alltså Israel samma strategi som ukrainarna som motmedel till de nya och moderna luftvärnsrobotar som Ryssland försett Syrien med. Tidigare i år såg vi ett annat exempel där ryskt spaningsplan sköts ner av ”friendly fire” sedan israeliskt attackflyg flög intill spaningsflygplanets route med endast någon minuts varsel. Det kan inte längre råda någon tvekan om att Israel använder metoder som ska fördömas.

*

Medan jag smälte dessa underrättelser började jag så smått filosofera kring detta om förhållandet mellan Israel och Syrien. Israel uppger att de angriper mål tillhörande ”terrororganisationen Hizbollah”. Då ska man ha klart för sig att det är den militära grenen som är terroriststämplad av bl.a. Förenta staterna och EU, delvis enligt förtjänst, enligt min mening. Men om vi bortser från organisationens bruk av våld finns det ju en faktor som man faktiskt borde resonera om, och det är Hizbollahs attityd till frågan om statens Israels legala status. Denna är faktiskt inte alls så kristallklar som det anförs varje gång Hizbollah fördöms. Tänk om man kunde ha mer debatt och mindre krig, så kanske vi skulle se mindre av terror?!

Varför är Hizbollah inne i Syrien? Innan jag började ägna Syrienkrisen något större intresse så visste jag inte ens om att Israel ockuperat syriskt territorium i årtionden. Eftersom Israel inte återlämnat detta territorium så bör man således betrakta ockupationen som pågående under en krigssituation. Då torde det vara fritt för Syrien att bjuda in allierade helt och hållet i eget tycke. Det som förvånar mig i sammanhanget är att Syrien är så undfallen gentemot Israel. Detta rimmar inte. Många besökare av Skrivarens Blogg är säkert redan inlästa på ämnet, så jag behöver inte utöka mitt resonemang här.

Så hur löser vi detta problem?

Jag tror att lösningen består i en Donald Trump-chock. Nyligen meddelade han att USA:s militära åtaganden i Syrien ska avslutas (även om han inte helt oväntat nu bestämmer sig för att det ska ske när IS är bekämpat, vilket påverkas helt och hållet av USA:s allierade, och därför i praktiken kan bli till ett ”aldrig”).

Tänk om Donald Trump plötsligt meddelade att man drar in USA:s stöd till Israels försvarsmakt?

Jag vet. Donald Trump har ratificerat Barack Obamas 10-årskontrakt till den israeliska staten där USA lovar bort 400 miljoner USD i militär assistans, och 600 miljoner USD till israels missilförsvar. Per år. Dessa gåvor behöver inte sanktioneras av den amerikanska senaten och debatteras öppet, utan det räcker med att presidenten signerar och därmed öppnar kontona hos US State Department så att den israeliska staten kan ta ut pengar allteftersom de önskar. Dessutom finns det en klausul om att USA ska ge mer pengar om Israel dras in i krig. [LÄNK]

USA får tillbaka lite av pengarna i det att Israel köper bl.a. amerikanska stridsflygplan. Men i praktiken innebär detta att den amerikanska staten tar amerikanska skattepengar som sedan hamnar i fickorna på det militärindustriella komplexet via israeliska bankirers trixande…  jag menar, administration. Vad hade amerikanerna kunnat göra för dessa pengar själva, om de fått chansen?

Ponera att USA drog in sitt stöd. Det skulle svida för Israel. Man skulle definitivt bli mer sårbara. Men om man hamnade i en sådan situation skulle incitamentet för Israel att försöka skapa en fredlig lösning istället för en militär öka. Och om striderna upphör skulle man sannolikt finna att även den palestinska sidan blir mer motiverade att mötas för ett fredligt utbyte. Fred innebär att palestinierna återfår sina områden, och inte längre behandlas som fångar i sitt eget land. För det palestinska folket måste detta vara ett lyft ifråga om livskvalitet.

Jag vet. Det hela är en komplicerad fråga. Det blir inte fred bara genom att man vrider om en nyckel. Och risken att araber slår ihjäl araber kvarstår. Men det är deras problem. ”Vår” (ekonomiska) intervention är uppenbarligen inte till nytta för mänskligheten, så utfallet måste skapas av frukten från israelernas och palestiniernas eget engagemang istället för att omvärlden försöker balansera finansieringen av respektive sidas krigföring.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Nästa ”Trump-chock” borde vara indragna anslag till Israel.

 1. Anders Svensson skriver:

  Bibi har utlyst nyval … och för att han skall kunna vinna detta ”demokratiska val” … så måste ett stort antal människor offras … dö för att dom bara finns till … förfärligt och ynkligt …

 2. Lars Lindeberg skriver:

  Dont trust Dotard!

 3. Björn Sveninge skriver:

  Inte så konstigt att samma metoder används på dessa ställen, samma utvalda folk i farten.
  Chokladkungen är en utvald pralin…
  https://www.quora.com/Why-is-the-official-motto-of-Israeli-Mossad-By-way-of-deception-thou-shalt-do-war

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s