SVT klimatljuger om ryska isbjörnar

Bästa läsare!

Ingen ska tro att händelser i Våldssverige rankas särskilt högt i systemmedierna. Och vad gäller statsmedierna är det nyheten om att påflugna isbjörnar tagit sig in i en by i ögruppen Novaja Zemlja som är viktigare. SVT skriver på sin hemsida att:

En av anledningarna till att isbjörnarna söker sig till människorna är att det blir varmare globalt. När isarna smälter behöver de finna nya platser på land för att få tag i den mat de behöver för att överleva.

…och man citerar en s.k. arktisexpert på Världsnaturfonden, Tom Dumbom: ” – En av anledningarna förändringar i klimatet. Havsisen mellan Svalbard och Novaja Zemlja har inte frusit.” [LÄNK]

Nej, den här isen har inte varit stadigvarande frusen på 30 år. Men det är nu, eller rättare sagt sedan i december ifjol som isbjörnarna sökt sig till människoboningarna. Och de har inte mycket att frukta eftersom den ryska miljölagen förbjuder avskjutning av isbjörnar sedan 1956. Istället delar myndigheterna ut armband till folk med texten ”Ät inte mig”. Nej, jag skojar. Det är vad svenska myndigheter hade gjort om problemet uppenbarat sig här…

Som synes på bilden så är detta inte isbjörnar som svultit, trots att det är under denna period som svårast för en isbjörn att äta sig mätt på det naturen erbjuder. De riskerar eventuellt att svälta, och detta därför att mängden av isbjörnar ökat (tack vare jaktförbud) och konkurrensen om naturlig föda stigit. Med andra ord kan man ju se det som en positiv nyhet att isbjörnarna blivit ”för många” trots de påstådda ”klimatförändringarna”.

Är isbjörnarna i den militärt befolkade byn Belushaya Guba ett problem? Well, ett större problem för medierna som nu upptäckt att byns isbjörnar inte är ömkligt avmagrade, vilket föranlett vissa nyhetskanaler att istället visa upp National Geographics filmklipp på en mager ”klimatdrabbad” isbjörn från annat område (”Isbjörn som isbjörn”, ni vet journalister), som organisationen dock i efterhand erkände kunde ha varit drabbad av andra naturliga orsaker till sitt tillstånd (sjukdom, utkonkurrerad av starkare isbjörnar, dåliga tänder, skada från fall, för tjock is, för mycket snö, etc etc).

Människan kan ha påverkat den uppkomna situationen. Novaja Zemlja har varit ett militärt övningsområde – och är det nog alltjämt, men utan kärnvapentester – och det finns mängder av övergivna militäranläggningar som använts som skydd för isbjörnarna, och skaffat dem artificiella boningar för dessa djur, och detta i närheten av bebodda trakter. Den ryska armén har börjat riva dessa så att inte isbjörnarna ska etablera sig i närheten. Detta betyder att Belushaya Guba inte alls är den enda platsen som drabbats av isbjörnsbekymmer.

Så. Nu är ännu en idiotisk SVT-nyhet ”debunkerad”.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Gör det med djur. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till SVT klimatljuger om ryska isbjörnar

 1. micaelsblogspot skriver:

  Reblogga detta på Micaels Lidéns Blog och kommenterade:
  Ännu falskt klimatalarm från SVT i våldets och otrygghetens Sverige.

 2. Anonym skriver:

  Vad är det de inte ljuger om . Vädret är väl det som ligger närmast sanningen samt ett och annat sportresultat . I övrigt är det mest strunt som bjuds runt i kanaler liknande annaler . Det går hem i stugorna . Tv har en enorm genomslagskraft . Styr du journalisten så styr du folket , de flesta i vart fall . Finspång för journalister ?? Platser på grisbilen kvar ? Mvh Sjöström

 3. Sveriges största trollfabrik fortsätter att leverera. Lyckas dom rekrytera självaste (((Stortrollet))) så blir det nog varmt i byxan på många där uppe på Gärdet.

 4. hllviken skriver:

  På tal om rovdjur i Ryssland……..

 5. Risto Matinen skriver:

  SVT och alla andra fulmedia ljuger och vinklar om allt som rör klimat och väder, möjligen förutom väderleksrapporter.

  Isbjörnar är inte en hotad art och den har funnits sedan ca 0,6 Mår sedan, då de skilde sig ifrån brunbjörnarna. Isbjörnar skulle förmodligen klara sig utan vidare om så deras population sjönk till fyra tusen individer. De lär vara 20-25 tusen nu, och det är nog för många…

  Det har varit mycket varmare (flera grader) i arktis under tidigare interglacialer och inte dog isbjörnen ut. Inte bara varmare under denna (holocen), utan flera andra.

  Sedan 5-6 tusen år sedan har vi en fallande temperaturtrend, med varmare perioder, och vi går garanterat emot en ny istid om naturen får ha sin gång…

  • Risto Matinen skriver:

   Tillägg angående SVT-länken, där de påstår:

   Enligt rysk lag är det förbjudet att skjuta isbjörnar, men man har skickat tjänstemän till det drabbade området för att utreda om undantag kan ges.

   Kan det ens stämma? Om du åker till Spetsbergen ska du ha med bössa om du ger dig ut i terrängen och givetvis får du använda den om du blir attackerad av en isbjörn! Och om så?! Skulle inte ryssarna döda isbjörnarna som invaderat deras byar?

   Isbjörnar är förmodligen det farligaste rovdjuret för oss människor.

   Onödigt vetande: Isbjörnar har förmodligen det bästa luktsinnet. En hanne kan känna lukten av en hona på tio mils avstånd.

   I Arburdistan behöver man inte ens ha ett gott luktsinne för landsförrädare för att finna tusentals sådana i stat, byråkrati och fulmedia…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s