Forum för inbördes trätande… och varför den/det inte ger något.

Bästa läsare!

Jag råkade bläddra förbi i flödet och såg en rubrik i stil med ”Alex, Adam and Owen is a shill”. Jag reagerade direkt. ”Is”? Borde det inte vara ”Are”, eftersom Alex, Adam och Owen är flera personer, d.v.s. att man bör använda pluralisformen?

Dessvärre bläddrade jag förbi, glömde saken, fick annat att tänka på, etc. Men plötsligt slog det mig att frågan ändå kanske är intressant nog att diskutera. Trots allt, vi befinner oss nu i en fas där alternativmedierna blivit så etablerade att vissa av aktörerna nästan kan sägas utgöra ett alternativt etablissemang. Vi såg lite av detta här hemma i Sverige hos Avpixlat, som jag dock får berömma för att periodvis uppvisa en dos av hälsosam integritet gentemot det parti som på sätt och vis stått dem närmast under åren. Under vissa ögonblick kan jag nästan känna en lätt doft av nyfikenhet på libertarianismen hos nya Samnytts skribenter – måhända som en yttring av att de själva under stundom tvivlar på Sverigedemokraternas omdöme, lämplighet och ambitioner.

Nå, nu till pudelns känsla i det aktuella exemplet. Det handlar alltså om Alex Jones och hans kanal InfoWars. För den som inte varit riktig uppmärksam tycks den största förändringen vara att Alex Jones blivit fetare och skäggigare. För den som varit mer på alerten består den synbara förändringen mer av en mer distanserad attityd gentemot s.k. ”konspirationsteorier”, och ett starkare fokus på högerorienterad nationalism. Lusten att förarga och exponera etablissemanget har förbytts till en uppmärksamhetssökande drift att dansa framför knäppvänsterns gevärssikte.

I sak har jag ingenting emot att InfoWars väljer att vara en röst för det konservativa tankegodset. Det finns inte många sådana kanaler inom det som kallas mainstream media. InfoWars visar dessutom en generositet gentemot oss européer genom att också skildra det elände som pågår här, dock utan större djup och bredd, utan mest för att registrera hopplösheten och göra den känd utanför våra egna nationsgränser.

Och sen har vi det uppenbara. När det handlar om Israel och det sionistiska maktetablissemanget i det landet och USA tycks Infowars bara använda fuktskadat krut.

Just detta förhållande har uppmärksammats av Adam Green med flera som ligger bakom YouTube-kanalen Know More News. Jag får erkänna att inte följt honom särskilt länge, och inte ens numera har jag tid och energi att studera alla hans poster. Men jag lyfter på hatten för hans kamp att belysa de tillkortakommanden som Infowars kan anklagas för sedan man hittat finansiärer som bekostar den tjusiga studion, teknikernas löner och staben av researchers. För det är uppenbart att pillerförsäljning knappast kan få Infowars att gå runt. Inte minst när man undviker den omskurna elefanten i rummet.

Sen var det den där rubriken med att ”Alex, Adam and Owen is a shill”. Tyvärr hittade jag inte meddelandet igen, men jag har i alla fall lyckats hitta att ”Owen” är podcastaren Owen Benjamin som under lång tid och fram till nyligen försvarat Alex Jones från anklagelser om att vara en sionistisk lakej. Min kännedom om Owen Benjamin är begränsad till intrycket av att han verkar vara influerad av alkoholhaltiga drycker när han slår på sin web-kamera, vilket kanske inte är det lämpligaste om man ska föra en publik diskussion på ett tydligt, genomtänkt och sammanhängande sätt.

Under min jakt på sökorden ”Alex + Adam + Owen + shill” fanns jag mängder med poster och kommentarer om det eventuella problemet med att vissa debattörer är ”planterade” att hålla den samhällskritiska debatten inom vissa avgränsningar som fastställts av dolda intressenter i bakgrunden.

Det slog mig att vi ju knappast är förskonade från denna misstänksamhet ens i vårt eget land. Som jag redan antytt har vi kopplingen mellan Avpixlat/Samnytt och SD:s existens som man med befogad rätt kan förmoda är ”kontrollerad opposition”. Vi har också den verbala rivaliteten mellan alternativmedier, som t.ex. – om jag minns rätt – det numera insomnade Blueshift.nu och Vaken.se. För den som verkligen är involverade i denna ”bransch” finns det en risk/möjlighet att osämjan kan grunda sig på personliga aspekter. Sverige är trots allt litet. Många har väl uppmärksammat att jag ju inte är en av Chang Fricks största fan, även om jag hyser respekt för hans insatser som nyhetsjägare. Som opinionsbildare har jag dock inte lika stort förtroende för honom, men vi är alla bra på skilda sätt och olika saker.

Det som slår mig – och jag säger det med stor ödmjukhet – är att vi som befinner oss i sfären av dissidenter knappast kan ha full koll på allting, och detta borde ju rimligtvis också gälla de som försöker ha publicerandet som profession. Häromdagen råkade jag hitta en mp3-fil som jag laddat ner för ett par år sedan, vars innehåll jag förträngt sedan dess, men som i mycket kändes lika aktuellt nu som då. När jag kände igen det jag lyssnade på insåg jag också hur pass mycket mer som tillkommit sedan programmet spelades in, utan att vi som är ”medvetna” lyckats på något vis förhindra utvecklingen (ämnet handlade om censur, och jag tror att de flesta kan hålla med om att censuren ökat på flera håll i samhällsdebatten under senare år).

Mycket av det som enskilda debattörer gör är baserat på personligt intresse. Det är troligt att vissa kan mutas, men det är också sannolikt att vissa debattörer inte säger vissa saker helt enkelt därför att de inte behärskar ett ämne (fullt ut). Och sen kan de finnas debattörer som inte alls är rädda för att säga saker som går emot bättre vetande. Häri finns faktiskt ingen skillnad mellan mainstream media eller de alternativa medierna. Kvaliteten beror helt enkelt på tillgången av information och hur man applicerar den. Därför behövs yttrandefrihet, och därför behövs också kanaler för interaktion inom mediet mellan avsändarna och mottagarna.

Med de lagar och regleringar som redan finns plus de som tillkommer kommer denna informationsfrihet att bli allt mer avgränsad, som om det inte vore illa redan nu. Det innebär att vårt samhälle kommer gå in i ett sinnestillstånd som t.ex. rådde under Sovjetkommunismens dagar, eller för all del i dagens Nordkorea.

Att reparera en dylik skada kommer kanske inte låta sig fixas på en mansålder, förrän systemet havererar av sig självt. Så därför måste vi se till att inte hamna där. Vi måste slå vakt om yttrandefriheten, och vi måste göra det med kraft. Detta kan föranleda åtgärder som inte är att betrakta som vänliga, utan som kan innehålla ett mått och någon form av våld. Exakt vad har jag ingen aning om, men min oro över att vi inte kan debattera fram yttrandefrihet inte längre är möjlig.

Hälsar eder Peter Harold

P.S.
Tillgång på information är viktig. Jag är t.ex. idag mer benägen att betrakta moskéskjutningarna i Christchurch i Nya Zeeland som en slags false flag-operation än direkt efter attacken eller när jag läste manifestet. Det är alldeles för mycket som sopats under mattan av systemmedierna, men som tack vare alternativmedierna plockats fram till beaktande. Bra!
D.S.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Forum för inbördes trätande… och varför den/det inte ger något.

 1. gmiksche skriver:

  Klockan går inte att stoppa eller vända. Det kommer en period av inbromsning och sen tar det fart igen.

 2. Vauen skriver:

  Trolig utveckling kan vara att internet delas in i öst/väst?! Ryssland lär jobba för ett skapa ett eget internet. Så vi får kanske lära oss logga in på ryska internet för att läsa alternativ media i fortsättningen. Informationskriget kommer ju inte stanna bara för att de ideologier som ockuperar Europa och USA bestämmer att man inte ska få säga att ”européer är vita” eller dylikt.

 3. hllviken skriver:

  Nytt om gamla Megaförmögenheter:

 4. Lennart skriver:

  Den ”kristen-sionistiska” tidningen Dagen rasar mot en påstådd ”hatpredikant”, Steven Andersen från Amerika som enligt uppgift ska besöka Sverige på inbjudan från en AFS-medlem som heter Levi Modin. På högsta ort talas om att hans inresa till Sverige skall stoppas. Det påstås att Mr. Andersen uttrycker sig nedsättande mot ”homosexuella, judar och muslimer”. Jag vet inte jag. Händelsevis har jag sett ett par av hans Youtubefilmer, som var klart sevärda och fann inget nedsättande i dem. Filmerna hette ”Marching To Zion” och ”The Holocaust Hoax exposed”.
  https://www.dagen.se/nyheter/lost-natverk-bakom-hatpredikantens-sverigebesok-1.1458816?paywall=true

  • Björn Sveninge skriver:

   Jag har sett ett antal av Steven Andersons videor på Youtube och i mitt tycke är de mycket bra.
   Tänk om vi haft en sådan predikant i en svensk kyrka men där är det numera tomt utom vid begravningar förutom av präster som ofta är flator eller bögdjävlar.
   Dagen är uppenbarligen en riktig skittidning 666!
   Steven Andersson har gjort två saker, gått på vad det står i bibeln är det ena, det andra är att förklara vilket slags samhälle vi lever i och vilka som ligger bakom dekadensen.
   Nu om fan själv hade regeringsmakten i Sverige vad skulle han göra?
   Mitt svar är uppmana alla sina drängar och underhuggare att göra allt i sin makt för att svartmåla Steven, eller hur.!
   Hela det här landet är dessvärre förbannat frågan är vad man kan göra åt det?
   Och därmed var frågan om varför folk alltmer tappar livsgnistan besvarad.

 5. Anonym skriver:

  Friasidor.is är en mkt bra Fakta granskande blogg inom många ämnen…

  Du skriver om intressanta ämnen, vad tror du om Sveas krasch då???

 6. Risto Matinen skriver:

  I sammanhanget kan man verkligen fundera över hur folk manipuleras. Uppenbara lögner är plötsligt sanning.Särskilt svårt att förstå det, har vi som kan och vet att dessa ”sanningar” är lögn och förbannad dikt.

  Propagandister har under hundratals år använt enkla trick. Goebbels var inte alls först…

  Egentligen hade jag avsett att skriva en kort och enkel förklaring, men jag orkar inte just nu, enär jag är och har varit sjuk i två månader, så håll tillgodo med detta tillsvidare:

  What Is Cognitive Ease—and Why Should You Be Wary of It?

 7. Björn Sveninge skriver:

  Den ”svenska” kyrkan är värre än Sodom och Gomorra!
  Och äcklet Saga Lena Höglin i Köping är ett bra exempel som kommer att brinna i helvetet i evig tid om det nu är någon tröst för någon och man tror på vad Steven Anderson säger?
  I vilket fall är det inte värre när någon som går djävulens ärenden är anställd av den svenska kyrkan som blivit ett djävulens ombud??
  Naturligtvis har jag gått ur den sk kyrkan.
  Man kan trösta sig med att Porkoshenko i Ukraina förlorat stort men när alla kandidaterna är ombud för han med svans så kanske det inte betyder så mycket?
  https://russia-insider.com/en/node/26698

 8. Benny skriver:

  Här i södra Sverige börjar buskar och träd redan skifta i grönt med behagliga temperaturer på 15-16 grader medan det i norr fortfarande är snö och vinter! Ja, Sverige är avlångt både geografiskt och i folkdjupen där avståndet ökar till eliten och makthavarna som lever i sin egen bubbla i Stockholm. Att media numera är i maktens händer bevisas av den närmast servila behandling som maktens politiker får av s.k ”journalister”! Att det här kommer att sluta i katastrof, om inte en rejäl omvändning sker, är ju inte svårt att förutse men Sveriges stela och rigida maktsystem som ursprungligen skapades av diktatorn Gustav Vasa har visat sig mycket tålig. Hur man ska rå på detta byråkratiska monster som kallar sig Sverige är svårt att sia om när t o m SD numera är urvattnat och snart en del av denna maktapparat. Illavarslande men inte oväntat!

 9. Björn Sveninge skriver:

  Två flugor på smällen…
  Kommer Anderson till Sverige?
  Och vart blev Läsaren av?
  Kan han fås tillbaka?
  Allt han skrev var bra men de sovjetiska flygplanen som möttes över Himalaya glömmer jag aldrig)!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s