Vinter-OS Sverige my ass no thanks! (Mats Hinze – kom tillbaka!!!)

Bästa läsare!

Det är väl så gott som dagligen man kan läsa i nyheterna konsekvenserna av att svenska politiker förstör sitt land p.g.a. obefintligt förutseende och dålig framförhållning. Men på en punkt tycks de kunna tänka framåt i tre led, och det är inför utsikten att vara med på hedersläktaren när en olympiad invigs.

Ja, det är till och med så att politiker engagerar sig för framtida olympiader fastän sannolikheten är stor att dessa evenemang kommer inträffa efter att de lämnat borgarrådsposterna, landstingsrådsposter eller sportministeriet. Men likt en trogen arbetsmyra kämpar de för den svenska kandidaturen att få arrangera tävlingarna för den internationella olympiska kommittén.

Här är offerviljan oändlig. Men egentligen avviker inte OS-frågan från någon annan fråga där politiken präglas av sedvanlig omdömeslöshet och fanatism. Ty dessa omdömen passar in när vi talar om det ”storslagna projektet” med mångkultur och massmigration (det stora folkutbytet). Här är det inte bara triviala argument som att ”ett OS kommer sätta Sverige på kartan”, utan man lovar att en olympiad kommer göra stordåd för svensk ekonomi.

Kampanjmakarna har givetvis lagt upp en sida om saken på Wikipedia (underligt hur välvilliga Wikipedia är i vissa frågor, men censurerar i andra). Där kan man läsa följande:

Den totala kostnaden är planerad att hamna på 13,6 miljarder kronor och är privat finansierat.

Aha, så bra. Så ofarligt. Vinter-OS kommer betala sig självt. Underbart. Fast osant. Redan i följande rad kan vi läsa vad man inte kan dölja:

Kostnaden för säkerhetsgarantin, dvs säkerhet kring evenemanget så som poliser och kontroller mm, väntas hamna på mellan 500-600 miljoner kronor. Svenska staten förväntas stå för denna kostnad. Pengarna är tänkta att betalas tillbaka med hjälp av biljettintäkter och andra intäkter förknippade med OS etc.

Hur vore det ifall OS-arrangören själv tar dessa kostnader eftersom man ju ändå kommer tjäna pengar på biljettintäkter och ”andra intäkter förknippade med OS”? Numera talas det ganska frekvent om att fotbollslagen i huvudstaden ska stå för säkerhetskostnaderna vid derbyn. Det är en bra princip. Har du ett varuhus som lockar till sig tjuvar så är det inte polisen som patrullerar, utan man hur in säkerhetsföretag som jagar snattarna (och överlämnar dessa till polisen som tar upp anmälan och befriar brottslingen).

Sen kan man ta en titt på hur arrangemanget är tänkt att genomföras. Invigning och avslut ska hållas i Friendsarenan (ett jävla fult namn om jag får säga det själv, och tydligen får namnet inte användas av Olympiadörernas kommitté, haha!). Stockholms stadion (som en gång var olympiadanläggning) skaanvändas till ”freestyle hopp” och ”big air”. Hammarbybacken kommer avlysas för menighetens pulka- och skidåkning och dedikeras för ”freestyle puckelpist, aplin parallellslalom och teamtävling”. På Hammarbybacken? Ja, enligt politikernas förslag. Jisses, detta är ett utfall för Stockholm-hybris. Det lär finnas grusgropar ute i landet som är betydligt bättre lämpade för det här…! Jeezus.

Ishockeytävlingarna förläggs enligt planerna till Globen, både för spelare med ben (ishockey) och utan (kälkhockey). I Tele2-arenan (som också måste byta namn, vilket borde vara ett bestående byte) får konståkning och ”short track”. Ute i Spånga där fotbollsspelande småtjejer sextrakasseras av ”ungdomsgäng” ska man åka skridskor, trots att Klimat-Greta och SMHI-Per säger att vintrarna kommer vara ett minne blott i Stockholm och att vanligt folk kommer ha glömt hur man åker skidor och skridskor.

Curling och rullstolscurling ska förläggas till Bandyhallen i Gubbängen. Tydligen finns inte denna anläggning, men Stockholms stad är villiga att bygga den för att kunna användas till OS. Ska vi vara helt ärliga så är jag inte säker på vad som är hönan eller ägget i sammanhanget, men jag är ganska säker på att skattebetalarna ska finansiera bygget. På ospecificerad plats i gangsterstaden Södertälje ska man spela ishockey och ha gruppsex. Förlåt, ”gruppspel” stod det.

Sen kommer vi till det som låter mer logiskt när det gäller vinter-OS, och det är lokaliseringen som känns mer snösäker än huvudstaden strax ovanför 59:e breddgraden. I Falun ska man hoppa i backe och utöva ”nordisk kombination”. I Hamra (som jag tror ligger i Härjedalen, för det kan knappast vara Gotlands Hamra som avses av de dåliga kommunikatörerna i Stockholm stad som inte kan länka rätt på sin Wikipediasida) ska man åka längdskidor och skjuta med gevär. Och i Åre ska man göra en massa saker som har obegripliga namn med hjälp av det lutande planet, men på ett fjäll som sannolikt har både snö och plats för evenemangen.

Det dråpliga är att det stockholmska vinter-oset inte ska spridas ut mellan halva landet, utan även till andra sidan Östersjön. Japp, man tror knappt sina ögon, men den svenska OS-gruppen ska förlägga de svenska OS-tävlingarna i bob, rodel och skeleton till Sigulda i Lettland!

Nå. Nu till min poäng som i huvudsak handlar om ekonomi, även om detta med OS också väcker hygienfrågor.

Jennifer Willis på Investopedia skrev ifjol en artikel som summerar det som är fakta och sanning [LÄNK]:

The economic impact of hosting the Olympics tends to be less positive than anticipated. Because most cities have ended up falling massively in debt after hosting the games, cities without the necessary infrastructure may be better off not submitting bids.

På detta ger hon en mängd exempel på hur städers ekonomi åderlåts på grund av OS-arrangemangen. Bara för att Stockholms stad på pappret säger att man har nästan alla anläggningar på plats betyder inte att det är bara att ställa sig utanför och sälja biljetter och släppa in publiken. Icke sa nicke! OS-kommittén har en tjock bibel med anspråk och krav. Betänk var de tusentals tävlande ska härbärgeras? Och publiken? För detta måste Stockholms stad hyra in en armé med konsulter. Dessa kommer missa en massa, men det kommer inte OS-kommitténs inspektörer som gladeligen anmärker på brister och man får göra ombyggnationer i sista minuten till högsta kostnad. Vem tar den kostnaden? Gissa tre gånger, och säg ”skattebetalarna” varje gång och du får tre poäng. Londons OS kostade 14 miljarder dollar, och 4 miljarder hamnade direkt i skattebetalarnas knän.

Bara detta med att man ställer upp som kandidat för att arrangera OS är dyrt. Tokyo kandiderade för OS 2016 och deras kostnader uppgick till 150 miljoner dollar (okänt om mutorna till IOK-ledamöterna är inberäknade här). Det skulle bli mycket vård/skola/omsorg för dessa pengar, inte sant?

Men jag ska inte vara en bakåtsträvare. Låt oss ha ett OS. Men låt det bekostas helt och hållet med egna pengar.

Den olympiska kommittén kan med sin egen budget hyra alla anläggningarna, vaktbolag och entreprenörer som är villiga att ta uppdrag (mot förskottsbetalning, föreslår jag). De kan precis som vilken event-arrangör som helst hyra lokaler, vare sig det är Globen, Solnaarenan, Enskede rackethall eller en skidbacke i Norrland. Adresser kan man hitta via valfri sökmotor. Och betalar för kostnader gör man med egna pengar som man tjänar genom att sälja biljetter och TV-rättigheter.

Det finns ingen anledning att blanda in vare sig skattebetalarna eller politikerna.De förstnämnda har det redan svårt nog, och de sistnämnda har inte kompetens eller omdöme.

Klarar arrangören sig inte utan skattebetalarna, då får man skära ned på kostnaderna tills man har råd. Eller låta bli. Köp eller bygg en vinterarena i ryska Sibirien och använd den så ofta som det behövs, det blir billigare. Detta blir enklare än att harva jorden runt (och dessutom komma till Stockholm när man ändå måste åka över Östersjön för att deltaga i vissa av grenarna).

Mitt budskap till Stockholms stad: Ni behöver inte göra om för att göra rätt. Ni ska helt enkelt bara låta bli det här med OS. Don’t touch it.

Var fan är Mats Hinze när man behöver honom som bäst i OS-debatten?!!

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Stadsliv. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Vinter-OS Sverige my ass no thanks! (Mats Hinze – kom tillbaka!!!)

 1. Peter Sjöström skriver:

  Jo du Peter , när det gäller lek så verkar det inte finnas några gränser för våra politiker . Att sätta Sverige på kartan ena stunden för att i nästa stund försöka sudda ut det från kartan , hur ska de ha det ? Ska det sedan tävlas om vem som är bäst var tar deras slogan om allas lika värde vägen ? Ska alla få guldmedalj ? Vad säger feministerna om herrar får mer tid i rutan ? De har väl fler grenar också ? Som du skriver med ekonomin verkar det inte vara några problem och då är det väl bara för den internationella olympiska kommittén att hyra våra anläggningar och leka i 2 veckor . Mvh Sjösbtröm

  • Peter Harold skriver:

   Faktiskt, det är intressant att den svenska skolan ska likrikta eleverna och att man inte får ge ”elitundervisning” till särskilt begåvade elever (de som skulle kunna uppfinna svävande cyklar, botemedel mot cancer, alzheimer, aids, etc, och ge Sverige nya Nobelpris), samtidigt som staten gladeligen slänger ut miljardbelopp (det är där man hamnar) på TV-sända sportevenemang där endast en vinnare kan få guldet i hård konkurrens. Det känns lite obegripligt. KAN det vara så att TV-sporten är skådespelet till brödet som ska hålla folket lojt så de inte revolterar…?

 2. S Eriksson skriver:

  ”Det blir lönsamt på lite längre sikt. ” F-n tro’t.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s