Filmtajm: Paris före och kring förra sekelskiftet

Bästa läsare!

Jag kan inte låta bli att rekommendera följande YouTube-klipp som innehåller hastighetsjusterade filmdokument från Paris med tillagt ljud. Mycket bra gjort!

Vi ser här ett idag svunnet Paris som dokumenterats av Lumière freres när filmkonsten var ung. Jag hoppas att detta filmklipp och liknande skulle kunna inspirera dagens kulturarbetare att ta den för-multikulturella eran till sin barm och förstå vilka värden som förlorats eller är hotade idag, och som vi skulle behöva överväga att ta till heders igen – både på individuell nivå likväl som samhällsmässigt.

Utan att bli mer konkret än så ber jag att sålunda få rikta läsarens uppmärksamhet till det förflutna för en stunds historisk vandring bland människor som inte längre är med oss idag.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Historia, Stadsliv. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Filmtajm: Paris före och kring förra sekelskiftet

 1. Rune skriver:

  Passa på att se sådana filmer innan de förbjuds såsom varande nazistiska. Inte en afrikan eller arab på filmen. Likaså blir förstås skolkort från sextiotalet och tidigare förbjudna som nazistpropaganda.

 2. Härligt att dom korrigerade hastigheten. Det var något som irriterade mig mycket under min barndom när dom visade stumfilmer på tv. Synd att dom inte färglade den digitalt också. Beträffande ljudet var det säkert bara en kille som satt och klappade med kokosnötter i studion.

 3. Peter Sjöström skriver:

  En blivande filmklassiker . Du kan kalla dig för nutidens Gunnar Oldin , han som var före Nils Petter Sundgren på tv . Om man sedan ser något från reklamfilmsmakarna där sandnegern , vanliga negrer mm blandas med vita i olika familjekonstellationer är kontrasterna milsvida . En film för de som befolkar Cannes i dagarna . Titta , betänk , lär och dra sedan en slutsats . Att många av filmens män strax efter fick sätta livet till i Flanderns skyttegravar för att några ville göra profit känns overkligt . Mvh Sjöström

  • Peter Harold skriver:

   Gunnar Oldin… gjorde här reklam för uppslagsverket Combi Visuell. Det slår mig att så här talar inte bildat folk längre…. Knaske för att folk inte längre är bildade?

 4. hllviken skriver:

  ll

  • Peter Harold skriver:

   Vackert, även om tavlorna har samma skärpa som min syn när jag går utomhus med läsglasögon. Vilket ger mig problem i mitt sociala umgängesliv med grannarna:
   ” – Jaha, Peter, är du på bättre humör idag?”
   ” – Vaddå?”
   ” – Ja, jag mötte dig igår, men du hälsade inte”.

   Tack för den sköna musikpausen! Satie är en favorit hos mig.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s