Spelar det nån roll att Olle Wästberg träffat Wilhelm Moberg eller mötte Lassie?

Bästa läsare!

Jag är i färd med att planera en semestertripp, vilken dock är smått hotad av värk i axel och arm så att jag knappt kan hålla i bilratten eller ens plocka upp saker. Jag har alltid kunnat bita ihop inför såna bagateller, men i år verkar det vara som att värken tar sin tribut.

Sedan finns det ett annat fenomen som gjort mig förundrad, och numera smått bekymrad. Under de senaste veckorna har jag råkat ut för ett antal smällar i olika väggar. Ljudet ifråga är som om någon tagit en stor säck med spån och dängt den rakt in i väggen. Kruxet är att första gångerna det hände var det ytterväggen här hemma, mitt i natten. Några dagar senare hände det igen, men denna gång satt jag utanför en jourlivsbutik ett kvarter längre bort och hörde samma slags ljud från dess husvägg. Det är inte det där skallrande knacket som man annars kan höra från t.ex. sprängningar under marken (och som kan fortplanta sig genom berget nån kilometer), utan en hård dov duns, och jag känner vibrationen i kroppen, så det är inte enbart öronen som spelar mig ett spratt. Jag kan däremot inte hitta några spår av ljudkällan. Mycket märkligt.

Nå, låt oss gå till ankdammen istället. Blott Sverige svenska ankdammar ha…

Den forne Expressen-chefredaktören tillika kultursnubben Olle Wästberg-Hirch har lyssnat på Jimmie Åkesson:

Olle Wästberg‏ @OlleWstberg 7 juli

Nyss beskrev Jimmie Åkesson i sitt Almedalstal Sverige som ”Sex och en kvarts miljoner levande svenskars land”. D v s att 3.750.000 i vårt land inte räknas som svenskar. Det säger mycket om SD och vad som kan hända om de får inflytande.

Det första som slår mig är denna besatthet som de svenska vänsterliberalerna (och vänstern) har inför Jimmie Åkesson. Jag är inte heller SD:are, men jag kan inte låta bli att känna en lust att hojta till och be dem att coola ner sig lite.

Jag håller dock med om att Olle Wästberg har bredd i sitt gnäll. Är det inte SD så är det Trump och generella hyllningar till invandringen…

Olle Wästberg‏ @OlleWstberg 4 juli
Varje år på USAs nationaldag, idag, lägger Carnegie ut en helsidesannons i många tidningar – här dagens New York Times – där man lyfter fram ett 30-tal framgångsrika invandrare: ”Great Immigrants Great Americans”. Vore värt att göra något sådant i Sverige.

Well, Olle. Det är väl det här du har Expressen, Aftonbladet, SVT och DN till? Har du redan glömt din systertidning DN som slog upp hur framgångsrik invandringen var för Sandvikens kommun? Mångmiljonvinst, sade man.

Men åter till Olle Wästbergs arga twittrande om inledningen av Jimmie Åkessons tal i Almedalen. Åkesson sade: ” – Sverige är vårt, det är de sex och en kvarts miljoner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk att förvalta och förkovra”. Om detta reagerade Wästberg med att påstå att Åkesson exkluderade de 3.750.000 andra i landet. Många hade sedan roligt åt att Wästberg inte visste om att Åkesson citerat författaren Wilhelm Mobergs text ”Svensk strävan” från 1941. Olle Wästberg var dock inte ensam. Fler hängde på, framför allt regeringens förstebimbo (socialförsäkringsministern), men även en professor i statsvetenskap, Helle Klein, pansargeneralen Henrik Arnstad… Ja, jag tror Ann Heberlein har en bra lista över lipvänsterns klagokör [LÄNK].

Olle Wästberg menade sedan att han inte kände igen citatet därför att det kom från fel person(!), och hans argument skulle stärkas av det faktum att Olle Wästberg minsann träffat Wilhelm Moberg. Jag ber att få citera någon annan (har glömt vem) som sade att det snarare var Wilhelm Moberg som träffat Olle Wästberg. En kraftfull träff. Duns!

Nu har det uppstått en debatt om den okultiverade kulturvänsterns behov av att lära sig lite kultur. Jag vet inte hur långt jag ska hålla med. Jag tycker att intag av kultur ska vara individuellt och utgå från var och ens eget behov. Uppenbarligen har vänstern behov av att kunna mer om varifrån Jimmie Åkesson hämtar sin retorik för att inte med ryggmärgsreflex avfärda allt han säger som ”nazism” och ”det luktar 1930-talets Tyskland”. Faktum är att steget från Jimmie Åkessons citat av Wilhelm Moberg (som Olle Wästberg kallar för ”vänsterliberal”) inte alls är så långt från den socialdemokratiske statsministern Tage Erlanders hyllning av Sveriges homogena befolkning – en homogenitet som borgade för att landet inte slets i bitar likt andra länder där staten styr över olika kulturer, enligt Erlander.

Enligt min mening var Wilhelm Moberg anarkist. Få inom den svenska kultureliten kunde som Wilhelm Moberg ställa diagnos på sakernas tillstånd. Wilhelm Moberg hade naturligtvis som en människa under utveckling – påverad av sin samtid och omgivning – olika faser som författare och samhällsdebattör. Texten ”Svensk strävan” skrevs i skenet av att Nazi-Tyskland befann sig i en expansiv fas – man fruktade på allvar att Adolf Hitler ville ta över hela världen. Wilhelm Moberg ansåg att ett nazistiskt maktövertagande skulle hota svenska folkets frihet. Han ansåg samma sak om Josef Stalins kommunistdiktatur i Sovjetunionen. Kan man klandra honom för någonting så var det den tidstypiska övertron på att den demokratiska anglosaxiska världen saknade några skönhetsfläckar, men Wilhelm Moberg var knappast ensam om den villfarelsen, ovetande om hur man byggde upp skendemokrati, men han kom på det sen i efterhand (och myntade begreppet ”demokratur”).

Insikten kom dock i alla fall. Och den slog med sådan kraft att även den svenska samhällsordningen fick utstå hans kritik: ” – Är människan själv eller staten den rätte övervakaren av människors välfärd?” frågade han sig uppenbarligen retoriskt. Wilhelm Moberg hade modet att ställa sin egen prestige på spel när han lyfte fram de skandaler som statsapparaten försökte sopa under matten. Om han vann? Det är inte helt säkert. Svenska folket är svårväckt. Många minns hans batalj med Olof Palme i TV (Kvällsöppet, 1971), men ingen minns vad de trätte om. (Inom parentes finns det några ord från Palme som skulle kunna återupprepas idag, som t.ex. när han säger till Moberg: ” – Du är offer för massmedierna” när Palme anser att SvD citerat UD felaktigt).

Om några yngre människor känner till Wilhelm Moberg så är det blott som namnet på författaren till tetralogin om utvandrarna – verk som fortfarande lyfts fram för att de handlar om migration, och som ska illustrera hur inhuman världen var på den tiden innan vi hade den allsmäktiga socialdemokratin som med sin statsingenjörskonst lyckas ta hand om alla från vaggan till grav. Någon reflektion över det som Wilhelm Moberg verkligen var ute efter – att skildra hur fria människor kan växa och utvecklas om de befrias från kontroller och begränsningar [länk] är inte någonting man uppmanar de unga läsarna att reflektera kring.

Wilhelm Moberg skaver hos etablissemanget än idag, och att hans strof om patriotisk grundad frihet under brinnande världskrig reciterades av SD-ledaren är en nagel i ögat på tyckar-eliten, i synnerhet när man till slut upptäckt varifrån Åkessons ord hämtats. ” – Oj, ingen skugga må falla över författaren till Utvandrarna – misstaget är att fel person citerar Moberg!” dundrar de okunniga åsiktsmaskinerna för att urskulda sitt re-twittrade misstag.

Daniel Sjöberg på sajten Allmogen konstaterade redan för ett par år sedan att Wilhelm Moberg skaver som fan även hos Bonnier-koncernen, där DN tydligen av-publicerat en ledarartikel av sin egen f.d. chefredaktör Svante Nycander från 1997, i vilken denne beskriver Mobergs (uteblivna) eftermäle med bl.a. följande ord:

Mobergs politiska idéer var inopportuna, han gick rakt emot de dominerande tänkesätten. Han var modig och självständig, hans budskap var tydligt och lättförståeligt, och han hade en grovkornig polemisk stil som var mycket effektfull. Därför nådde hans stämma ut över landet. Men hans ord fångades inte upp. Från mitten av sjuttiotalet är det som om upprorsmannen Vilhelm Moberg, bondeanarkisten, statens och ämbetsmännens fiende nummer ett, aldrig hade funnits. Bara diktaren fanns kvar.

[…]
Genom alla skiften hade han samma grundhållning, både som diktare och som opinionsbildare: han var för individuell frihet, mot statligt förmyndarskap och alla former av kollektivism.”

Ja, det kan ju sett ur detta perspektivet tycka sig lite underligt att Jimmie Åkesson – partiledare för en av de åtta kollektivistiska partierna i Sveriges riksdag – citerar en opinionsbildare som var för individuell frihet, mot statligt förmyndarskap och alla former av kollektivism. Man kunde önska att Jimmie Åkesson löpte linan fullt ut när han brukar sin Moberg, men sådan lycka tror jag vi inte ska räkna med.

Det är dock inte obefogat att använda ”Svensk strävan” för den som vill slå vakt om friheten i Sverige. Det Wilhelm Moberg fortsatte att säga i sin text var också följande:

Vad Sverige i dag är, det har döda och levande svenskar gjort det till, och ingen annan. Sverige är idag vårt genom svensk strävan. De levande svenskarnas uppgift är att bevara det och förkovra det genom att fortsätta denna strävan – på frihetens grund.

Nämnde Svante Nycander och hans likar må kanske vilja akademiskt påvisa hur de frihetliga idealen (av dem kallat liberala värderingar) kommit in i vårt land en gång i tiden, men oavsett varifrån frihetstanken kommit (den borde ju faktiskt vara medfödd, ty se det lilla barnet som rymmer sin väg så fort det kan börja krypa!) så är det ändå ett faktum att svenskarnas strävan efter ett gott land att leva i är orsaken till att vi har välstånd och relativ frihet, jämfört med hur livet skulle vara om vi levde i en teokrati och/eller där det primitiva barbariet alltjämt praktiserades (jag har just läst en skräckskildring om vardagslivet i Madagaskar, vojne, vojne…).

Dessvärre är Sverige av idag mer exponerat för sådant skadligt inflytande än någonsin tidigare. Kollektivismen är teokratins arvtagare, och barbarismens gryning gestaltas genom våldet som sprider sig från förorterna och in i städerna – och var detta ska sluta vill vi nog inte tänka på.

Vi behövde aldrig underkasta oss Hitlers välde, men vi har ”frivilligt” med valsedelns hjälp valt ledare för vår nation som föraktar arvet efter de döda svenskarna, som inte förstår sig på vår kultur och som helst vill se de alltjämt levande svenskarna utbytta eller försatta i minoritet. Den som är emot denna utveckling är ”rasist” och ”främlingsfientlig”, men kommer med tiden att stämplas som ”naiv” av sina makthavare så snart dessa kommer på att de gjort fel.

Sett ur denna synvinkel vore det hälsobringande för det svenska folket att börja förstå ”bonde-anarkisten” Wilhelm Moberg och hans kritik mot staten och kärleken till sitt land. Och jag menar Wilhelm Moberg på riktigt – inte Olle Wästberg-versionen eller andra perverterade omskrivningar.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet, Historia, kultur, Migrationskatastrofen, Politik, Privat, Religion, Stadsliv. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Spelar det nån roll att Olle Wästberg träffat Wilhelm Moberg eller mötte Lassie?

 1. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  ” Vi behövde aldrig underkasta oss Hitlers välde, men vi har ”frivilligt” med valsedelns hjälp valt ledare för vår nation som föraktar arvet efter de döda svenskarna, som inte förstår sig på vår kultur och som helst vill se de alltjämt levande svenskarna utbytta eller försatta i minoritet. Den som är emot denna utveckling är ”rasist” och ”främlingsfientlig”, men kommer med tiden att stämplas som ”naiv” av sina makthavare så snart dessa kommer på att de gjort fel. ”

 2. Lasse Lloyd skriver:

  Mycket bra!
  Hoppas turen går bra även fast axel och arm värker.
  Jag hade nackspärr nyligen. Och aldrig förr har det gjort så ont.
  Det blir värre med åren…
  Hälsningar
  Ännu en läsare
  Lasse Lloyd 🙂

  • Peter Harold skriver:

   Tackar! 🙂 Ja, visst är det märkligt att sånt man avfärdade som en ömmande känsla blir till värk. Likadant är det med ljud. Visserligen hör man sämre med åren, men det som låter illa låter värre idag… 😉

 3. Pingback: Spelar det nån roll att Olle Wästberg träffat Wilhelm Moberg eller mötte Lassie? – Suzie Weathers

 4. Benny skriver:

  Nästa lågkonjunktur kommer att bli en mätare på hur stabilt landet Sverige är i praktiken! Politikernas viftande i Almedalen ger ju inget större hopp om sjukdomsinsikt. De fortsätter släppa in migranter trots att man borde veta vilket bojsänke de som redan kommit är på ekonomin. Det mest troliga är att politiker och andra makthavare vill hänga på vid köttgrytorna så länge som möjligt medvetna om att de snabbt kan lämna landet när det smäller. För inte kommer Bryssel och Washington att strunta i att skydda sina knähundar i Sverige! Det skulle se illa ut om man inte gjorde det, väl medvetna om att deras vasaller i andra länder skulle bli oroliga för sina egna skinn! Efter Annie Löövs hatpredikan i Almedalen där alla som inte tycker som hon och PK-etablissemanget är nazister och rasister så inser man att hoppet är ute för Sverige. Kriget som pågår i Sverige kan väl fortfarande med god vilja kallas lågintensiv men den kommer att eskalera när det går upp för den vanliga Svensson vad som pågår. Att svenskar är tröga är ju ingen nyhet men jag trodde aldrig det var så här illa och det beror till stor del på mörkläggningen från regimmedia och övrig MSM. När ska då gemene man sluta tro på MSM:s lögner? Många hade ju roligt åt Bagdad-Bob när man visade upp folk i Irak som trodde på vad han yrade om men är det bättre i Sverige av idag?

  • hllviken skriver:

   Många tror bara på Bagdadbobbar.
   (S) (V) stöds mestadels av invandrarna.

  • Peter Harold skriver:

   En sak som jag är övertygad om är att etablerade invandrare kommer sluta upp bakom SD en masse. Det är där förståelsen finns, samtidigt som denna grupp inte hyser lika stor sentimentalitet för socialdemokraterna som hjärntvättade svenskar. Samtidigt – och jag är lika övertygad om detta – så kommer det inte spela någon roll ifall SD blir ett 25-procentsparti eller till och får 30 %. När inte S/MP/V-alliansen räckte till anslöt sig C och FP till dem, och när inte S/MP/V/C/FP har tillräckligt stöd kommer KD eller M att förena sig med dem. Skulle SD få 50 % kommer alla regera tillsammans – vi får en ”samförståndsregering” därför att SD trots egen majoritet vill ”framstå som ödmjuka”. Ja, detta var en bisats som dök upp när jag skulle reflektera över vägen mot inbördeskriget. Räkna med att politiken i riksdagen och Rosenbad kommer bli mer homogen i samma takt som landet i övrigt slits i bitar.

 5. Lars Lindeberg skriver:

  Ja jo Peter jag vet inget äckligare än Olle Wästberg jo det skulle i så fall vara Göran Rosenberg!
  Bägge är judar och har inte gjort annat är förstört Sverige!
  Så bägge är kräkpulver! Bägge är inte svenskar! Bägge är femtekolonnare!
  Jag hoppas jag får uppleva den dagen då karma slår till mot dem!
  Jag hjälper gärna till!
  Bägge är de sista som skall ta ordet Sverige i sin mun! För svenskar är de inte och kan aldrig bli!
  Undrens tid är inte förbi!
  Jag väntar!
  Märkväl jag hatar ingen och har aldrig gjort i hela mitt liv!
  Men jag föraktar skitstövlar!
  Enligt Lenin så lever juden på hat och han är ju en säker källa!
  Bägge lever på hat av svenskarna!
  Hatet mot svenskarna och svenskarnas egen girighet kommer att bli dess fall!
  Titta på Malmö och dess Borgmästarinna, vilken trevlig prick, de vågar ju inte ens visa upp hennes man på foto!
  Det säger ju allt som behöver sägas om svenskarnas framtid!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s